PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I FUNKCIONALNIM KARAKTERISTIKAMA I TEHNIČKOJ ISPRAVNOSTI AUTOMATA I STOLOVA ZA IGRE NA SREĆU

("Sl. glasnik RS", br. 12/2010)

1. Osnovne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se tehničke i funkcionalne karakteristike i način utvrđivanja i održavanja tehničke ispravnosti automata i stolova za igre na sreću (u daljem tekstu: aparati).

Član 2

Aparati moraju, saglasno odredbama čl. 84. i 86. Zakona o igrama na sreću ("Službeni glasnik RS", br. 84/04 i 85/05 - dr. zakon - u daljem tekstu: Zakon) biti tehnički ispravni i moraju imati odgovarajuće sisteme koji omogućavaju evidentiranje rada i beleženje prometa za svaki automat.

2. Automati za igre na sreću

Član 3

Automati za igre na sreću (u daljem tekstu: automati) moraju funkcionisati prema korisničkom i servisnom uputstvu.

Automati mogu sadržati samo one igre koje su opisane u korisničkom uputstvu.

Član 4

Rezultat igara na automatima mora zavisiti isključivo od slučaja koji definiše softverski ili hardverski generator slučajnih brojeva.

Član 5

Automati moraju imati najmanje četiri kontrolna elektromehanička ili elektronska brojčanika (u daljem tekstu: brojčanici) od kojih jedan beleži ulaz (uplatu), drugi izlaz (isplatu), treći iznose potrošene u igri, a četvrti iznose osvojene u igri, sa mestom za postavljanje fiskalne plombe.

Brojčanici moraju da osiguravaju tačnost i preglednost podataka propisanih Zakonom.

Član 6

Automati moraju biti tako konstruisani, odnosno priređivač igara na sreću (u daljem tekstu: priređivač) mora obezbediti takve tehničke uslove, da u slučaju prekida ili propada električnog napajanja ne dođe do brisanja i gubitka podataka koji su sačuvani u memoriji automata, a odnose se na igre koje automat sadrži, kao i na stanje brojčanika.

Član 7

Pristup vitalnim elektronskim i mehaničkim sklopovima automata mora biti obezbeđen serviserskom plombom, koju postavlja i skida ovlašćeno lice koje obavlja tehnički pregled i popravku automata (u daljem tekstu: ovlašćeni serviser).

Pristup programskoj memoriji, odnosno generatorima slučajnih brojeva mora biti obezbeđen programskom plombom, koju postavlja i skida ovlašćeni radnik Poreske uprave.

Pristup brojčanicima mora biti obezbeđen fiskalnom plombom, koju postavlja i skida ovlašćeni radnik Poreske uprave.

Automat se spolja jednoznačno identifikuje nalepnicom, koju postavlja priređivač.

3. Stolovi za igre na sreću

Član 8

Na stolovima za igre na sreću (u daljem tekstu: stolovi) mogu se igrati samo one igre koje su opisane u korisničkom uputstvu.

Stolovi moraju funkcionisati prema korisničkom i servisnom uputstvu.

Rezultat igara na stolovima mora zavisiti isključivo od slučaja koji definišu mehanička svojstva, tj. konstrukcija i realizacija stola, kao što su na primer: dimenzija i nivelacija cilindara na ruletu, udaljenost između brojeva na brojčaniku ruleta, visina i debljina graničnika između tih brojeva, ispravno izveden automat za određenu svrhu, dimenzije otvora, raspored i balans težine rotirajućih delova, težina i oblik kuglice.

Sto se spolja jednoznačno identifikuje nalepnicom, koju postavlja priređivač.

4. Tehnički pregled

Član 9

Utvrđivanje tehničke ispravnosti aparata (tehnički pregled) obavljaju serviseri ovlašćeni od strane ministra nadležnog za poslove finansija.

