POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA ZA GAZDOVANJE VODAMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2002 i 2/2010)

Član 1

Osniva se javno preduzeće za gazdovanje vodama na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajina).

Javno preduzeće za gazdovanje vodama na teritoriji Pokrajine posluje pod firmom Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine", Novi Sad.

Skraćeni naziv firme je JVP "Vode Vojvodine", Novi Sad.

Sedište je u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina 25.

O promeni naziva, sedišta i firme odlučuje Upravni odbor JVP "Vode Vojvodine", Novi Sad uz prethodnu saglasnost osnivača.

Član 2

JVP "Vode Vojvodine", Novi Sad (u daljem tekstu: JVP "Vode Vojvodine") ima svojstvo pravnog lica.

U pravnom prometu sa trećim licima JVP "Vode Vojvodine", istupa u svoje ime i za svoj račun i za svoje obaveze odgovara celokupnom svojom imovinom.

Osnivač za svoje obaveze odgovara u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 3

Cilj osnivača i poslovanja JVP "Vode Vojvodine" je:

- trajno, stručno i efikasno izvršavanje poslova u upravljanju vodama, tako da se omogući fizičkim i pravnim licima da pod jednakim uslovima koriste vodu iz vodotoka i vodoprivrednih objekata kojima preduzeće upravlja;

- jedinstveno planiranje održavanja, razvoja i unapređenja delatnosti kojim se obezbeđuje tehničko-tehnološko i ekonomsko jedinstvo sistema upravljanja vodama Pokrajine.

Član 4

Delatnost JVP "Vode Vojvodine" je održivo upravljanje vodnim resursima i to:

- 03010 Gazdovanje vodnim resursima;

- 03020 Iskorišćavanje i upotreba voda;

- 03030 Zaštita od štetnog dejstva voda;

- 03040 Zaštita voda od zagađivanja.

Obavljanjem vodoprivredne delatnosti obezbeđuje se plansko održavanje i unapređenje vodnog režima.

Poslovi koje JVP "Vode Vojvodine" obavlja u okviru delatnosti iz stava 1 ovog člana su:

- gazdovanje vodnim resursima i usklađivanje potreba za vodom raznih korisnika, obezbeđenje voda u dovoljnim količinama i potrebnog kvaliteta za razne vidove njenog korišćenja i rešavanje sukoba interesa između raznih korisnika i različitih oblika korišćenja;

- praćenje, održavanje i unapređivanje vodnog režima u skladu sa vodoprivrednom osnovom, izrada i sprovođenje plana za upravljanje vodnim režimom, utvrđivanje vodoprivrednih uslova i izdavanje vodoprivrednih saglasnosti i vodoprivrednih dozvola, obezbeđenje istovremenog upravljačkog pristupa površinskim i podzemnim vodama;

- izrada planova i programa vodoprivrednih radova i organizovanje studijsko istraživačkog rada u domenu gazdovanja vodama;

- priprema opšteg i operativnog plana za odbranu od poplava i leda i zaštitu od erozije i bujica;

- organizacija i sprovođenje odbrane od poplava i leda, održavanje zaštitnih vodoprivrednih objekata, sprovođenje radova i mera za unapređenje sistema zaštite od štetnog dejstva voda, prihvatanje i sprovođenje stranih voda i zaštite od erozije i bujica;

- praćenje stanja i ispitivanje kvaliteta vode, preduzimanje mera zaštite voda i mera u slučaju havarijskih zagađenja vode, praćenje ostvarivanja plana zaštite voda, prečišćavanje otpadnih voda, zaštita voda i akvatične flore i faune i akvatičnih ekosistema u skladu sa propisima i standardima Evropske Unije;

- organizovanje, vođenje, održavanje i funkcionisanje informacionog sistema za gazdovanje (upravljanje) vodama, izrada bilansa voda i organizovanje i vođenje katastra vodoprivrednih objekata, ulivnih mesta otpadnih voda i uređaja za prečišćavanje otpadnih voda,

