PRAVILNIK
O METODOLOGIJI ZA UTVRĐIVANJE IZNOSA PO GARANCIJI BANKE KOJU JAVNO SKLADIŠTE ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVODE PREDAJE KOMPENZACIONOM FONDU

("Sl. glasnik RS", br. 15/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se metodologija za utvrđivanje iznosa po garanciji banke koju je javno skladište za poljoprivredne proizvode dužno da preda Kompenzacionom fondu.

Član 2

Za obezbeđenje naplate svih potraživanja Kompenzacionog fonda prema javnom skladištu koja nastanu u vezi sa skladištenjem poljoprivrednih proizvoda, javno skladište predaje Kompenzacionom fondu neopozivu, bezuslovnu i plativu na prvi poziv garanciju banke na iznos koji je ekvivalentan dinarskoj protivvrednosti 10% robe koju javno skladište može da primi na skladištenje u odnosu na ukupni registrovani kapacitet javnog skladišta. Garancija se izdaje sa rokom važenja od 60 dana dužim od isteka dozvole za rad javnog skladišta, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javna skladišta za poljoprivredne proizvode.

Garancija iz stava 1. ovog člana glasi na iznos izražen u evrima, a plativa je u dinarskoj protivvrednosti evra po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije koji važi na dan plaćanja po garanciji, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javna skladišta za poljoprivredne proizvode.

Član 3

Utvrđivanje iznosa po garanciji banke iz člana 2. ovog pravilnika, čiji tekst utvrđuje Kompenzacioni fond u skladu sa zakonom, izračunava se tako što se količina od 10% robe u odnosu na ukupno registrovani kapacitet skladišta, koja je izražena u tonama, množi sa iznosom od 110 evra po toni, nezavisno od vrste poljoprivrednog proizvoda koji će biti skladišten.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".