Član 10

Podnosilac zahteva za obavljanje tehničkog pregleda aparata (u daljem tekstu: podnosilac zahteva) dostavlja ovlašćenom serviseru sledeće podatke, odnosno dokumentaciju:

1) naziv, sedište, adresu, PIB, matični broj, imena i prezimena odgovornih lica, kao i njihove kontakt telefone;

2) podatke o aparatu (proizvođač, vrsta, tip, mesec i godina proizvodnje, serijski broj aparata);

3) naziv, adresu i telefonski broj objekta u kome je postavljen aparat;

4) kompletno originalno korisničko i servisno uputstvo;

5) opis i izgled plombi i načina plombiranja serviserskom i programskom plombom, ako nisu sadržani u korisničkom, odnosno servisnom uputstvu;

6) opis smeštanja, funkcionisanja i povezivanja elektromehaničkih ili elektronskih brojčanika, kao i plombiranja fiskalnom plombom;

7) garanciju i uverenje proizvođača aparata da ispunjavaju međunarodne standarde kvaliteta i bezbednosti za aparate koji se prvi put stavljaju u upotrebu ili sertifikat laboratorije u Republici Srbiji o bezbednosti uzorka tipa aparata, saglasno standardima iz Priloga 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

8) izjavu da aparati koji se stavljaju u upotrebu nemaju skrivene funkcije koje nisu navedene u dokumentaciji iz tač. 4), 5) i 6) ovog člana.

Član 11

Tehnički pregled može vršiti samo onaj serviser u Republici Srbiji koga je za to ovlastio proizvođač aparata, ukoliko dobije i ovlašćenje od strane ministra nadležnog za poslove finansija u skladu sa Zakonom, ovim pravilnikom i drugim propisima.

Tehničkim pregledom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se:

1) originalnost i verzija hardverske platforme i softvera;

2) da je aparat tehnički i funkcionalno ispravan;

3) stanje kontrolnih elektromehaničkih ili elektronskih brojčanika;

4) stanje plombi.

Ukoliko se prilikom tehničkog pregleda utvrdi neoriginalnost hardverske platforme ili softvera, priređivaču se nalaže da pre ponovnog dostavljanja na tehnički pregled otkloni utvrđenu neispravnost aparata kod pravnih lica ovlašćenih od strane proizvođača aparata.

Član 12

Tehnički pregled aparata za čije servisiranje proizvođač nije ovlastio nijednog servisera u Republici Srbiji, mogu obavljati serviseri ovlašćeni od strane ministra nadležnog za poslove finansija u skladu sa Zakonom, ovim pravilnikom i drugim propisima.

Tehničkim pregledom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se:

1) verzija hardverske platforme i softvera;

2) da je aparat tehnički i funkcionalno ispravan;

3) stanje kontrolnih elektromehaničkih ili elektronskih brojčanika;

4) stanje plombi.

Član 13

Tehničkom pregledu podležu svi aparati:

1) pre prvog stavljanja aparata u upotrebu;

2) pri godišnjem pregledu;

3) posle svake popravke aparata;

4) u drugim slučajevima utvrđenim Zakonom (vanredni tehnički pregled).

Naknadu za obavljanje tehničkog pregleda iz stava 1. ovog člana snosi priređivač.

Član 14

Tehnički pregled aparata obavlja se u sedištu priređivača, u izdvojenoj poslovnoj jedinici priređivača ili u poslovnom prostoru servisera ovlašćenog od strane ministra nadležnog za poslove finansija (u daljem tekstu: ovlašćeni serviser).

Član 15

Po prijemu zahteva za obavljanjem prvog tehničkog pregleda aparata iz člana 10. ovog pravilnika, odnosno zahteva za popravku automata koja zahteva skidanje i postavljanje fiskalne ili programske plombe, ovlašćeni serviser obaveštava nadležnu organizacionu jedinicu Poreske uprave o identifikacionom broju aparata za koji je podnet zahtev i mestu na kome se aparat nalazi.