- obavljanje poslova i zadataka iz međudržavnih sporazuma u oblasti vodoprivrede, rad na pripremi sporazuma o prekograničnim vodama, sprovođenje multilateralnih sporazuma o pitanjima voda;

- obavljanje investitorskih poslova na izgradnji i rekonstrukciji vodoprivrednih objekata, izrada tehničke dokumentacije u oblasti vodoprivrede;

- održavanje u funkcionalnom stanju i staranje o korišćenju u razvoju Osnovne kanalske mreže hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav (u daljem tekstu: OKM hs DTD) kao višenamenskog vodoprivrednog regionalnog infrastukturnog objekta;

- održavanje i planiranje razvoja drugih regionalnih sistema;

- održavanje i razvoj sistema za odvodnjavanje, odvođenje suvišnih voda i organizacija i sprovođenje odbrane od unutrašnjih voda, prihvatanje i sprovođenje iskorišćenih voda i izrada odgovarajućih planova i programa.

JVP "Vode Vojvodine" može da obavlja i druge delatnosti i poslove pod uslovom da to ne ometa izvršavanje delatnosti iz stava 1 ovog člana (ulov ribe na rekama i jezerima, mrešćenje i uzgoj ribe u ribnjacima, proizvodnja hidroelektrične energije, proizvodnja električne energije iz drugih izvora i dr.).

Član 5

JVP "Vode Vojvodine" može uz saglasnost osnivača samostalno ili sa domaćim, odnosno stranim licima da osnuje preduzeće za obavljanje pojedinih delatnosti iz predmeta svog poslovanja, ako te delatnosti čine tehničko tehnološku i ekonomsku celinu.

Član 6

JVP "Vode Vojvodine" može ugovorom da poveri izvršavanje poslova i zadataka iz svoje delatnosti drugom pravnom ili fizičkom licu.

Član 7

Sredstva za osnivanje i rad JVP "Vode Vojvodine" su sredstva utvrđena deobnim bilansom JVP "Srbijavode".

JVP "Vode Vojvodine" upravlja vodoprivrednim objektima na teritoriji Pokrajine koji su u državnoj svojini.

Imovinu JVP "Vode Vojvodine" čine vodoprivredni i drugi objekti, postrojenja, uređaji, oprema, pokretna imovina, novčana sredstva, hartije od vrednosti i druga imovinska prava uključujući i prava korišćenja dobara u državnoj svojini, odnosno dobara od opšteg interesa.

Novčani deo osnovnog kapitala JP "Vode Vojvodine" obezbeđuje osnivač, u skladu sa zakonom.

Član 8

Osnivač ima pravo upravljanja JVP "Vode Vojvodine" na način utvrđen zakonom i ovom Odlukom.

Pod pravom upravljanja, u smislu stava 1 ovog člana, podrazumeva se imenovanje i razrešenje organa JVP "Vode Vojvodine", davanje saglasnosti na opšta akta, planove razvoja i odluke organa upravljanja i preduzimanje mera u slučajevima problema u poslovanju utvrđenih ovom Odlukom.

JVP "Vode Vojvodine" podnosi jednom godišnje izveštaj osnivaču o ostvarivanju planova i namenskom korišćenju sredstava u obavljanju delatnosti gazdovanja vodama.

Član 9

JVP "Vode Vojvodine" je odgovorno za obavljanje delatnosti, u skladu sa stanjem postojećih vodoprivrednih objekata, stepenom njihove izgrađenosti i visinom sredstava kojima za te namene raspolaže.

Član 10

Ako JVP "Vode Vojvodine" zbog nedostatka sredstava nije u mogućnosti da kvalitetno i uredno izvršava poslove, stara se o čuvanju, redovnom održavanju, korišćenju i funkcionisanju vodoprivrednih objekata, dužno je da o tome blagovremeno obavesti osnivača.

