PRAVILNIK
O SLUŽBENOJ UNIFORMI I OZNAKAMA NA UNIFORMI KOMUNALNIH POLICAJACA GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 5/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o službenoj uniformi i oznakama na uniformi komunalnih policajaca grada Kragujevca (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje se vrsta i izgled službene uniforme komunalne policije (u daljem tekstu: uniforma), vrste i izgled oznaka na uniformi, rokovi trajanja uniforme i oznaka, kao i način nošenja i korišćenja uniforme.

Član 2

Uniforme i oznake na uniformi iz stava 1. ovog Pravilnika, obezbeđuju se iz sredstava budžeta grada Kragujevca.

II UNIFORMA I OZNAKE NA UNIFORMI

2.1. Vrsta, izgled i rok trajanja uniforme

Član 3

Komunalna policija ima letnju i zimsku uniformu.

Sastavni deo uniforme iz stava 1. ovog člana su oznaka propisana ovom Odlukom.

Član 4

Zimska uniforma za muškarce je klasičnog kroja i sastoji se od: dva zimska sakoa, dva para zimskih pantalona, dve košulje, jedna zimske jakna sa uloškom, jedan par zimskih cipela ili čizama i jedan par kožnih rukavica.

Letnja uniforma za muškarce je klasičnog kroja i sastoji se od dva letnja sakoa, dva para letnjih pantalona, dve letnje košulje i jedan par letnjih cipela.

Zimska uniforma za žene je klasičnog kroja i sastoji se od dva zimska sakoa, dva para zimskih pantalona, odnosno zimskih sukanja (ili jedan par zimskih pantalona i jedna zimska suknja), dve košulje, jedne zimske jakna sa uloškom, jednog para zimskih cipela ili čizama i jednog para kožnih rukavica.

Letnja uniforma za žene je klasičnog kroja i sastoji se od dva letnja sakoa, dva para letnjih pantalona, odnosno letnjih sukanja (ili jedan par letnjih pantalona i jedna letnja suknja) dve letnje košulje i jednih letnjih cipela ili sandala.

Sastavni deo letnje i zimske uniforme su po jedna kišna kabanica, dve kravate, odnosno ešarpa za žene, jedna šapka, odnosno šešir za žene, po jedan opasač i po jedan kaiš za pantalone, odnosno suknju.

Na sakou košulji i jakni sa leve i desne strane kopčanja u nivou grudi zašivena je čičak traka i na desnoj strani ispod čičak trake metalna kopča radi postavljanja oznaka propisanih ovom Odlukom.

Član 5

Uniforma je teget boje, osim košulje koja može da bude bele ili svetlo plave boje i zimskih cipela ili čizama, letnjih cipela, rukavica, opasača i kaiša koji su crne boje.

Član 6

Zimska uniforma izrađena je od tkanine, po sastavu od mešavina vune i sintetike, osim jakne koji je izrađen od diolen tkanine sa uloškom od prošivene punije vunene tkanine i košulje koja je izrađena od pamučne tkanine.

Zimske cipele su poluduboke sa poliuretanskim đonom, odnosno čizme sa ravnim poliuretanskim đonom i izrađene su od kože.

Član 7

Letnja uniforma izrađena je od tanke pamučne tkanine, a letnje cipele, odnosno sandale su od kože.

Član 8

Kišna kabanica je izrađena od vodootpornog materijala.

Šapka komunalnih policajaca i šešir komunalnih policajki su identični šapci i šeširu uniformisanih pripadnika policije, s tim što na sredini borta šapke, odnosno šešira nalazi veliki grb grada Kragujevca.

Kravata je izrađena od diolen tkanine, a ešarpa od svilene tkanine.

Opasač i kaiš su izrađeni od kože.

Kaiš je sa klasičnim zakopčavanjem, a opasač je širok 60 mm sa tri kožne gajke sa spojnicama za službenu palicu, službene lisice, odnosno drugo sredstvo za vezivanje.

Član 9

Letnja i zimska uniforma iz člana 4. ovog Pravilnika, daju se na korišćenje komunalnom policajcu svake dve godine, osim jakne sa uloškom, kišne kabanice, svake tri godine, a šapka, šešir, kožne rukavice, kaiša i opasača koji se nabavljaju i daju na korišćenje komunalnom policajcu svakih pet godina.

Vreme za koje se uniforma, odnosno pojedini delovi uniforme daju na korišćenje komunalnom policajcu, računa se od dana uručenja akta o zaduženju uniformom, odnosno od dana njihove predaje na korišćenje.

Po isteku vremena iz stava 1. ovog člana komunalni policajac može zadržati uniformu, odnosno pojedine njene delove uz plaćanje odgovarajuće naknade koja se izračunava prema ceni po kojoj je uniforma nabavljena i prema dužini vremena upotrebe.

U slučaju odsutnosti sa rada dužeg od dva meseca period upotrebe uniforme se produžava za vreme odsutnosti sa rada.

Zamena uniforme vrši se po isteku rokova utvrđenih u stavu 1. ovog člana.

Pre isteka rokova utvrđenih stavom 1. ovog člana, zamena uniforme se može vršiti samo u slučajevima oštećenja ili potpunog uništenja koje se nije moglo izbeći niti sprečiti prilikom obavljanja poslova.

O zameni uniforme iz stava 6. ovog člana odlučuje načelnik gradske uprave u čijem sastavu je obrazovana komunalna policija (načelnik gradske uprave), na obrazložen predlog načelnika komunalne policije.

2.2. Vrsta, izgled i rok trajanja oznaka na uniformi

Član 10

Komunalni policajac nosi oznake na uniformi (u daljem tekstu: oznaka).

