ODLUKA
O IZRADI IZVEŠTAJA O STRATEŠKOJ PROCENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU OPŠTE OSNOVE GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA "BANATSKO" ŠUMSKO PODRUČJE ZA PERIOD 2008 - 2017. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 14/2010)

1. Donosi se odluka o izradi Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Opšte osnove gazdovanja šumama za "Banatsko" šumsko područje za period 2008 - 2017. godine.

2. Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu mora sadržati:

- polazne osnove,

- opšte i posebne ciljeve i izbor indikatora,

- procenu mogućih uticaja korišćenja i upravljanja prirodnim resursima sa opisom mera predviđenih za smanjenje uticaja na životnu sredinu,

- smernice,

- praćenje stanja životne sredine,

- prikaz načina odlučivanja, i

- zaključke do kojih se došlo tokom izrade izveštaja.

3. Opštom osnovom gazdovanja šumama za "Banatsko" šumsko područje za period 2008 - 2017. godine, utvrdiće se osnovne smernice i ciljevi održivog gazdovanja šumama, kao i mere za unapređenje stanja i očuvanje šuma, odnosno jačanje opštekorisnih funkcija šuma i zaštite šuma. Opšta osnova objedinjuje smernice i ciljeve obrađene u svim posebnim osnovama gazdovanja šumama za to šumsko područje.

4. Izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Opšte osnove gazdovanja šumama za "Banatsko" šumsko područje za period 2008 - 2017. godine, između ostalog, istakla bi se neophodnost za očuvanjem i unapređenjem stanja postojećih šumskih ekosistema. Prostorno ugrožavanje šumskih ekosistema i sve veća prisutnost raznih imisija u vazduhu, permanentno degradiraju životnu sredinu, zbog sve većih problema sa kruženjem ugljenika u prirodi, odnosno prekomernim emisijama CO2 i umanjenom proizvodnjom O2 od strane šumskih ekosistema (Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama - Kyoto protokol - smanjenje emisije gasova staklene bašte, tzv. Green House Gases).

5. Za sprovođenje ove odluke zadužuje se direktor preduzeća, koji će u skladu sa zakonom obezbediti učešće javnosti, odnosno zainteresovanih strana i pribaviti neophodna mišljenja, razraditi konkretne mere i odrediti nosioce poslova za realizaciju ove odluke.

6. Odluku dostaviti: Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije - Upravi za šume, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj AP Vojvodine, Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, direktoru i arhivi preduzeća.

7. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".