POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA ZA UPRAVLJANJE NACIONALNIM PARKOM FRUŠKA GORA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010)

Član 1

Osniva se javno preduzeće za upravljanje Nacionalnim parkom Fruška gora.

Javno preduzeće za upravljanje Nacionalnim parkom Fruška gora, poslovaće pod nazivom Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora", Sremska Kamenica (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Skraćeni naziv je JP "Nacionalni park Fruška gora", Sremska Kamenica.

Sedište Javnog preduzeća je u Sremskoj Kamenici, Zmajev trg 1.

Osnivač javnog preduzeća je Autonomna Pokrajina Vojvodina za koju osnivačka prava vrši Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 2

Javno preduzeće ima svojstvo pravnog lica.

U pravnom prometu sa trećim licima, Javno preduzeće istupa u svoje ime i za svoj račun.

U pravnom prometu sa trećim licima, Javno preduzeće za svoje obaveze odgovara celokupnom svojom imovinom.

Osnivač za svoje obaveze odgovara u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 3

Javno preduzeće ima pečat.

Sadržina i izgled pečata urediće se statutom Javnog preduzeća, u skladu sa Zakonom.

Član 4

Delatnost Javnog preduzeća je:

- unapređenje i zaštita prirodnih vrednosti, kulturnih dobara i drugih znamenitosti;

- gazdovanja šumama;

- zaštite, gajenja, unapređivanja i korišćenja lovne i ribolovne faune;

- organizovanja istraživanja u oblasti zaštite i razvoja nacionalnog parka;

- prezentacije i popularizacije nacionalnog parka i njegovih prirodnih vrednosti i kulturnih dobara;

- projektovanja, izgradnje i održavanja objekata koji su u funkciji zaštite, unapređivanja i prezentacije prirodnih i kulturnih dobara nacionalnog parka;

- planiranje i razvoj eko - turizma.

Javno preduzeće može da obavlja i druge delatnosti uz saglasnost Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i poslove određene statutom, pod uslovom da to ne ometa obavljanje delatnosti i poslove iz stava 1. ovog člana.

Član 5

Sredstva za osnivanje javnog preduzeća čine pokretne i nepokretne stvari, novčana sredstva, oprema i uređaji Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora" sa sedištem u Sremskoj Kamenici.

Član 6

Sredstva za obavljanje delatnosti i razvoj, Javno preduzeće stiče i pribavlja:

1) iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti, od zakupa, naknada, pružanjem usluga i ostalih prihoda koje ostvari svojim poslovanjem;

2) iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine prema godišnjem programu zaštite i razvoja, za poslove od opšteg interesa;

3) iz drugih izvora, u skladu sa Zakonom.

Član 7

Organi Javnog preduzeća su: upravni odbor, nadzorni odbor i direktor, koje imenuje i razrešava Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, na period od četiri godine, uz mogućnost ponovnog izbora.

Član 8

Upravni odbor javnog preduzeća:

1) utvrđuje poslovnu politiku;

2) donosi dugoročni plan upravljanja nacionalnim parkom, srednjoročni plan rada i razvoja i godišnji program poslovanja;

3) donosi odluku o promeni naziva i sedišta Javnog preduzeća;

4) donosi statut;

5) odlučuje o smanjenju i povećanju osnovnog kapitala;

6) usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća i godišnji obračun;

7) odlučuje o raspodeli dobiti;

8) donosi investicione programe i programe i kriterijume za investiciona ulaganja;

9) donosi akt o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi;

10) odlučuje o davanju u zakup zemljišta i objekata kojima upravlja, o visini i načinu plaćanja zakupa i drugih naknada;

11) utvrđuje cenu usluga;

12) vrši i druge poslove utvrđene osnivačkim aktom i statutom.

Upravni odbor ima sedam članova i to predsednika, zamenika i pet članova, koje imenuje i razrešava Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, s tim da se tri člana imenuju iz reda zaposlenih Javnog preduzeća.

Na dugoročni plan upravljanja nacionalnim parkom i akt iz stava 1. tačka 3. ovog člana, saglasnost daje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, a na srednjoročni plan rada i razvoja, godišnji program poslovanja i akte iz stava 1. tačke 4, 5, 6, 7, 8, 10. i 11. ovog člana, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 9

Nadzorni odbor nadzire poslovanje javnog preduzeća, pregleda godišnji izveštaj, godišnji obračun i predlog za raspodelu dobiti.