Oznake iz stava 1. ovog člana su:

- veliki grb grada Kragujevca,

- opšta oznaka i

- posebna oznaka.

Član 11

Veliki grb grada Kragujevca iz člana 11. stav 2. alineja 1. ovog Pravilnika oslikan je na podlozi od platna, na čijoj se poleđini nalazi zašivena čičak traka i nosi se na levoj strani sakoa, jakne ili košulje, u visini grudi.

Član 12

Opšta oznaka, iz člana 11. stav 2. alineja 2. izrađena je od platna plave boje u obliku štitaste elipse dimenzije 70 X 60 mm, na čijoj se poleđini nalazi zašivena čičak traka i nosi se na desnoj strani sakoa, jakne ili košulje, u visini grudi.

U centralnom delu opšte oznake iz stava 1. ovog člana oslikan je veliki grb grada Kragujevca.

Iznad grba iz stava 2. ovog člana, ispisan je tekst ćiriličnim slovima crne boje i to:

- u prvom redu (na vrhu) tekst:

GRAD KRAGUJEVAC

- u drugom redu (na dnu) tekst:

KOMUNALNA POLICIJA

Ispod grba iz stava 2. ovog člana, ispisan je crnom bojom identifikacioni broj komunalnog policajca.

Identifikacioni broj iz stava 4. ovog člana sastoji se od matičnog broja zaposlenog i broja službene legitimacije komunalnog policajca.

Član 13

Posebnu oznaku iz člana 11. stav 2. alineja 3. ovog Pravilnika, predstavlja metalna pločica srebrnastosive boje, pravougaonog oblika, dimenzije 80 X 20 mm, sa metalnim kopčama na poleđini i ispisanim tekstom ćiriličnim slovima crne boje, koji se sadrži položaj i prezime komunalnog policajca.

Pod položajem iz stava 1. ovog člana, podrazumeva se naziv radnog mesta: komunalni policajac, šef komunalne policije, načelnik komunalne policije.

Posebna oznaka iz stava 1. ovog člana nosi se na desnoj strani košulje, sakoa ili jakne ispod opšte oznake iz člana 13. ovog Pravilnika.

Član 14

Oznake iz člana 11. ovog Pravilnika daju se na korišćenje u slučaju njihovog oštećenja ili potpunog uništenja koje se nije moglo izbeći niti sprečiti prilikom obavljanja poslova.

O zameni oznaka iz stava 1. ovog člana odlučuje načelnik gradske uprave, na obrazložen predlog načelnika komunalne policije.

Član 15

Komunalni policajac se zadužuje sa po jednom oznakom iz člana 11, 12. i 13. ovog Pravilnika, koje su izrađene tako da se mogu prenositi na pojedine delove odeće.

III NOŠENJE I KORIŠĆENJE UNIFORME

Član 16

Komunalni policajci su dužni da prilikom obavljanja poslova iz svje nadležnosti nose uniformu i oznake, propisane ovim Pravilnikom.

Član 17

Načelnik gradske uprave, na predlog načelnika komunalne policije, posebnim aktom zadužuje komunalne policajce, uniformom i oznakama utvrđenim ovim Pravilnikom.

Posebni akt iz stava 1. ovog člana, obavezno sadrži ime i prezime zaposlenog, naziv radnog mesta na koje je raspoređen, vrsta uniforme i broj delova uniforme, vrstu i broj oznaka za uniformu kojima se zadužuje, rok na koji se daje na korišćenje uniforma, kao i obavezu vraćanja uniforme i oznaka u slučaju prestanka radnog odnosa ili raspoređivanja na drugo radno mesto.

Evidenciju o zaduženjima uniformama i oznakama iz stava 1. ovog člana, kao i o njihovom uništenju, odnosno oštećenju, vodi načelnik gradske uprave ili lice koje on ovlasti.

Član 18

Zaposleni koji budu zaduženi uniformama i oznakama dužni su da se o njima staraju sa pažnjom "dobrog domaćina", kao i da u slučaju uništenja ili oštećenja izazvanog namerno ili krajnjom nepažnjom snose troškove nabavke istih.

Član 19

Zaposleni iz člana 18. ovog Pravilnika, dužni su, da o svom trošku, uniformu održavaju čisto i uredno i istu ne smeju otuđiti, na njoj vršiti izmene u kroju, boji i oznakama, niti nositi uniformu ili deo uniforme koji nije utvrđen ovim Pravilnikom.

Član 20

Komunalni policajac koji se ne pridržava odredbi iz članova 18. i 19. ovog Pravilnika odgovara disciplinski i materijalno.

Član 21

Letnja uniforma se nosi od 15. aprila do 15. oktobra, a zimska od 16. oktobra do 14. aprila tekuće godine.

U zavisnosti od vremenskih prilika načelnik gradske uprave, na predlog načelnik komunalne policije može odrediti odstupanje od rokova iz stava 1. ovog člana.

Član 22

Po prestanku radnog odnosa, komunalni policajac može zadržati uniformu, uz plaćanje odgovarajuće naknade.

Iznos naknade iz stava 1. ovog člana izračunava se prema ceni po kojoj je uniforma nabavljena i prema dužini vremena upotrebe.

U slučaju prestanka radnog odnosa komunalnog policajca zbog ispunjenja uslova za starosnu, odnosno invalidsku penziju ili zbog smrti, uniforma se ne vraća niti se za istu plaća naknada.

Sa uniforme, koja po odredbama ovog Pravilnika pređe u privatnu svojinu, skidaju se oznake i vraćaju gradskoj upravi u čijem sastavu se nalazi komunalna policija.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".