PRAVILNIK

O UPISIVANJU U DOZVOLU PILOTA ILI KONTROLORA LETENJA ICAO EKSPERTSKOG NIVOA 6 ZNANJA ENGLESKOG JEZIKA

("Sl. glasnik RS", br. 14/2010)

Predmet ovog pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se, saglasno zahtevima ICAO dokumenta 9835 AN/453, tačka 5.3 Poglavlje 5. "Demonstracija nivoa znanja na ekspertskom nivou" i saglasno ICAO Cirkularu 318-AN/180, tačka 4.2 Poglavlje 1. "Procena nivoa znanja na ekspertskom nivou 6", određuje način na koji se u dozvolu pilota i dozvolu kontrolora letenja upisuje nivo znanja engleskog jezika 6.

Priznavanje nivoa 6 ostvarenog prilikom testiranja engleskog jezika u skladu sa ICAO zahtevima

Član 2

Kandidatu se upisuje u dozvolu nivo znanja engleskog jezika 6 ako je položio ispit za nivo znanja engleskog jezika 6 i ako pored toga ispunjava jedan od sledećih dopunskih uslova:

1. da je pohađao osnovnu ili srednju ili višu školu ili fakultet na engleskom jeziku tokom boravka u državi engleskog govornog područja koji je trajao najmanje pet godina ili

2. da je živeo i radio u državi engleskog govornog područja najmanje deset godina.

Kandidat je dužan da o školovanju ili životu i radu u državi engleskog govornog područja dostavi Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije detaljne dokaze.

Kandidatu koji je položio ispit za nivo znanja engleskog jezika 6, a da pri time ne ispunjava nijedan od dopunskih uslova iz stava 1. ovog člana, upisuje se u dozvolu nivo znanja engleskog jezika 5.

Priznavanje nivoa 6 posebnog jezičkog ovlašćenja stečenog u inostranstvu

Član 3

Kod priznavanja stranih dozvola pilota i kontrolora letenja, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije zadržava pravo da razmotri uslove za priznavanje nivoa znanja engleskog jezika 6 stečenog u inostranstvu za lica koja nisu izvorni govornici, primenom dopunskih uslova iz člana 2. stava 1. ovog pravilnika.

Stupanje ovog pravilnika na snagu

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana njegovog objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".