PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA PUTEM DOTACIJA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA REALIZACIJU PROJEKATA IZ OBLASTI POLITIKE ZA MLADE OD IZUZETNOG ZNAČAJA ZA GRAD

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava putem dotacija (u daljem tekstu: dotacije) iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada) za realizaciju projekata iz oblasti politike za mlade od izuzetnog značaja za Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Projekti iz oblasti politike za mlade od izuzetnog značaja za Grad su:

1. Projekti čija realizacija doprinosi izradi strategije i akcionog plana politike za mlade Grada, njenom donošenju i realizaciji, kao i projekti čiji je cilj monitoring i evaluacija svih procesa izrade, donošenja i realizacije strategije i akcionog plana politike za mlade od značaja za Grad, a naročito:

- projekti kojima se obezbeđuje učešće mladih u izradi, donošenju, realizaciji, monitoringu i evaluaciji strategije i akcionog plana politike za mlade Grada,

- projekti čijom realizacijom se doprinosi promociji procesa izrade, donošenja i realizacije strategije i akcionog plana politike za mlade, kao i promociji same strategije i akcionog plana politike za mlade Grada,

- projekti kojima se realizuju mere definisane akcionim planom politike za mlade Grada,

- projekti kojima se doprinosi ostvarivanju opštih i specifičnih ciljeva strategija za mlade viših nivoa vlasti, i

- drugi projekti kojima se razvija i unapređuje politika za mlade.

2. Projekti čijom realizacijom se obeležavaju datumi i jubileji od značaja za mlade i promoviše podrška i briga o mladima Grada (u daljem testu: manifestacije i akcije od značaja za mlade Grada).

II NAČIN I POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA PUTEM DOTACIJA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA REALIZACIJU PROJEKATA IZ OBLASTI POLITIKE ZA MLADE

Član 3

Pravo na dodelu dotacija iz budžeta Grada za realizaciju projekata iz člana 2. ovog pravilnika, mogu da ostvare organizacije i udruženja koja svoju aktivnost realizuju na teritoriji Grada i upisana su u registar kod nadležnog organa.

Član 4

Finansiranje projekata iz člana 2. tačka 1. ovog pravilnika vrši se putem javnog konkursa (u daljem tekstu: Konkurs) koji raspisuje Gradska uprava za sport i omladinu (u daljem tekstu: Gradska uprava), uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik), najmanje jednom godišnje.

Član 5

Konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada.

Konkurs sadrži:

- projekte za koje se sprovodi Konkurs,

- moguće učesnike Konkursa,

- ukupan iznos sredstava iz budžeta Grada,

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- rokove za podnošenje prijave na Konkurs,

- obrazac prijave na Konkurs,

- obrazac projekta koji se podnosi uz prijavu na Konkurs, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na Konkurs.

Član 6

Konkurs sprovodi komisija koju obrazuje i imenuje Gradonačelnik (u daljem tekstu: Komisija).

Rešenjem o obrazovanju i imenovanju Komisije utvrđuju se zadaci Komisije, sastav i broj članova i članica Komisije, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 7

Prijava na Konkurs podnosi se Gradskoj upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo Konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na Konkurs Komisija neće razmatrati.

Član 8

Komisija je dužna da u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na Konkurs dostavi Gradskoj upravi izveštaj o sprovedenom postupku Konkursa.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži predlog projekata za čiju realizaciju bi se odobrila sredstva iz budžeta Grada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 9

Gradska uprava nakon razmatranja izveštaja Komisije dostavlja Gradonačelniku predlog akta o utvrđivanju projekata iz člana 2. tačka 1. ovog pravilnika za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Na osnovu predloga akta iz stava 1. ovog člana, Gradonačelnik donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 10

Organizacija odnosno udruženje koji su ostvarili pravo na dotaciju iz budžeta Grada zaključuju sa Gradonačelnikom ili licem koje on ovlasti, ugovor kojim se uređuje način i rokovi realizacije projekta, prenos sredstava iz budžeta Grada, podnošenje izveštaja o realizaciji projekta, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 11

Organizacija odnosno udruženje može da ostvari pravo na dotaciju iz budžeta Grada za realizaciju manifestacije odnosno akcije od značaja za mlade Grada iz člana 2. tačka 2. ovog pravilnika na osnovu projekta manifestacije odnosno akcije koju odobri ili čije pokroviteljstvo u ime Grada prihvati Gradonačelnik.

Projekat manifestacije odnosno akcije iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv manifestacije odnosno akcije,

- naziv i sedište organizacije ili udruženja koje realizuje manifestaciju odnosno akciju,

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- opis aktivnosti za realizaciju manifestacije odnosno akcije,

- mesto, vreme i način realizacije manifestacije odnosno akcije,

- finansijski plan manifestacije odnosno akcije,

- podatke o osobama koje učestvuju u realizaciji manifestacije odnosno akcije,

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju manifestacije odnosno akcije i angažovanje sredstava, i

- drugu odgovarajuću dokumentaciju i podatke od značaja za realizaciju manifestacije odnosno akcije.

U aktu o odobravanju manifestacije odnosno akcije iz stava 1. ovog člana ili o prihvatanju pokroviteljstva koji donosi Gradonačelnik, utvrđuje se i iznos dotacije za njenu realizaciju.

Organizacija ili udruženje za realizaciju manifestacije odnosno akcije iz stava 1. ovog člana dužni su da zahtev i projekat manifestacije odnosno akcije dostavi Gradskoj upravi najkasnije 30 dana pre dana održavanja manifestacije odnosno akcije.

Član 12

Organizacija ili udruženje koji su ostvarili pravo na dotaciju iz budžeta Grada zaključuju sa Gradonačelnikom ili načelnikom Gradske uprave, uz saglasnost Gradonačelnika, ugovor kojim se uređuje način i rokovi za realizaciju manifestacije odnosno akcije, prenos sredstava iz budžeta Grada, podnošenje izveštaja o realizaciji manifestacije odnosno akcije, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".