PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2010. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 17/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2010. godinu.

Predmet ugovora iz stava 1. ovog člana su zdravstvene usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koje se pružaju osiguranim licima, a koje su navedene u planu rada davaoca zdravstvenih usluga sa kojim se zaključuje ugovor.

Član 2

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod) i osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond) u skladu i na način koji je utvrđen ugovorom koji je zaključen između Republičkog zavoda i Fonda.

Član 3

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2010. godinu, za primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, utvrđen je Finansijskim planom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2010. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davalaca zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2010. godinu, ako ovim pravilnikom nije drugačije propisano.

Predračuni sredstava odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da pruža osiguranim licima ugovorene zdravstvene usluge u okviru punog, odnosno nepunog radnog vremena zaposlenih kod davalaca zdravstvenih usluga, kao i u dopunskom radu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Davalac zdravstvenih usluga nema pravo, u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, da organizuje promocije lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija, kao i da organizuje druge vidove promocija poslova i usluga koji se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom zavodu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2010. godinu.

Plan rada utvrđuje se na osnovu kadrovskih i tehničkih kapaciteta (kadrovi, prostor i oprema) i broja osiguranih lica iz člana 2. ovog pravilnika koji gravitiraju davaocu zdravstvenih usluga i sastavni je deo ugovora.

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2010. godinu koji donosi Republički zavod.

Obim zdravstvenih usluga planira se u skladu sa merama izvršenja koje su utvrđene opštim aktom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe koji je doneo ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar), a po pravilu nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 6

Davalac zdravstvenih usluga sa kojim je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite obavezan je, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon), da obezbedi potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko filijala utvrdi da je davalac zdravstvenih usluga, suprotno odredbama Zakona, naplatio od osiguranog lica zdravstvenu uslugu, zahtevao da samo nabavi lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo, obavestiće davaoca zdravstvenih usluga da je obavezan da osiguranom licu izvrši povraćaj sredstava za naplaćenu uslugu, nabavljeni lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo.

Davalac zdravstvenih usluga ima pravo da podnese prigovor filijali u vezi utvrđene obaveze za povraćaj sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocu zdravstvenih usluga umanjiće se ugovorena naknada za 2010. godinu za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Ocenu o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa planiranom naknadom za rad daje filijala uz prethodno mišljenje nadležne zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa planiranom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja daje filijala, uz prethodno mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa planiranom naknadom za rad Instituta "Batut", daje Republički zavod uz prethodno mišljenje Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa planiranom naknadom za rad Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" i zavoda za transfuziju krvi daje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove uz prethodno mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Posle donošenja ocene o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa planiranom naknadom, zaključuje se ugovor između Republičkog zavoda, odnosno filijale i zdravstvene ustanove.

Član 8

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar, obračun i isplatu plata za ugovoreni broj radnika i za izvršenje plana rada koji je osnov za zaključivanje ugovora.

U slučaju izmene broja i strukture ugovorenih radnika utvrđenih kadrovskim planom, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi podatke o promenama.

Filijala iz stava 2. ovog člana, podatke u vezi sa promenama ugovorenih radnika ažurira u elektronskoj formi.

Član 9

Sastavni deo ugovora sa zdravstvenom ustanovom je Lista čekanja sačinjena u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, koje je doneo ministar, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 10

Zdravstvena ustanova je obavezna da preduzima mere za obezbeđivanje kvaliteta zdravstvene zaštite u skladu sa odredbama opšteg akta koji je doneo ministar, kojim su utvrđeni pokazatelji kvaliteta zdravstvene zaštite.

Član 11

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova, sa donošenjem plana rada, donese program racionalizacije, koji obuhvata:

1) nabavku lekova i medicinskih sredstava do nivoa optimalnih potreba, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke;

2) sprovođenje racionalne dijagnostike, u skladu sa stavovima medicinske struke;

3) utvrđivanje optimalnih zaliha medicinskih sredstava i lekova, u skladu sa racionalnom farmakoterapijom u lečenju osiguranih lica;

4) utvrđivanje mera za stalno praćenje potrošnje lekova, krvi i produkata od krvi i medicinskih sredstava po osiguranom licu.

Član 12

Zdravstvena ustanova može u cilju sprovođenja programa racionalizacije ovlastiti Republički zavod, shodno članu 29. Zakona o javnim nabavkama, da u njeno ime i za njen račun izabere najpovoljnijeg ponuđača sa kojim će zdravstvena ustanova zaključiti ugovor za nabavku:

1) citostatika sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) pegilovanog interferona alfa i interferona beta;

3) lekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji (Lista D - neregistrovani lekovi), i

4) drugih dobara koja nisu sadržana u tač. 1 - 3. ovog stava, u slučaju poremećaja u snabdevanju zdravstvenih ustanova.

Ukoliko zdravstvena ustanova ne ovlasti Republički zavod da u postupku javne nabavke vrši izbor najpovoljnijeg ponuđača, sa kojim će zdravstvena ustanova zaključiti ugovor o nabavci dobara iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova može utrošak dobara fakturisati Republičkom zavodu po ceni koja ne može biti viša od cene koju je Republički zavod sa izabranim ponuđačem postigao u poslednjem sprovedenom postupku javne nabavke.

Član 13

Republički zavod može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom za izvođenje "pilot projekta" pod uslovima:

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja (u daljem tekstu: Ministarstvo) prethodno da saglasnost zdravstvenoj ustanovi za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da Ministarstvo da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi Ministarstvu i Republičkom zavodu izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekt" sprovodi.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UGOVARANJE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA IZ PLANA MREŽE

Član 14

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom, sekundarnom, odnosno tercijarnom nivou, ukupna vrednost naknade za rad, odnosno naknade za izvršavanje plana rada, utvrđuje se po kriterijumima za svaku pojedinačnu namenu.

1. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 15

Kriterijumi za utvrđivanje naknade domu zdravlja za plate i dodatke na plate su:

1) ugovoreni broj radnika;

2) važeći koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji su utvrđeni aktom Vlade Republike Srbije;

3) važeća osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama;

4) važeći propisi za obračun poreza i doprinosa;

5) dodatna sredstva za prekovremeni rad i minuli rad, u skladu sa organizacijom doma zdravlja.

Pored kriterijuma iz stava 1. ovog člana, domovima zdravlja sa područja AP Kosovo i Metohija i opština Bujanovac, Medveđa i Preševo, kod utvrđivanja naknade za plate zaposlenih priznaje se i uvećanje plata na osnovu akta Vlade Republike Srbije.

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi izveštaj o odobrenom neplaćenom odsustvu ugovorenom radniku i utvrđeni iznos umanjenja naknade za plate po tom osnovu.

Izveštaj iz stava 3. ovog člana se ne dostavlja ako zdravstvena ustanova umesto odsutnog ugovorenog radnika kao zamenu angažuje drugog radnika iste struke.

Član 16

Domu zdravlja se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika na osnovu prosečnog troška zdravstvene ustanove za ovu namenu po zaposlenom radniku u prethodnoj godini, uvećanog za 15% i primenjenog na broj ugovorenih radnika u zdravstvenoj ustanovi koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada.

Član 17

Domu zdravlja se utvrđuje naknada za lekove i naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal prema broju osiguranih lica koji gravitiraju domu zdravlja uz primenu korektivnog faktora zavisno od starosne strukture.

Izuzetno domovima zdravlja sa područja AP Kosovo i Metohija naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuju se na nivou sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu.

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se domu zdravlja u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2009. godinu, uvećanih za 2%.

Planirana sredstva za participaciju domu zdravlja utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

Domu zdravlja koji u lečenju pacijenata koristi lek metadon, naknada za lekove iz stava 1. ovog člana uvećava se za sredstva potrebna za nabavku ovog leka.

Domu zdravlja se, pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana, priznaju i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tereotrofni i somatrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 18

Naknada za troškove energenata domu zdravlja određena je prema prosečnom mesečnom trošku po vrstama energenata, projektovanom za 2009. godinu i uvećanom za 6%, a na osnovu:

- površine prostora za grejanje,

- utrošene količine, po vrstama energenata,

- cene energenata zdravstvene ustanove, a najviše do nivoa prosečne cene energenata po vrsti na nivou filijale.

Član 19

Domu zdravlja koji u svom sastavu ima stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ishranu pacijenata utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Član 20

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, osim apotekama, utvrđuje se naknada za:

1) plate i troškove prevoza - po kriterijumima iz čl. 15. i 16. ovog pravilnika;

2) lekove - u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2009. godinu;

3) sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2009. godinu;

4) energente - shodno članu 18. ovog pravilnika;

5) materijalne troškove i ostale troškove, shodno članu 17. stav 2. ovog pravilnika.

Planirana sredstva za participaciju zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

Član 21

Ukoliko zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se shodno odredbama ovog pravilnika iz odeljka - 4. Ugovaranje sa apotekom.

2. Zdravstvene ustanove koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost

Član 22

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2010. godinu utvrđuje se na osnovu tima utvrđenog shodno normativima predviđenim opštim aktom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe, koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o bližim uslovima), za pružanje stomatoloških usluga u skladu sa članom 41. Zakona i u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2010. godinu.

Zdravstvenim ustanovama sa područja AP Kosovo i Metohija koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2010. godinu utvrđuju se prema broju i strukturi kadra koji pružaju stomatološke usluge osiguranim licima.

Ostali direktni i indirektni troškovi utvrđuju se po kriterijumima za ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Izuzetno, zdravstvenim ustanovama kod kojih nije moguće primeniti kriterijum iz stava 1. ovog člana, okvirna sredstva za 2010. godinu utvrđuju se u visini fakturisane vrednosti stomatoloških usluga za 2009. godinu.

Zdravstvenim ustanovama kojima je, primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, utvrđen manji broj timova od minimuma propisanog članom 3. tačka 4. Pravilnika o bližim uslovima, okvirna sredstva za 2010. godinu utvrđuju se za propisani minimum stomatoloških timova.

Cene stomatoloških usluga koje pružaju zdravstvene ustanove iz ovog člana, utvrđuju se opštim aktom Republičkog zavoda.

Član 23

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane Ministarstva.

Član 24

Zdravstvenim ustanovama koje imaju organizovanu stomatološku zdravstvenu delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa, radi pružanja usluga urgentne stomatologije, naknada za plate za tri tima (tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara) utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 15. stav 1. tač. 2, 3. i 4. ovog pravilnika.

3. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 25

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, kriterijumi za utvrđivanje naknade za plate su:

1) ugovoreni broj radnika;

2) važeći koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji su utvrđeni aktom Vlade Republike Srbije;

3) važeća osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama;

4) važeći propisi za obračun poreza i doprinosa;

5) dodatna sredstva za prekovremeni rad i minuli rad, prema tipu zdravstvene ustanove, a u skladu sa organizacijom zdravstvene ustanove.

Pored kriterijuma iz stava 1. ovog člana, zdravstvenim ustanovama sa područja AP Kosovo i Metohija kod utvrđivanja naknade za plate zaposlenih priznaje se i uvećanje plata na osnovu akta Vlade Republike Srbije.

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi izveštaj o odobrenom neplaćenom odsustvu ugovorenom radniku, kao i utvrđeni iznos umanjenja naknade za plate po tom osnovu.

Izveštaj iz stava 3. ovog člana se ne dostavlja ako zdravstvena ustanova umesto odsutnog ugovorenog radnika kao zamenu angažuje drugog radnika iste struke.

Zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika na osnovu prosečnog troška zdravstvene ustanove za ovu namenu po zaposlenom radniku u prethodnoj godini, uvećanog za 15% i primenjenog na broj ugovorenih radnika u zdravstvenoj ustanovi koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada.

Član 26

Naknada za troškove energenata zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno članu 18. ovog pravilnika.

Član 27

Naknada za lekove i naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je u 2009. godini došlo do povećanja broja lečenih lica, naknada iz stava 1. ovog člana uvećava se primenom prosečnog troška za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal po lečenom licu, zavisno od tipa zdravstvene ustanove.

Zdravstvenim ustanovama koje u lečenju pacijenata koriste antituberkulotike druge linije, naknada za lekove iz stava 1. ovog člana, uvećava se za sredstva potrebna za nabavku ovih lekova, shodno sporazumu između Republičkog zavoda i Ministarstva.

Zdravstvenim ustanovama koje u lečenju pacijenata koriste metadon, naknada za lekove iz stava 1. ovog člana uvećava se za sredstva potrebna za nabavku ovog leka.

Zdravstvenim ustanovama koje pružaju laboratorijske usluge osiguranim licima koja koriste usluge dijalize u zdravstvenim ustanovama van Plana mreže, naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 1. ovog člana, uvećava se za visinu troškova reagensa za pružene laboratorijske usluge.

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2009. godinu, uvećanih za 2%.

Naknada za krv i labilne produkte od krvi, utvrđuje se u visini sredstava za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2009. godinu.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

Član 28

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za implantate su:

1) u ortopediji (endoproteze) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove, u okviru i van plana rada, projektovan za 2009. godinu i najviše cene po vrsti proteze koje priznaje Republički zavod,

2) u ortopediji (ostali ugradni materijal) - troškovi za ove namene projektovani za 2009. godinu,

3) u kardiohirurgiji, kardiologiji i vaskularnoj hirurgiji - nivo sredstava za ove namene utvrđen Predračunom sredstava za 2009. godinu. Zdravstvena ustanova je dužna da sredstvima za ove namene izmiri sve obaveze koje su nastale prema dobavljačima za isporučene implantate iz ovih oblasti, a na osnovu javnih nabavki koju je sproveo Republički zavod u 2009. godini,

4) ostali implantati - troškovi za ove namene projektovani za 2009. godinu.

