REŠENJE
O DAVANJU SAGLASNOSTI NA PRAVILA O RADU DISTRIBUTIVNOG SISTEMA TOPLOTNE ENERGIJE - LOKALNE (BLOKOVSKE) GASNE KOTLARNICE "X-TRADE" D.O.O. JAGODINA, SA PRAVILIMA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 1/2010)

I

Daje se saglasnost na Pravila o radu distributivnog sistema toplotne energije - lokalne (blokovske) gasne kotlarnice "X-TRADE" d.o.o. iz Jagodine, br, 7654 od 20.01.2010. godine, koja je doneo direktor "X-TRADE" d.o.o. Jagodina, a koja su u skladu sa Pravilima o radu lokalnih sistema grejanja - lokalne (blokovske) gasne kotlarnice JP "Gradska toplana" Jagodina.

Sastavni deo Rešenja su Pravila iz stava 1. ovog Rešenja br. 7654 od 20.01.2010. godine.

II

Rešenje o davanju saglasnosti i Pravila o radu distributivnog sistema toplotne energije - lokalne (blokovske) gasne kotlarnice "X-TRADE" d.o.o. Jagodina, objaviti u "Službenom glasniku grada Jagodina".

* * *

Na osnovu člana 144. Zakona o energetici ("Službeni glasnik Republike Srbije", Br. 84/04) direktor "X-Trade" d.o.o. Jagodina (preduzeće koje obavlja delatnost snabdevanja toplotnom energijom), a uz pribavljenu saglasnost gradskog veća grada Jagodina, donosi:

PRAVILA
O RADU DISTRIBUTIVNOG SISTEMA TOPLOTNE ENERGIJE - LOKALNE (BLOKOVSKE) GASNE KOTLARNICE

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravila o radu distributivnog sistema toplotne energije sadrže tehničke uslove za projektovanje i izgradnju lokalnih gasnih kotlarnica i unutrašnjih instalacija centralnog grejanja u objektima. Ova pravila važe za izgradnju gasnih kotlarnica i unutrašnjih instalacija centralnog grejanja u stambenim i poslovno-stambenim objektima.

Član 2

Namena Pravila o radu je da se usklade i pojednostave projektovanje, izvođenje, rukovanje i održavanje lokalnih gasnih kotlarnica i unutrašnjih instalacija centralnog grejanja.

Član 3

Tehnički uslovi definisani u ovim Pravilima o radu su sastavni deo ugovornog odnosa između potrošača i snabdevača/isporučioca.

Snabdevanje toplotnom energijom, prava, obaveze i odgovornosti snabdevača i potrošača toplotne energije su uređeni u Odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom (Sl. glasnik grada Jagodina broj 9 od 26.12.2008), a ova Pravila o radu su njen sastavni deo.

Osnovni element za obračunavanje cene toplotne energije i usluga su određeni i odobreni od strane Skupštine grada Jagodina i primenjuju se kako za potrošače vezane na sistem daljinskog grejanja JP Toplana tako i za potrošače vezane na sistem snabdevanja toplotnom energijom iz lokalnih (blokovskih) kotlarnica.

Član 4

Investitor je u obavezi da zatraži od JP Toplana saglasnost za priključivanje na toplovod ukoliko se objekat koji se gradi nalazi u delu grada predviđenog za toplifikaciju.

JP Toplana je dužna da u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva dostavi tehničke i druge uslove za priključivanje objekta na toplovod. U delovima grada gde ne postoji mreža toplovoda investitor nije u obavezi da zatraži tehničke uslove od JP Toplana. Investitor mora pre početka projektovanja da od "Srbijagas"-a zatraži tehničke i druge uslove za priključivanje na distributivni gasovod a od Isporučioca toplotne energije (preduzeće preduzetnik) tehničke uslove za projektovanje gasne kotlarnice i unutrašnje instalacije centralnog grejanja.

II PROJEKTNA DOKUMENTACIJA

1. Projekt centralnog grejanja

Član 5

Projekt centralnog grejanja mora da sadrži:

- projektni zadatak;

- tehnički opis;

- termički i hidraulični proračun termotehničkih instalacija i vodova;

- ukupno instalisanu toplotnu snagu i instalisanu toplotnu snagu, odvojeno po pojedinačnim grejnim sistemima, u W;

- osnovne podatke za proračun toplotnih gubitaka po EN 12831-2004 ili DIN 4701 uz poštovanje računate spoljne temperature ts =-13°C;

- metode tehničkih proračuna i njihove rezultate (toplotni gubici, temperatura dovoda i povratka, protoka grejne vode u m3/h, pad pritiska, iz regulisanosti cevne mreže, sistem zaštite kod zatvorenih i otvorenih sistema i sl.);

- sastav toplote, koji je osnova za određivanje priključne snage, sadrži najmanje sledeće podatke:

• oznake prostora,

• unutrašnju temperaturu,

• standardne gubitke toplote,

• ugrađena grejna tela,

• instalisanu snagu ugrađenih grejnih tela;

- specifikaciju materijala i radova;

- crteže:

• sve osnove u razmeri 1:50 ili 1:100 sa ucrtanim rasporedom sistema i uređaja sa tehničkim podacima i njihovim međusobnim povezivanjima te povezivanjima na postojeće uređaje,

• šeme izlaznih vodova sa ucrtanim sistemom zaštite i opreme za odzračivanje,

• šeme merenja i regulacije.