U slučaju iz stava 1 ovog člana, osnivač preduzima mere, u skladu sa zakonom, kojima stvara uslove za nesmetano funkcionisanje JVP "Vode Vojvodine".

Član 11

Ako JVP "Vode Vojvodine" u obavljanju svoje delatnosti ostvari dobit, sredstva ostvarene dobiti mogu se koristiti isključivo za poboljšanje uslova rada i za ulaganje u razvoj delatnosti, u skladu sa odlukom organa upravljanja.

Član 12

JVP "Vode Vojvodine" donosi višegodišnje planove razvoja i godišnje programe rada.

JVP "Vode Vojvodine" predlaže program obavljanja poslova od opšteg interesa utvrđenih Zakonom o vodama na teritoriji Pokrajine.

JVP "Vode Vojvodine" je dužno da u postupku pripreme svojih planova i programa obezbedi učešće javnosti na način utvrđen statutom.

Na višegodišnji plan gazdovanja vodama saglasnost daje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, a na godišnje programe Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 13

Statutom JVP "Vode Vojvodine" obrazuju se planska vodoprivredna područja u okviru kojih se planiraju, finansiraju i obavljaju vodoprivredne delatnosti.

Granice planskih vodoprivrednih područja utvrđuju se aktom JVP "Vode Vojvodine".

Na akt iz stava 2 ovog člana saglasnost daje Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 14

JVP "Vode Vojvodine" stiče i pribavlja sredstva za obavljanje delatnosti i to iz:

1) naknade za odvodnjavanje,

2) naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata i za vršenje drugih usluga i to:

(1) naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata za navodnjavanje;

(2) naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata za snabdevanje vodom industrije, ribnjaka i drugih korisnika;

(3) naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata za odvođenje otpadnih voda;

(4) naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata za uzgoj riba;

(5) naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata za proizvodnju električne energije;

(6) naknada za korišćenje vodnog zemljišta i za vršenje drugih usluga (za hidroelektrane, za eksploataciju prirodnih materijala, skladišta, obavljanje privrednih i drugih delatnosti, rekreativne svrhe i druge namene i usluge utvrđene odlukom Upravnog odbora JVP "Vode Vojvodine").

3) ulaganja domaćih i stranih lica,

4) izdavanja i prodaje hartija od vrednosti,

5) prodajom delova preduzeća, izdavanjem deonica i iz drugih izvora,

6) sredstava budžeta Republike Srbije koja se obezbeđuju za realizaciju poslova od opšteg interesa i sredstava budžeta Pokrajine ostvarenih od naknada.

Saglasnost na visinu naknada za odvodnjavanje; naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata za proizvodnju električne energije i naknada za korišćenje vodnog zemljišta za hidroelektrane daje Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, a na visinu ostalih naknada iz ovog člana, pokrajinski organ uprave nadležan za vodoprivredu.

Član 15

Naknada za odvodnjavanje je prihod JVP "Vode Vojvodine" i koristi se za plansko održavanje, funkcionisanje i razvoj sistema za odvodnjavanje, odvođenje suvišnih voda i organizaciju i sprovođenje odbrane od unutrašnjih voda na planskom vodoprivrednom području, organizaciju stručno-naučnog rada na praćenju i unapređenju vodnog režima, vođenje dokumentacije o vodama i odvođenje suvišnih voda preko OKM hs DTD.

Javno preduzeće je dužno da u postupku donošenja planova upozna nadležne organe opština na planskom vodoprivrednom području o planovima gazdovanja vodama i o visini naknade za odvodnjavanje.

Član 16

Visinu naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata OKM hs DTD, drugih vodoprivrednih objekata i naknada za pružanje drugih usluga u ostvarivanju politike gazdovanja vodama, utvrđuje JVP "Vode Vojvodine", uz saglasnost pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove vodoprivrede.