Naknada za intraokularna sočiva, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na osnovu obima rada projektovanog za 2009. godinu.

Naknada za kohlearne aparate, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na nivou sredstava za te namene u 2009. godini.

Član 29

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2009. godine;

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda;

3) učešće dijalizatora (po vrstama) u ukupnom broju hemodijaliza;

4) lekovi za dijalizu - epoetin i ferlecit, po kriterijumu iz 2009. godine i cenama tih lekova utvrđenih po sprovedenoj poslednjoj javnoj nabavci Republičkog zavoda.

Član 30

Naknada za lekove za hemofiliju utvrđuje se u visini vrednosti ugovora kojeg je zdravstvena ustanova zaključila sa izabranim dobavljačem u 2009. godini na osnovu sprovedene javne nabavke Republičkog zavoda, osim zdravstvenim ustanovama koje nisu u 2009. godini zaključivale ugovore po sprovedenoj javnoj nabavci i kojima se naknada utvrđuje prema potrošnji lekova za hemofiliju u 2009. godini.

Član 31

Naknada za citostatike sa Liste lekova utvrđuje se na osnovu projekcije troškova za ove lekove na nivou 2009. godine, po vrsti i količini, te teritorijalne pokrivenosti i dostupnosti zdravstvene zaštite ovom vrstom lekova na određenoj teritoriji.

Naknada za citostatike po posebnom režimu izdavanja (Lista C) utvrđuje se na osnovu fakturisane realizacije, odnosno utroška lekova (obrazac N1), po vrsti i količini, projektovanih na nivou 2009. godine i nabavljenih lekova, po količini i vrsti u 2009. godini, u postupku javne nabavke koju je sproveo Republički zavod, izuzev leka imatinib mesilat za koji je količina utvrđena na osnovu broja osiguranih lica koja su koristila terapiju ovim lekom u 2009. godini i očekivanog broja novih osiguranih lica koja će koristiti ovu terapiju u 2010. godini.

Član 32

Naknada za ishranu u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se, u zavisnosti od načina obezbeđivanja ishrane, u visini naknade utvrđene za te namene Predračunom sredstava za 2009. godinu, izuzev zdravstvenih ustanova kod kojih je došlo do promene u načinu obezbeđivanja ishrane i kojima se naknada utvrđuje na osnovu cene ishrane po b.o. danu za novi način obezbeđivanja ishrane.

Član 33

Ukoliko zdravstvena ustanova pacijenta, koji se nalazi na bolničkom lečenju, uputi u drugu zdravstvenu ustanovu koja obavlja delatnost na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene zaštite sa kojom Republički zavod, odnosno filijala ima zaključen ugovor, zbog pružanja dijagnostičke ili druge zdravstvene usluge, zdravstvena ustanova koja je uslugu pružila ispostavlja fakturu filijali sa kojom je zaključila ugovor.

Zdravstvena ustanova sekundarnog ili tercijarnog nivoa može uputiti osigurano lice u zdravstvenu ustanovu koja obavlja delatnost javnog zdravlja radi pružanja dijagnostičkih, odnosno mikrobioloških usluga, pod uslovom da tu uslugu ne mogu pružiti druge zdravstvene ustanove sa područja filijale.

Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja ispostavlja fakturu filijali sa kojom je zaključila ugovor.

Kliničkim centrima i kliničko-bolničkim centrima koji iz opravdanih razloga ne mogu izvršiti određene ugovorene zdravstvene usluge, utvrđuju se, u okviru naknade za materijalne troškove i ostale troškove, sredstva za ugovore koje će te zdravstvene ustanove zaključiti sa drugim zdravstvenim ustanovama, a prenose se po ispostavljenim fakturama.

Član 34

Za određene vrste zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički zavod i koje se pružaju na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene delatnosti, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva, u okviru ili pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, po cenama koje utvrdi Republički zavod.

Član 35

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se i sredstva za usluge pružene osiguranim licima sa liste čekanja iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, ortopedije, oftalmologije, magnetne rezonance, radioterapije, mamografije i hirurgije dojke, po cenama, odnosno naknadama koje utvrđuje Republički zavod, u visini ispostavljene fakture po osiguranom licu.

Planom rada zdravstvene ustanove utvrđuje se mesečni obim usluga iz oblasti navedenih u stavu 1. ovog člana, za koje su sredstva utvrđena Predračunom sredstava za 2010. godinu.

Izvršenje obima rada zdravstvene ustanove za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova prati mesečno, a neizvršeni obim rada iz prethodnog meseca prenosi se u naredni mesec.

Član 36

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za izvršenu uslugu i to:

1) koronarografija - kateterizacija - 46.586,00 dinara;

2) revaskularizacija miokarda metodom PTCA (bez uračunate cene stenta) - 137.019,00 dinara;

3) revaskularizacija miokarda koronarnim premošćenjem (bay-pass) - 290.223,00 dinara;

4) implantacija valvule (bez uračunate cene valvule) - 323.144,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

U iznos cena iz stava 1. tač. 3. i 4., pored troškova navedenih u stavu 2. ovog člana, uračunati su i troškovi krvi i krvnih derivata.

Za usluge iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, pored cena iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi priznaje se vrednost ugradnog materijala po cenama koje ne mogu biti više od cena koje su ugovorene sa izabranim ponuđačem u postupku poslednje javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora kojeg filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenom ustanovom.

Član 37

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu iz člana 36. ovog pravilnika, za lečenje akutnog infarkta miokarda, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, po ceni za tu vrstu usluge koja je propisana u istom članu.

Član 38

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika iz oblasti ortopedije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju endoproteze kuka (cementne) - 28.583,00 dinara;

2) za ugradnju endoproteze kuka (bescementne) - 30.149,00 dinara;

3) za ugradnju endoproteze kolena - 31.857,00 dinara;

4) za ugradnju unutrašnjeg fiksatora kičme (po tipu - Miami-Moss) - 91.656,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Za usluge ugradnje proteza, koje nisu sadržane u stavu 1. ovog člana, a pružene su osiguranim licima sa liste čekanja, obezbeđuju se sredstva za stvarne troškove lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, za izvršenu uslugu po osiguranom licu, a priznaju se na osnovu ispostavljene fakture.

Za usluge iz oblasti ortopedije zdravstvenoj ustanovi pored naknade iz st. 1. i 3. ovog člana priznaje se vrednost implantata, a po cenama koje su postignute u postupku javne nabavke.

Član 39

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika iz oblasti oftalmologije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju intraokularnih rigidnih sočiva - 14.143,00 dinara;

2) za ugradnju intraokularnih fleksibilnih sočiva - 20.817,00 dinara;

3) za ugradnju intraokularnih mikroincizionih fleksibilnih sočiva - 25.526,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala i sočiva.

Naknada za izvršene usluge iz stava 1. tačka 3. ovog člana odnosi se samo na zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 40

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika koje se odnose na magnetnu rezonancu, zdravstvenoj ustanovi priznaju se cene:

1) za magnetnu rezonancu sa kontrastom - 7.534,00 dinara,

2) za magnetnu rezonancu bez kontrasta - 6.384,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i indirektni troškovi.

Pored cene iz stava 1. tačka 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaju troškovi lekova (kontrasta), a najviše do nivoa cena za te lekove koje su utvrđene u Listi lekova.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora kojeg filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje se sa zdravstvenom ustanovom.

Član 41

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje i naknada za zdravstvene usluge veštačke oplodnje i za asistiranu ljudsku reprodukciju, i to za:

1) klasični metod veštačke oplodnje - IVF - 191.086,26 dinara;

2) metod veštačke oplodnje - In vitro maturacija jajne ćelije - 205.377,61 dinar;

3) metod veštačke oplodnje - ICSI - mikrofertilizacija - 206.875,61 dinar.

U iznos naknade za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi: lekova, anestetika, hormona, medijuma i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuje se naknada za izvršenu dijagnostičku uslugu pozitronsku emisionu tomografiju-PET, i to:

1) PET celog tela - 18.975,00 dinara;

2) PET dopunski ciljani - 16.552,00 dinara;

3) PET ciljani - 18.668,00 dinara;

U iznos naknade iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog materijala i indirektni troškovi.

Pored naknade iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaju troškovi radiofarmaka u visini stvarnih troškova.

Član 43

Za izvršene usluge lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara trombolističkom terapijom u prvih 48 sati, zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje cena za izvršenu uslugu u iznosu od 138.478,00 dinara.

U iznos cene iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, krvnih derivata, bolesničkih dana i indirektni troškovi.

Član 44

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, obezbeđuju se sredstva, u visini stvarnih troškova potrebnih po osiguranom licu, za lekove i medicinska sredstva i to za:

1) transplantaciju bubrega i jetre;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje dece do 18 godina koja su obolela od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) biološku terapiju za lečenje dece obolele od poliartikularnog juvenilnog artritisa uzrasta od 4 do 26 godina života, kao i posle navršenih 26 godina života u slučaju kada je lečenje biološkom terapijom započeto pre navršenih 26 godina života i za odrasle pacijente sa aktivnim reumatoidnim artritisom sa neadekvatnim odgovorom na metotreksat ili druge imunosupresivne lekove tokom 6 meseci terapije;

6) perkutanu vertebroplastiku;

7) za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove i medicinska sredstva za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu, u visini od 350.000,00 dinara, a za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu - detetu, sredstva za lekove i medicinska sredstva u visini od 726.000,00 dinara.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou i koja je obrazovana radi pružanja zdravstvene zaštite deci, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, kao i za druge lekove po rešenju Republičkog zavoda kojim se utvrđuje pravo osiguranog lica na ove lekove.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za izvršenu uslugu hemodijalize osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega, po cenama utvrđenim aktom Republičkog zavoda iz te oblasti.

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2010. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za nabavku osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za troškove izvođenja operativnog zahvata, angažovanjem inostranog zdravstvenog stručnjaka, u skladu sa opštim aktom kojim su uređeni uslovi i način upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo.

Član 45

Institutima za onkologiju i kliničkim centrima, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za troškove organizacije rada mobilnog mamografa za rano otkrivanje tumora dojke.

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za radioaktivni izotop-cezijum za rad aparata za zračenje krvnih derivata.

Član 46

Za zdravstvene usluge iz člana 36 - 45. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture o izvršenoj usluzi osiguranom licu, po ceni ili u visini naknade utvrđene ovim pravilnikom, odnosno u visini stvarnih troškova.

4. Ugovaranje sa apotekom

Član 47

Kriterijumi za utvrđivanje naknade apoteci iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima, svih osiguranih lica, su:

1) za lekove - učešće u ukupnoj fakturisanoj vrednosti lekova na recept za period januar - septembar 2009. godine, a do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom;

2) za pomagala - 50% sredstava prema učešću u ukupno fakturisanoj vrednosti za period januar - septembar 2009. godine i 50% prema prosečnom trošku pomagala po osiguranom licu za 2009. godinu.

Ugovorena naknada za lekove obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene Pravilnikom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički zavod priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Cena pomagala koja se može fakturisati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja je nabavna cena uvećana za troškove prometa na malo.

Cena iz stava 5. ovog člana ne može biti viša od cene pomagala koja je odštampana u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Uz naknadu iz st. 2., 3. i 4. ovog člana, priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Izuzetno od st. 1 - 4. ovog člana, apotekama na području Kosova i Metohije naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 15. i 16. ovog pravilnika, kao i naknada za ostale troškove.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

Član 48

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova za osigurana lica Republičkog zavoda primenjujući načela ekonomičnosti i efikasnosti.

Član 49

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda i da vodi materijalno računovodstvo za lekove i medicinska sredstva koja izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 50

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 51

Apoteka je obavezna da izda propisani lek na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Apoteka je obavezna da vodi podatke o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa stavom 2. ovog člana i da o tome dostavlja filijali tromesečni izveštaj.

Član 52

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkom zavodu preko filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

Faktura se ispostavlja u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

5. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju

Član 53

Ugovor sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije, kao i bolničkog lečenja za one zdravstvene ustanove za koje je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana, filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području te filijale, po cenama utvrđenim opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuju cene za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Član 54

Naknada za vršenje zdravstvenih usluga specijalizovane produžene rehabilitacije utvrđuje se na osnovu ugovorenog broja b.o. dana za 2009. godinu.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge utvrđuje se u visini ugovorene vrednosti za te namene za 2009. godinu.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

Zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju, koje su, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje produžena medicinska rehabilitacija, uključene u program prevencije hroničnih komplikacija dijabetesa, utvrđuje se i naknada troškova prevencije i praćenja dijabetesa.

Zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju koje pružaju zdravstvene usluge lečenja karcinoma štitne žlezde priznaju se i troškovi radioaktivnog izotopa u visini stvarnih troškova.

Za kapacitete organizacione jedinice Doma zdravlja Apatin, utvrđene Planom mreže, koja pruža zdravstvene usluge produžene rehabilitacije, naknada se utvrđuje shodno st. 1. i 2. ovog člana.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

6. Ugovaranje sa ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 55

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost transfuzije krvi i zdravstvenim ustanovama koje vrše obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, za zdravstvene usluge koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama, zaključuje filijala na čijem području se nalazi zdravstvena ustanova za sva osigurana lica Republičkog zavoda.

Usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuju se planom rada koji je sastavni deo ugovora.

Član 56

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 55. ovog pravilnika utvrđuje se za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, za zdravstvene usluge koje se pružaju osiguranim licima, a po cenama koje utvrđuje Republički zavod.

