POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010)

Član 1

Osniva se organizacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara koja se celom svojom površinom nalaze na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Organizacija iz stava 1. ovog člana poslovaće pod nazivom: "Pokrajinski zavod za zaštitu prirode".

Sedište Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (u daljem tekstu: Zavod) je u Novom Sadu, ulica Radnička broj 20a.

Osnivač Zavoda je Autonomna Pokrajina Vojvodina za koju osnivačka prava vrši Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 2

Zavod ima svojstvo pravnog lica, sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim zakonom, ovom odlukom i Statutom.

Zavod posluje kao ustanova, u skladu sa propisima o javnim službama.

Član 3

Zavod obavlja stručne poslove zaštite prirode i prirodnih dobara na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine i ti poslovi odnose se naročito na:

1) prikupljanje i obradu podataka o prirodi i prirodnim vrednostima;

2) praćenje stanja i ocenu očuvanosti prirode i stepena ugroženosti objekata geonasleđa, divljih vrsta i njihovih staništa, stanišnih tipova, ekosistema, ekološki značajnih područja, zaštićenih područja, ekoloških koridora, ekološke mreže i predela;

3) izradu studija zaštite kojima se utvrđuju vrednosti područja predloženih za zaštitu i način upravljanja tim područjima;

4) izradu predloga akta o zaštiti područja;

5) izradu predloga akta o prestanku zaštite područja;

6) izradu predloga za prethodnu zaštitu područja;

7) davanje uslova za radove na zaštićenim prirodnim dobrima, izdavanje mišljenja na plan upravljanja zaštićenog područja;

8) vršenje stručnog nadzora na zaštićenim prirodnim dobrima sa predlogom mera;

9) pružanje stručne pomoći upravljačima zaštićenih prirodnih dobara, organima lokalne samouprave, udruženjima građana, grupama građana i pojedincima na zaštiti prirode, predela i prirodnih dobara;

10) utvrđivanje uslova i mera zaštite prirode i prirodnih vrednosti u postupku izrade i sprovođenja prostornih i urbanističkih planova, projektne dokumentacije, osnova (šumskih, lovnih, ribolovnih, vodoprivrednih i dr.), programa i strategija u svim delatnostima koje utiču na prirodu;

11) obavljanje stručnih poslova u postupku izrade ocene prihvatljivosti radova i aktivnosti u prirodi, pripremanja i sprovođenja projekata i programa na zaštićenom području;

12) predlaganje obima i sadržaja studija izvodljivosti i procene uticaja na životnu sredinu u postupku reintrodukcije i naseljavanja divljih vrsta u slobodnu prirodu;

13) vođenje evidencije o načinu i obimu korišćenja, kao i faktorima ugrožavanja zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta radi utvrđivanja i praćenja stanja njihovih populacija;

14) učestvovanje u postupku javnog uvida radi proglašavanja zaštićenih prirodnih dobara;

15) organizovanje i sprovođenje vaspitno-obrazovnih i promotivnih aktivnosti u zaštiti prirode;

16) učešće u sprovođenju ratifikovanih međunarodnih ugovora o zaštiti prirode;

17) vođenje registra zaštićenih prirodnih dobara i drugih podataka od značaja za zaštitu prirode;

18) inventarizaciju pojedinačnih elemenata geološke, biološke i predeone raznovrsnosti sa statističkim analizama i izveštajima o njihovom stanju;

19) vođenje baze podataka u oblasti zaštite prirode kao dela jedinstvenog informacionog sistema Agencije za zaštitu životne sredine;

20) obaveštavanje javnosti o prirodnim vrednostima, zaštiti prirode, njenoj ugroženosti, faktorima i posledicama ugrožavanja;

21) obavljanje i drugih poslova utvrđenih zakonom.

Član 4

U obavljanju poslova iz člana 3. ove Odluke Zavod ostvaruje saradnju sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije kroz usaglašavanje programa zaštite prirodnih dobara.

Zavod dostavlja izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa Zavodu za zaštitu prirode Srbije, najkasnije do 31. marta tekuće godine za proteklu godinu.

U obavljanju poslova iz člana 3. ove odluke Zavod ostvaruje saradnju sa organizacijama iz oblasti nauke, kulture, obrazovanja, vaspitanja i drugih oblasti i organizuje aktivnosti usmerene na podizanje nivoa ekološke svesti.

Član 5

Poslovi iz člana 3. ove Odluke obavljaju se na osnovu srednjoročnog i godišnjeg programa zaštite prirodnih dobara koje donosi Zavod.

