PRAVILNIK
O ELEKTRIČNOJ OPREMI NAMENJENOJ ZA UPOTREBU U OKVIRU ODREĐENIH GRANICA NAPONA

("Sl. glasnik RS", br. 13/2010)

 

I UVODNE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se: bitni zahtevi za bezbednost i drugi zahtevi i uslovi koji moraju biti ispunjeni za stavljanje na tržište i/ili upotrebu električne opreme namenjene za upotrebu u okviru određenih granica napona; pretpostavka usaglašenosti; postupci za ocenjivanje usaglašenosti; znak usaglašenosti i označavanje usaglašenosti; sadržina Deklaracije o usaglašenosti; zaštitna klauzula i zahtevi koje mora da ispuni telo za ocenjivanje usaglašenosti da bi bilo imenovano za ocenjivanje usaglašenosti.

Značenje pojedinih izraza

Član 2

Pojedini izrazi koji se upotrebljavaju u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) električna oprema jeste svaka oprema namenjena za upotrebu u granicama napona između 50 i 1000 V za naizmeničnu struju i između 75 i 1500 V za jednosmernu struju, osim električne opreme i pojava iz člana 4. ovog pravilnika;

2) dobra inženjerska praksa jeste potvrđeno (verifikovano) rešenje iz prakse u vezi sa projektovanjem, izradom i montažom određene električne opreme čijom primenom se postiže da ta oprema ispunjava zahteve za bezbednost, ako se ona koristi u skladu sa predviđenom namenom;

3) stavljanje na tržište jeste prvo činjenje dostupnim električne opreme na tržištu Republike Srbije radi distribucije ili upotrebe, sa ili bez naknade;

4) proizvođač jeste svako pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje izrađuje električnu opremu radi njenog stavljanja na tržište pod svojim poslovnim imenom ili nazivom, žigom, trgovačkim znakom, robnom markom ili nekom drugom prepoznatljivom oznakom, ili za sopstvenu upotrebu. Ako proizvođač nije poznat, proizvođačem će se smatrati svako pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje električnu opremu stavlja na tržište i/ili upotrebu;

5) zastupnik jeste svako pravno lice ili preduzetnik registrovan u Republici Srbiji ili fizičko lice koje ima prebivalište u Republici Srbiji i koje je proizvođač pismeno ovlastio da u njegovo ime izvršava sve ili deo obaveza propisanih ovim pravilnikom;

6) stavljanje u upotrebu jeste prvo korišćenje električne opreme za njenu predviđenu namenu u Republici Srbiji;

7) harmonizovani standard jeste standard donet od strane evropskih organizacija za standardizaciju i to: Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN), Evropskog komiteta za standardizaciju u oblasti elektrotehnike (CENELEC) ili Evropskog instituta za standarde u oblasti telekomunikacija (ETSI) na osnovu naloga Evropske komisije i koji je objavljen u Službenom listu Evropske zajednice.

Drugi izrazi koji se upotrebljavaju u ovom pravilniku, a nisu definisani u stavu 1. ovog člana, imaju značenje definisano zakonima kojima se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti, opšta bezbednost proizvoda i standardizacija.

Primena

Član 3

Ovaj pravilnik primenjuje se na svu električnu opremu iz člana 2. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika.

Ovaj pravilnik primenjuje se i na komponente električne opreme, ako te komponente samostalno predstavljaju električnu opremu i ako se kao takve stavljaju na tržište ili se isporučuju proizvođačima radi ugradnje u drugu električnu opremu.

Električna oprema i pojave na koje se ne primenjuje pravilnik

Član 4

Ovaj pravilnik se ne primenjuje na sledeću električnu opremu i pojave:

1) električnu opremu koja se koristi u eksplozivnoj atmosferi;

2) električnu opremu koja se koristi u radiološke i medicinske svrhe;

3) delove električne opreme za liftove za dizanje tereta i ljudi;

4) brojila električne energije;

5) priključnice i utikače za upotrebu u domaćinstvu;

6) uređaje za kontrolu električnih ograda;

7) radio-električne smetnje;

8) specijalizovanu električnu opremu za upotrebu na brodovima, avionima ili železnici koja ispunjava zahteve za bezbednost propisane od strane odgovarajućih međunarodnih organizacija.

