ODLUKA
O BORAVIŠNIM TAKSAMA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 2/2010)

Član 1

Boravišnu taksu plaća lice za svaki dan boravka u turističkom objektu za smeštaj, izvan svog prebivališta.

Član 2

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. Deca do sedam godina starosti.

2. Lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije.

3. Osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao pratilac navedenih osoba.

4. Učesnici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama.

5. Strani državljani, koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse.

6. Lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od 7 do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u istom stavu (članska karta, potvrda škole, odnosno organizatora izvođenja raznih istraživačkih i ekoloških akcija i dr.).

Član 3

U zavisnosti od kategorije turističkog mesta ili u različitoj visini po delovima grada a u zavisnosti od izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture, visina boravišne takse utvrđuje se taksenom tarifom, koja je sastavni deo ove Odluke. Boravišna taksa ne može se naplatiti u iznosu većem ili manjem od propisanog.

Član 4

Naplatu boravišne takse vrše privredni subjekti preduzeća, druga pravna lica, preduzetnici koji su upisani u odgovarajući registar i fizička lica koji pružaju usluge smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Član 5

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 6

Davalac smeštaja dužan je da u računu za usluge smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučaju iz člana 2. ove Odluke, da navede osnov oslobađanja od boravišne takse.

Član 7

Sredstva od naplaćene boravišne takse, davalac smeštaja uplaćuje u roku od 5 dana po isteku svakih 15 dana u mesecu i izvrši uplatu na račun broj: 840-714552843-83 - Boravišna taksa, po modelu 97 sa pozivom na broj 21-058.

Član 8

Sredstva boravišne takse su prihodi budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji su pružene usluge smeštaja i koriste se za obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, za obezbeđivanje turističke signalizacije i za rad turističko-informativnih centara.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o boravišnim taksama objavljena u "Službenom glasniku grada Leskovca", broj 28/08.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca", a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.

TAKSENA TARIFA ZA BORAVIŠNU TAKSU

Tarifni broj 1.

Za boravak u turističkim objektima na teritoriji grada Leskovca

78,00 din.

Napomena:

Boravišna taksa po ovom tarifnom broju plaća se u turističkim objektima na području grada.

Tarifni broj 2.

Za boravak u turističkim objektima na autoputu

90,00 din.

Napomena:

Boravišna taksa po ovom tarifnom broju plaća se u motelu "Pobeda" - Predejane.

Tarifni broj 3.

Za ostale objekte (privatni smeštaj) na teritoriji grada Leskovca koji nisu obuhvaćeni tarifnim brojem 1 i 2

65,00 din.