Član 57

Filijala na čijem se području nalazi sedište Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor radi:

1) utvrđivanja i izrade plana o potrebnim količinama vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina za potrebe osiguranih lica Republičkog zavoda na teritoriji Republike Srbije;

2) utvrđivanja i preduzimanja neophodnih mera radi koordinacije rada sa antirabičnim stanicama;

3) izrade i dostavljanja izveštaja o utrošku vakcina protiv besnila i imunoglobulina na teritoriji Republike Srbije;

4) sprovođenja laboratorijske dijagnostike besnila;

5) sprovođenja, na području južno-bačkog okruga, zdravstvenih usluga, poslova i zadataka u okviru delatnosti antirabične stanice na nivou primarne zdravstvene zaštite.

7. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost javnog zdravlja

Član 58

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, i to za:

1) zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije;

2) poslove i zdravstvene usluge epidemiologije;

3) poslove u vezi sprovođenja obavezne imunizacije;

4) poslove i zadatke socijalne medicine.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. tačka 1) ovog člana utvrđuje se na osnovu troškova za te namene projektovanih za 2009. godinu, a najviše do visine ugovorene naknade uvećane za 6%.

Za usluge iz stava 1. tačka 2. ovog člana, naknada se utvrđuje u visini fakturisane vrednosti za izvršene zdravstvene usluge i poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2009. godinu.

Sredstva za usluge i poslove iz stava 1. tačka 3. ovog člana sadržana su u naknadi utvrđenoj za zdravstvene usluge epidemiologije.

Sredstva za poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine utvrđuju se na osnovu vrste i broja zdravstvenih ustanova na području zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja, a u visini sredstava ugovorenih za 2009. godinu.

Participacija je utvrđena prema prosečnom broju uputa izdatim licima koja plaćaju participaciju i visine participacije, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje participacija.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana obavlja u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, ugovorena naknada za 2010. godinu, utvrđuje se shodno kriterijumima iz čl. 15. i 16. ovog pravilnika i na osnovu troškova laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

IV KRITERIJUM ZA UGOVARANJE SA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD

Član 59

Kriterijum za ugovaranje sa ustanovom socijalne zaštite je pružanje zdravstvene zaštite obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem osiguranim licima Republičkog zavoda smeštenim u ustanovama socijalne zaštite.

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem području je sedište te ustanove.

Član 60

Naknada ustanovama socijalne zaštite, za pružanje zdravstvenih usluga osiguranim licima, utvrđuje se u visini sredstava utvrđenih ugovorom za 2009. godinu.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2010. godinu, ustanovama socijalne zaštite utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2009. godinu.

Izuzetno, ustanovama socijalne zaštite koje su imale nižu ugovorenu naknadu za 2009. godinu po postelji u odnosu na prosečnu ugovorenu naknadu po postelji grupacije ustanova socijalne zaštite kojoj pripadaju, naknada za 2010. godinu se uvećava do tog proseka.

V UGOVARANJE SA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA KOJE NISU U PLANU MREŽE I SA PRIVATNOM PRAKSOM

Član 61

Filijala može zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže. Ugovor se može zaključiti na osnovu ponude davaoca zdravstvenih usluga za vrstu i broj zdravstvenih usluga koje se ne mogu obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, uz mišljenje Instituta "Batut" i mišljenja Ministarstva.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga, koje utvrđuje Republički zavod ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama, za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Član 62

Izuzetno od člana 61. stav 2. ovog pravilnika sa zavodom za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) utvrđuje se naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima na primarnom nivou na način utvrđen čl. 20. i 21. i članom 22. stav 4. ovog pravilnika.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 8. ovog pravilnika.

Član 63

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

Član 64

Filijala može zaključiti ugovor o snabdevanju osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim pomagalima sa apotekom koja nije u Planu mreže pod uslovima iz člana 61. stav 1. ovog pravilnika.

Član 65

Za potrebe osiguranih lica, filijala može zaključiti ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja nije u Planu mreže i privatnom praksom o propisivanju lekova sa Liste lekova, ali samo ukoliko pružaju zdravstvenu zaštitu iz delatnosti doma zdravlja, odnosno obavlja određene poslove iz primarne zdravstvene zaštite.

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja nije u Planu mreže i privatnom praksom, zaključuje se za propisivanje lekova iz oblasti: opšte medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije.

Filijala je u obavezi da prati i analizira potrošnju lekova propisanih od strane lekara u zdravstvenoj ustanovi koja nije u Planu mreže i privatnoj praksi sa kojima je zaključen ugovor.

VI UGOVARANJE RADI SNABDEVANJA OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 66

Republički zavod obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima u 2010. godini, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje pravo na pomagala, a do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviše cene medicinsko-tehničkih pomagala, koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Republički zavod utvrđuje listu dobavljača koji osiguranim licima Republičkog zavoda obezbeđuju medicinsko-tehnička pomagala, koja u pogledu kvaliteta i cene odgovaraju kvalitetu i cenama medicinsko-tehničkim pomagalima utvrđenim opštim aktom Republičkog zavoda.

Lista dobavljača iz stava 3. ovog člana, utvrđuje se na osnovu ponude koju dobavljači dostavljaju Republičkom zavodu.

Dobavljač uz ponudu dostavlja dokaz o ispunjenju propisanih uslova za obavljanje delatnosti.

VII UGOVARANJE RADI OBEZBEĐIVANJA CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 67

Radi realizacije objedinjenog plana imunizacije koji utvrđuje Institut "Batut", u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji, Republički zavod zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor o obezbeđivanju centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike.

Član 68

Republički zavod zaključuje sa Zavodom za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama - antirabičnim stanicama na području Republike Srbije.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VIII FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA I OBRAČUN PRIPADAJUĆE NAKNADE ZA IZVRŠENE ZDRAVSTVENE USLUGE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 69

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu u elektronskoj formi koju je utvrdio Republički zavod, za pružene zdravstvene usluge, na način i u rokovima kako je to utvrđeno uputstvom o fakturisanju zdravstvenih usluga, lekova na recept i pomagala koja se izdaju preko apoteke.

Član 70

Davalac zdravstvenih usluga dužan je da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Član 71

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani upotrebom motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i dr., a u cilju pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom zavodu, u smislu odredbi Zakona.

Član 72

Ugovorom sa davaocima zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada u okviru sredstava utvrđenih predračunom.

Za izvršenje plana rada iz stava 1. ovog člana davalac zdravstvenih usluga o izvršenim zdravstvenim uslugama dostavlja fakture.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti sredstvima koja su iznad sredstava utvrđenih predračunom sredstava, a u okviru sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda, po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama iz ovog pravilnika i naknadom troškova u stvarnom iznosu.

2. Obračun naknade zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže za izvršene zdravstvene usluge

Član 73

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala na čijem je području sedište, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine, kao i po isteku godine koji se utvrđuje kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvenih usluga koju daje filijala iz stava 1. ovog člana;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana Republičkog zavoda za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2., 3. i 4. ovog člana.

Član 74

Naknada, utvrđena predračunom, umanjuje se za iznos planiranog učešća u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen predračunom sredstava.

Član 75

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi za 2010. godinu utvrđuje se u roku od 45 dana po isteku godine.

Ukupnu naknadu zdravstvenoj ustanovi čini naknada na osnovu zaključenog ugovora koja obuhvata naknadu utvrđenu predračunom sredstava za 2010. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Konačnim obračunom zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se ukupna naknada i to za:

- plate - u visini isplaćenih sredstva za ovu namenu i obračunatih poreza i doprinosa, za ugovoreni broj radnika, shodno propisima kojima se reguliše oblast obračuna i isplate zarada zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a najviše do visine sredstava za ovu namenu utvrđenih zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

- prevoz - u visini isplaćenih sredstava za prevoz i obračunatih poreza za ugovoreni broj radnika koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ovu namenu utvrđenu zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

- ostale indirektne troškove (ostale materijalne troškove, ostale troškove i troškove za energente) i troškove ishrane bolesnika - u visini vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama u zdravstvenoj ustanovi, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ove namene;

- lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i produkti od krvi, citostatike sa liste (Lista B i Lista C), ugradni materijal i materijal za dijalizu i lekovi - u visini vrednosti utroška ovih lekova i medicinskih sredstava u zdravstvenoj ustanovi iskazanih u izveštajima (fakturama) zdravstvene ustanove, a najviše do ugovorenih sredstava. Cene utrošenog materijala za dijalizu priznaju se u visini postignutoj u postupku javne nabavke, a najviše do cena utvrđenih odlukom o cenama materijala za dijalizu;

- sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena iznad naknade određene Predračunom sredstava za 2010. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu, odnosno u visini stvarnih troškova ili po cenama kako je to definisano ovim pravilnikom.

Institutu "Batut" i Zavodu za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" utvrđuje se naknada za vakcine u visini vrednosti preuzetih i dokumentovanih isporuka u okviru ugovora zaključenog sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 76

Zdravstvena ustanova koja pruža stomatološke usluge na primarnom nivou, uključujući preventivne stomatološke usluge, ugovorenu naknadu za 2010. godinu pravda dostavljanjem fakture za pružene stomatološke usluge najmanje u vrednosti 65% ugovorene naknade, a zdravstvene ustanove sa područja opština Bujanovac, Medveđa i Preševo ugovorenu naknadu pravdaju ispostavljanjem faktura za izvršene usluge najmanje u vrednosti 50% ugovorene naknade. Preostali deo do visine vrednosti ugovorene naknade čini vrednost otkupa plana rada za pružanje hitnih stomatoloških usluga.

Zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila i fakturisala stomatološke usluge u vrednosti 65% ugovorene naknade, naknada se srazmerno umanjuje za vrednost neizvršenih usluga.

Zdravstvene ustanove iz člana 22. stav 4. i člana 62. ovog pravilnika, ugovorenu naknadu za 2010. godinu pravdaju dostavljenim fakturama za pružene stomatološke usluge.

Naknada po konačnom obračunu zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. ovog pravilnika ne zavisi od izvršenog obima rada hitne stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Član 77

U toku sprovođenja konačnog obračuna filijala, na obrazložen zahtev zdravstvene ustanove, može priznati promenu namene dela sredstava u okviru ugovorenih namena, a do visine ugovorene naknade zdravstvenoj ustanovi.

Promena namene sredstava iz stava 1. ovog člana ne može se vršiti za ugovorenu naknadu za plate, naknadu za prevoz na rad i sa rada, naknadu za krv i labilne produkte od krvi, citostatike sa Liste lekova, sve naknade za ugradni materijal, naknade za materijal za dijalizu, lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa i sva dobra nabavljena u postupku javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Član 78

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi sprovodi filijala koja je zaključila ugovor.

Na konačan obračun zdravstvena ustanova u roku od pet dana, od dana dostavljanja, može staviti prigovor o kojem filijala odlučuje u roku od tri dana od dana prijema i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Član 79

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvene ustanove sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju izveštajem (fakturom) o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, prevoz i indirektne troškove čija je vrednost srazmerna ugovorenoj naknadi.

Zdravstvenoj ustanovi, iz stava 1. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Član 80

U toku godine Republički zavod, odnosno filijala može zdravstvenoj ustanovi u okviru ugovorene naknade po predračunu sredstava, a prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

IX IZMENE UGOVORA

Član 81

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja zajedno sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom, predlog za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog zavoda.

U slučaju prihvatanja inicijative iz stava 2. ovog člana, sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 82

Do donošenja kadrovskog plana iz člana 8. ovog pravilnika, broj ugovorenih radnika je broj radnika na dan 10. decembra 2009. godine, iz aplikativnog softvera Republičkog zavoda, koji ne može biti veći od broja ugovorenih radnika iz kadrovskog plana za 2009. godinu.

Član 83

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2010. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, po namenama, predračunom sredstava.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 84

Rok za zaključivanje ugovora po ovom pravilniku je 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Ukoliko davalac zdravstvenih usluga ne zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja do roka utvrđenog u stavu 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi i drugom davaocu zdravstvenih usluga iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćaće se samo troškovi pruženih zdravstvenih usluga hitne medicinske pomoći, u skladu sa članom 183. stav 1. Zakona.

