PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA PUTEM DOTACIJA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA REALIZACIJU PROGRAMA MANIFESTACIJA I PROMOCIJA IZ OBLASTI PRIVREDE OD ZNAČAJA ZA GRAD NOVI SAD

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: dotacije) nedobitnim organizacijama za realizaciju programa manifestacija i promocija iz oblasti privrede od značaja za Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Organizator) i određuju manifestacije i promocije iz oblasti privrede koje su od značaja za Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Dotacije iz člana 1. ovog pravilnika obezbeđuju se Organizatoru za realizaciju programa manifestacija i promocija koje se održavaju tokom godine iz oblasti privrede.

Izuzetno, u skladu sa ovim pravilnikom dotacije se mogu dodeliti i nedobitnim organizacijama koje nisu organizatori manifestacija i promocija za učešće na manifestacijama i promocijama na pokrajinskom i republičkom nivou.

U slučaju iz stava 2. ovog člana, dotacije odobrava Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik), na zahtev organizacije, a međusobna prava i obaveze između Grada i organizacije uređuju se ugovorom koji zaključuju Gradonačelnik, ili lice koje on ovlasti, i ovlašćeno lice organizacije kojoj je odobrena dotacija.

Član 3

Manifestacije i promocije iz oblasti privrede od značaja za Grad su:

- Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva "TESLA FEST",

- Takmičenje metalskih radnika Grada,

- takmičenja kojima se doprinosi razvoju pronalazaštva i inovatorstva,

- manifestacije i promocije koje se organizuju u cilju edukacije mladih preduzetnika i privrednika,

- manifestacije i promocije koje organizuju pokreti i organizacije potrošača Grada,

- manifestacije i promocije u turizmu i poljoprivredi, i

- druge manifestacije i promocije u privredi koje odobri ili čije pokroviteljstvo u ime Grada prihvata Gradonačelnik.

Član 4

Organizator može da ostvari pravo na dotaciju za realizaciju manifestacije ili promocije iz člana 3. ovog pravilnika, na osnovu programa manifestacije ili promocije (u daljem tekstu: Program) koji dostavlja Gradskoj upravi za privredu (u daljem tekstu: Gradska uprava), najkasnije 15 dana pre dana održavanja manifestacije ili promocije.

Član 5

Program sadrži:

- naziv Programa,

- naziv i sedište Organizatora,

- kratak opis aktivnosti na realizaciji Programa,

- mesto, vreme i način realizacije Programa,

- finansijski plan Programa,

- izvore sredstava za finansiranje Programa sa iznosom planiranih sopstvenih i drugih sredstava i sredstava iz budžeta Grada, i

- drugu odgovarajuću dokumentaciju, odnosno podatke od značaja za realizaciju Programa.

Član 6

Gradska uprava utvrđuje ispunjenost uslova za dodelu dotacije i predlaže iznos dotacije koji ne može biti veći od 50% od ukupno planiranih sredstava za realizaciju Programa.

Program odobrava Gradonačelnik i utvrđuje iznos dotacije namenjen za njegovu realizaciju.

Član 7

Ako se za istu manifestaciju ili promociju prijavi više organizatora, Program će vrednovati Gradska uprava prema sledećim kriterijumima:

- značaj manifestacije i promocije za privredu Grada,

- valorizovanje vrednosti određene oblasti privrede, i

- tradicionalnost manifestacije i promocije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, predlog za izbor Programa sa iznosom dotacije, utvrđuje Gradska uprava i predlog dostavlja Gradonačelniku koji odobrava Program i utvrđuje iznos dotacije.

Član 8

Međusobna prava i obaveze između Grada i Organizatora kome je odobrena dotacija za realizaciju Programa, uređuju se ugovorom koji zaključuju Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti i ovlašćeno lice Organizatora.

Član 9

Organizator kome je odobrena dotacija u skladu sa ovim pravilnikom, dužan je da Gradskoj upravi dostavi izveštaj o realizaciji Programa i račune o utrošenim sredstvima, u roku od 30 dana od dana njegove realizacije.

Gradska uprava je obavezna da prati realizaciju odobrenih programa i izvršavanje ugovornih obaveza, i o tome dostavlja izveštaj Gradskom veću Grada Novog Sada dva puta godišnje.

Član 10

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju programa manifestacija iz oblasti privrede od značaja za Grad Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 5/2009).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".