Ovlašćeno lice Poreske uprave postavlja i skida fiskalnu i programsku plombu u postupku prvog tehničkog pregleda automata, odnosno u postupku popravke automata koja zahteva skidanje i postavljanje fiskalne ili programske plombe.

Nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave po prijemu zahteva, fiskalne i programske plombe, obaveštava ovlašćenog servisera o datumu i vremenu postavljanja plombi.

Član 16

Ovlašćeni serviser je dužan da vodi evidenciju o obavljenim tehničkim pregledima aparata u vidu potvrde u tri primerka od kojih se po jedan primerak dostavlja podnosiocu zahteva i Upravi za igre na sreću, a jedan primerak ostaje ovlašćenom serviseru, koji ga ulaže u knjigu potvrda, koja je zasebna za svaki aparat.

Potvrda o obavljenim tehničkim pregledima aparata iz stava 1. ovog člana mora da sadrži:

1) redni broj potvrde;

2) podatke o aparatu (proizvođač, vrsta, tip, mesec i godina proizvodnje, serijski broj aparata);

3) identifikacioni broj aparata sa nalepnice;

4) naziv, adresu, telefonski broj, PIB i matični broj priređivača;

5) naziv, adresu i telefonski broj objekta u kome je postavljen aparat;

6) ime i prezime podnosioca zahteva;

7) naziv, adresu, PIB i matični broj ovlašćenog servisera;

8) ime i prezime ovlašćenog lica ovlašćenog servisera;

9) naziv, adresu i telefonski broj nadležne organizacione jedinice Poreske uprave;

10) datum podnošenja zahteva za obavljanje tehničkog pregleda;

11) datum početka i završetka tehničkog pregleda;

12) datum prijema i predaje aparata;

13) datum sastavljanja zapisnika;

14) stanje svih brojčanika pre i posle obavljenog tehničkog pregleda;

15) stanje svih plombi pre i posle obavljenog tehničkog pregleda;

16) potvrdu identičnosti sastavnih delova i veza aparata, prema opisu iz tehničke dokumentacije i detaljan opis neodgovarajućih sastavnih delova i veza;

17) potvrdu funkcionalne ispravnosti aparata i detaljan opis eventualne neispravnosti.

Potvrda o tehničkom pregledu izdaje se na obrascu PTP - Potvrda o tehničkom pregledu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Podaci o tehničkom pregledu upisuju se u servisnu knjižicu aparata, na obrascu SKA - Servisna knjižica aparata za igre na sreću, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Potvrdu o tehničkom pregledu i servisnu knjižicu overavaju potpisom i pečatom ovlašćena lica ovlašćenog servisera, podnosioca zahteva i Poreske uprave.

Dokumentacija vezana za obavljanje tehničkog pregleda aparata čuva se tri godine od datuma sastavljanja zapisnika.

Član 17

Ovlašćeni serviser dužan je da potvrdu o obavljenom tehničkom pregledu dostavi Upravi za igre na sreću u roku od sedam dana od dana završetka tehničkog pregleda.

Ovlašćeni serviser izdaje potvrdu o tehničkoj i funkcionalnoj ispravnosti automata, odnosno stolova za igre na sreću sa rokom važenja od jedne godine od dana izdavanja potvrde, na osnovu pozitivnih rezultata tehničkog pregleda.

Član 18

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tehničkim i funkcionalnim karakteristikama i tehničkoj ispravnosti automata i stolova za igre na sreću ("Službeni glasnik RS", broj 129/04).