Član 85

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2010. GODINU

 

RB

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Materijal za dijalizu
i lekovi za bolesti
krvi i krvotvornih organa

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Dom zdravlja Bačka Topola

173.208

7.374

32.090

4.722

233

3.093

 

642

119.581

24.469

316.474

2

Dom zdravlja Mali Iđoš

43.092

1.465

8.661

1.424

 

950

 

 

34.424

7.597

82.419

3

Dom zdravlja Subotica

387.684

19.236

73.335

17.879

 

11.919

 

 

 

10.237

499.816

4

Opšta bolnica Subotica

944.532

31.315

167.967

142.448

22.291

144.170

50.002

29.842

 

13.190

1.519.377

5

Apoteka Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

448.402

85.183

363.219

I

Subotica

1.548.516

59.390

282.053

166.473

22.524

160.132

50.002

30.484

602.407

140.676

2.781.305

6

Dom zdravlja Žitište

67.632

4.992

11.880

2.288

 

1.525

 

 

48.869

11.930

125.256

7

Dom zdravlja Novi Bečej

96.312

2.760

14.175

2.855

 

1.903

 

 

77.680

14.881

180.804

8

Dom zdravlja Sečanj

58.236

2.027

14.949

1.796

 

1.197

 

 

43.842

9.968

112.079

9

Dom zdravlja Nova Crnja

43.056

1.378

8.838

1.367

 

911

 

 

30.210

6.450

79.310

10

Dom zdravlja Zrenjanin

403.056

14.830

58.989

15.476

 

10.317

 

 

 

12.342

490.326

11

Opšta bolnica Zrenjanin

781.008

28.743

181.853

116.701

10.477

104.585

66.057

24.925

 

5.774

1.308.575

12

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

96.408

3.980

14.439

8.073

63

4.181

 

8.114

 

454

134.804

13

Apoteka Zrenjanin

 

 

 

 

 

 

 

 

453.991

79.228

374.763

II

Zrenjanin

1.545.708

58.710

305.123

148.556

10.540

124.619

66.057

33.039

654.592

141.027

2.805.917

14

Dom zdravlja Ada

72.840

2.869

12.185

2.148

 

1.432

 

 

57.716

13.195

135.995

15

Dom zdravlja Kanjiža

113.748

3.748

19.982

3.189

 

2.126

 

 

66.639

15.486

193.946

16

Dom zdravlja Novi Kneževac

71.808

2.135

11.445

2.907

515

1.672

 

4.382

35.640

6.284

124.220

17

Dom zdravlja Čoka

38.364

897

7.046

1.527

 

1.018

 

 

28.971

5.506

72.317

18

Zdravstveni centar Senta

360.000

8.098

75.070

55.624

6.480

42.684

 

12.288

77.274

19.538

617.980

19

Zdravstveni centar Kikinda

544.776

10.812

101.939

56.086

4.538

51.115

62.328

12.330

 

6.602

837.322

20

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

114.781

2.313

21.971

19.165

 

1.303

 

16.231

 

 

175.764

21

Apoteka Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

192.076

34.194

157.882

III

Kikinda

1.316.317

30.872

249.638

140.646

11.533

101.350

62.328

45.231

458.316

100.805

2.315.426

22

Dom zdravlja Alibunar

90.132

3.080

16.011

2.761

 

1.840

 

 

60.243

14.256

159.811

23

Dom zdravlja Bela Crkva

73.260

2.550

12.576

2.188

 

1.459

 

 

57.193

13.539

135.687

24

Dom zdravlja Kovačica

91.188

3.233

15.128

3.258

 

2.172

 

 

72.903

20.477

167.405

25

Dom zdravlja Kovin

123.264

5.768

19.796

4.035

 

2.690

 

 

89.618

19.025

226.146

26

Dom zdravlja Opovo

47.268

2.267

7.876

1.284

 

856

 

 

31.949

5.925

85.575

27

Dom zdravlja Plandište

47.700

1.633

14.042

1.432

 

955

 

 

47.654

9.581

103.835

28

Opšta bolnica Vršac

363.240

8.835

54.032

53.103

2.634

33.146

38.826

12.163

 

2.766

563.213

29

Dom zdravlja Vršac

148.764

4.632

21.155

6.524

 

4.349

 

 

 

3.629

181.795

30

Zdravstveni centar Pančevo (I-II)

210.638

7.361

26.582

21.668

2.139

17.927

6.298

4.862

 

2.479

294.996

31

Dom zdravlja Pančevo (III-XII)

320.775

12.224

50.608

12.675

 

8.450

 

 

 

10.245

394.487

32

Opšta bolnica Pančevo (III-XII)

740.479

24.580

94.427

125.682

10.695

96.353

69.274

24.313

 

2.151

1.183.652

33

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

93.504

1.880

17.669

11.860

 

4.156

 

15.226

 

689

143.606

34

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

287.069

11.594

75.419

34.768

 

1.823

 

45.579

 

308

455.944

35

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

302.162

9.305

72.297

37.442

 

5.894

 

51.639

 

120

478.619

36

Apoteka Pančevo

 

 

 

 

 

 

 

 

427.090

80.027

347.063

37

Apoteka Vršac

 

 

 

 

 

 

 

 

160.360

29.570

130.790

IV

Pančevo

2.939.443

98.942

497.618

318.680

15.468

182.070

114.398

153.782

947.010

214.787

5.052.624

38

Dom zdravlja Apatin

115.596

1.855

23.273

3.951

 

2.634

 

 

90.387

22.229

215.467

39

Dom zdravlja Kula

171.852

7.427

28.828

5.700

 

3.800

 

 

147.684

32.683

332.608

40

Dom zdravlja Odžaci

156.264

6.590

30.176

4.836

 

2.805

 

1.429

111.518

25.324

288.294

41

Dom zdravlja Sombor

291.432

9.282

44.856

11.551

 

7.700

 

 

 

6.932

357.889

42

Opšta bolnica Sombor

887.700

25.620

191.281

165.520

15.798

108.283

57.023

36.081

 

6.975

1.480.331

43

Apoteka Sombor

 

 

 

 

 

 

 

 

319.218

65.421

253.797

V

Sombor

1.622.844

50.774

318.414

191.558

15.798

125.222

57.023

37.510

668.807

159.564

2.928.386

44

Dom zdravlja Bač

51.684

2.126

11.040

1.926

 

1.284

 

 

39.786

8.147

99.699

45

Dom zdravlja Bačka Palanka

230.124

5.849

33.112

8.101

 

4.913

32.374

 

178.873

44.950

448.396

46

Dom zdravlja Bački Petrovac

43.584

2.855

7.478

1.727

 

1.151

 

 

41.218

9.025

88.988

47

Dom zdravlja Beočin

58.056

2.287

13.212

1.840

 

1.227

 

 

47.988

13.657

110.953

48

Dom zdravlja Bečej

155.532

5.614

26.289

4.749

 

3.166

 

 

101.693

24.661

272.382

49

Dom zdravlja Žabalj

88.356

3.491

13.077

3.119

 

2.079

 

 

52.829

11.198

151.753

50

Dom zdravlja Srbobran

60.828

2.392

9.654

2.023

 

1.348

 

 

50.421

10.472

116.194

51

Dom zdravlja Temerin

78.384

2.855

11.643

3.385

 

2.257

 

 

81.735

19.719

160.540

52

Dom zdravlja Titel

49.704

1.607

8.716

1.855

 

1.237

 

 

38.436

10.412

91.143

53

Dom zdravlja Novi Sad

1.008.300

34.997

111.523

41.256

 

27.503

 

 

 

34.824

1.188.755

54

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

201.492

7.141

32.032

2.087

 

2.010

 

 

 

 

244.762

55

Dom zdravlja Vrbas

158.760

4.925

22.725

5.433

 

3.622

 

 

 

5.289

190.176

56

Opšta bolnica Vrbas

360.192

9.661

56.709

67.753

9.481

64.616

34.351

18.905

 

2.444

619.224

57

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

70.152

2.623

11.605

445

 

165

 

8.829

 

1.601

92.218

58

Institut za onkologiju Vojvodine. Sremska Kamenica

436.668

17.903

182.114

532.094

7.347

93.055

 

25.407

 

2.189

1.292.399

59

Institut za plućne bolesti Vojvodine. Sremska Kamenica

444.252

20.232

182.083

142.449

6.773

98.607

 

30.838

 

1.582

923.652

60

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Sremska Kamenica

450.180

21.291

252.416

189.949

22.869

797.085

 

22.661

 

12.677

1.743.774

61

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Novi Sad

615.696

32.358

93.256

125.954

11.375

89.721

7.073

37.316

 

 

1.012.749

62

Klinika za stomatologiju Vojvodine. Novi Sad

66.564

1.164

7.294

991

 

2.455

 

 

 

372

78.096

63

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.217.420

96.709

547.920

753.682

79.604

615.933

93.347

63.969

 

20.871

4.447.713

64

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

31.452

1.009

3.879

1.356

 

912

 

 

 

177

38.431

65

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

50.484

1.532

5.428

3.292

 

1.024

 

 

 

8

61.752

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

66

Apoteka Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

1.127.383

224.412

902.971

67

Apoteka Vrbas

 

 

 

 

 

 

 

 

152.023

30.159

121.864

VI

Novi Sad

6.927.864

280.621

1.643.205

1.895.466

137.449

1.815.370

167.145

207.925

1.912.385

488.846

14.498.584

68

Dom zdravlja Inđija

186.108

8.215

30.154

5.747

 

3.831

 

 

142.603

34.512

342.146

69

Dom zdravlja Pećinci

79.416

4.798

15.508

2.292

 

1.528

 

 

44.607

12.346

135.803

70

Dom zdravlja Ruma

207.984

6.374

35.573

6.779

 

4.686

 

714

168.874

39.905

391.079

71

Dom zdravlja Irig

37.356

960

7.839

1.355

 

903

 

 

28.296

6.260

70.449

72

Dom zdravlja Stara Pazova

221.088

6.773

40.901

7.555

 

5.036

 

 

150.172

36.570

394.955

73

Dom zdravlja Šid

143.688

4.168

20.987

4.374

 

2.916

 

 

97.457

20.143

253.447

74

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

278.436

11.037

35.506

10.065

 

6.709

 

 

 

4.628

337.125

75

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

689.076

29.771

101.040

83.788

4.631

110.174

109.262

20.907

 

5.676

1.142.973

76

Apoteka Sremska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

 

275.482

53.419

222.063

VII

Sr. Mitrovica

1.843.152

72.096

287.508

121.955

4.631

135.783

109.262

21.621

907.491

213.459

3.290.040

77

Dom zdravlja Bogatić

122.748

1.822

14.976

3.800

 

2.533

 

 

 

2.355

143.524

78

Dom zdravlja Ljubovija

73.824

588

11.828

3.116

 

1.803

 

1.291

 

1.856

90.594

79

Zdravstveni centar Loznica

938.249

21.386

131.018

105.464

12.282

56.644

55.906

23.576

 

15.252

1.329.273

80

Dom zdravlja Vladimirci

59.700

2.806

9.020

2.269

 

1.513

 

 

 

1.926

73.382

81

Dom zdravlja Koceljeva

51.672

2.111

8.066

1.752

 

1.168

 

 

 

1.689

63.080

82

Dom zdravlja Šabac

364.968

6.479

44.971

14.418

 

9.612

 

 

 

9.132

431.316

83

Opšta bolnica Šabac

840.396

12.740

137.582

123.203

10.332

95.887

77.443

34.733

 

10.309

1.322.007

84

Apoteka Loznica

 

 

 

 

 

 

 

 

335.624

56.153

279.471

85

Apoteka Šabac

 

 

 

 

 

 

 

 

571.635

97.010

474.625

VIII

Šabac

2.451.557

47.932

357.461

254.022

22.614

169.160

133.349

59.600

907.259

195.682

4.207.272

86

Dom zdravlja Ub

82.704

3.257

11.902

3.424

 

2.283

 

 

 

2.625

100.945

87

Zdravstveni centar Valjevo

1.307.400

14.702

197.096

148.669

12.873

120.753

74.121

33.335

 

20.283

1.888.666

88

Apoteka Valjevo

 

 

 

 

 

 

 

 

494.673

88.767

405.906

89

Dom zdravlja Lajkovac

63.996

3.676

9.449

1.869

 

1.246

 

 

 

1.436

78.800

IX

Valjevo

1.454.100

21.635

218.447

153.962

12.873

124.282

74.121

33.335

494.673

113.111

2.474.317

90

Zdravstveni centar Smederevo

889.488

25.683

119.424

94.180

7.107

74.468

54.930

19.567

 

19.656

1.265.191

91

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

437.028

13.679

62.731

58.979

6.865

33.499

38.568

15.387

 

3.015

663.721

92

Apoteka Smederevska Palanka

 

 

 

 

 

 

 

 

150.850

32.403

118.447

93

Apoteka Smederevo

 

 

 

 

 

 

 

 

346.442

67.674

278.768

94

Apoteka Velika Plana

 

 

 

 

 

 

 

 

111.109

21.606

89.503

95

Dom zdravlja Velika Plana

153.408

3.623

20.355

5.033

 

3.355

 

 

 

3.103

182.671

96

Dom zdravlja Smederevska Palanka

209.664

5.641

23.426

6.508

 

4.339

 

 

 

2.898

246.680

X

Smederevo

1.689.588

48.626

225.936

164.700

13.972

115.661

93.498

34.954

608.401

150.355

2.844.981

97

Dom zdravlja Veliko Gradište

78.420

2.174

10.902

2.381

 

1.587

 

 

 

2.587

92.877

98

Dom zdravlja Žagubica

72.252

1.140

9.271

1.769

 

1.180

 

 

 

2.081

83.531

99

Zdravstveni centar Požarevac

1.248.432

26.762

144.587

109.343

10.706

87.906

116.214

43.113

 

21.169

1.765.894

100

Dom zdravlja Žabari

53.028

2.637

7.119

1.550

 

1.033

 

 

 

1.536

63.831

101

Zdravstveni centar Petrovac

264.972

6.711

40.112

25.045

1.229

13.860

 

5.706

 

5.557

352.078

102

Apoteka Požarevac

 

 

 

 

 

 

 

 

583.401

117.572

465.829

XI

Požarevac

1.717.104

39.424

211.991

140.088

11.935

105.566

116.214

48.819

583.401

150.502

2.824.040

103

Dom zdravlja Kragujevac

521.208

13.448

56.446

23.008

 

15.338

 

 

 

16.953

612.495

104

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

136.824

2.210

20.243

1.247

 

880

 

 

 

756

160.648

105

Dom zdravlja Batočina

57.156

1.509

6.931

1.557

 

1.038

 

 

 

1.316

66.875

106

Dom zdravlja Knić

52.884

2.657

9.747

2.062

 

1.375

 

 

 

1.933

66.792

107

Dom zdravlja Lapovo

35.160

933

5.164

1.118

 

745

 

 

 

717

42.403

108

Dom zdravlja Rača

48.264

1.934

6.070

1.613

 

1.076

 

 

 

1.132

57.825

109

Dom zdravlja Topola

86.952

4.795

11.267

3.165

 

2.110

 

 

 

3.248

105.041

110

Zdravstveni centar Aranđelovac

352.440

12.896

45.876

26.630

1.229

26.056

 

6.113

 

