ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU PLAĆANJA U GOTOVOM NOVCU U DINARIMA ZA PRAVNA LICA I ZA FIZIČKA LICA KOJA OBAVLJAJU DELATNOST

("Sl. glasnik RS", br. 57/2004, 114/2005, 45/2007, 12/2008 i 11/2010)

1. Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost mogu, bez ograničenja, plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate u gotovom novcu u dinarima sa svog tekućeg računa.

Plaćanja, odnosno isplate iz stava 1. ove tačke vrše se na osnovu originalne dokumentacije, iz koje se mogu utvrditi iznos, osnov i namena tog plaćanja (rešenje, ugovor, račun i dr.), a koja se banci obavezno podnosi na uvid i overu (datum prijema, pečat i potpis).

Izuzetno od stava 2. ove tačke, plaćanja, odnosno isplate do iznosa od 100.000 dinara dnevno vršiće se bez podnošenja na uvid dokumentacije iz tog stava.

Diplomatske i konzularne misije i organizacije u okviru Organizacije ujedinjenih nacija mogu gotov novac podizati sa svog tekućeg računa bez podnošenja dokumentacije iz stava 2. ove tačke.

Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost dužni su da dokumentaciju o izvršenim isplatama u gotovom novcu čuvaju u rokovima utvrđenim zakonom - radi pružanja na uvid nadležnim organima.

2. Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost dužni su da podizanje gotovog novca u iznosu većem od 1.300.000 dinara, osim kada su u pitanju isplate zarada i drugih ličnih primanja na koje se, u skladu s propisima, plaćaju porezi i doprinosi - najave banci tri radna dana ranije.

Banka može gotov novac u iznosu većem od iznosa iz stava 1. ove tačke isplatiti i bez najave - ako raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca.

3. Banka je dužna da svakodnevno nadležni organ obaveštava o svim isplatama gotovog novca izvršenim prethodnog dana sa računa pravnih lica i fizičkih lica koja obavljaju delatnost.

Danom, u smislu ove tačke, smatra se dan kad banka obavlja gotovinski platni promet.

4. Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost dužni su da istog, a najkasnije narednog radnog dana, gotov novac primljen po bilo kom osnovu uplate na svoj račun kod banke.

Pod gotovim novcem u smislu stava 1. ove tačke ne podrazumeva se iznos dinara neophodan za obavljanje delatnosti ovlašćenog menjača - i to u visini trostrukog prosečnog iznosa dinara kojima je vršen otkup efektivnog stranog novca u mesecu s najvećim otkupom u prethodnih dvanaest meseci.

4a Odredbe ove odluke odnose se i na pravna lica - nerezidente kada podižu gotov novac sa svog dinarskog nerezidentnog računa otvorenog u skladu sa odlukom Narodne banke Srbije kojom se uređuju uslovi otvaranja i način vođenja računa nerezidenata.

5. Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2. tačka 10. odredbe pod a) Zakona o platnom prometu.

6. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu plaćanja u gotovom novcu u dinarima za pravna lica i za fizička lica koja obavljaju delatnost ("Službeni list SRJ", broj 65/2002 i "Službeni glasnik RS", broj 11/2003).

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. juna 2004. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o uslovima i načinu plaćanja u gotovom novcu u dinarima za pravna lica i za fizička lica koja obavljaju delatnost

("Sl. glasnik RS", br. 45/2007)

3. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 15. juna 2007. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o uslovima i načinu plaćanja u gotovom novcu u dinarima za pravna lica i za fizička lica koja obavljaju delatnost

("Sl. glasnik RS", br. 12/2008)

2. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".