II STAVLJANJE NA TRŽIŠTE I/ILI UPOTREBU

Zahtevi za bezbednost

Član 5

Električna oprema stavlja se na tržište i/ili upotrebu, samo ako je izrađena u skladu s dobrom inženjerskom praksom u oblasti bezbednosti koja je na snazi u Republici Srbiji i ako ne ugrožava bezbednost ljudi, domaćih životinja ili imovine, pod uslovom da je ispravno ugrađena, održavana i da se koristi za predviđenu namenu.

Bitni zahtevi za ostvarivanje ciljeva bezbednosti iz stava 1. ovog člana, sadržani su u Prilogu 1 Bitni zahtevi za bezbednost električne opreme namenjene za upotrebu u okviru određenih granica napona, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Slobodan promet

Član 6

Električna oprema koja ispunjava zahteve i uslove iz ovog pravilnika stavlja se na tržište i/ili upotrebu, slobodno, bez ikakvih ograničenja.

Zahtevi za priključivanje električne opreme na mrežu ili za isporuku električne energije

Član 7

Energetski subjekti, koji u smislu zakona kojim se uređuje oblast energetike, obavljaju distribuciju i isporuku električne energije, ne mogu korisnicima električne opreme postavljati strože zahteve za bezbednost električne opreme za priključivanje na mrežu ili za isporuku električne energije od onih koji su propisani članom 5. ovog pravilnika.

III PRETPOSTAVKA USAGLAŠENOSTI

Srpski standardi kojima se preuzimaju harmonizovani standardi

Član 8

Smatra se da električna oprema ispunjava zahteve za bezbednost iz člana 5. ovog pravilnika, ako je izrađena u skladu sa srpskim standardima za električnu opremu kojima su preuzeti odgovarajući harmonizovani standardi, čiji se spisak (u daljem tekstu: spisak standarda) sastavlja i objavljuje u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i propisom donetim na osnovu tog zakona.

IV POSTUPCI ZA OCENJIVANJE USAGLAŠENOSTI

Postupak za ocenjivanje usaglašenosti koji sprovodi proizvođač

Član 9

Ocenjivanje usaglašenost električne opreme sa bitnim zahtevima iz Priloga 1 sprovodi proizvođač primenom postupka interne kontrole proizvodnje iz Priloga 3 Ocenjivanje usaglašenosti koje sprovodi proizvođač (interna kontrola proizvodnje), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Postupak ocenjivanja usaglašenosti koji sprovodi imenovano telo za ocenjivanje usaglašenosti

Član 10

Telo za ocenjivanje usaglašenosti može da obavlja poslove ocenjivanja usaglašenosti električne opreme, ako ispunjava zahteve za ocenjivanje usaglašenosti iz Priloga 5 Zahtevi koje mora da ispuni telo za ocenjivanje usaglašenosti da bi bilo imenovano za ocenjivanje usaglašenosti, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo i ako je imenovano (u daljem tekstu: Imenovano telo) u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i propisom donetim na osnovu tog zakona.

Po izboru i na zahtev proizvođača električne opreme ili njegovog zastupnika, pre stavljanja ove opreme na tržište i/ili upotrebu, Imenovano telo sprovodi ocenjivanje usaglašenosti električne opreme sa zahtevima iz ovog pravilnika ili u njemu učestvuje na način određen u Prilogu 4 Ocenjivanje usaglašenosti koje sprovodi Imenovano telo za ocenjivanje usaglašenosti, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

U rešenju kojim se imenuje telo za ocenjivanje usaglašenosti iz stava 1. ovog člana navodi se da li Imenovano telo ispunjava zahteve za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti iz Priloga 4 stav 1. tačka 3. za svu električnu opremu obuhvaćenu ovim pravilnikom i/ili za sve bitne zahteve iz Priloga 1 ili je imenovanje ograničeno na određene, posebne aspekte bitnih zahteva i/ili određene vrste električne opreme.

Imenovano telo može da sprovede ili da učestvuje u postupku ocenjivanja usaglašenosti električne opreme sa zahtevima iz ovog pravilnika i nakon što je ta oprema stavljena na tržište i/ili upotrebu, ako postoji sumnja da električna oprema može da ugrozi bezbednost ljudi, domaćih životinja ili imovine.