8.872

462.368

111

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

156.672

4.456

20.197

4.943

 

3.227

 

 

 

6.771

182.724

112

Klinički centar Kragujevac

1.670.628

42.499

374.679

734.772

29.530

443.013

124.312

56.770

 

15.403

3.460.800

113

Apoteka Kragujevac

 

 

 

 

 

 

 

 

968.417

175.377

793.040

114

Apoteka Aranđelovac

 

 

 

 

 

 

 

 

144.191

30.303

113.888

XII

Kragujevac

3.118.188

87.337

556.620

800.115

30.759

494.858

124.312

62.883

1.112.608

262.781

6.124.899

115

Dom zdravlja Despotovac

145.764

3.046

18.677

4.118

 

2.456

 

1.091

65.727

17.316

223.563

116

Dom zdravlja Svilajnac

139.572

3.353

23.245

3.610

 

2.291

 

529

72.363

19.931

225.032

117

Dom zdravlja Ćuprija

138.732

2.387

21.229

4.179

 

2.786

 

 

109.939

26.216

253.036

118

Opšta bolnica Ćuprija

704.232

10.990

99.756

89.083

6.260

93.490

107.959

24.766

 

7.829

1.128.707

119

Dom zdravlja Rekovac

55.620

1.973

10.528

1.754

 

1.170

 

 

43.797

8.667

106.175

120

Dom zdravlja Jagodina

250.860

2.436

66.151

9.305

 

6.203

 

 

 

7.025

327.930

121

Opšta bolnica Jagodina

422.400

7.249

47.590

63.172

4.895

59.885

 

12.184

 

4.094

613.281

122

Apoteka Jagodina

 

 

 

 

 

 

 

 

284.272

55.066

229.206

123

Zdravstveni centar Paraćin

439.260

6.987

53.345

36.903

4.020

34.559

 

7.346

164.098

41.337

705.181

XIII

Jagodina

2.296.440

38.421

340.521

212.124

15.175

202.840

107.959

45.916

740.196

187.481

3.812.111

124

Zdravstveni centar Bor

682.332

10.159

93.152

64.647

4.364

51.803

27.478

15.548

 

12.486

936.997

125

Dom zdravlja Majdanpek

108.732

2.763

20.393

2.490

 

1.660

 

 

 

2.759

133.279

126

Opšta bolnica Majdanpek

75.708

2.110

20.806

11.482

418

8.973

3.969

2.319

 

654

125.131

127

Zdravstveni centar Negotin

434.460

8.115

58.437

36.142

3.223

25.514

21.800

8.410

 

8.088

588.013

128

Zdravstveni centar Kladovo

315.336

6.244

66.667

37.795

2.469

21.145

12.772

6.649

 

3.855

465.222

129

Apoteka Bor

 

 

 

 

 

 

 

 

484.862

102.667

382.195

XIV

Bor

1.616.568

29.391

259.455

152.556

10.474

109.095

66.019

32.926

484.862

130.509

2.630.837

130

Dom zdravlja Boljevac

74.052

1.101

12.569

1.871

 

1.247

 

 

 

2.301

88.539

131

Zdravstveni centar Knjaževac

318.132

7.264

40.847

22.905

1.801

19.576

 

4.891

 

7.537

407.879

132

Zdravstveni centar Zaječar

735.636

17.178

98.340

84.070

7.875

101.400

51.376

19.154

 

12.355

1.102.674

133

Apoteka Zaječar

 

 

 

 

 

 

 

 

533.697

99.252

434.445

XV

Zaječar

1.127.820

25.543

151.756

108.846

9.676

122.223

51.376

24.045

533.697

121.445

2.033.537

134

Zdravstveni centar Užice

2.797.872

60.020

410.486

285.827

28.745

265.542

85.951

54.611

 

36.063

3.952.991

135

Apoteka Užice

 

 

 

 

 

 

 

 

939.881

157.703

782.178

XVI

Užice

2.797.872

60.020

410.486

285.827

28.745

265.542

85.951

54.611

939.881

193.766

4.735.169

136

Zdravstveni centar Čačak

1.365.564

26.728

194.361

145.326

12.351

133.706

63.216

26.356

 

20.733

1.946.875

137

Dom zdravlja Gornji Milanovac

155.532

4.866

30.417

5.731

 

3.821

 

 

 

4.972

195.395

138

Opšta bolnica Gornji Milanovac

271.296

8.080

32.440

40.037

2.561

30.039

 

8.294

 

2.925

389.822

139

Apoteka Čačak

 

 

 

 

 

 

 

 

571.323

104.559

466.764

140

Apoteka Gornji Milanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

170.182

31.391

138.791

XVII

Čačak

1.792.392

39.674

257.218

191.094

14.912

167.566

63.216

34.650

741.505

164.580

3.137.647

141

Dom zdravlja Raška

130.644

2.493

20.334

4.316

 

2.481

 

1.200

 

2.736

158.732

142

Zdravstveni centar Novi Pazar

667.368

13.898

104.795

58.040

4.802

44.213

40.436

13.635

224.611

50.242

1.121.556

143

Zdravstveni centar Kraljevo

1.193.760

21.930

178.095

130.462

11.175

121.942

86.542

27.549

 

6.691

1.764.764

144

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

110.448

3.848

26.205

3.467

 

2.311

 

 

 

3.398

142.881

145

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

49.812

1.704

8.486

5.240

 

1.639

 

2.149

 

423

68.607

146

Apoteka Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

630.710

123.646

507.064

147

Dom zdravlja Tutin

139.092

1.026

16.585

5.470

 

3.039

 

2.052

54.159

12.934

208.489

XVIII

Kraljevo

2.291.124

44.899

354.500

206.995

15.977

175.625

126.978

46.585

909.480

200.070

3.972.093

148

Dom zdravlja Trstenik

180.312

5.564

29.141

5.799

 

3.866

 

 

 

6.702

217.980

149

Zdravstveni centar Kruševac

1.316.268

12.516

199.386

136.047

12.949

89.262

87.664

28.675

 

18.982

1.863.785

150

Dom zdravlja Aleksandrovac

104.844

3.270

23.569

3.837

 

2.405

 

628

 

2.742

135.811

151

Dom zdravlja Varvarin

65.220

921

9.689

2.295

 

1.530

 

 

 

2.213

77.442

152

Dom zdravlja Ćićevac

39.684

1.030

7.504

1.226

 

817

 

 

 

1.074

49.187

153

Apoteka Kruševac

 

 

 

 

 

 

 

 

743.803

129.573

614.230

154

Dom zdravlja Brus

85.668

2.592

18.964

2.544

 

1.579

 

628

 

1.909

110.066

XIX

Kruševac

1.791.996

25.893

288.253

151.748

12.949

99.459

87.664

29.931

743.803

163.195

3.068.501

155

Dom zdravlja Gadžin Han

49.896

3.745

7.345

1.402

 

935

 

 

 

1.258

62.065

156

Dom zdravlja Doljevac

71.328

4.194

8.771

2.244

 

1.496

 

 

 

1.615

86.418

157

Dom zdravlja Svrljig

72.636

2.291

8.206

2.208

 

1.472

 

 

 

1.696

85.117

158

Dom zdravlja Sokobanja

79.572

1.819

12.006

2.305

 

1.537

 

 

57.000

12.577

141.662

159

Dom zdravlja Niš

876.852

26.791

81.848

32.357

 

21.571

 

 

 

22.861

1.016.558

160

Dom zdravlja Merošina

59.892

3.621

7.928

1.723

 

1.148

 

 

 

1.363

72.949

161

Dom zdravlja Ražanj

44.820

3.431

6.775

1.272

 

848

 

 

 

1.271

55.875

162

Zdravstveni centar Aleksinac

341.760

13.664

44.666

28.881

2.800

19.603

 

6.520

 

6.498

451.396

163

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

402.135

21.487

75.700

29.867

 

4.058

 

49.183

 

11

582.419

164

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

271.908

8.706

49.791

8.370

 

3.212

 

 

 

412

341.575

165

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

219.300

6.083

18.120

9.223

 

6.122

 

 

 

8.524

250.324

166

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

26.292

563

1.976

2.223

 

570

 

 

 

4

31.620

167

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

46.356

1.435

4.082

1.756

 

1.367

 

 

 

870

54.126

168

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

114.468

3.444

19.384

19.541

 

3.486

 

8.455

 

717

168.061

169

Klinički centar Niš

2.570.964

81.199

558.333

1.189.787

110.203

745.032

145.437

78.752

 

20.663

5.459.044

170

Klinika za stomatologiju Niš

155.736

2.614

8.098

2.434

1.590

5.244

 

1.223

 

294

176.645

171

Apoteka Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

1.423.798

246.357

1.177.441

XX

Niš

5.403.915

185.087

913.029

1.335.593

114.593

817.701

145.437

144.133

1.480.798

326.991

10.213.295

172

Dom zdravlja Kuršumlija

101.820

1.154

15.696

3.515

 

2.046

 

1.072

 

2.001

123.302

173

Dom zdravlja Blace

71.196

1.047

9.469

1.643

 

1.095

 

 

 

1.480

82.970

174

Dom zdravlja Žitorađa

69.012

3.273

10.550

2.092

 

1.394

 

 

 

2.105

84.216

175

Zdravstveni centar Prokuplje

679.224

13.915

92.186

69.287

5.102

56.319

45.456

15.478

 

9.165

967.802

176

Apoteka Prokuplje

 

 

 

 

 

 

 

 

323.604

50.086

273.518

XXI

Prokuplje

921.252

19.389

127.901

76.537

5.102

60.854

45.456

16.550

323.604

64.837

1.531.808

177

Dom zdravlja Bela Palanka

75.336

2.000

18.391

1.746

 

1.164

 

 

41.499

7.576

132.560

178

Zdravstveni centar Pirot

715.080

16.827

108.428

71.044

7.689

72.199

40.416

14.672

 

12.702

1.033.653

179

Dom zdravlja Babušnica

62.328

2.492

13.882

2.173

 

1.448

 

 

 

1.301

81.022

180

Dom zdravlja Dimitrovgrad

75.336

1.857

17.858

1.710

 

1.088

 

605

 

1.417

97.037

181

Apoteka Pirot

 

 

 

 

 

 

 

 

273.187

49.150

224.037

XXII

Pirot

928.080

23.176

158.559

76.673

7.689

75.899

40.416

15.277

314.686

72.146

1.568.309

182

Dom zdravlja Bojnik

57.060

1.421

7.413

1.538

 

1.026

 

 

 

883

67.575

183

Dom zdravlja Leskovac

567.024

15.733

103.988

18.531

 

12.354

 

 

 

14.134

703.496

184

Dom zdravlja Vlasotince

134.724

3.537

24.325

3.656

 

2.437

 

 

 

2.783

165.896

185

Dom zdravlja Medveđa

79.896

1.910

10.552

1.019

 

680

 

 

 

1.043

93.014

186

Opšta bolnica Leskovac

996.780

22.515

131.718

136.816

7.653

183.718

80.203

37.535

 

6.648

1.590.290

187

Apoteka Leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

763.142

142.354

620.788

188

Dom zdravlja Lebane

108.828

1.229

10.012

2.659

 

1.772

 

 

 

2.547

121.953

XXIII

Leskovac

1.944.312

46.345

288.008

164.219

7.653

201.987

80.203

37.535

763.142

170.392

3.363.012

189

Zdravstveni centar Vranje

1.060.980

14.442

131.864

102.105

9.032

116.131

65.991

21.710

 

12.546

1.509.709

190

Dom zdravlja Bosilegrad

53.340

206

7.439

1.431

 

839

 

619

 

542

63.332

191

Dom zdravlja Bujanovac

238.956

4.061

26.847

4.212

 

2.808

 

 

 

2.503

274.381

192

Dom zdravlja Preševo

185.904

3.488

20.110

4.092

 

2.111

 

 

 

965

214.740

193

Dom zdravlja Vladičin Han

93.036

1.120

14.600

2.800

 

1.867

 

 

 

1.123

112.300

194

Zdravstveni centar Surdulica

241.116

2.660

31.037

20.697

747

15.927

 

4.959

 

2.243

314.900

195

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

67.440

359

14.535

6.676

 

2.154

 

7.613

 

159

98.618

196

Apoteka Vranje

 

 

 

 

 

 

 

 

518.797

86.367

432.430

197

Apoteka Bujanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

110.753

17.199

93.554

XXIV

Vranje

1.940.772

26.336

246.432

142.013

9.779

141.837

65.991

34.901

629.550

123.647

3.113.964

198

Dom zdravlja Zvečan

130.824

1.816

12.700

5.599

 

3.172

 

 

 

 

154.111

199

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.299.144

11.568

114.468

66.678

5.060

43.163

21.303

7.145

 

 

1.568.529

200

Apoteka Kosovska Mitrovica

63.504

546

757

 

 

 

 

 

153.463

 

218.270

XXV

Kos. Mitrovica

1.493.472

13.930

127.925

72.277

5.060

46.335

21.303

7.145

153.463

 

1.940.910

201

Dom zdravlja Barajevo

97.536

4.300

17.557

3.711

 

2.166

23.559

 

47.313

11.555

184.587

202

Dom zdravlja Voždovac

456.480

13.231

57.520

20.120

 

13.413

 

 

 

19.576

541.188

203

Dom zdravlja Vračar

236.652

5.982

42.432

8.056

 

5.370

 

 

 

5.491

293.001

204

Dom zdravlja Grocka

256.956

10.983

32.728

9.176

 

6.117

 

 

149.486

33.073

432.373

205

Dom zdravlja Zvezdara

399.684

11.314

61.828

18.312

 

12.207

 

 

 

13.339

490.006

206

Dom zdravlja Zemun

537.300

17.871

74.047

24.259

 