Srednjoročni, odnosno godišnji program zaštite prirodnih dobara donosi se u skladu sa Strategijom zaštite prirode i prirodnih vrednosti koju donosi Vlada Republike Srbije, kao i programima zaštite prirode koje donosi Autonomna Pokrajina Vojvodina u okviru nadležnosti utvrđenih zakonom.

Na srednjoročni program zaštite prirodnih dobara saglasnost daje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, a na godišnji program Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

O ostvarivanju srednjoročnog i godišnjeg programa zaštite prirodnih dobara Zavod podnosi izveštaj pokrajinskom organu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

Član 6

Sredstva za osnivanje obezbeđuju se u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Sredstva, prava i obaveze za rad Zavoda predstavljaju deo sredstava, prava i obaveza dosadašnjeg Zavoda za zaštitu prirode Srbije koje se nalaze na području Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Podela sredstava, prava i obaveza nastala za vreme dosadašnjeg rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije utvrdiće se deobnim bilansom dosadašnjeg Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Sredstva za ostvarivanje programa iz člana 5. ove Odluke i za rad Zavoda obezbeđuju se iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine, prihoda od obavljanja delatnosti i usluga za treća lica, donatorstvom i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 7

Organi Zavoda su upravni odbor, nadzorni odbor i direktor.

Organe iz stava 1. ovog člana imenuje i razrešava Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine na period od četiri godine.

Bliži uslovi za imenovanje i razrešenje direktora, članova Upravnog i Nadzornog odbora biće uređeni Statutom Zavoda.

Član 8

Statutom Zavoda urediće se organizacija i način rada Zavoda, zastupanje i predstavljanje Zavoda kao i druga pitanja od značaja za rad i poslovanje Zakona.

Član 9

Upravni odbor ima pet članova od kojih je jedan predsednik. Tri člana upravnog odbora se imenuju iz reda osnivača, a dva člana iz reda zaposlenih.

Upravni odbor:

1) donosi Statut Zavoda;

2) odlučuje o poslovanju Zavoda;

3) donosi finansijski plan;

4) usvaja izveštaj o poslovanju i godišnji obračun;

5) donosi srednjoročni program zaštite prirodnih dobara i godišnji program zaštite prirodnih dobara;

6) donosi odluku o raspodeli dobiti;

7) odlučuje o korišćenju sredstava u skladu sa zakonom.

Na srednjoročni program zaštite prirodnih dobara saglasnost daje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, a na statut, finansijski plan, odluku o raspodeli dobiti i godišnji program zaštite prirodnih dobara saglasnost daje Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 10

Nadzorni odbor ima tri člana, od kojih je jedan predsednik. Dva člana imenuju se iz reda osnivača, a jedan član imenuje se iz reda zaposlenih.

Nadzorni odbor:

1) vrši nadzor nad poslovanjem Zavoda;

2) pregleda godišnji izveštaj, periodične obračune, godišnji obračun i raspodelu dobiti;

3) izveštava o rezultatima nadzora organa Zavoda i osnivača ukazujući na eventualne nepravilnosti i propuste.

Član 11

Radom Zavoda rukovodi direktor.

Direktor:

1) predstavlja i zastupa Zavod;

2) organizuje proces rada i vodi poslovanje Zavoda;

3) donosi odluke iz okvira svoje nadležnosti;

4) odgovara za zakonitost rada Zavoda;

5) predlaže osnove poslovne politike, program i plan rada Zavoda i preduzima mere za njihovo sprovođenje;

6) izvršava odluke Upravnog odbora;

7) donosi akt o organizaciji i sistematizaciji poslova uz saglasnost upravnog odbora;

8) vrši i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom;

9) podnosi prijavu za upis u registar Zavoda.

Aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta može se predvideti organizovanje poslova Zavoda preko organizacionih jedinica i van sedišta Zavoda.

Član 12

Nadzor nad zakonitošću rada Zavoda vrši pokrajinski organ uprave nadležan za zaštitu životne sredine.

Član 13

Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine imenovaće predsednika i članove upravnog i nadzornog odbora i vršioca dužnosti direktora do imenovanja direktora.

Upravni odbor Zavoda dužan je da u roku od 30 dana od dana imenovanja donese Statut i druga akta neophodna za upis Zavoda u nadležni registar.

Član 14

Danom početka rada Zavod preuzima deo sredstava, prava, obaveza i zaposlenih u dosadašnjem Zavodu za zaštitu prirode Srbije u skladu sa Zakonom i članom 6. ove Odluke.

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode ("Službeni list APV", broj 6/03).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".