Ako je usaglašenost električne opreme iz st. 2. i 4. ovog člana potvrđena, Imenovano telo izdaje izjavu kojom se potvrđuje usaglašenost električne opreme.

Potvrda o usaglašenosti

Član 11

Proizvođač, njegov zastupnik ili uvoznik u slučaju da proizvođač ili njegov zastupnik nije registrovan na teritoriji Republike Srbije, pre stavljanja na tržište električne opreme na koju se primenjuje ovaj pravilnik dužan je da, po svom izboru, dostavi Imenovanom telu primerak Deklaracije o usaglašenosti te opreme ili njenu overenu fotokopiju sa pripadajućom tehničkom dokumentacijom u skladu sa Prilogom 3, radi potvrđivanja usaglašenosti električne opreme sa zahtevima iz ovog pravilnika.

Na osnovu priložene dokumentacije iz stava 1. ovog člana Imenovano telo, ako utvrdi usaglašenost električne opreme, izdaje Potvrdu o usaglašenosti te opreme sa bitnim zahtevima iz Priloga 1.

Potvrda o usaglašenosti opreme sadrži, naročito: poslovno ime, odnosno naziv proizvođača; naziv ovog pravilnika i broj službenog glasila u kome je taj pravilnik objavljen; vrstu opreme i oznaku tipa opreme čija se usaglašenost potvrđuje.

Potvrda o usaglašenosti iz stava 2. ovog člana važi za isti tip, odnosno vrstu električne opreme istog proizvođača tri godine od dana izdavanja ove potvrde.

Imenovano telo vodi evidenciju o izdatim potvrdama iz stava 2. ovog člana i na zahtev proizvođača ili njegovog zastupnika, odnosno uvoznika izdaje izvod iz evidencije koji sadrži, naročito podatke o poslovnom imenu ili nazivu proizvođača i vrsti, odnosno tipu električne opreme za koji je izdata Potvrda o usaglašenosti i roku njenog važenja.

Evidenciju o izdatim potvrdama Imenovano telo objavljuje na svojoj službenoj internet stranici.

Za nove isporuke električne opreme istog proizvođača i iste vrste, odnosno tipa električne opreme za koju je izdata Potvrda o usaglašenosti nije potrebno dostavljati Imenovanom telu dokumentaciju iz stava 1. ovog člana, a kao dokaz o važenju izdate Potvrde o usaglašenosti koristi se izvod iz evidencije iz stava 5. ovog člana.

Na osnovu Potvrde o usaglašenosti ili izvoda iz evidencije izdatih od Imenovanog tela, proizvođač ili njegov zastupnik, odnosno uvoznik stavlja na električnu opremu Srpski znak usaglašenosti.

Troškove pregleda dokumentacije i izdavanja Potvrde o usaglašenosti snosi podnosilac dokumentacije iz stava 1. ovog člana.

Visina troškova iz stava 9. ovog člana određuje se cenovnikom Imenovanog tela i ona mora biti srazmerna obimu i složenosti dokumentacije koja se pregleda i vremenu koje je potrebno za obavljanje tog pregleda.

Za izdavanje izvoda iz evidencije iz stava 5. ovog člana mogu se naplatiti troškovi izdavanja, najviše do visine neophodnih troškova za izradu izvoda, što se utvrđuje cenovnikom Imenovanog tela.

Dostavljanje dokumentacije i pribavljanje Potvrde o usaglašenosti iz st. 1. i 2. ovog člana, ne odnosi se na proizvođača električne opreme koja je proizvedena u Republici Srbiji i za koju je ocenjivanje usaglašenosti sprovedeno od strane Imenovanog tela u skladu sa Prilogom 4.

V ZNAK USAGLAŠENOSTI

Označavanje usaglašenosti

Član 12

Na električnu opremu, koja je usaglašena sa zahtevima iz ovog pravilnika, pre njenog stavljanja na tržište i/ili upotrebu, stavlja se znak usaglašenosti na način koji je propisan u Prilogu 2 Znak usaglašenosti i Deklaracija o usaglašenosti, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Znak usaglašenosti na električnu opremu stavlja proizvođač ili njegov zastupnik, odnosno uvoznik, ako proizvođač ili njegov zastupnik nije registrovan na teritoriji Republike Srbije, na vidnom mestu tako da bude čitljiv i neizbrisiv, u skladu sa propisom kojim se određuje način stavljanja i upotreba znakova usaglašenosti.