16.172

 

 

 

19.207

650.442

207

Dom zdravlja Lazarevac

285.144

14.444

41.822

9.791

 

5.431

 

748

 

4.720

352.660

208

Dom zdravlja Mladenovac

172.380

8.682

22.474

6.787

 

4.525

 

 

179.831

38.630

356.049

209

Dom zdravlja Novi Beograd

580.236

19.834

80.390

26.116

 

17.410

 

 

 

36.183

687.803

210

Dom zdravlja Obrenovac

253.332

9.040

34.605

9.477

 

5.805

43.278

 

145.897

36.791

464.643

211

Dom zdravlja Palilula

521.004

17.905

66.727

21.323

 

14.214

 

 

 

16.582

624.591

212

Dom zdravlja Rakovica

286.356

8.839

32.486

13.390

 

8.926

 

 

 

11.541

338.456

213

Dom zdravlja Savski Venac

211.308

5.604

26.624

9.701

 

3.683

 

 

 

6.923

249.997

214

Dom zdravlja Sopot

85.980

2.940

14.776

2.564

 

1.709

 

 

47.718

10.159

145.528

215

Dom zdravlja Stari Grad

350.160

11.463

38.634

7.743

 

5.162

 

 

 

11.641

401.521

216

Dom zdravlja Čukarica

452.916

12.306

61.811

22.343

 

14.895

 

 

 

20.869

543.402

217

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

112.656

4.624

20.233

9.465

811

5.067

46.106

6.566

 

777

204.751

218

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

145.380

5.574

23.651

1.296

 

1.483

 

4.352

 

62

181.674

219

Institut za neonatologiju

198.744

6.719

41.406

57.165

1.282

25.483

 

11.156

 

 

341.955

220

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

275.376

12.661

49.423

32.193

500

53.004

 

12.130

 

2.253

433.034

221

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

646.608

18.310

104.210

7.319

 

2.290

 

 

 

 

778.737

222

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

52.524

1.456

5.958

770

 

2.608

 

 

 

428

62.888

223

Gradski zavod za gerontologiju

236.268

8.887

15.415

1.646

 

1.785

 

 

 

1.391

262.610

224

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

160.752

5.080

19.958

4.378

 

7.324

 

 

 

4.748

192.744

225

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

77.616

3.352

25.257

2.865

1.005

5.545

70.421

2.980

 

691

188.350

226

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

134.112

3.529

16.824

4.947

 

2.400

 

1.389

 

8

163.193

227

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

114.912

3.130

16.344

2.428

 

1.825

 

 

24.254

8.787

154.106

228

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

128.112

6.045

16.771

2.758

 

3.094

 

10.046

 

155

166.671

229

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

120.600

3.501

17.261

7.658

 

1.075

 

4.620

 

 

154.715

230

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

68.832

2.013

10.000

112

 

49

 

1.341

 

 

82.347

231

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

538.776

18.830

105.881

110.174

32.974

685.241

 

27.987

 

19.355

1.500.508

232

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević"

418.390

12.990

50.198

27.408

 

4.053

 

24.918

 

 

537.957

233

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

470.220

19.200

286.485

195.024

31.482

875.951

 

23.243

 

14.636

1.886.969

234

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije
"Dr Vukan Čupić"

723.768

23.624

195.975

212.927

13.409

107.286

 

24.138

 

144

1.300.983

235

Institut za mentalno zdravlje

260.415

6.253

23.422

7.861

 

10.377

 

14.014

 

2.015

320.327

236

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

632.700

26.221

198.545

1.250.621

9.223

113.799

 

19.319

 

445

2.249.983

237

Institut za reumatologiju

181.800

6.221

35.390

11.591

 

2.908

 

15.505

 

2.163

251.252

238

Klinika za rehabilitaciju "dr Miroslav Zotović"

209.892

7.857

39.798

6.370

 

7.603

 

16.457

 

2.395

285.582

239

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

90.086

2.175

17.414

1.006

 

803

 

4.733

 

 

116.217

240

Univerzitetska dečja klinika

524.532

18.315

111.616

131.113

17.669

109.539

8.658

16.635

 

 

938.077

241

Ginekološko-akušerska klinika

519.792

20.428

116.956

65.640

12.032

43.439

 

21.521

 

1.394

798.414

242

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska Kosa"

726.492

22.127

141.267

278.799

22.725

223.736

 

16.668

 

6.946

1.424.868

243

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

958.236

39.313

155.938

152.961

16.638

159.149

 

45.734

 

1.005

1.526.964

244

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

905.460

28.854

152.705

136.035

14.293

181.537

66.747

30.198

 

3.221

1.512.608

245

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.254.516

38.252

220.839

182.642

18.873

231.107

183.791

37.606

 

3.325

2.164.301

246

Klinički centar Srbije

5.846.688

175.697

1.301.577

2.426.084

223.269

2.343.850

93.836

383.217

 

37.092

12.757.126

247

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

68.357

2.173

19.070

1.110

 

1.798

 

3.150

 

214

95.444

248

Vojnomedicinska akademija

850.908

20.755

300.177

322.225

55.474

480.055

62.934

28.730

 

4.861

2.116.397

249

Apoteka Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

5.064.580

1.075.686

3.988.894

XXVI

Beograd

22.836.944

748.904

4.562.425

5.867.460

471.659

5.832.468

599.330

809.101

5.659.079

1.490.477

45.896.893

250

Zdravstveni centar Gnjilane

323.052

2.962

14.609

7.089

 

1.750

 

 

 

 

349.462

251

Apoteka Gnjilane

30.264

239

899

 

 

 

 

 

44.276

 

75.678

XXVII

Gnjilane

353.316

3.201

15.508

7.089

 

1.750

 

 

44.276

 

425.140

252

Dom zdravlja Gračanica, Priština

483.576

 

24.541

4.159

 

14.545

 

 

15.771

 

542.592

253

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

297.924

 

16.069

3.092

 

12.125

 

 

9.012

 

338.222

254

Dom zdravlja Kosovo Polje

129.828

 

7.591

1.902

 

1.780

 

 

8.236

 

149.337

255

Dom zdravlja Obilić

162.960

 

6.576

3.119

 

3.336

 

 

4.506

 

180.497

256

Dom zdravlja Štrpce

247.920

 

12.317

3.694

 

6.202

 

 

8.650

 

278.783

257

Kliničko-bolnički centar Priština

908.448

 

30.009

16.576

 

7.033

 

3.422

 

 

965.488

258

Zdravstveni centar Prizren

154.536

 

2.956

 

 

 

 

 

 

 

157.492

259

Apoteka Prizren

9.816

 

70

 

 

 

 

 

1.253

 

11.139

260

Dom zdravlja Dragaš

19.824

 

177

 

 

 

 

 

 

 

20.001

261

Zdravstveni centar Peć

106.764

 

3.000

 

 

 

 

 

1.253

 

111.017

262

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

15.276

 

70

 

 

 

 

 

 

 

15.346

263

Apoteka Peć

5.580

 

70

 

 

 

 

 

 

 

5.650

264

Zdravstveni centar Đakovica

19.872

 

177

 

 

 

 

 

 

 

20.049

265

Dom zdravlja Istok

35.160

 

2.848

 

 

 

 

 

753

 

38.761

266

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

17.724

 

177

 

 

 

 

 

 

 

17.901

267

Dom zdravlja Priština

304.428

 

1.848

 

 

 

 

 

 

 

306.276

268

Apoteka Priština

7.656

 

63

 

 

 

 

 

322

 

8.041

XXVIII

Gračanica

2.927.292

 

108.559

32.542

 

45.021

 

3.422

49.756

 

3.166.592

A

SVEGA

80.637.948

2.226.568

13.764.549

13.579.814

1.039.539

12.020.275

2.755.008

2.105.911

24.369.128

5.741.131

146.757.609

269

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

21.468

712

3.109

4.009

 

1.188

 

2.246

 

93

32.639

270

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

8.964

189

1.371

 

 

1.876

 

84

 

29

12.455

271

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

50.580

1.387

7.454

5.886

 

4.898

 

5.614

 

260

75.559

272

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

14.400

333

3.752

2.309

 

667

 

1.321

 

 

22.782

273

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

108.744

4.431

10.599

9.132

 

4.854

 

5.614

 

1.059

142.315

274

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

127.320

4.739

16.959

15.302

1.113

14.363

 

6.737

 

2.469

184.064

275

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor"-Čajetina

9.389

176

2.032

10

 

19

 

159

 

 

11.785

B

SVEGA RH

340.865

11.967

45.276

36.648

1.113

27.865

 

21.775

 

3.910

481.599

V

UKUPNO

80.978.813

2.238.535

13.809.825

13.616.462

1.040.652

12.048.140

2.755.008

2.127.686

24.369.128

5.745.041

147.239.208

276

ZZZR" ŽELEZNICE SRBIJE"

391.296

11.352

38.562

14.931

 

7.770

 

 

30.872

25.908

468.875

G

SVEGA ZU VAN PMZU

391.296

11.352

38.562

14.931

 

7.770

 

 

30.872

25.908

468.875

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA INSTITUTE / ZAVODE ZA JAVNO ZDRAVLJE ZA 2010. GODINU

iznosi u 000 dinara

R. b.

NAZIV INSTITUTA-ZAVODA

Mikrobiologija

Participacija

Mikrobiologija umanjena za iznos participacije

Epidemiologija

Socijalna medicina

Troškovi za upravljanje
medicinskim otpadom

UKUPNO

Vrednost
vakcina-evidentno*

0

1

2=3+4

3

4

5

6

7

8=4+5+6+7

9

1

Zavod za javno zdravlje Subotica

26.634

667

25.967

2.303

1.398

 

29.668

14.692

2

Zavod za javno zdravlje Zrenjanin

22.919

267

22.652

1.860

2.329

 

26.841

17.446

3

Zavod za javno zdravlje Kikinda

11.753

173

11.580

1.471

2.562

 

15.613

14.396

4

Zavod za javno zdravlje Pančevo

25.239

337

24.902

2.845

3.727

 

31.474

23.742

5

Zavod za javno zdravlje Sombor

20.780

295

20.485

1.366

1.398

 

23.249

18.001

6

Institut za javno zdravlje Vojvodine. Novi Sad

79.148

1.521

77.627

5.110

10.249

1.271

94.257

49.513

7

Zavod za javno zdravlje Sr. Mitrovica

26.161

365

25.796

3.084

2.329

 

31.209

26.027

8

Zavod za javno zdravlje Šabac

21.398

428

20.970

2.250

2.562

 

25.782

27.356

9

Zavod za javno zdravlje Valjevo

12.260

300

11.960

1.406

1.165

 

14.531

14.007

10

Zavod za javno zdravlje Požarevac (za Braničevski i Podunavski upravni okrug)

25.914

450

25.464

3.685

3.960

 

33.109

33.246

11

Institut za javno zdravlje Kragujevac

42.427

339

42.088

1.154

3.727

 

46.969

28.409

12

Zavod za javno zdravlje Ćuprija

25.605

247

25.358

2.174

2.795

 

30.327

18.188

13

Zavod za javno zdravlje Zaječar (za Zaječarski i Borski upravni okrug)

27.438

275

27.163

1.568

3.727

 

32.458

23.928

14

Zavod za javno zdravlje Užice

33.942

333

33.609

2.415

3.028

 

39.052

27.126

15

Zavod za javno zdravlje Čačak

24.698

300

24.398

2.371

1.398

 

28.167

12.961

16

Zavod za javno zdravlje Kraljevo

29.951

339

29.612

3.122

2.329

 

35.063

32.286

17

Zavod za javno zdravlje Kruševac

27.595

488

27.107

1.819

1.863

 

30.789

22.893

18

Institut za javno zdravlje Niš (za Nišavski i Toplički upravni okrug)

69.249

557

68.692

4.383

7.454

 

80.529

33.064

19

Zavod za javno zdravlje Pirot

16.037

186

15.851

1.393

1.398

 

18.642

8.508

20

Zavod za javno zdravlje Leskovac

27.805

258

27.547

1.927

1.863

944

32.281

17.463

21

Zavod za javno zdravlje Vranje

23.378

254

23.124

2.520

2.795

 

28.439

20.815

22

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

96.030

1.501

94.529

12.177

25.390

 

132.096

134.038

23

Institut za za javno zdravlje Srbije

38.812

561

38.251

7.467

20.328

631

66.677

39

24

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica

75.485

 

75.485

6.449

8.902

 

90.836

13.588

 

UKUPNO

830.658

10.441

820.217

76.319

118.676

2.846

1.018.058

631.732

 

PREDRAČUN SREDSTAVA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE ZA PERIOD 01.01. - 31.12.2010. GODINE

u 000 din

R. B.

SOCIJALNA USTANOVA

UKUPNA NAKNADA

0

1

2

1

GERONTOLOŠKI CENTAR SUBOTICA

31.428

2

DOM ZA DECU "KOLEVKA"

26.571

3

OTHON STARA MORAVICA

16.519

 

Filijala Subotica

74.518

4

GERONTOLOŠKI CENTAR ZRENJANIN

18.997

5

DOM ZA STARE I PENZ. NOVI BEČEJ

22.223

 

Filijala Zrenjanin

41.220

6

GERONTOLOŠKI CENTAR KANJIŽA

3.412

7

GERONTOLOŠKI CENTAR KIKINDA

8.654

8

CENTAR ZA SOC. RAD N. KNEŽEVAC

1.087

9

DOM ZA STARE MOL

12.389

 