Naknade iz stava 1 ovog člana su prihod JVP "Vode Vojvodine" i koriste se za održavanje određenih vodoprivrednih objekata i za unapređenje vodnog režima.

Vrste naknada za korišćenje vodoprivrednih objekata i naknada za pružanje usluga bliže se određuju statutom.

Član 17

Ubiranje sredstava od naknada iz člana 16 i 17 ove odluke može da organizuje i obavlja JVP "Vode Vojvodine" samo ili da ubiranje ovih naknada vrši uprava javnih prihoda na način kako je uređeno članom 107 Zakona o vodama.

Član 18

JVP "Vode Vojvodine" je dužno da u vršenju javnih ovlašćenja obezbedi efikasno i pod jednakim uslovima ostvarivanje prava i dužnosti preduzeća i drugih pravnih lica i građana pod uslovima utvrđenim Zakonom o vodama.

Javno vodoprivredno preduzeće u vršenju javnih ovlašćenja ima pravo na naknadu stvarnih troškova utvrđenih opštim aktom preduzeća.

Na opšti akt iz stava 2. ovog člana, saglasnost daje pokrajinski organ uprave nadležan za vodoprivredu.

Član 19

JVP "Vode Vojvodine" ima statut kojim se uređuju pitanja unutrašnje organizacije, delokrug rada organa preduzeća, način pripremanja i donošenja planova i programa, odnosi sa vodoprivrednim preduzećima kojima se poveravaju poslovi i obezbeđuje jedinstvo sistema, način ostvarivanja javnosti u radu, delokrug, ovlašćenja i odgovornosti delova preduzeća i odgovornih radnika i druga pitanja značajna za rad preduzeća.

Statutom JVP "Vode Vojvodine" posebno se uređuju i to: ovlašćenja, obaveze i odgovornosti lica odgovornih za tehničko-tehnološko jedinstvo u održavanju i unapređivanju vodnog režima, sprovođenju odbrane od poplava, zaštita voda od zagađivanja i funkcionisanju regionalnih sistema.

Statutom se utvrđuju i poslovi koji se pri obavljanju delatnosti gazdovanja vodama kao delatnosti od opšteg interesa moraju obavljati u tom preduzeću u vreme štrajka sa načinom njihovog izvršavanja.

Saglasnost na statut daje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 20

U slučaju da se u JVP "Vode Vojvodine" ne obezbede uslovi za ostvarivanje minimuma procesa rada i ako su time ugroženi životi ljudi i bezbednost imovine, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine preduzeće neophodne mere, u skladu sa zakonom.

Član 21

Nad JVP "Vode Vojvodine" ne može se sprovoditi postupak stečaja.

U slučaju da nastupe uslovi za otvaranje i sprovođenje stečajnog postupka nad JVP "Vode Vojvodine", Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine preduzima mere za obezbeđenje uslova za nesmetan rad javnog preduzeća i jamči za njegove obaveze u pitanjima za koja je ona nadležna.

Član 22

Organi JVP "Vode Vojvodine" su: upravni odbor, direktor i nadzorni odbor.

Član 23

Organ upravljanja JVP "Vode Vojvodine" je upravni odbor.

Upravni odbor ima 11 članova, čiji mandat traje 4 godine.

Član 24

Članove Upravnog odbora JVP "Vode Vojvodine" imenuje i razrešava Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Tri člana Upravnog odbora se imenuju od predstavnika zaposlenih u JVP "Vode Vojvodine", na način utvrđen statutom.

