PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA PROGRAME-PROJEKTE IZ OBLASTI KULTURE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 18/2009 i 7/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava, putem dotacija, iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: dotacije) za programe-projekte koji predstavljaju značajna ostvarenja kojima se doprinosi razvoju kulture i umetnosti u Gradu Novom Sadu (u daljem tekstu: Grad), kao i prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada za projekte koji predstavljaju značajna ostvarenja u oblasti izdavanja knjiga i časopisa, za projekte kojima se obezbeđuje rad javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina i etničkih grupa, kao i nesmetano korišćenje prava invalida, hendikepiranih lica i drugih lica sa posebnim potrebama u javnom informisanju, odnosno za projekte, manifestacije i druge aktivnosti kojima je pokrovitelj Grad.

Član 2

Putem dotacija obezbeđuju se sredstva za realizaciju programa-projekata koji predstavljaju značajna ostvarenja kojima se doprinosi razvoju kulture i umetnosti u Gradu:

- projekti koji svojim kvalitetom doprinose afirmaciji umetničkog i kulturnog stvaralaštva, i

- projekti izgradnje, adaptacije i rekonstrukcije verskih objekata.

Član 3

Projekti koji predstavljaju značajna ostvarenja u oblasti izdavanja knjiga i časopisa, ostvaruju pravo na dodelu sredstava iz budžeta Grada za sufinansiranje njihove realizacije.

Član 4

Projekti kojima se obezbeđuje rad javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina i etničkih grupa, kao i nesmetano korišćenje prava invalida, hendikepiranih lica i drugih lica sa posebnim potrebama u javnom informisanju, ostvaruju pravo na dodelu sredstava iz budžeta Grada za sufinansiranje njihove realizacije.

Čl. 5-9

(Brisani)

Član 10

Izbor projekata iz člana 2. alineja jedan ovog pravilnika, vrši se putem javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Konkurs najmanje jednom godišnje raspisuje Uprava, uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Pravo učešća na konkursu imaju preduzeća, ustanove, organizacije, druga pravna lica i preduzetnici registrovani za obavljanje delatnosti kulture, čije je sedište na teritoriji Grada, kao i crkve i verske zajednice (u daljem tekstu: učesnici konkursa).

Član 11

Konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs sadrži:

- projekte za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike konkursa,

- ukupan iznos dotacije,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 12

Konkurs sprovodi komisija koju obrazuje Gradonačelnik.

Komisija iz stava 1. ovog člana, ima predsednika, osam članova, koje imenuje Gradonačelnik iz reda lica koja su svojom profesionalnom delatnošću ili radom u oblasti kulture dala značajan doprinos razvoju i unapređivanju umetničkog i kulturnog stvaralaštva u Gradu.

Član 13

Prijava na konkurs podnosi se Upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, komisija iz člana 12. ovog pravilnika neće razmatrati.

Član 14

Učesnici konkursa, uz prijavu na konkurs, podnose i projekat koji sadrži:

- naziv projekta,

- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj učesnika konkursa,

- cilj projekta,

- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način realizacije i očekivani rezultati projekta), kao i finansijski plan (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, dotacija i drugih izvora), i

- podatke o odgovornoj osobi za sprovođenje projekta i angažovanje sredstava.

Član 15

Komisija je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs, dostavi Upravi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži predlog projekata za čiju realizaciju bi se odobrile dotacije, sa iznosom dotacije za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 16

Nakon razmatranja izveštaja iz člana 15. ovog pravilnika, Uprava dostavlja Gradonačelniku predlog akta o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju dotacije, sa iznosom dotacije za svaki pojedinačni projekat.

Na osnovu predloga iz stava 1. ovog člana, Gradonačelnik donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju dotacije, sa iznosom dotacije za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 17

Učesnik konkursa koji je ostvario pravo na dotaciju zaključuje sa Upravom ugovor kojim se uređuje način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava dotacije, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 18

Projekti iz člana 2. alineja dva ovog pravilnika, pravo na dotaciju ostvaruju za sufinansiranje njihove realizacije.

Izbor projekata iz stava 1. ovog člana, vrši se putem javnog konkursa.

Član 19

Konkurs iz člana 18. stav 2. ovog pravilnika, jednom godišnje raspisuje Uprava, uz saglasnost Gradskog veća.

Pravo učešća na konkursu imaju crkve i verske zajednice čiji se objekti nalaze na teritoriji Grada, ili čija se izgradnja planira na teritoriji Grada.

Član 20

Konkurs iz člana 18. stav 2. ovog pravilnika, objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- projekte za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike konkursa,

- ukupan iznos dotacije,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 21

Konkurs iz člana 18. stav 2. ovog pravilnika, sprovodi komisija koju obrazuje Gradsko veće.