2. Projekt instalacije za sanitarnu toplu vodu

Član 6

Projekt instalacije za sanitarnu toplu vodu mora sadržati:

- projektni zadatak,

- tehnički opis,

- pregled svih potrošača odnosno istočnih mesta, koji su priključeni na centralnu pripremu sanitarne tople vode, posebno u pogledu na namenu korišćenja,

- metode tehničkih proračuna i njihove rezultate (potrošnja vode, temperatura sanitarne tople vode, cirkulacije, pada pritiska, izregulisanost cevne mreže i sl.),

- specifikaciju materijala i radova,

- crteže:

• funkcionalnu šemu vodovodnih sistema i uređaja sa tehničkim podacima,

• sve tlocrte u razmeri 1:50 ili 1:100 sa ucrtanim rasporedom sistema i opreme sa tehničkim podacima,

• šeme ispusnih vodova.

3. Projekat gasne kotlarnice

Član 7

Projekat gasne kotlarnice mora da sadrži projekt mašinskih i elektro instalacija.

Gasna kotlarnica mora biti projektovana u skladu sa Pravilnikom o tehničkim normativima za projektovanje, pogon i održavanje gasnih kotlarnica.

U gasnoj kotlarnici predvideti hidrauličku skretnicu radi stvaranja potrebnih uslova za cirkulaciju tople vode kao i hidrauličko uravnoteženje mreže.

U kotlarnici predvideti svu potrebnu zaporno-regulacionu armaturu kao i mernu opremu.

Predvideti sistem za automatsko vođenje rada kotlova odnosno klizanje temperature potisne vode u zavisnosti od spoljašnje temperature.

III IZGRADNJA GASNIH KOTLARNICA I UNUTRAŠNJE INSTALACIJE CENTRALNOG GREJANJA

Član 8

Izgradnju gasnih kotlarnica i unutrašnjih instalacija centralnog grejanja može izvoditi samo stručno osposobljen izvođač. Prilikom izvođenja radova se mora poštovati važeće zakonodavstvo iz područja izgradnje objekata. Investitor je dužan da obezbedi nadzor nad izvođenjem instalacija centralnog grejanja kao i prilikom radova na izgradnji gasne kotlarnice. Nadzorni organ u toku izgradnje nadzire ispunjavanje važećih propisa, standarda i drugih zahteva ili uslova, koji su određeni u ovim Pravilima o radu.

IV ODREĐIVANJE PRIKLJUČNE SNAGE TOPLOTNIH UREĐAJA

1. Priključna snaga centralnog grejanja zgrade

Član 9

Proračun toplotnih gubitaka, što je osnova za dimenzionisanje grejanja mora biti izveden u skladu sa EN 12831-2004, odnosno DIN 4701/83 odnosno u skladu sa važećim propisima i standardima za neprekidni dnevni rad (funkcionisanje). Posebni dodaci, određeni u starijim izdanjima DIN 4701, kod proračuna toplotnih gubitaka nisu dovoljni. Kod prostorija sa prirodnim i mehaničkim provetravanjem važe proračuni toplotnih gubitaka u skladu sa DIN 4701/83. Kod unutrašnjih sanitarnih i ostalih prostorija bez prozora, koje se provetravaju, potrebno je pri proračunu toplotnih gubitaka uvažavati propisanu izmenu vazduha.

2. Priključna snaga za pripremu sanitarne tople vode

Član 10

Potrošnja sanitarne tople vode se određuje po važećim standardima i normativima. Ovde je potrebno odrediti priključnu snagu u odnosu na režim rada i faktor istovremenosti.

Za stambene zgrade se priključna snaga određuje samo po broju glavnih potrošača u skladu sa DIN 4708.

Režim rada za određivanje priključne snage za stambene zgrade najbolje je predvideti dvosatnu potrošnju i četvorosatno zagrevanje.

V KOTLOVI

Član 11

Preporučuje se ugradnja fasadnih gasnih kotlova sa kaskadnom vezom i potrebnom automatikom za siguran i bezbedan rad, kao i automatskom regulacijom temperature tople vode u sistemu u zavisnosti od spoljašnje temperature. Obzirom na visok stepen iskorišćenja preporučuje se ugradnja gasnih kondenzacionih kotlova.