Nadzorni odbor najmanje jedanput godišnje podnosi Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine izveštaj o izvršenom nadzoru.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana, Nadzorni odbor istovremeno dostavlja Upravnom odboru Javnog preduzeća.

Nadzorni odbor Javnog preduzeća ima pet članova koje imenuje i razrešava Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, s tim da se dva člana imenuju iz reda zaposlenih Javnog preduzeća.

Član 10

Radom Javnog preduzeća rukovodi direktor.

Direktor Javnog preduzeća predstavlja i zastupa preduzeće; organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje preduzeća; odgovara za zakonitost rada preduzeća; donosi akt o organizaciji i sistematizaciji poslova Javnog preduzeća uz saglasnost upravnog odbora; predlaže program rada i plan razvoja i investicione programe i programe i kriterijume za investiciona ulaganja i preduzima mere za njihovo sprovođenje; podnosi finansijske izveštaje, izveštaje o poslovanju i godišnji obračun; izvršava odluke upravnog odbora; vrši i druge poslove određene zakonom, osnovačkim aktom i statutom.

Član 11

Statutom Javnog preduzeća uređuju se pitanja unutrašnje organizacije, uslovi za imenovanje i razrešenje direktora, delokrug rada organa preduzeća, prava i obaveze preduzeća u prometu, ovlašćenja u raspolaganju sredstvima i druga pitanja od značaja za poslovanje Javnog preduzeća.

Član 12

U slučaju poremećaja u poslovanju Javnog preduzeća, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine može preduzeti mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetano funkcionisanje Javnog preduzeća, odnosno može razrešiti organe koje imenuje i imenovati privremene organe Javnog preduzeća.

Član 13

Zaštita, upravljanje, korišćenje i unapređenje Nacionalnog parka Fruška gora, sprovodi se na osnovu akta o proglašenju nacionalnog parka i plana upravljanja zaštićenim područjem, u skladu sa Zakonom.

Javno preduzeće donosi plan upravljanja Nacionalnim parkom Fruška gora, na koji saglasnost daje Vlada Republike Srbije, po prethodno pribavljenim mišljenjima nadležnih ministarstava.

Plan upravljanja iz stava 2. ovog člana, ostvaruje se godišnjim programima upravljanja, na koje saglasnost daje pokrajinski organ uprave nadležan za zaštitu životne sredine.

Javno preduzeće dostavlja izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa za prethodnu godinu i godišnji program upravljanja za narednu godinu, pokrajinskom organu uprave nadležnom za zaštitu životne sredine do 15. decembra tekuće godine.

Član 14

Nadzor nad zakonitošću rada Javnog preduzeća, vrši pokrajinski organ uprave nadležan za zaštitu životne sredine.

Član 15

Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine imenovaće predsednika, zamenika i članove upravnog odbora i predsednika i članove nadzornog odbora i vršioca dužnosti direktora do imenovanja direktora.

Član 16

Od dana stupanja na snagu ove Odluke, Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora" ne može otuđivati ili opterećivati imovinu, niti zapošljavati nove radnike bez saglasnosti Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Akte i radnje koje Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora" donese odnosno preduzme suprotno stavu 1. ovog člana, ništavni su.

Član 17

U roku od 30 dana od dana imenovanja, Upravni odbor će doneti statut i dostaviti ga Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine, radi davanja saglasnosti.

Član 18

Javno preduzeće dužno je da donese plan upravljanja Nacionalnim parkom Fruška gora, u roku od jedne godine od stupanja na snagu ove Odluke.

Do donošenja plana iz stava 1. ovog člana, primenjivaće se postojeći godišnji program zaštite, razvoja i održivog korišćenja Nacionalnog parka Fruška gora.

Član 19

Danom početka rada, Javno preduzeće preuzima prava, obaveze, zaposlene i sredstva Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora" sa sedištem u Sremskoj Kamenici, osnovanog Zakonom o nacionalnim parkovima ("Službeni glasnik RS", broj 39/93).

Član 20

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o osnivanju Javnog preduzeća za upravljanje Nacionalnim parkom na teritoriji AP Vojvodine ("Službeni list APV", broj 11/02).

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".