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike koje imenuje Gradsko veće iz reda stručnjaka iz oblasti kulture i urbanizma - istoričare umetnosti, arhitekte, građevinske inženjere, predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Član 22

Prijava na konkurs iz člana 18. stav 2. ovog pravilnika, podnosi se Upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, komisija iz člana 21. ovog pravilnika neće razmatrati.

Član 23

Učesnici konkursa iz člana 18. stav 2. ovog pravilnika, uz prijavu na konkurs podnose i projekat koji sadrži:

- osnovne podatke o učesniku konkursa (naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj učesnika konkursa),

- odluku organa crkve ili verske zajednice o izvođenju radova,

- potrebne dozvole predviđene zakonom i drugim propisima koji regulišu oblast urbanizma i građevinarstva,

- saglasnost nadležnog ministarstva za izvođenje radova,

- detaljan opis radova na izgradnji, adaptaciji i rekonstrukciji verskog objekta,

- finansijski plan projekta (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, dotacija i drugih izvora), i

- podatke o odgovornoj osobi za sprovođenje projekta.

Član 24

Komisija iz člana 21. ovog pravilnika, dužna je da u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs iz člana 18. stav 2. ovog pravilnika, dostavi Upravi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa, sa predlogom projekta za čiju realizaciju bi se odobrile dotacije, i iznosom dotacije za sufinansiranje svakog pojedinačnog projekta.

Član 25

Nakon razmatranja izveštaja iz člana 24. ovog pravilnika, Uprava dostavlja Gradskom veću predlog akta o utvrđivanju projekta za čiju realizaciju se odobravaju dotacije, sa iznosom dotacije za sufinansiranje svakog pojedinačnog projekta.

Na osnovu predloga iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju dotacije, sa iznosom dotacija za sufinansiranje svakog pojedinačnog projekta.

Član 26

Učesnik konkursa koji je ostvario pravo na dotaciju zaključuje sa Upravom ugovor kojim se uređuje način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava dotacije, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 27

Izbor projekata iz člana 3. ovog pravilnika, vrši se putem javnog konkursa.

Sredstva iz budžeta Grada za projekte iz stava 1. ovog člana, mogu se koristiti za sufinansiranje autorskih prava, troškova pripreme (dizajn, otkup autorskih prava za ilustrativni materijal, troškovi originalnih tekstova i prevoda i slično) i troškova štampe.

Član 28

Konkurs iz člana 27. stav 1. ovog pravilnika, najmanje jednom godišnje raspisuje Uprava, uz saglasnost Gradonačelnika.

Pravo učešća na konkursu imaju izdavačka preduzeća, ustanove, organizacije, druga pravna lica i preduzetnici registrovani za izdavačku delatnost, čije je sedište na teritoriji Grada.

Član 29

Konkurs iz člana 27. stav 1. ovog pravilnika, objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- projekte za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike konkursa,

- ukupan iznos sredstava iz budžeta,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 30

Konkurs iz člana 27. stav 1. ovog pravilnika, sprovodi komisija koju obrazuje Gradonačelnik.

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike, koje imenuje Gradonačelnik iz reda lica koja su svojom profesionalnom delatnošću i ostvarenjima značajno doprinela razvoju i obogaćivanju kulturnog stvaralaštva i objavljivanja knjiga i časopisa u Gradu.

Član 31

Prijava na konkurs iz člana 27. stav 1. ovog pravilnika, podnosi se Upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, komisija iz člana 30. ovog pravilnika neće razmatrati.

Član 32

Učesnici konkursa iz člana 27. stav 1. ovog pravilnika, uz prijavu podnose i projekat koji sadrži:

- osnovne podatke o učesniku konkursa (naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj učesnika konkursa),

- detaljan sinopsis i sadržaj dela kod objavljivanja knjige,

- belešku o autoru dela, prevodiocu i redaktoru, piscu predgovora (pogovora) kod objavljivanja knjige,

- podatke o grafičkoj opremi i dizajnu, kod objavljivanja knjige i časopisa,

- rezime najmanje dve stručne recenzije dela, kod objavljivanja knjige,

- detaljan opis koncepcije časopisa i učestalost izlaženja časopisa,

- finansijski plan projekta (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstva iz budžeta Grada i drugih izvora), i

- podatke o odgovornoj osobi za sprovođenje projekta i angažovanje sredstava.

Član 33

Komisija iz člana 30. ovog pravilnika dužna je da u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs iz člana 27. stav 1. ovog pravilnika, dostavi Upravi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa, sa predlogom projekata za čiju realizaciju bi se odobrila sredstva iz budžeta Grada i iznosom sredstava za sufinansiranje svakog pojedinačnog projekta.

Član 34

Na osnovu izveštaja iz člana 33. ovog pravilnika, Uprava dostavlja Gradonačelniku predlog akta o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada, sa iznosom sredstava za sufinansiranje svakog pojedinačnog projekta.