Na električnu opremu se mogu stavljati i drugi znakovi, simboli, natpisi ili druge oznake, pod uslovom da se time ne smanjuje vidljivost, čitljivost i/ili značenje znaka usaglašenosti.

Na električnu opremu se ne mogu stavljati drugi znakovi, simboli, natpisi ili druge oznake čije stavljanje je zabranjeno zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Ako je određena električna oprema predmet i drugih propisa kojima se uređuju druga pitanja, a kojima se takođe propisuje stavljanje znaka usaglašenosti, stavljeni znak usaglašenosti označava da je ta oprema usaglašena i sa zahtevima tih drugih propisa.

Neodgovarajuće označavanje

Član 13

Neodgovarajućim označavanjem električne opreme, smatra se stavljanje znaka, simbola, natpisa ili druge oznake čije stavljanje je zabranjeno zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti, kao i:

1) stavljanje znaka usaglašenosti na električnu opremu na koju se ne primenjuje ovaj pravilnik;

2) nepostojanje znaka usaglašenosti na električnoj opremi koja je usaglašena sa zahtevima iz ovog pravilnika.

Stavljanje i upotreba znaka usaglašenosti, kao i drugih znakova, simbola, natpisa ili drugih oznaka, obezbeđuje se u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Dokumentacija koja prati električnu opremu prilikom stavljanja na tržište i/ili upotrebu

Član 14

Isporučilac koji stavlja električnu opremu na tržište Republike Srbije, uz tu opremu prilaže uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku.

Osim uputstva iz stava 1. ovog člana isporučilac koji električnu opremu isporučuje na tržište Republike Srbije, za takvu opremu obezbeđuje jedan primerak originalne Deklaracije o usaglašenosti ili njenu fotokopiju sa prevodom na srpski jezik ako ta oprema nije proizvedena u Republici Srbiji, kao i Potvrdu o usaglašenosti ako je ona izdata.

Isporučilac koji stavlja električnu opremu na tržište Republike Srbije, može originalnu Deklaraciju o usaglašenosti, odnosno prevod te deklaracije na srpski jezik ako ta oprema nije proizvedena u Republici Srbiji, učiniti dostupnom na svojoj službenoj internet stranici, pri čemu adresu internet stranice navodi u uputstvu za upotrebu električne opreme.

VI ZAŠTITNA KLAUZULA

Isporuka ili upotreba električne opreme

Član 15

Isporuka ili upotreba električne opreme koja je stavljena na tržište Republike Srbije, koja ispunjava zahteve iz ovog pravilnika, na koju je stavljen znak usaglašenosti, koju prati Deklaracija o usaglašenosti električne opreme i koja se koristi u skladu sa predviđenom namenom ili u uslovima koji se mogu razumno predvideti, može se ograničiti ili zabraniti u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Usklađenost sa propisima Evropske unije

Član 16

Ovaj pravilnik je usklađen sa svim načelima i bitnim zahtevima iz Direktive 2006/95/EZ Evropskog parlamenta i Saveta od 12. decembra 2006. godine o električnoj opremi namenjenoj za upotrebu u okviru određenih granica napona.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Od dana stupanja na snagu potvrđenog međunarodnog ugovora o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda sa Evropskom unijom (ACAA sporazum), u ovom pravilniku, za električnu opremu na koju se primenjuje ovaj pravilnik, reči: "znak usaglašenosti" u članu 1, u naslovu iznad člana 12, u čl. 12, 13. i 15, kao i Prilogu 2 poglavlju B i Prilogu 3 tačka 1. ovog pravilnika imaće značenje: "CE znak"; a reči: "Deklaracija o usaglašenosti" u čl. 1, 14. i 15, kao i u naslovu Priloga 2, Prilogu 2 poglavlju B i Prilogu 3 ovog pravilnika imaće značenje: "EZ Deklaracija o usaglašenosti".