Filijala Kikinda

25.542

10

GERONTOLOŠKI CENTAR PANČEVO

9.990

11

GERONTOLOŠKI CENTAR VRŠAC

5.251

12

DOM ZA LICA OM. U RAZVOJU JABUKA

7.149

13

DOM SLEPIH ZBRINJAVANJE PANČEVO

8.625

14

DOM ZA DUŠEVNO OBOLELA LICA "1. OKTOBAR" STARI LEC

23.076

 

Filijala Pančevo

54.091

15

DOM ZA STARE I PENZIONERE APATIN

9.485

16

DOM ZA STARE KULA

6.063

17

GERONTOLOŠKI CENTAR SOMBOR

18.624

 

Filijala Sombor

34.172

18

GERONTOLOŠKI CENTAR BAČKA PALANKA

5.970

19

GERONTOLOŠKI CENTAR BEČEJ

9.629

20

GERONTOLOŠKI CENTAR NOVI SAD

49.194

21

DOM ZA DECU I OMLADINU VETERNIK

39.535

22

DOM ZA DUŠEVNO OBOLELA LICA ČURUG

8.706

23

GERONTOLOŠKI CENTAR DOM. ODELJ. VRBAS KUCURA

6.577

 

Filijala Novi Sad

119.611

24

GERONTOLOŠKI CENTAR SREM

15.811

 

Filijala Sremska Mitrovica

15.811

25

GERONTOLOŠKI CENTAR ŠABAC

11.993

26

DOM ZA STARE U KRUPNJU

4.471

 

Filijala Šabac

16.464

27

DOM ZA STARE I PENZIONERE SMEDEREVO

10.095

 

Filijala Smederevo

10.095

28

SPECIJALNA UST. VELIKI POPOVAC

12.500

29

SPECIJALNI ZAVOD ZA DECU I OMLADINU STAMNICA

22.134

30

DOMSKO ODELJ. ZA PENZ. I STARA LICA - KUČEVO

4.530

 

Filijala Požarevac

39.164

31

DOM ZA STARE KRAGUJEVAC

18.838

32

ZAVOD ZA ZBRINJAVANJE ODRASLIH "MALE PČELICE"

41.057

 

Filijala Kragujevac

59.895

33

GERONTOLOŠKI CENTAR JAGODINA

15.315

34

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD PARAĆIN

4.679

 

Filijala Jagodina

19.994

35

GERONTOLOŠKI CENTAR KNJAŽEVAC

10.873

 

Filijala Zaječar

10.873

36

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD POŽEGA

1.976

 

Filijala Užice

1.976

37

GERONTOLOŠKI CENTAR M. BANJA

12.907

38

DOM ZA LICA OMETENA U RAZVOJU TUTIN

7.130

 

Filijala Kraljevo

20.037

39

GERONTOLOŠKI CENTAR KRUŠEVAC

10.864

40

CENTAR ZA SOC. RAD SA DOMSKIM ODELJENJEM - BRUS

3.326

 

Filijala Kruševac

14.190

41

GERONTOLOŠKI CENTAR NIŠ

13.448

42

DOM ZA STARE JELENAC

18.856

43

DOM ZA LICA OMETENA U RAZVOJU KULINA

36.555

 

Filijala Niš

68.859

44

DOM ZA SMEŠTAJ PROKUPLJE

8.565

45

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BLACE

2.069

46

DOM ZA SMEŠTAJ ODRASLIH I OMETENIH U MENTALNOM RAZVOJU TRBUNJE - BLACE

4.159

 

Filijala Prokuplje

14.793

47

DOM ZA STARE DIMITROVGRAD

5.924

 

Filijala Pirot

5.924

48

GERONTOLOŠKI CENTAR LESKOVAC

12.084

 

Filijala Leskovac

12.084

49

DOM ZA PENZIONERE SURDULICA

4.011

 

Filijala Vranje

4.011

50

GERONTOLOŠKI CENTAR BEOGRAD

77.025

51

CENTAR ZA ZAŠTITU ODOJČADI I DECE

38.014

52

DOM ZA DECU I OMLADINU SREMČICA

15.766

53

CENTAR ZA SMEŠTAJ DECE I OMLADINE OMETENE U RAZVOJU

10.792

54

GERONTOLOŠKI CENTAR OBRENOVAC

19.178

55

GERONTOLOŠKI CENTAR MLADENOVAC

18.938

56

DOM ZA ODRASLE I INVALIDNA LICA

8.457

 

Filijala Beograd

188.170

 

UKUPNO

851.494

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SPECIJALIZOVANIM ZA PRODUŽENU REHABILITACIJU ZA 2010. GODINU

(u 000 dinara)

R.B.

NAZIV ZU

UKUPNO za stacionarnu rehabilitaciju

od toga

UKUPNO za ambulantno-polikliničke usluge

test trake i lancete

UKUPAN NAKNADA

PARTICIPACIJA

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

za stacionarnu rehabilitaciju

nepokretni. dijabetes. štitna žlezda

1

2=2a+2b

2a

2b

3

4

5=2+3+4

6

7=5-6

1

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Melenci"

251.368

107.315

144.053

10.237

 

261.605

2.328

259.277

2

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža

98.623

98.623

 

5.288

 

103.911

997

102.914

3

Specijalna bolnica za neurološka i postraumatska stanja - Stari Slankamen

250.895

74.240

176.655

5.391

 

256.286

2.076

254.210

4

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vrdnik"

35.222

35.222

 

301

 

35.523

511

35.012

5

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača"

133.846

133.846

 

2.371

 

136.217

1.243

134.974

6

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac

44.712

 

44.712

5.324

2.080

52.116

1.287

50.829

7

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad" - Zaječar

59.693

47.830

11.863

20.772

 

80.465

841

79.624

8

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Zlatar" - Nova Varoš

18.396

18.396

 

3.943

 

22.339

576

21.763

9

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor"- Čajetina

47.487

12.264

35.223

51.885

 

99.372

835

98.537

10

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Ivanjica

49.056

49.056

 

9.842

 

58.898

637

58.261

11

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti - Novi Pazar

43.676

43.676

 

7.554

 

51.230

578

50.652

12

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" - Vrnjačka Banja

357.700

 

357.700

16.593

14.016

388.309

687

387.622

13

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Agens" - Mataruška Banja, Kraljevo

84.845

55.188

29.657

4.137

 

88.982

881

88.101

14

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Ribarska banja", Kruševac

205.994

49.890

156.104

3.090

 

209.084

2.656

206.428

15

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

146.573

126.801

19.772

8.958

 

155.531

1.211

154.320

16

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška banja", Niš

236.695

236.695

 

6.124

 

242.819

3.747

239.072

17

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer" - Sijarinska banja. Medveđa

30.660

30.660

 

3.000

 

33.660

440

33.220

18

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Bujanovac

24.528

24.528

 

3.815

 

28.343

444

27.899

19

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vranjska banja" - Vranje

18.396

18.396

 

2.395

 

20.791

153

20.638

20

Institut za rehabilitaciju - Beograd

367.153

198.080

169.073

82.081

 

449.234

6.157

443.077

21

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Apatin

30.660

30.660

 

1.800

 

32.460

462

31.998

UKUPNO

2.536.178

1.391.366

1.144.812

254.901

16.096

2.807.175

28.747

2.778.428

 

SPISAK NAJVIŠIH CENA ODREĐENIH POMAGALA KOJA SE IZDAJU PREKO APOTEKA

 

Šifra pomagala

Naziv pomagala

Šifra dela pomagala-podšifra

Naziv dela pomagala

Jedinica mere

Najviša cena
(din)

010

Navlaka za patrljak (nadlakatna ili podlakatna)

01011

Navlaka nadlakatna - pamuk

kom.

400.00

01012

Navlaka nadlakatna - vuna

kom.

400.00

01013

Navlaka nadlakatna - sintetika

kom.

400.00

01021

Navlaka podlakatna - pamuk

kom.

400.00

01022

Navlaka podlakatna - vuna

kom.

400.00

01023

Navlaka podlakatna - sintetika

kom.

400.00

011

Elastični zavoj

01110

Elastični zavoj

kom.

300.00

020

Navlaka za patrljak
(potkolena - natkolena)

02011

Navlaka potkolena - pamuk

kom.

500.00

02012

Navlaka potkolena - sintetika

kom.

500.00

02013

Navlaka potkolena - vuna

kom.

500.00

02021

Navlaka natkolena - pamuk

kom.

500.00

02022

Navlaka natkolena - sintetika

kom.

500.00

02023

Navlaka natkolena - vuna

kom.

500.00

021

Elastični zavoj

02110

Elastični zavoj

kom.

300.00

097

Endotrahealna kanila metalna

09710

Endotrahealna kanila metalna

kom.

8.500.00

188

Endotrahealna kanila plastična

18810

Endotrahealna kanila plastična

kom.

1.400.00

098

Električni inhalator sa maskom

09810

Električni inhalator sa maskom

kom.

3.800.00

100

Disk podloga sa kesama za ileostomu

10010

Disk podloga

kom.

450.00

10020

Kesa za ileostomu

kom.

150.00

136

Samolepljivi jednodelni komplet za ileostomu

13610

Samolepljivi jednodelni komplet za ileostomu

kom.

250.00

137

Disk podloga sa kesama za kolostomu

13710

Disk podloga

kom.

450.00

13720

Kesa za kolostomu

kom.

70.00

138

Samolepljivi jednodelni komplet za kolostomu

13810

Samolepljivi jednodelni komplet za kolostomu

kom.

200.00

139

Disk podloga sa kesama za urostomu

13910

Disk podloga

kom.

450.00

13920

Kesa za urostomu

kom.

200.00

140

Samolepljivi jednodelni komplet za urostomu

14010

Samolepljivi jednodelni komplet za urostomu

kom.

400.00

141

Krema za negu stome

14110

Krema za negu stome

kom.

1.200.00

142

Pasta za ispune ožiljnih neravnina

14210

Pasta za ispune ožiljnih neravnina

kom.

1.200.00

143

Trbušni elastični pojas sa otvorom za stomu

14310

Trbušni elastični pojas sa otvorom za stomu

kom.

2.500.00

101

Stalni - Foli (Foley) urin kateter sa urin kesama sa ispustom

10111

Urin kateter silikon

kom.

450.00

10112

Urin kateter lateks

kom.

80.00

10120

Urin kesa sa ispustom - plastika

kom.

30.00

144

Urin kateter za jednokratnu upotrebu

14411

Urin kateter za jednokratnu upotrebu - PVC

kom.

45.00

14412

Urin kateter za jednokratnu upotrebu - lumbrifikovani

kom.

240.00

145

Urinarni kondom sa urin kesama sa ispustom

14510

Urinarni kondom

kom.

190.00

14520

Urin kesa sa ispustom - plastika

kom.

290.00

102

Pelene

10210

Pelena

kom.

40.00

103

Komplet plastičnih špriceva i igala za davanje insulina za jednokratnu upotrebu

10310

Špric i igla

kom.

6.00

10320

Igla za vađenje insulina iz bočice

kom.

2.50

147

Igle za pen špric

14710

Igla za pen špric

kom.

17.00

148

Urin test traka za okularno očitavanje šećera i acetona u urinu

14810

Urin test traka za okularno očitavanje šećera i acetona u urinu

kom.

8.00

150

Test trake za aparat
(sa ili bez lanceta)

15010

Test traka za aparat (sa ili bez lanceta) - traka

kom.

35.00

15021

Test traka za aparat (sa ili bez lanceta) - lanceta

kom.

15.00

15022

Test traka za aparat (sa ili bez lanceta) - umetak za automatsku lancetu (lancetar)

kom.

30.00

151

Test trake za okularno očitavanje nivoa šećera u krvi (bez aparata) sa lancetama za vađenje krvi

15110

Traka

kom.

35.00

15120

Lanceta

kom.

15.00

152

Potrošni materijal za spoljnu portabilnu insulinsku pumpu

15210

Kateter

kom.

1.400.00

15220

Špric

kom.

400.00

15230

Baterija

kom.

160.00

193

Silikonski upijajući flaster

19310

Silikonski upijajući flaster (20 x 50 cm)

kom.

