ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 2/2010)

Član 1

Odlukom o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Leskovca (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji grada Leskovca, kao način i kriterijumi obezbeđivanja i korišćenja sredstava naknade, a radi stvaranja materijalnih preduslova za ostvarivanje nadležnosti grada Leskovca (u daljem tekstu: Grad) u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine u smislu odredaba ove Odluke, (u daljem tekstu: Naknada) podrazumeva se novčani iznos, koji obveznici plaćaju na ime unapređenja i zaštite životne sredine.

Član 3

Sredstva obezbeđena od naknade, namenski su prihod budžeta grada Leskovca, odnosno budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Leskovca.

Sredstva iz stava 1. ovog člana, uplaćivaće se na račun propisan za uplatu naknade i koristiće se za finansiranje programa i projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Član 4

Obveznici plaćanja naknade su:

1. imaoci prava svojine na nepokretnosti,

2. zakupci ako se nepokretnost koristi po osnovu prava zakupa i

3. pravna lica, odnosno preduzetnici koji obavljaju određene aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

Član 5

Visina naknade utvrđuje se mesečno prema površini stambenog, poslovnog prostora vlasnika, odnosno zakupca, površini zemljišta, kao i ostvareni prihod od prodaje na godišnjem nivou i to prema sledećoj tarifi:

Tarifni broj 1

1) Vlasnici, odnosno zakupci stanova u objektima kolektivnog stanovanja u iznosu od 0,50 dinara po metru kvadratnom i

2) Vlasnici, odnosno zakupci objekta individualnog stanovanja u iznosu od 0,50 dinara po metru kvadratnom.

Tarifni broj 2

1) Vlasnici, odnosno zakupci poslovnog prostora u iznosu od 1,50 dinara po metru kvadratnom.

Tarifni broj 3

1) Ostvareni prihod od obavljanja određenih aktivnosti koje utiču na životnu sredinu, 0,4% ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

Napomena: Ostvareni prihod za Tarifni broj 3 je iznos koji pravno lice, odnosno preduzetnik ostvari od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu. Ukoliko pravno lice, odnosno preduzetnik obavlja aktivnosti na teritoriji više jedinica lokalne samouprave, naknada se utvrđuje srazmerno ostvarenom prihodu na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se aktivnosti obavljaju. Pravna lica, odnosno preduzetnici za Tarifni broj 3 definisani su Uredbom o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu.

Član 6

Ako je jedno lice obveznik plaćanja naknade po više osnova, najviši iznos naknade koju taj obveznik plaća ne može biti veći od 0,4% ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

Član 7

U pogledu plaćanja naknade predviđene ovom Odlukom, za obračun kamate za kašnjenje u plaćanju, prinudnu naplatu i ostalo što nije propisano ovom Odlukom shodno se primenjuju odredbe Zakona kojim se uređuje poreski postupak.

Član 8

Obveznici plaćanja naknade navedeni u članu 4. plaćanje će vršiti kvartalno uz plaćanje poreza na imovinu na osnovu Rešenja koje donosi Gradska uprava za finansije grada Leskovca - sektor lokalne poreske administracije.

Sredstva naplaćena iz člana 8. stav 1. ove Odluke uplaćuju se na račun propisan za uplatu naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 9

Sredstva naplaćena od naknade, koristiće se preko budžetskog Fonda, namenski, za zaštitu i unapređenje životne sredine u skladu sa Zakonom, Programom godišnjeg korišćenja sredstava budžetskog Fonda, Nacionalnim programom zaštite životne sredine, lokalnim akcionim i sanacionim planovima i projektima, kao i drugim strateškim dokumentima.

Programi (projekti) iz stava 1. ovog člana, obuhvataju:

- praćenje kvaliteta životne sredine,

- sufinansiranje investicionih programa i projekata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine,

- sufinansiranje izrade naučno-istraživačkog programa, projekata, idejnih rešenja, studija i elaborata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine,

- sufinansiranje Programa zaštite životne sredine, akcionih i sanacionih planova i organizovanih akcija za zaštitu i unapređenje životne sredine,

- finansiranje programa i projekata ekološke edukacije,

- finansiranje ekološkog marketinga, časopisa, publikacija i drugih izdanja i propagandnih akcija na zaštiti i unapređenju životne sredine i

- za obezbeđivanje sredstava za rad, najviše do 3% ostvarenih godišnjih prihoda budžetskog Fonda.

Član 10

Programe iz člana 9. ove Odluke za svaku kalendarsku godinu donosi Gradsko veće na predlog gradske uprave nadležne za poslove zaštite životne sredine.

Član 11

Za realizaciju programa i projekata iz člana 9. Gradonačelnik ili lice koje ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

1) sadržaj programa odnosno projekta,

2) međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

3) rokove za izvršenje ugovornih obaveza,

4) iznos sredstava i način plaćanja,

5) nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza i

6) druge elemente neophodne za realizaciju programa, odnosno projekta.

Član 12

Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte praćenja kvaliteta životne sredine (monitoring) i programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu realizovaće preduzeća osnovana za obavljanje delatnosti kojima se obezbeđuje funkcija zaštite i unapređenja životne sredine (javna komunalna preduzeća), preduzeća kojima je povereno obavljanje ovih delatnosti i preduzeća, ovlašćene naučne i stručne organizacije, ustanove i institucije kojima se dodele ugovori, u skladu sa Zakonom.

Realizaciju programa i projekata kao i nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata sprovodi gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Član 13

Skupština Grada Leskovca, po potrebi, a najmanje jednom godišnje, razmatra izveštaj o radu i poslovanju budžetskog Fonda, odnosno izveštaj o realizaciji programa i projekata i utrošku sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 14

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".