Ako ugovor iz stava 1. ovog člana ne bude zaključen, značenje reči: "znak usaglašenosti" i "Deklaracija o usaglašenosti" iz stava 1. ovog člana primenjuje se od dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

Član 18

Od dana stupanja na snagu ovog pravilnika do stupanja na snagu potvrđenog međunarodnog ugovora o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda sa Evropskom unijom za električnu opremu na koju se primenjuje ovaj pravilnik označavanje usaglašenosti obavlja se stavljanjem Srpskog znaka usaglašenosti u skladu sa ovim pravilnikom i posebnim propisima.

Ako ugovor iz stava 1. ovog člana ne bude zaključen, označavanje usaglašenosti električne opreme stavljanjem Srpskog znaka usaglašenosti obavlja se do dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

Od dana stupanja na snagu potvrđenog međunarodnog ugovora o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda sa Evropskom unijom za električnu opremu na koju se primenjuje ovaj pravilnik označavanje usaglašenosti obavlja se stavljanjem CE znaka u skladu sa ovim pravilnikom i posebnim propisima.

Ako ugovor iz stava 3. ovog člana ne bude zaključen, označavanje usaglašenosti električne opreme stavljanjem CE znaka obavlja se od dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

Član 19

Tela za ocenjivanje usaglašenosti koja su akreditovana, odnosno ovlašćena za ocenjivanje usaglašenosti u skladu sa propisima iz člana 21. stav 1. ovog pravilnika, vrše izdavanje Potvrda o usaglašenosti iz člana 11. ovog pravilnika do njihovog imenovanja u skladu sa ovim pravilnikom i posebnim propisom.

Član 20

Danom stupanja na snagu potvrđenog međunarodnog ugovora o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda sa Evropskom unijom za električnu opremu na koju se primenjuje ovaj pravilnik prestaju da se primenjuju odredbe člana 11. ovog pravilnika.

Ako ugovor iz stava 1. ovog člana ne bude zaključen, odredbe člana 11. ovog pravilnika prestaju da se primenjuju od dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

Član 21

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe sledeći propisi:

1) Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za električne akumulacione zagrejače vode ("Službeni list SRJ", broj 5/99);

2) Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za električne izvore svetlosti ("Službeni list SCG", broj 44/05);

3) Naredba o obaveznom atestiranju elektronskih aparata za domaćinstvo i sličnu upotrebu ("Službeni list SFRJ", broj 8/87);

4) Naredba o obaveznom atestiranju grla za sijalice sa navojem ("Službeni list SFRJ", broj 43/88);

5) Naredba o obaveznom atestiranju električnih aparata za domaćinstvo ("Službeni list SFRJ", broj 43/88);

6) Naredba o obaveznom atestiranju transformatora za razdvajanje i sigurnosnih transformatora za razdvajanje ("Službeni list SFRJ", broj 43/88);

7) Naredba o obaveznom atestiranju elektroenergetskih izolovanih provodnika i kablova ("Službeni list SFRJ", broj 43/88);

8) Naredba o obaveznom atestiranju sklopki za naprave ("Službeni list SFRJ", broj 43/88).

Sertifikat o usaglašenosti izdat na osnovu propisa iz stava 1. ovog člana važi do 1. januara 2012. godine.

Član 22

Proizvođač ili njegov zastupnik, odnosno uvoznik može, najkasnije do 1. januara 2012. godine, da stavi na tržište i/ili upotrebu i električnu opremu koja je izrađena i čija usaglašenost je ocenjena u skladu sa zahtevima iz propisa iz člana 21. stav 1. ovog pravilnika.

U ispravi o usaglašenosti koja se izdaje na osnovu sprovedenog ocenjivanja usaglašenosti iz stava 1. ovog člana, odnosno drugoj dokumentaciji koja prati električnu opremu, navode se podaci o propisima sa kojima je ta oprema usaglašena (naziv propisa i broj službenog glasila u kome je taj propis objavljen).