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac PTP

POTVRDA O TEHNIČKOM PREGLEDU

BR. ___________

 

1. OPŠTI PODACI

 

1. Aparat

Podaci

Identifikacioni broj aparata sa nalepnice

 

Proizvođač

 

Vrsta (automat ili sto za igre na sreću)

 

Tip

 

Mesec i godina proizvodnje

 

Serijski broj aparata

 

Dokaz o vlasništvu (da/ne)

 

 

2. Priređivač igre na sreću

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

PIB

 

Matični broj

 

 

3. Objekat u kome se nalazi aparat

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

 

4. Ovlašćeni serviser

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

PIB

 

Matični broj

 

 

5. Organizaciona jedinica Poreske uprave

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

 

2. TEHNIČKI PREGLED

 

1. Razlog za obavljanje tehničkog pregleda

Indeks razloga


1. Prvi pregled
2. Redovni godišnji pregled
3. Ponovno stavljanje u upotrebu
4. Vanredni pregled
5. Pregled posle popravke

 

 

2. Redosled događaja

Datum

Prijem zahteva

 

Prijem aparata

 

Početak tehničkog pregleda

 

Kraj tehničkog pregleda

 

Predaja aparata

 

Izrada zapisnika

 

 

3. Stanje brojčanika (samo za automate)

Podaci

Uplata pre i posle pregleda

 

 

Isplata pre i posle pregleda

 

 

Potrošeni iznosi pre i posle pregleda

 

 

Osvojeni iznosi pre i posle pregleda

 

 

 

4. Stanje plombi (samo za automate)

Podaci

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

5. Tehnička i funkcionalna ispravnost

Podaci

Identičnost sastavnih delova (da/ne)

 


Opis eventualne razlike sastavnih delova

 

Identičnost veza (da/ne)

 


Opis eventualne razlike veza

 

Funkcionalna ispravnost (da/ne)

 


Opis eventualne funkcionalne neispravnosti

 

 

6. Specifikacija u slučaju popravke

Objašnjenje


Spisak prijavljenih neispravnosti

 


Spisak detektovanih neispravnosti

 


Specifikacija izvršenih radova

 

 

7. Potvrda

Podaci

Tehnička i funkcionalna ispravnost
aparata (da/ne)

 


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat ovlašćenog servisera

 


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat podnosioca zahteva

 


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat Poreske uprave

 

 

Obrazac SKA

SERVISNA KNJIŽICA APARATA ZA IGRE NA SREĆU

 

1. OPŠTI PODACI

 

1. Aparat

Podaci

Identifikacioni broj aparata sa nalepnice

 

Proizvođač

 

Vrsta (automat ili sto za igre na sreću)

 

Tip

 

Mesec i godina proizvodnje

 

Serijski broj aparata

 

Dokaz o vlasništvu (da/ne)

 

 

2. Priređivač igre na sreću

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

PIB

 

Matični broj

 

 

3. Objekat u kome se nalazi aparat

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

 

4. Ovlašćeni serviser

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

PIB

 

Matični broj

 

 

5. Organizaciona jedinica Poreske uprave

Podaci

Naziv

 

Ulica i broj

 

Mesto i opština

 

Telefon i telefaks

 

 

2. TEHNIČKI PREGLED

 

1. Razlog za obavljanje tehničkog pregleda

Indeks razloga

1. Prvi pregled
2. Redovni godišnji pregled
3. Ponovno stavljanje u upotrebu
4. Vanredni pregled
5. Pregled posle popravke

 

 

2. Redosled događaja

Datum

Prijem zahteva

 

Prijem aparata

 

Početak tehničkog pregleda

 

Kraj tehničkog pregleda

 

Predaja aparata

 

Izrada zapisnika

 

 

3. Stanje brojčanika (samo za automate)

Podaci

Uplata pre i posle pregleda

 

 

Isplata pre i posle pregleda

 

 

Potrošeni iznosi pre i posle pregleda

 

 

Osvojeni iznosi pre i posle pregleda

 

 

 

4. Stanje plombi (samo za automate)

Podaci

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

5. Tehnička i funkcionalna ispravnost

Podaci

Identičnost sastavnih delova (da/ne)

 


Opis eventualne razlike sastavnih delova

 

Identičnost veza (da/ne)

 


Opis eventualne razlike veza

 