Član 25

Upravni odbor:

1) utvrđuje poslovnu politiku;

2) donosi planove razvoja i programa rada;

3) odlučuje o statusnim promenama;

4) odlučuje o smanjenju i povećanju glavnice;

5) odlučuje o osnivanju novih preduzeća;

6) usvaja izveštaj o poslovanju preduzeća i godišnji obračun;

7) donosi statut i odluku o usvajanju planova i programa;

8) donosi investicione odluke;

9) utvrđuje visinu naknada, koje predstavljaju izvor prihoda;

10) odlučuje o kupovini akcija, odnosno udela drugih preduzeća i

11) utvrđuje normative i standarde za redovno održavanje vodoprivrednih objekata i kriterijume za obrazovanje cena na redovnom održavanju, kao i uslove i način korišćenja vodoprivrednih objekata.

Odluke iz tačke 3, 5 i 7 donosi Upravni odbor uz saglasnost osnivača.

Član 26

Direktora JVP "Vode Vojvodine" imenuje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine na predlog Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Mandat direktora utvrđuje se na četiri godine.

Direktor JVP "Vode Vojvodine" predstavlja i zastupa preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada, vodi poslovanje preduzeća, samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada JVP "Vode Vojvodine", predlaže program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke upravnog odbora, potpisuje kolektivni ugovor i vrši druge poslove određene zakonom i statutom.

Direktor je ovlašćen da, u okviru delatnosti JVP "Vode Vojvodine", zaključuje sve ugovore i vrši druge pravne radnje, kao i da zastupa JVP "Vode Vojvodine" pred sudovima i drugim organima.

Direktor JVP "Vode Vojvodine" donosi akt o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta uz saglasnost upravnog odbora polazeći od savremenih zahteva u pogledu tehničke opremljenosti i kadrovske osposobljenosti za obavljanje delatnosti.

Član 27

Nadzorni odbor ima pet članova koje imenuje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine čiji mandat traje četiri godine.

Dva člana Nadzornog odbora imenuju se iz reda zaposlenih.

Član 28

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem JVP "Vode Vojvodine", pregleda godišnji izveštaj i predlog za raspodelu dobiti.

O rezultatima nadzora, nadzorni odbor u pismenom obliku obaveštava Upravni odbor i Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 29

Organi JVP "Vode Vojvodine" i zaposleni dužni su da organizuju obavljanje delatnosti na način koji osigurava bezbednost na radu, kao i da sprovode potrebne mere zaštite na radu, bezbednosti imovine i zaštite i unapređenje čovekove sredine.

Član 30

JVP "Vode Vojvodine", preduzeće je dužno da u obavljanju svoje delatnosti obezbeđuje potrebne uslove za zaštitu i unapređenje životne sredine i da sprečava uzroke i otklanja štetne posledice koje ugrožavaju prirodne i radom stvorene vrednosti životne sredine.

Član 31

JVP "Vode Vojvodine" preuzima zaposlene, sredstva, prava i obaveze iz JVP "Srbijavode" za područje Pokrajine, što će se bliže utvrditi deobnim bilansom.

Deobni bilans iz stava 1 ovog člana sačiniće zajedničke komisije JVP "Srbijavode" i JVP "Vode Vojvodine" u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 32

JVP "Vode Vojvodine" osnovaće posebno preduzeće za održavanje u funkcionalnom stanju i staranje o razvoju i korišćenju OKM hs DTD kao višenamenskog regionalnog sistema, najkasnije u roku od 90 dana od dana upisa u sudski registar JVP "Vode Vojvodine".

JVP "Vode Vojvodine" je dužno da u osnivačkom aktu, polazeći od složenosti ovog sistema i njegovog višenamenskog karaktera, uredi delatnost posebnog preduzeća, čije se izvršavanje obezbeđuje na osnovu planom utvrđenog obima radova na redovnom održavanju prema tehničkim normativima, u skladu sa tehničkom dokumentacijom koja definiše učešće svake pojedinačne namene u funkcijama višenamenskog sistema.

Član 33

Odluka o imenovanju Upravnog i Nadzornog odbora JVP "Vode Vojvodine" i Odluka o imenovanju vršioca dužnosti direktora JVP "Vode Vojvodine" sastavni su deo ove Odluke.

Član 34

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".