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

BITNI ZAHTEVI ZA BEZBEDNOST ELEKTRIČNE OPREME NAMENJENE ZA UPOTREBU U OKVIRU ODREĐENIH GRANICA NAPONA

1. Opšti uslovi

Na električnoj opremi ili, ako to nije moguće, na dokumentu koji prati ovu opremu, moraju biti označene bitne karakteristike čije će poznavanje i prepoznavanje obezbediti da se ta oprema koristi bezbedno i u skladu sa predviđenom namenom.

Na električnoj opremi ili, ako to nije moguće, na ambalaži, moraju biti jasno otisnuti poslovno ime, odnosno naziv ili ime proizvođača ili robna marka.

Električna oprema i njene komponente moraju biti izrađene tako da se osigura njihova bezbedna i pravilna montaža i priključivanje.

Električna oprema mora biti projektovana i izrađena tako da obezbeđuje zaštitu od opasnosti iz tač. 2. i 3. ovog priloga, pod uslovom da se ta oprema upotrebljava u skladu sa predviđenom namenom i da se pravilno održava.

2. Zaštita od opasnosti koje mogu nastati od električne opreme

U skladu sa tačkom 1. ovog priloga moraju se primeniti tehničke mere koje obezbeđuju da:

1) ljudi i domaće životinje budu na odgovarajući način zaštićeni od opasnosti od fizičkih povreda ili druge štete koju može prouzrokovati direktan ili indirektan dodir sa delovima električne opreme pod naponom;

2) ne nastaju temperature, električni lukovi ili zračenja koja bi mogla prouzrokovati opasnost;

3) ljudi, domaće životinje i imovina budu na odgovarajući način zaštićeni od neelektričnih opasnosti za koje je iz prakse poznato da mogu biti prouzrokovane električnom opremom;

4) izolacija mora biti odgovarajuća za predvidive uslove.

3. Zaštita od opasnosti koje mogu prouzrokovati spoljni uticaji na električnu opremu

U skladu sa tačkom 1. ovog priloga moraju se primeniti tehničke mere koje obezbeđuju da:

1) električna oprema ispunjava očekivane mehaničke zahteve, tako da ne dovodi u opasnost ljude, domaće životinje i imovinu;

2) električna oprema bude otporna na nemehaničke uticaje u predvidivim uslovima okruženja tako da ne dovodi u opasnost ljude, domaće životinje i imovinu;

3) električna oprema ne dovodi u opasnost ljude, domaće životinje i imovinu u predvidivim uslovima preopterećenja.

Prilog 2

ZNAK USAGLAŠENOSTI I DEKLARACIJA O USAGLAŠENOSTI

 

A ZNAK USAGLAŠENOSTI

 

1. CE ZNAK USAGLAŠENOSTI

CE znak usaglašenosti se sastoji od stilizovanog latiničnog slovnog znaka "CE" u sledećem obliku:

 

Visina CE znaka mora biti najmanje 5 mm.

Ako se CE znak smanjuje ili uvećava, moraju se uzeti u obzir proporcije prikazane na ovom crtežu.

CE znak mora biti stavljen na električnu opremu ili na njenu pločicu sa podacima, a ako to nije moguće ili se ne može obezbediti zbog vrste ili svojstava opreme, ovaj znak se stavlja na ambalažu, ako je ta oprema ima, ili u prateću dokumentaciju.

2. SRPSKI ZNAK USAGLAŠENOSTI

Srpski znak usaglašenosti se sastoji od tri velika slova A povezana u obliku jednakostraničnog trougla (3A), izgleda i sadržine kao na slici:

Veličina znaka određuje se prema visini V znaka koja može imati samo zaokružene vrednosti standardnih brojeva prema redu veličina R10 izraženih u milimetrima (mm) prema srpskom standardu SRPS A.A0.001 - Standardni brojevi, brojčane vrednosti i definicije.

Visina V znaka iznosi, po pravilu, najmanje 5 mm.

Uz Srpski znak se stavlja jedinstveni broj Imenovanog, odnosno ovlašćenog tela za ocenjivanje usaglašenosti iz registra imenovanih, odnosno ovlašćenih tela za ocenjivanje usaglašenosti, kao i poslednje dve cifre godine izdavanja isprave o usaglašenosti, ako je to telo sprovodilo, odnosno učestvovalo u ocenjivanju usaglašenosti.

