ODLUKA
O PODIZANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA I SKULPTURALNIH DELA NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 4/2010 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se podizanje, održavanje i finansiranje spomenika i skulpturalnih dela na javnim površinama na teritoriji grada Pančeva.

Član 2

Spomenik u smislu ove odluke je delo likovne i primenjene umetnosti - figura, poprsje, bista, reljef, spomen-park, spomen-groblje, spomen-ploča, objekat memorijalne arhitekture i drugo spomen obeležje koje obeležava događaj ili ličnost značajnu za grad Pančevo ili nacionalnu istoriju i kulturu.

Skulpturalno delo u smislu ove odluke je delo koje se zbog svoje umetničke vrednosti postavlja na javnoj površini.

Član 3

Javna površina u smislu odredaba ove odluke je: trg, ulica, park, rečna obala, fasada zgrade, deo dvorišta ili parka u sklopu kompleksa javnog objekta, koji nije ograđen i koji se javno koristi.

Član 4

Spomenik se podiže, odnosno spomen-ploča i skulpturalno delo postavlja na osnovu odluke nadležnog organa, u skladu sa odredbama ove odluke.

II PODIZANJE SPOMENIKA, POSTAVLJANJE SPOMEN-PLOČA I SKULPTURALNIH DELA

Član 5

Inicijativu za podizanje spomenika, odnosno postavljanje spomen-ploča i skulpturalnih dela može dati svako fizičko ili pravno lice.

Inicijativa se upućuje Komisiji za podizanje spomenika i određivanje naziva ulica i trgova (u daljem tekstu: Komisija) u pisanom obliku i mora biti obrazložena.

Član 6

Skupština grada Pančeva (u daljem tekstu: Skupština), na predlog Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada imenuje Komisiju koja ima predsednika, zamenika predsednika i pet članova.

Predsednik i četiri člana imenuju se iz reda likovnih i primenjenih umetnika, književnika, istoričara, istoričara umetnosti, arhitekata, likovnih kritičara i drugih odgovarajućih stručnjaka.

Zamenik predsednika i jedan član imenuju se iz reda odbornika Skupštine.

Komisija se imenuje na period od četiri godine, odnosno do isteka mandata odbornicima Skupštine, a može biti razrešena i pre isteka perioda na koji je imenovana.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Pored poslova utvrđenih Odlukom o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima, Komisija obavlja i poslove koji se odnose na podizanje spomenika, odnosno postavljanje spomen-ploča i skulpturalnih dela i druge poslove utvrđene ovom odlukom.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo i sekretarijati Gradske uprave nadležni za poslove javnih službi, urbanizma i finansija.

Član 7

Inicijativu za podizanje spomenika, odnosno postavljanje spomen-ploče i skulpturalnog dela razmatra Komisija.

Komisija obaveštava podnosioca inicijative o ishodu inicijative.

Član 8

Komisija na osnovu primljenih inicijativa, sopstvene procene i na osnovu procene mogućnosti realizacije za narednu godinu utvrđuje godišnji okvirni program podizanja spomenika, postavljanje spomen-ploča i skulpturalnih dela na kraju tekuće kalendarske godine.

Član 9

Skupština na predlog Komisije, a po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća grada Pančeva, donosi odluku o podizanju spomenika, odnosno postavljanju spomen-ploča i skulpturalnih dela na teritoriji grada Pančeva.

Član 10

Odluku o podizanju spomenika, odnosno postavljanju spomen-ploče i skulpturalnog dela sprovodi Komisija.

Član 11

Komisija odlučuje da li da se sprovodi konkurs, angažuje autor po pozivu ili će se koristiti već postojeće vajarsko delo.

Konkurs se objavljuje najmanje u jednom dnevnom i jednom nedeljnom listu.

Konkurs sprovodi i izbor idejnog rešenja vrši Komisija, na predlog konkursne komisije.

Sa autorom idejnog rešenja zaključuje se ugovor o izradi spomenika, odnosno spomen-ploče i skulpturalnog dela.

Ukoliko konkurs ne uspe, izrada idejnog rešenja za podizanje spomenika, odnosno postavljanje spomen-ploče i skulpturalnog dela može se ugovorom poveriti jednom autoru.

Izbor autora kome će se ugovorom poveriti izrada rešenja za podizanje spomenika, odnosno postavljanje spomen-ploče i skulpturalnog dela vrši Komisija, na predlog konkursne komisije.

Ugovor sa autorom iz stavova 4. i 5. ovog člana zaključuje, u ime grada Pančeva, gradonačelnik grada Pančeva, na predlog Komisije.

Član 12

Konkursnu komisiju obrazuje Komisija iz reda odgovarajućih stručnjaka. Konkursna komisija ima predsednika i najmanje dva člana.

Član 13

Pre raspisivanja konkursa, odnosno pre izbora autora po pozivu, Komisija pribavlja stručna mišljenja nadležnih organa (javno preduzeće nadležno za poslove urbanizma, Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo i drugi subjekti) radi utvrđivanja lokacije, uslova njenog uređenja i bližih uslova konkursa.

Na osnovu pribavljenih mišljenja u smislu stava 1. ovog člana, Komisija utvrđuje lokaciju i bliže uslove konkursa.

Član 14

Komisija može, po potrebi, obrazovati stručnu potkomisiju, čiji se sastav i zadaci utvrđuju aktom o obrazovanju potkomisije.

