ODLUKA
UPRAVNOG ODBORA REPUBLIČKE AGENCIJE ZA TELEKOMUNIKACIJE
o određivanju operatora univerzalnog servisa

("Sl. glasnik RS", br. 15/2010)

1. Određuju se:

1) Preduzeće za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d.,

2) Telenor d.o.o.,

3) VIP mobile d.o.o., i

4) Preduzeće za pružanje internet usluga i informacija "MEDIA WORKS" d.o.o.

koji imaju licencu izdatu od strane Republičke agencije za telekomunikacije (u daljem tekstu: Agencija) za:

- izgradnju, posedovanje i eksploataciju javne fiksne telekomunikacione mreže i pružanja usluge javne fiksne telekomunikacione mreže;

- javnu mobilnu telekomunikacionu mrežu i usluge javne mobilne telekomunikacione mreže, i

- fiksni bežični pristup za javnu telekomunikacionu mrežu i govorne usluge, prenos paketa i podataka i istovremen prenos govora i podataka,

kao operatori koji imaju obavezu da obezbeđuju univerzalni servis.

2. Operatori univerzalnog servisa u obavezi su da pružaju usluge koje su odredbom člana 1. Pravilnika o određivanju početne grupe usluga univerzalnog servisa ("Službeni glasnik RS", broj 55/09, u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđene kao početna grupa usluga, i to:

1) pristup uslugama javne fiksne telefonske mreže, uključujući uslugu prenosa podataka koja obezbeđuje kvalitetan pristup Internetu;

2) posebne mere koje invalidima i socijalno ugroženim korisnicima osiguravaju jednake mogućnosti pristupa javnoj govornoj usluzi;

3) besplatan pristup službama za hitne intervencije;

4) uslugu javnih telefonskih govornica, i

5) pristup uslugama operatera na telefonskoj centrali i službama obaveštavanja.

3. Pružanje usluga iz tačke 2. ove odluke operatori univerzalnog servisa su u obavezi da obezbede u skladu sa čl. 2. do 8. Pravilnika.

4. Obavezuju se operatori univerzalnog servisa da obezbeđuju usluge univerzalnog servisa na celoj teritoriji Republike Srbije, odnosno na području koje je određeno izdatom licencom.

5. Operatori univerzalnog servisa su u obavezi da počnu sa pružanjem usluga iz tačke 2. ove odluke u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke, izuzev Preduzeća za pružanje internet usluga i informacija "MEDIA WORKS" d.o.o., koje je u obavezi da počne sa pružanjem usluga iz tačke 2. ove odluke u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

6. Operatori univerzalnog servisa imaju pravo na naknadu troškova za pružanje usluga univerzalnog servisa u skladu sa zakonom.

7. Operatori univerzalnog servisa dostavljaju Agenciji izveštaje o ispunjenosti obaveza pružanja usluge univerzalnog servisa iz tačke 2. ove odluke, na zahtev Agencije.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a objaviće se na Internet stranici Agencije.