VI MERILO ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 12

Merni uređaj / toplotno brojilo je ugrađen u glavnom razvodnom ormanu za svaki stan posebno.

Snabdevač je dužan merni uređaj (brojilo) redovno održavati i menjati, a dozvoljena je samo ugradnja mernih uređaja po preporuci snabdevača - merila toplotne energije sa ultrazvučnim meračem protoka. Merni uređaj mora imati odobrenje tipa i atest. Tip, veličina i način ugradnje mernog uređaja određuje projektant po uputstvima i uz saglasnost snabdevača. Pri projektovanju i ugradnji mernog uređaja potrebno je pridržavati se uputstva proizvođača u pogledu odgovarajućih ravnih dužina cevi ispred i iza merača, kao i načina priključivanja obračunske jedinice.

Obračunska jedinica mernog uređaja mora omogućavati daljinski prenos podataka.

VII CIRKULACIONE PUMPE

Član 13

U cilju štednje električne energije i zbog poboljšanja hidrauličnih odnosa u mreži toplotnih uređaja potrošača preporučljiva je ugradnja cirkulacionih pumpi sa odgovarajućom regulacijom broja obrtaja, odnosno ugradnja cirkulacionih pumpi sa min. 3 stepena broja obrtaja.

Temperaturna regulacija

Član 14

Glavna regulacija ostvarena je kaskadnom vezom kotlova u kotlarnici.

Moguće izvesti dodatnu regulaciju pojedinačnih krugova unutrašnje instalacije u skladu sa različitim radnim režimima, koji se pojavljuju kod sistema za snabdevanje zgrada sa toplotnom energijom (podno grejanje i sl.). Moguća je takođe dodatna lokalna regulacija na pojedinačnim toplotnim uređajima sa termostatskim ventilima ili slično.

Radi racionalizacije prioritetno se koriste kombinovani regulacioni ventili za regulaciju protoka i temperature. Regulacija lokalne kotlarnice se takođe može vezati na centralni nadzorni sistem ukupnog objekta, uz obavezu ovakvog rešenja da istovremeno omogućava opsluživanje regulatora nezavisno od rada nadzornog sistema.

Ako je predviđeno povezivanje nadzornog sistema zgrada sa nadzornim sistemom snabdevača, isto mora biti izvedeno tako da omogućava povezivanje na postojeći nadzorni sistem snabdevača. Zahteve za svaki konkretan slučaj daje snabdevač.

Označavanje cevnih vodova

Član 15

Označavanje cevnih vodova je propisano u DIN 2403. Različito označavanje cevnih vodova po vrsti medija je u interesu sigurnosti, održavanja i zaštite od požara. Označavanje mora upozoravati na opasnost u cilju sprečavanja nesreće.

Skala boja za označavanje cevnih vodova je određena na osnovu DIN 2403 i navedena u sledećoj tabeli.

Oznake boja RAL su sadržana u registru boja RAL 840 HR.

VRSTA MEDIJA

BOJA

OZNAKA
PO RAL

BOJA
TABLICE

Grejanje - dovod

Tamno crvena

RAL 3002

crvena

Grejanje - odvod

Tamno plava

RAL 5013

plava

Sanitarna hladna voda

Zelena

RAL 6001

zelena

Sanitarna topla voda

oranž

RAL 2008

oranž

Sanitarna voda - cirkulacija

ljubičasta

RAL 4005

ljubičasta

Ispust

braon
maslinasto
zelena

RAL 6003

braon

Prirodni gas

žuta

RAL 1012

žuta

Komprimovani vazduh

Siva

RAL 7037

siva

Odzračni vod

Boj medija

 

/

Konzole

crna

RAL 9005

/

 

VIII UNUTRAŠNJI TOPLOTNI UREĐAJI POTROŠAČA

Član 16

U pogledu na način predaje toplote izdvajamo:

radijatorsko grejanje (CG RAD),

konvektorsko grejanje (CG KON),

podno grejanje (CG POD),

plafonsko grejanje (CG STR),

priprema sanitarne tople vode PSTV - bojler (TV B).

Unutrašnji, toplotni uređaji potrošača moraju biti projektovani i izvedeni po važećim opštim normativima i standardima, kao i ovim Pravilima o radu.

U zgradama sa toplotnim uređajima za poslovne prostore i stanovanje moraju biti razvodne mreže izvedene odvojeno.

Radijatorsko grejanje

Član 17

Temperaturni režim radijatorskog grejanja je 75/55 C.