B DEKLARACIJA O USAGLAŠENOSTI

Deklaracija o usaglašenosti sadrži, naročito:

1) poslovno ime, odnosno naziv ili ime i adresu sedišta proizvođača i, kad je to odgovarajuće, poslovno ime, odnosno naziv ili ime i adresu sedišta njegovog zastupnika;

2) opis električne opreme sa podacima koji omogućavaju bližu identifikaciju električne opreme;

3) pozivanje na ovaj pravilnik;

4) pozivanje na primenjene srpske standarde sa spiska standarda iz člana 8. ovog pravilnika;

5) pozivanje na tehničke specifikacije u kojima su sadržani zahtevi za usaglašenost, gde je to odgovarajuće;

6) podatke o izjavi o usaglašenosti koju je izdalo Imenovano telo, ako je ono sprovodilo ili učestvovalo u ocenjivanju usaglašenosti električne opreme u skladu sa članom 10. ovog pravilnika, kao i podatke o Imenovanom telu koje je izdalo tu izjavu;

7) poslednje dve cifre godine u kojoj je stavljen znak usaglašenosti;

8) mesto i datum izdavanja Deklaracije o usaglašenosti;

9) identifikaciju i potpis ovlašćenog lica, odgovornog za izdavanje Deklaracije o usaglašenosti u ime proizvođača ili njegovog zastupnika.

Prilog 3

OCENJIVANJE USAGLAŠENOSTI KOJE SPROVODI PROIZVOĐAČ (INTERNA KONTROLA PROIZVODNJE)

1. Interna kontrola proizvodnje je postupak kojim proizvođač, koji izvršava obaveze u skladu sa tačkom 2. ovog priloga, garantuje i izjavljuje da električna oprema ispunjava zahteve iz ovog pravilnika koji se na tu opremu primenjuje. Proizvođač ili njegov zastupnik dužan je da stavi znak usaglašenosti na svaku električnu opremu i da sačini Deklaraciju o usaglašenosti.

2. Proizvođač sačinjava tehničku dokumentaciju za električnu opremu, u skladu sa zahtevima iz tačke 3. ovog priloga.

3. Tehnička dokumentacija mora da omogući ocenjivanje usaglašenosti električne opreme sa zahtevima ovog pravilnika.

Dokumentacija iz stava 1. ove tačke, mora, u meri koja je potrebna za ocenu usaglašenosti, da sadrži podatke o projektovanju, izradi i radu električne opreme, a naročito:

1) opšti opis električne opreme;

2) idejni projekat i proizvodne crteže i šeme komponenti, podsklopova, strujnih kola i dr.;

3) opise i objašnjenja potrebna za razumevanje crteža i šema iz podtačke 2) ove tačke, kao i rada električne opreme;

4) spisak standarda koji su primenjeni u celini ili delimično, kao i opis rešenja za postizanje usaglašenosti sa zahtevima ovog pravilnika ako standardi nisu primenjeni;

5) rezultate proračuna prilikom projektovanja, izvršenih ispitivanja i dr.;

6) izveštaje o ispitivanjima.

4. Proizvođač ili njegov zastupnik čuva originalni primerak Deklaracije o usaglašenosti ili njenu fotokopiju sa prevodom na srpski jezik, ako električna oprema nije proizvedena u Republici Srbiji, kao i tehničku dokumentaciju, koje moraju biti na raspolaganju i dostupne nadležnim inspektorima, najmanje deset godina posle datuma kada je ta oprema poslednji put izrađena.

Ako proizvođač ili njegov zastupnik nije registrovan u Republici Srbiji, obaveze iz stava 1. ove tačke preuzima uvoznik električne opreme.

5. Proizvođač je dužan da preduzme sve potrebne mere da proizvodni proces obezbeđuje usaglašenost izrađene električne opreme sa tehničkom dokumentacijom iz tačke 2. ovog priloga, kao i sa zahtevima ovog pravilnika.

Prilog 4

OCENJIVANJE USAGLAŠENOSTI KOJE SPROVODI IMENOVANO TELO ZA OCENJIVANJE USAGLAŠENOSTI

Ocenjivanje usaglašenosti iz ovog priloga sprovodi se primenom postupka za ocenjivanje usaglašenosti iz Priloga 3 i sledećih dodatnih postupaka:

1. Proizvođač ili njegov zastupnik Imenovanom telu podnosi tehničku dokumentaciju i zahtev za ocenjivanje usaglašenosti, u kome navodi koji aspekti bitnih zahteva se moraju oceniti.