Funkcionalna ispravnost (da/ne)

 


Opis eventualne funkcionalne neispravnosti

 

 

6. Specifikacija u slučaju popravke

Objašnjenje


Spisak prijavljenih neispravnosti

 


Spisak detektovanih neispravnosti

 


Specifikacija izvršenih radova

 

 

7. Potvrda

Podaci

Tehnička i funkcionalna ispravnost
aparata (da/ne)

 


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat ovlašćenog servisera

 


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat podnosioca zahteva

 


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat Poreske uprave

 

 

3. POPRAVKA ILI ZAMENA BROJČANIKA (SAMO ZA AUTOMATE)

 

1. Redosled događaja

Datum

Prijem zahteva

 

Prijem aparata

 

Početak popravke ili zamene

 

Kraj popravke ili zamene

 

Predaja aparata

 

Izrada zapisnika

 

 

2. Stanje brojčanika (samo za automate)

Podaci

Uplata pre i posle popravke/zamene

 

 

Isplata pre i posle popravke/zamene

 

 

Potrošeni iznosi pre i posle popravke/zamene

 

 

Osvojeni iznosi pre i posle popravke/zamene

 

 

 

3. Stanje plombi (samo za automate)

Podaci


Kod servisne plombe

 


Kod programske plombe

 


Kod fiskalne plombe pre popravke

 


Kod fiskalne plombe posle popravke

 

 

4. Potvrda

Podaci


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat podnosioca zahteva

 


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat Poreske uprave

 

 

4. ZAMENA PROGRAMSKE MEMORIJE (SAMO ZA AUTOMATE)

 

1. Redosled događaja

Datum

Prijem zahteva

 

Prijem aparata

 

Početak zamene

 

Kraj zamene

 

Predaja aparata

 

Izrada zapisnika

 

 

2. Stanje brojčanika (samo za automate)

Podaci

Uplata pre i posle zamene

 

 

Isplata pre i posle zamene

 

 

Potrošeni iznosi pre i posle zamene

 

 

Osvojeni iznosi pre i posle zamene

 

 

 

3. Stanje plombi (samo za automate)

Podaci


Kod servisne plombe

 


Kod programske plombe pre zamene

 


Kod programske plombe posle zamene

 


Kod fiskalne plombe

 

 

4. Verzija programa

Podaci


Verzija programa pre zamene

 


Verzija programa posle zamene

 

 

5. Potvrda

Podaci


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat podnosioca zahteva

 


Ime, prezime i potpis ovlašćenog lica
i pečat Poreske uprave

 

 

Prilog 1

STANDARDI ISPITIVANJA UZORKA TIPA AUTOMATA ZA IGRE NA SREĆU I ODGOVARAJUĆI ZAHTEVI U NORMATIVNIM REFERENCAMA

 

Red. broj

Oznaka i naziv normativne
reference

Zahtev iz normativne reference

1.

IEC 60335-2-82
Aparati za domaćinstvo i slični električni aparati Bezbednost

Deo 2-82
Posebni zahtevi za aparate za zabavu i aparate za pružanje ličnih usluga

7

Označavanje i uputstva

8

Zaštita od pristupa delovima pod naponom

10

Ulazna snaga i struja

13

Struja oticanja i dielektrična čvrstoća pri radnoj temperaturi

16

Struja oticanja i dielektrična čvrstoća

17

Zaštita od preopterećenja transformatora i pratećih kola

19

Nenormalan rad osim 19.11.4.

20

Stabilnost i mehanički rizici

21

Mehanička čvrstoća

22

Konstruktivne karakteristike

23

Unutrašnja električna instalacija

24

Komponente

25

Priključak napajanja i spoljni savitljivi gajtani

26

Priključci za spoljašne provodnike

27

Uzemljivanje

28

Vijci i spojevi

29

Sigurnosni razmaci, sigurnosni preskočni razmaci i čvrsta izolacija