ODLUKA
O OBAVEZNOJ REZERVI BANAKA KOD NARODNE BANKE SRBIJE PO OSNOVU DEVIZNIH SREDSTAVA KOJA DAVAOCI LIZINGA DRŽE NA POSEBNOM RAČUNU OTVORENOM KOD BANKE

("Sl. glasnik RS", br. 12/2010)

1. Banke su dužne da obračunavaju i izdvajaju obaveznu rezervu po osnovu deviznih sredstava koja davaoci lizinga drže na posebnom računu otvorenom kod banke (u daljem tekstu: lizing obavezna rezerva) - u visini, na način i u rokovima koji su utvrđeni ovom odlukom.

Pod bankama, u smislu stava 1. ove tačke, podrazumevaju se banke koje imaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije i upisane su u registar kod nadležnog organa.

2. Lizing obaveznu rezervu banke obračunavaju na obaveze po osnovu deviznih sredstava koja davaoci lizinga drže na posebnom računu otvorenom kod banke.

Osnovicu za obračun lizing obavezne rezerve (u daljem tekstu: lizing osnovica) čini prosečno dnevno knjigovodstveno stanje obaveza iz stava 1. ove tačke u prethodnom kalendarskom mesecu. Ovo stanje izražava se u evrima, s tim što se za svaki dan sredstva denominovana u dolarima preračunavaju u evre - primenom zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije.

Za izračunavanje prosečnog dnevnog knjigovodstvenog stanja iz ove tačke uzimaju se u obzir svi dani u prethodnom kalendarskom mesecu.

3. Lizing obaveznu rezervu banke obračunavaju u evrima (u daljem tekstu: obračunata lizing obavezna rezerva) po stopi od 100% na lizing osnovicu, i to 17. u mesecu, i ovaj obračun istog dana dostavljaju Narodnoj banci Srbije.

Lizing obavezna rezerva obračunata na način iz stava 1. ove tačke važi za obračunski period od 18. u mesecu do 17. u narednom mesecu (u daljem tekstu: obračunski period).

4. Obračunatu lizing obaveznu rezervu banke izdvajaju u evrima - na devizne račune Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: izdvojena lizing obavezna rezerva).

Izuzetno od stava 1. ove tačke, banke kod kojih bi, zbog izdvajanja lizing obavezne rezerve u evrima, pokazatelj deviznog rizika odstupao od onog koji je propisan odlukom Narodne banke Srbije kojom se uređuje upravljanje rizicima - mogu lizing obaveznu rezervu izdvajati i u SAD dolarima.

5. Banke su dužne da u obračunskom periodu prosečno dnevno stanje izdvojene lizing obavezne rezerve održavaju u visini obračunate lizing obavezne rezerve.

Prosečno dnevno stanje lizing obavezne rezerve izdvojene u SAD dolarima preračunava se u evre primenom zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije koji važi na dan obračuna lizing obavezne rezerve, tj. 17. u mesecu.

Za izračunavanje prosečnog dnevnog stanja izdvojene lizing obavezne rezerve u smislu stava 1. ove tačke uzimaju se u obzir svi dani u obračunskom periodu.

Radi ostvarivanja prosečnog dnevnog stanja izdvojene lizing obavezne rezerve u smislu stava 1. ove tačke - dnevno stanje izdvojene lizing obavezne rezerve banke može biti veće ili manje od obračunate lizing obavezne rezerve.

6. Banka koja u obračunskom periodu nije ostvarila prosečno dnevno stanje izdvojene lizing obavezne rezerve u obračunatom iznosu - na razliku između obračunatog iznosa i ostvarenog prosečnog dnevnog stanja izdvojene lizing obavezne rezerve plaća Narodnoj banci Srbije kamatu za sve dane obračunskog perioda, i to po kamatnoj stopi predviđenoj odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike.

7. Banka koja je obračunala iznos lizing obavezne rezerve manji od onog koji je propisan ovom odlukom - na razliku između propisanog i obračunatog iznosa plaća Narodnoj banci Srbije kamatu po kamatnoj stopi predviđenoj odlukom iz tačke 6. ove odluke, i to za onoliko obračunskih perioda koliko je trajao pogrešan obračun.

8. Kamata iz tač. 6. i 7. ove odluke obračunava se i naplaćuje u evrima, s tim što se obračunava do kraja meseca za prethodni obračunski period, a naplaćuje do 8. u narednom mesecu.

9. Radnim danima, u smislu ove odluke, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se uređuju rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

10. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

11. Prvi obračun lizing obavezne rezerve po odredbama ove odluke banke će izvršiti 17. aprila 2010. godine, prema stanju lizing osnovice u martu 2010. godine.

12. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 17. aprila 2010. godine.