2. Imenovano telo pregleda tehničku dokumentaciju i ocenjuje da li tehnička dokumentacija dokazuje ispunjenost zahteva iz ovog pravilnika. Ako je usaglašenost električne opreme potvrđena, Imenovano telo izdaje proizvođaču ili njegovom zastupniku izjavu kojom se potvrđuje usaglašenost električne opreme.

3. Izjava iz tačke 2. ovog priloga, ograničena je na one aspekte bitnih zahteva koje je Imenovano telo ocenjivalo.

Izjavu iz stava 1. ovog priloga, proizvođač ili njegov zastupnik prilaže uz tehničku dokumentaciju iz Priloga 3.

Prilog 5

ZAHTEVI KOJE MORA DA ISPUNI TELO ZA OCENJIVANJE USAGLAŠENOSTI DA BI BILO IMENOVANO ZA OCENJIVANJE USAGLAŠENOSTI

1. Telo za ocenjivanje usaglašenosti, njegov direktor, odnosno članovi izvršnog odbora direktora ili članovi upravnog odbora tog tela, kao i zaposlena i druga angažovana lica (u daljem tekstu: osoblje) odgovorna za sprovođenje ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa ovim pravilnikom ne smeju biti projektanti, proizvođači, isporučioci ili monteri opreme koja se pregleda, niti zastupnici bilo koje od tih strana. Oni ne smeju biti uključeni, direktno ili kao zastupnici u projektovanju, izradi, marketingu ili održavanju te opreme. To ne isključuje mogućnost razmene tehničkih informacija između proizvođača i tela za ocenjivanje usaglašenosti.

2. Telo iz tačke 1. ovog priloga, kao i njegovo osoblje dužno je da sprovodi ocenjivanje usaglašenosti sa najvišim stepenom profesionalnog integriteta i tehničke osposobljenosti i ne smeju biti izloženi bilo kakvim pritiscima, niti biti u konfliktu interesa, posebno finansijskih, koji bi mogli uticati na njihovu ocenu ili rezultate pregleda, posebno od strane lica ili grupe lica koje su zainteresovane za rezultate ocenjivanja usaglašenosti.

3. Za svaku vrstu električne opreme za koju telo za ocenjivanje usaglašenosti traži imenovanje, kao i za svaki postupak ocenjivanja usaglašenosti, to telo, i pre i posle imenovanja, mora imati na raspolaganju osoblje sa tehničkim znanjem, kao i dovoljnim i odgovarajućim iskustvom za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti.

Osoblje zaduženo za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti mora imati i:

1) odgovarajuće radno iskustvo, kao i odgovarajuće ovlašćenje za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti;

2) sposobnost i samostalnost u pripremi izveštaja u vezi sa izvršenim ocenjivanjem i vršenju provere određenih ovim pravilnikom.

4. Telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da ima odgovarajuću opremu za ispitivanja u zavisnosti od zahteva sadržanih u srpskim standardima sa spiska standarda iz člana 8. ovog pravilnika i vrste električne opreme čija se usaglašenost ocenjuje, odnosno bitnih zahteva ili aspekata bitnih zahteva u odnosu na koje se vrši ocenjivanje usaglašenosti.

5. Nepristrasnost osoblja koje vrši ocenjivanje usaglašenosti električne opreme mora biti garantovana. Zarada, odnosno nagrada osoblja ne može da zavisi od broja obavljenih ispitivanja, niti od rezultata takvih ispitivanja.

6. Telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da ima odgovarajući opšti akt kojim će biti propisan postupak za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti, uključujući i postupak odlučivanja po prigovorima na rad tog tela i donete odluke.

7. Telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu.

8. Osoblje tela za ocenjivanje usaglašenosti dužno je da čuva kao poslovnu tajnu sve informacije koje dobije prilikom obavljanja poslova ocenjivanja usaglašenosti, u skladu sa svojim opštim aktom o poslovnoj tajni, ovim pravilnikom i drugim propisima.