ODLUKA
O JAVNOJ RASVETI

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom odlukom regulišu se uslovi za vršenje poslova javne rasvete na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Javna rasveta

Član 2

Pod javnom rasvetom u smislu ove odluke podrazumeva se sistem objekata, instalacija i uređaja za osvetljavanje javnih površina.

Kao javne površine u smislu ove odluke podrazumevaju se: ulice, trgovi, mostovi, pešačke površine pored stambenih i drugih objekata, parkovi, površine u stambenim naseljima, groblja, uređena rečna obala i druge površine na kojima je predviđena izgradnja javne rasvete.

Poslovi javne rasvete

Član 3

Pod poslovima javne rasvete u smislu odredaba ove odluke podrazumevaju se: izgradnja i rekonstrukcija objekata i instalacija, njihovo redovno održavanje i redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu.

II NAČIN VRŠENJA POSLOVA JAVNE RASVETE

Poveravanje poslova

Član 4

Poslovi izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete, kao i redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu na teritoriji grada Sremska Mitrovica poveravaju se Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica" (u daljem tekstu: Direkcija).

Poslove izgradnje i rekonstrukcije javne rasvete iz stava 1. ovog člana mogu finansirati i mesne zajednice.

Poslovi redovnog održavanja javne rasvete u gradu Sremska Mitrovica poveravaju se Direkciji, a u naselju gradskog karaktera Mačvanska Mitrovica, prigradskom naselju Laćarak i naseljenim mestima na teritoriji grada Sremska Mitrovica poveravaju se mesnim zajednicama.

U slučaju većih havarija ili intervencija na održavanju javne rasvete u naselju gradskog karaktera Mačvanska Mitrovica, prigradskom naselju Laćarak i naseljenim mestima na teritoriji grada Sremska Mitrovica, poslove sanacije odnosno održavanja javne rasvete može da obavlja i Direkcija na zahtev mesne zajednice i ukoliko se obezbede sredstva za te namene.

Programi

Član 5

Poslovi izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete, redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu na teritoriji grada Sremska Mitrovica, kao i održavanja javne rasvete u gradu Sremska Mitrovica, vrši se u skladu sa programom, koji je sastavni deo godišnjeg programa rada Direkcije.

Ukoliko mesne zajednice učestvuju u finansiranju poslova izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete, sredstva za navedene poslove planiraju se godišnjim programom mesne zajednice.

Poslovi redovnog održavanja javne rasvete u naselju gradskog karaktera Mačvanska Mitrovica, prigradskom naselju Laćarak i naseljenim mestima na teritoriji grada Sremska Mitrovica, vrše se u skladu sa godišnjim programom mesne zajednice.

Redovno održavanje

Član 6

Pod redovnim održavanjem javne rasvete podrazumeva se održavanje objekata, instalacija i uređaja za javnu rasvetu u ispravnom stanju za njeno funkcionisanje.

Redovno održavanje javne rasvete reguliše se ugovorom između nadležne elektrodistribucije i Direkcije, odnosno mesne zajednice, na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana bliže se uređuje način održavanja, način kontrole, rokovi plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javne rasvete.

Ugovor se zaključuje po zakonom propisanom postupku.

Redovno snabdevanje

Član 7

Pod redovnim snabdevanjem električnom energijom za javnu rasvetu, podrazumeva se redovna isporuka električne energije.

Redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu reguliše se ugovorom između nadležne elektrodistribucije i Direkcije, na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana bliže se uređuje način snabdevanja, rokovi plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javne rasvete.

Ugovor se zaključuje po zakonom propisanom postupku.

Zabranjene radnje

Član 8

Zabranjeno je neovlašćeno:

- uklanjanje, rušenje, prljanje i oštećivanje na drugi način objekata i instalacija javne rasvete;

- priključivanje na objekte i instalacije javne rasvete;

- postavljanje reklamnih panoa, pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete.

III NADZOR

Član 9

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za urbanizam i stambeno komunalne poslove grada Sremska Mitrovica.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke vrši komunalni inspektor.

Na rešenja komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje komunalnog inspektora ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 10

Održavanje komunalnog reda u oblasti poslova javne rasvete u skladu sa ovom odlukom vrši komunalna policija.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Direkcija odnosno mesna zajednica, ako ne održava objekte i instalacije javne rasvete u ispravnom stanju u skladu sa programom iz člana 5. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500,00 do 50.000,00 dinara i odgovorno lice u Direkciji, odnosno mesnoj zajednici.

Član 12

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) uklanja, ruši, prlja i oštećuje na drugi način objekte i instalacije javne rasvete (član 8. alineja 1.);

2) se neovlašćeno priključuje na objekte i instalacije javne rasvete (član 8. alineja 2.);

3) postavlja reklamne panoe, vrši pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete (član 8. alineja 3.).

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 50.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnoj rasveti ("Službeni list opština Srema" br. 2/98 i 13/2001).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".