Član 15

Izuzetno od odredaba ove odluke, na teritoriji grada Pančeva može se podići replika spomenika značajne umetničke i kulturno-istorijske vrednosti, ili replika već postojećeg vajarskog dela.

O podizanju replike odlučuje Skupština, na predlog Komisije, a po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća grada Pančeva.

Na postupak podizanja replike shodno se primenjuju odredbe ove odluke koje se odnose na podizanje spomenika, odnosno postavljanje spomen-ploča i skulpturalnih dela.

Član 16

Spomenik, odnosno skulpturalno delo može se premestiti, odnosno ukloniti, ako za to postoje opravdani razlozi.

Odluku o premeštanju, odnosno uklanjanju spomenika, spomen-ploče, odnosno skulpturalnog dela donosi Skupština, na predlog Komisije, a po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća grada Pančeva.

Član 17

Komisija vodi evidenciju podignutih spomenika, odnosno postavljenih spomen-ploča i skulpturalnih dela na teritoriji grada Pančeva.

Podizanje spomenika, postavljanje spomen-ploče ili skulpturalnog dela obavezno se prijavljuje Zavodu za zaštitu spomenika kulture Pančevo, u roku od 30 dana od dana podizanja spomenika, postavljanja spomen-ploče ili skulpturalnog dela.

III ODRŽAVANJE SPOMENIKA, SPOMEN-PLOČA I SKULPTURALNIH DELA

Član 18

Spomenici koji su utvrđeni za kulturno dobro održavaju se u skladu sa zakonom.

O održavanju spomenika koji nije utvrđen za kulturno dobro, spomen-ploče ili skulpturalnog dela stara se grad Pančevo, preko JP "Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo.

Član 19

Održavanje spomenika, spomen-ploča i skulpturalnih dela u smislu odredaba ove odluke podrazumeva redovno održavanje čistoće, negu zelenih površina, kontrolu rasvete, popravku prilazne staze ili puta i po potrebi sprovođenje mera konzervatorske zaštite spomenika, spomen-ploče, odnosno skulpturalnog dela.

Član 20

Održavanje prostora oko spomenika, spomen-ploče, odnosno skulpturalnog dela vrše JKP "Zelenilo" Pančevo i JKP "Higijena" Pančevo, a mere zaštite spomenika, spomen-ploča, odnosno skulpturalnih dela (konzervatorske, restauratorske i druge mere), utvrđenih za nepokretno kulturno dobro ili evidentiranih kao nepokretnost koja uživa prethodnu zaštitu, sprovodi JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo na osnovu saglasnosti i uslova koje utvrđuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Član 21

Spomenike, spomen-ploče i skulpturalna dela građani su dužni da čuvaju i da se prema njima odnose sa dužnom pažnjom.

Spomenici, spomen-ploče i skulpturalna dela ne smeju se prljati, skrnaviti, oštetiti ili uništiti.

Član 22

Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno podigne, premesti, ukloni ili ošteti spomenik, spomen-ploču ili skulpturalno delo dužan je da uspostavi pređašnje stanje, odnosno nadoknadi nastalu štetu, u skladu sa zakonom.

Član 23

Čuvanje i održavanje jednog ili više spomenika, spomen-ploča, odnosno skulpturalnih dela Skupština može poveriti školi, preduzeću, ustanovi ili drugom organu ili organizaciji, na predlog Komisije, a po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća grada Pančeva.

IV FINANSIRANJE

Član 24

U budžetu grada Pančeva obezbeđuju se sredstva za podizanje i održavanje spomenika, postavljanje i održavanje spomen-ploče, odnosno skulpturalnog dela.

Sredstva za podizanje i održavanje spomenika, postavljanje i održavanje spomen-ploče, odnosno skulpturalnog dela mogu se obezbediti iz priloga, poklona, donacija ili na drugi primeren način od strane pravnog ili fizičkog lica.

Član 25

Pravno ili fizičko lice koje obezbedi sva ili više od 50% potrebnih sredstava za podizanje spomenika ima pravo da mu se ime upiše na postament ili pored spomenika.

V NADZOR

Član 26

Nadzor nad održavanjem spomenika, spomen-ploča i skulpturalnih dela vrši komunalna inspekcija.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 27

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00-500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako podigne spomenik, odnosno postavi spomen-ploču ili skulpturalno delo suprotno odredbama ove odluke (član 9.);

- ako premesti ili ukloni spomenik, spomen-ploču, odnosno skulpturalno delo suprotno odredbama ove odluke (član 15.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 500,00-25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00-250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 500,00-25.000,00 dinara.

Član 28

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00-25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:

- ako namerno ili iz krajnje nepažnje uništi ili ošteti spomenik, spomen-ploču ili skulpturalno delo (član 20.);

- ako spomenik, spomen-ploču ili skulpturalno delo prlja ili skrnavi (član 20.).

Član 29

Ovaj prečišćen tekst Odluke o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji grada Pančeva biće objavljen u "Službenom listu grada Pančeva".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji grada Pančeva obuhvata:
- Odluku o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", broj 6/2001),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", broj 7/2003),
- Odluku o izmenama Odluke o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", broj 4/2005),
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji opštine Pančevo ("Službeni list grada Pančeva", broj 16/2009),
- Ispravku ("Službeni list grada Pančeva", br. 24/2009),
u kojima je utvrđen dan njihovog stupanja na snagu.