Konvektorsko grejanje

Član 18

Pri dimenzionisanju konvektora potrebno je uvažavati, obzirom na specifični način predaje toplote, odgovarajuću razliku temperature i predvideti samostalan razvod i temperatursku regulaciju.

Podno grejanje

Član 19

Podno grejanje se projektuje za parametre 45/40 C. Krug podnog grejanja mora imati sopstvenu dodatnu regulaciju temperature kao i sopstvenu cirkulacionu pumpu.

Razvodni sistem

Član 20

Glavni razvodni vodovi vode se vidno kroz stepenišni prostor. Vodovi se izvode od čeličnih cevi JUS C.B5.225. Glavne usponske vodove moguće je izvoditi i od cevi od Cu ili PE cevi odgovarajućeg kvaliteta.

Na svakom nivou (spratu) predvideti ugradnju glavnih razvodnih ormarića sa razdelnicima i sabirnicima za zidnu ugradnju. Dimenzije glavnih razvodnih ormarića min. 800x400 mm, kako bi se omogućila ugradnja kalorimetra za svaki stan posebno. Glavni razvodni ormarići trebaju se zaključavati tipskom cilindar bravom. Razvod od glavnog spratnog razdelnika do razdelnika u pojedinačnom stanu kao i do pojedinih grejnih tela izvoditi sa cevima, Aluplast koje se polažu u ravnajućem sloju.

Grejna tela

Član 21

Grejna tela moraju biti dimenzionisana u skladu sa potrebnom toplotnom snagom, koja je određena proračunom toplotnih gubitaka prostora. Najviši temperaturni režim za dimenzionisanje grejnih tela je definisan u članu 17. ovih Pravila o radu. Temperaturu zagrevanog prostora i izabrani temperaturni režim potrebno je uzeti u obzir pri određivanju instalisane snage grejnih tela. Korekcijske faktore daje tehnička dokumentacija proizvođača grejnih tela.

Regulacija temperature prostora

Član 22

Za regulaciju temperature prostora se, u skladu sa propisima o toplotnoj zaštiti zgrada i racionalnoj potrošnji energije, upotrebljavaju termostatski radijatorski ventili, koji ograničavaju protok zagrevane vode kroz grejna tela. Termostatski ventili moraju biti takvog kvaliteta, da održavaju temperaturu prostora u toleranciji ± 1 K. Kao radijatorski termostatski ventili najbolje je koristiti ventile sa mogućnošću kontinualnog postavljanja nazivnog protoka kroz grejno telo i termostatske glave sa mogućnošću zaštite od zamrzavanja.

Odzračivanje toplotnih uređaja

Član 23

Toplotne uređaje treba na najvišim mestima instalacije pravilno odzračiti, da se pri punjenju u višim delovima uređaja ne bi sakupio vazduh, koji bi sprečio protok zagrevane vode ili da ih pri pražnjenju nastajanje potpritiska ne bi oštetilo.

IX ZAŠTITA OD BUKE

Član 24

Pri dimenzionisanju i izgradnji uređaja potrebno je poštovati važeće propise i standarde sa područja zaštite od buke. Pravilan izbor lokacije gasne kotlarnice i drugih postrojenja u zgradi može značajno doprineti zaštiti od buke u prostorima u kojima se boravi, kao što su na primer spavaće sobe i sl. Sa pravilnim izvođenjem izolacije cevovoda i uređaja kod pričvršćivanja na ili prolasku kroz građevinske konstrukcije mora se sprečiti prenos zvuka na građevinsku konstrukciju.

Cevovodi sanitarne tople vode i cirkulacije

Član 25

Cevovode sanitarne tople vode i cirkulacije je potrebno dimenzionisati i izolovati tako, da na svakom priključku sanitarne tople vode u zgradi temperatura vode nije za više od 5°C niža od postavljene u bojleru ili akumulatoru. U zgradama sa više stanova potrebno je dovesti cirkulacioni vod do istočnog mesta odnosno najmanje do priključka stambene jedinice. Cevovode sanitarne tople vode i cirkulacije potrebno je postaviti odvojeno od cevovoda za sanitarnu hladnu vodu.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Ova Pravila o radu se primenjuju za sve nove izgradnje i rekonstrukcije, a koje se snabdevaju toplotnom energijom iz lokalne (blokovske) gasne kotlarnice.

Član 27

Rokovi i dinamika za ugradnju sistema za merenje isporučene toplotne energije određeni su u Odluci o uslovima snabdevanja toplotnom energijom.

Član 28

Ova Pravila o radu donosi Preduzeće ili preduzetnik koji se bavi proizvodnjom i distribucijom toplotne energije "X-Trade'' d.o.o. Jagodina a uz pribavljenu saglasnost gradskog veća (nadležni organ lokalne samouprave), a stupaju na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom glasniku grada Jagodina".