Na osnovu predloga iz stava 1. ovog člana, Gradonačelnik donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada, sa iznosom sredstava za sufinansiranje svakog pojedinačnog projekta.

Član 35

Učesnik konkursa iz člana 27. stav 1. ovog pravilnika, koji je ostvario pravo na sredstva iz budžeta Grada za sufinansiranje projekta, zaključuje sa Upravom ugovor kojim se uređuje način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava iz budžeta Grada, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 36

Izbor projekata iz člana 4. ovog pravilnika, vrši se putem javnog konkursa.

Sredstva iz budžeta Grada za projekte iz stava 1. ovog člana, mogu se koristiti za sufinansiranje:

- projekata namenjenih nacionalnim manjinama i etničkim grupama u cilju informisanja na sopstvenom jeziku i negovanja sopstvene kulture i identiteta, i

- projekata namenjenih zaštiti interesa invalida, hendikepiranih lica i drugih lica sa posebnim potrebama radi nesmetanog korišćenja prava ovih lica u javnom informisanju, a posebno slobode primanja ideja, informacija i mišljenja.

Član 37

Konkurs iz člana 36. stav 1. ovog pravilnika, najmanje jednom godišnje raspisuje Uprava, uz saglasnost Gradonačelnika.

Pravo učešća na konkursu imaju javna glasila čiji osnivač ima sedište na teritoriji Grada.

Član 38

Konkurs iz člana 36. stav 1. ovog pravilnika, objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- projekte za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike konkursa,

- ukupan iznos sredstava iz budžeta,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 39

Konkurs iz člana 36. stav 1. ovog pravilnika, sprovodi Uprava.

Prijava na konkurs iz člana 36. stav 1. ovog pravilnika, podnosi se Upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, Uprava neće razmatrati.

Član 40

Učesnici konkursa iz člana 36. stav 1. ovog pravilnika, uz prijavu podnose i projekat koji sadrži:

- osnovne podatke o učesniku konkursa (naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj),

- opis projekta (učesnici, značaj, mesto, vreme i način realizacije, praćenje realizacije i očekivani rezultati),

- finansijski plan projekta (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstva iz budžeta Grada i drugih izvora),

- podatke o odgovornoj osobi za sprovođenje projekta i angažovanje sredstava.

Član 41

Uprava je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs iz člana 36. stav 1. ovog pravilnika, sačini izveštaj o sprovedenom postupku konkursa sa predlogom projekata za čiju realizaciju bi se odobrila sredstva iz budžeta Grada i iznosom sredstava za sufinansiranje svakog pojedinačnog projekta, koji dostavlja Gradonačelniku.

Član 42

Na osnovu predloga iz člana 41. ovog pravilnika, Gradonačelnik donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada, sa iznosom sredstava za sufinansiranje svakog pojedinačnog projekta.

Član 43

Učesnik konkursa iz člana 36. stav 1, ovog pravilnika, koji je ostvario pravo na sredstva iz budžeta Grada, zaključuje sa Upravom ugovor kojim se uređuje način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava iz budžeta Grada, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 44

Grad može da bude pokrovitelj projekta, manifestacije ili druge aktivnosti iz oblasti kulture, bez raspisivanja konkursa, ukoliko je projekat, manifestacija ili druga aktivnost od posebnog značaja za razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva Grada, očuvanje i zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa Grada, razvoj međunarodne kulturne saradnje, ili je od izuzetno visokog međunarodnog renomea.

U aktu o prihvatanju pokroviteljstva koji donosi Gradonačelnik, utvrđuje se i iznos sredstava iz budžeta Grada za realizaciju projekta, manifestacije ili druge aktivnosti iz stava 1. ovog člana.

Sredstva iz budžeta Grada za projekat, manifestaciju ili drugu aktivnost iz stava 1. ovog člana, prenose se na osnovu ugovora koji zaključuje Gradonačelnik sa nosiocem projekta, odnosno organizatorom manifestacije ili druge aktivnosti, ili načelnik Uprave, uz saglasnost Gradonačelnika.

Ugovorom iz stava 3. ovog člana, bliže se uređuju način i rokovi za realizaciju projekta, manifestacije, odnosno druge aktivnosti, prenos sredstava iz budžeta Grada, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 45

Postupci koji su započeti na osnovu Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za programe-projekte iz oblasti kulture ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 13/2007 i 14/2007), i na osnovu Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za projekte iz oblasti informisanja ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 35/2005 i 28/2006), koji prestaju da važe, rešavaće se u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 46

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za programe-projekte iz oblasti kulture ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 13/2007 i 14/2007) i Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za projekte iz oblasti informisanja ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 35/2005 i 28/2006).

Član 47

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".