4.600.00

 

Pregled najviših cena medicinsko-tehničkih pomagala koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja

1. Protetička sredstva (proteze)

Proteze za gornje ekstremitete

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

Maksimalna cena dela pomagala
za jedan komad
(bez PDV)

001

Estetska proteza šake

15.000.00

00111

estetska rukavica

plastika

5.000.00

00112

estetska rukavica

koža

5.000.00

00113

estetska rukavica

skaj

5.000.00

00121

punjenje

plastika

4.000.00

00122

punjenje

sunđer

2.000.00

00123

punjenje

guma

3.000.00

00130

insert

čelik

4.000.00

00140

obloga

sunđer

2.000.00

002

Podlakatna (transradijalna) estetska proteza (pasivna)

59.600.00

00211

ležište

plastika

30.000.00

00212

ležište

drvo

30.000.00

00213

ležište

koža

30.000.00

00220

podlakatni estetski deo

plastika

10.000.00

00231

estetska šaka

sunđer

10.000.00

00232

estetska šaka

guma

10.000.00

00233

estetska šaka

plastika

10.000.00

00234

estetska šaka

filc

10.000.00

00240

estetska rukavica

plastika

5.000.00

00251

suspenzija - elastična

gotov proizvod

4.600.00

00252

suspenzija - platnena

gotov proizvod

4.600.00

003

Podlakatna (transradijalna) egzoskeletna mehanička proteza sa ugrađenom šakom (radna - funkcionalna proteza)

73.600.00

00310

ležište dvostrukog zida

plastika

30.000.00

00320

podlakatni deo

plastika

2.000.00

00330

mehanički zglob klizni (roter)

metal-plastika

15.000.00

00340

mehanička šaka

metal-plastika

17.000.00

00351

suspenzija sa sajlom

gotov proizvod

4.600.00

00352

suspenzija - platnena

gotov proizvod

4.600.00

00360

estetska rukavica

plastika

5.000.00

117

Podlakatna (transradijalna) endoskeletna mehanička proteza sa ugrađenom šakom (radna - funkcionalna proteza)

104.600.00

11710

ležište dvostrukog zida

plastika

40.000.00

11720

podlakatni deo skeletni

metal

5.000.00

11730

mehanički zglob skeletni (roter)

plastika-metal

20.000.00

11740

mehanička šaka

metal

25.000.00

11751

suspenzija sa sajlom

gotov proizvod

4.600.00

11752

suspenzija - platnena

gotov proizvod

4.600.00

11760

kozmetska obloga

sunđer-plastika

5.000.00

11770

estetska rukavica

plastika

5.000.00

004

Podlakatna (transradijalna) mioelektrična proteza

520.000.00

00411

ležište

plastika

80.000.00

00412

ležište

koža

80.000.00

00420

elektrode

metal

70.000.00

00430

kabl elektrode

metal

4.000.00

00440

mioelektrična šaka

metal

300.000.00

00450

estetska rukavica

plastika

5.000.00

00460

baterija

Ni-Cd

30.000.00

00470

punjač baterija

gotov proizvod

21.000.00

00480

lulica

plastika

10.000.00

005

Nadlakatna (transhumeralna) estetska proteza

63.600.00

00511

ležište

plastika

40.000.00

00512

ležište

drvo

40.000.00

00513

ležište

koža

40.000.00

00520

nadlakatni deo

plastika

2.000.00

00530

podlakatni deo

plastika

2.000.00

00541

estetska šaka

plastika

10.000.00

00542

estetska šaka

sunđer

10.000.00

00543

estetska šaka

guma

10.000.00

00544

estetska šaka

filc

10.000.00

00550

estetska rukavica

plastika

5.000.00

00560

suspenzija

koža-plastika

4.600.00

006

Nadlakatna (transhumeralna) egzoskeletna - mehanička proteza s mehaničkim zglobom (radna - funkcionalna)

148.600.00

00611

ležište

plastika

60.000.00

00612

ležište

drvo

60.000.00

00613

ležište

koža

60.000.00

00620

nadlakatni deo

plastika

2.000.00

00630

zglob lakta s poteznim učvršćenjem

plastika

30.000.00

00640

podlakatni deo

plastika

2.000.00

00650

roter

plastika

20.000.00

00660

mehanička radna šaka

metal-plastika

25.000.00

00670

suspenzioni sistem (sistem kaiševa)

plastika-koža

4.600.00

00680

estetska rukavica

plastika

5.000.00

118

Nadlakatna (transhumeralna) endoskeletna - mehanička proteza s mehaničkim zglobom (radna - funkcionalna)

169.600.00

11811

ležište

plastika

70.000.00

11812

ležište

drvo

70.000.00

11813

ležište

koža

70.000.00

11820

skeletni nadlakatni deo

metal

5.000.00

11830

zglob lakta policentrični

metal-plastika

30.000.00

11840

skeletni podlakatni deo

metal

5.000.00

11850

roter

metal

20.000.00

11860

mehanička radna šaka

metal-plastika

25.000.00

11870

suspenzioni sistem (sistem kaiševa)

plastika-koža

4.600.00

11880

kozmetska obloga

sunđer-plastika

5.000.00

11890

estetska rukavica

plastika

5.000.00

007

Nadlakatna (transhumeralna) funkcionalna - mehanička proteza sa spoljnim lakatnim zglobom (radna - funkcionalna)

158.600.00

00711

ležište

plastika

70.000.00

00712

ležište

drvo

70.000.00

00713

ležište

koža

70.000.00

00720

nadlakatni deo

plastika

2.000.00

00730

spoljni lakatni zglob sa kočnicom

plastika

30.000.00

00740

podlakatni deo

plastika

2.000.00

00750

roter

metal

20.000.00

00760

šaka mehanička radna

metal-plastika

25.000.00

00770

suspenzija platnena

gotov proizvod

4.600.00

00780

estetska rukavica

plastika

5.000.00

008

Mehanoelektrična nadlakatna (transhumeralna) proteza (Hibridna)

573.600.00

00810

ležište

plastika

110.000.00

00820

nadlakatni deo

plastika

12.000.00

00830

mehanički lakat (roter)

metal

70.000.00

00840

podlakatni deo

plastika

12.000.00

00850

mioelektrična šaka

metal-plastika

300.000.00

00860

baterija

NiCd

30.000.00

00870

estetska rukavica

plastika

5.000.00

00880

kozmetska obloga

plastika

5.000.00

00890

suspenzija

gotov proizvod

4.600.00

008A0

mikroprocesor

metal

15.000.00

008B0

mikroprekidač

metal

10.000.00

009

Estetska proteza posle dezartikulacije ramena

98.600.00

00910

ležište za restauraciju dela torzoa, ramena ili cele ruke

plastika

40.000.00

00920

pasivni zglob ramena

plastika

5.000.00

00930

nadlakatni deo

plastika

2.000.00

00940

pasivni zglob lakta

plastika

30.000.00

00950

podlakatni deo

plastika

2.000.00

00961

estetska šaka

guma

10.000.00

00962

estetska šaka

filc

10.000.00

00963

estetska šaka

sunđer

10.000.00

00964

estetska šaka

plastika

10.000.00

00970

suspenzija platnena

gotov proizvod

4.600.00

00980

estetska rukavica

plastika

5.000.00

010

Navlaka za patrljak (nadlakatna ili podlakatna)

500.00

01011

navlaka nadlakatna

pamuk

500.00

01012

navlaka nadlakatna

vuna

500.00

01013

navlaka nadlakatna

sintetika

500.00

01021

navlaka podlakatna

pamuk

500.00

01022

navlaka podlakatna

vuna

500.00

01023

navlaka podlakatna

sintetika

500.00

011

Elastični zavoj

300.00

01110

gotov proizvod

 

 

1. Protetična sredstva (proteza)

Proteza za donje ekstremitete

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

Maksimalna cena dela pomagala
za jedan komad
(bez PDV)

012

Proteza posle delimične amputacije stopala - po Pirogofu, Šopartu i Lisfranku (Pirogofu, Shopartu i Lisfranku)

48.000.00

01210

ležište

plastika

36.000.00

01221

punjenje

koža-guma

8.000.00

01222

punjenje Spring lite

karbonska vlakna

12.000.00

013

Potkolena proteza posle amputacije po Sajmu (Syme)

121.300.00

01310

privremeno ležište

plastika

49.000.00

01321

ležište

plastika

80.000.00

01322

ležište

drvo

80.000.00

01323

ležište

koža

80.000.00

01330

umetak

tepefon

20.000.00

01341

adapter

metal

2.000.00

01342

adapter

drvo

2.000.00

01351

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

01352

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

01353

protetsko stopalo

karbon - plastika

14.700.00

01360

suspenzija

gotov proizvod

4.600.00

014

Potkolena (transtibijalna) egzoskeletna plastična proteza (funkcionalna)

132.800.00

01410

privremeno ležište

plastika

49.000.00

01421

ležište

plastika

80.000.00

01422

ležište

drvo

80.000.00

01423

ležište

koža

80.000.00

01431

umetak

silikon

26.000.00

01432

umetak

tepefon

20.000.00

01440

adapter

drvo

2.000.00

01450

potkoleni deo-maleol

drvo

3.500.00

01460

ortotički zglob

plastika

2.000.00

01471

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

01472

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

01473

protetsko stopalo

karbon - plastika

14.700.00

01480

transtibijalna suspenzija

gotov proizvod

4.600.00

119

Potkolena (transtibijalna) endoskeletna proteza (funkcionalna)

135.300.00

11910

privremeno ležište

plastika

49.000.00

11921

ležište

plastika

80.000.00

11922

ležište

drvo

80.000.00

11923

ležište

koža

80.000.00

11931

umetak

silikon

26.000.00

11932

umetak

tepefon

20.000.00

11940

adapter

metal

2.000.00

11950

skeletni potkoleni deo

plastika

5.000.00

11961

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

11962

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

11963

protetsko stopalo

karbon - plastika

14.700.00

11970

kozmetska obloga

plastika-sunđer

3.000.00

11980

transtibijalna suspenzija

gotov proizvod

4.600.00

015

Potkolena (transtibijalna) drvena proteza

98.600.00

01510

privremeno ležište

plastika

49.000.00

01521

ležište

drvo

80.000.00

01522

ležište

koža

80.000.00

01523

ležište

plastika

80.000.00

01530

potkoleni deo

drvo

5.000.00

01540

adapter

drvo

2.000.00

01551

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

01552

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

01560

suspenzija - butni mider

gotov proizvod

4.600.00

016

Proteza posle dezartikulacije kolena egzoskeletna (funkcionalna)

214.900.00

01610

privremeno ležište

plastika

49.000.00

01621

ležište

drvo

96.000.00

01622

ležište

plastika

96.000.00

01623

ležište

koža

96.000.00

01630

mehanički koleni zglob za dezartikulaciju

metal

90.000.00

01640

potkoleni deo

plastika

5.000.00

01651

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

01652

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

01653

protetsko stopalo

karbon - plastika

14.700.00

01661

suspenzija elastična čarapa

gotov proizvod

4.600.00

01662

suspenzija

gotov proizvod

4.600.00

120

Proteza posle dezartikulacije kolena endoskeletna (funkcionalna)

217.900.00

12010

privremeno ležište

plastika

49.000.00

12021

ležište

drvo

96.000.00

12022

ležište

plastika

96.000.00

12023

ležište

koža

96.000.00

12030

dezartikulaciono koleno
s kočnicom

metal-plastika

90.000.00

12040

skeletni potkoleni deo

metal

5.000.00

12051

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

12052

protetsko stopalo

karbon - plastika

14.700.00

12060

kozmetska obloga

plastika

3.000.00

12071

suspenzija elastična čarapa

gotov proizvod

4.600.00

12072

suspenzija

gotov proizvod

4.600.00

017

Natkolena (transfemoralna) egzoskeletna plastična proteza (funkcionalna)

174.600.00

01710

privremeno ležište

plastika

57.000.00

01721

ležište

plastika

70.000.00

01722

ležište

drvo

70.000.00

01723

ležište

koža

70.000.00

01730

adapter

metal

2.000.00

01740

natkoleni deo

plastika

5.000.00

01751

mehaničko koleno-jednoosovinsko

metal-plastika

27.000.00

01752

mehaničko koleno-dvoosovinsko

metal-plastika

55.000.00

01753

mehaničko koleno-četvoroosovinsko

metal-plastika

55.000.00

01754

koleni zglob sa kočnicom (ukočen)

plastika

50.000.00

01760

potkoleni deo

plastika

5.000.00

01771

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

01772

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

01781

transfermoralna suspenzija

plastika-koža

4.600.00

01782

suspenzija - vakuum ventil

gotov proizvod

4.600.00

01791

umetak

silikon

26.000.00

01792

umetak

tepefon

20.000.00

121

Natkolena (transfemoralna) endoskeletna proteza (funkcionalna)

185.300.00

12110

privremeno ležište

plastika

57.000.00

12121

ležište

plastika

70.000.00

12122

ležište

drvo

70.000.00

12123

ležište

koža

70.000.00

12130

adapter

metal

2.000.00

12140

skeletni natkoleni deo

metal

5.000.00

12151

mehaničko koleno-jednoosovisko

metal - plastika

27.000.00

12152

mehaničko koleno-dvoosovinsko

metal - plastika

55.000.00

12153

mehaničko koleno-četvoroosovinsko

metal - plastika

55.000.00

12160

skeletni potkoleni deo

metal

5.000.00

12171

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

12172

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

12173

protetsko stopalo

karbon - plastika

14.700.00

12180

kozmetska obloga

plastika-sunđer

3.000.00

12191

transfermoralna suspenzija

plastika-koža

4.600.00

12192

suspenzija - vakuum ventil

gotov proizvod

4.600.00

12101

umetak

silikon

26.000.00

12102

umetak

tepefon

20.000.00

018

Natkolena (transfemoralna) drvena proteza (gerijatrijska)

161.600.00

01810

privremeno ležište

plastika

57.000.00

01820

ležište

drvo

90.000.00

01830

natkoleni deo

drvo

5.000.00

01840

koleni zglob sa kočnicom (ukočen)

drvo

50.000.00

01850

potkoleni deo

drvo

5.000.00

01860

suspenzija pelvični pojas

koža-plastika

4.600.00

01871

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

01872

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

019

Proteza posle dezartikulacije kuka egzoskeletna (funkcionalna)

201.300.00

01910

ležište tipa kanadske korpe

koža

120.000.00

01921

veštački zglob kuka sa kočnicom

plastika-metal

40.000.00

01922

veštački zglob kuka bez kočnice

plastika-metal

34.000.00

01930

natkoleni deo

plastika

5.000.00

01940

veštački koleni zglob

plastika

6.000.00

01950

potkoleni deo

plastika

5.000.00

01960

veštački skočni zglob (adapter)

plastika

6.000.00

01971

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

01972

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

01973

protetsko stopalo

karbon - plastika

14.700.00

01980

suspenzija

gotov proizvod

4.600.00

122

Proteza posle dezartikulacije kuka endoskeletna (funkcionalna)

233.300.00

12210

ležište tipa kanadske korpe

koža

120.000.00

12221

veštački zglob kuka sa kočnicom

plastika-metal

40.000.00

12222

veštački zglob kuka bez kočnice

plastika-metal

34.000.00

12230

skeletni natkoleni deo

metal

5.000.00

12240

koleni zglob jednoosovinski

plastika-metal

35.000.00

12250

skeletni potkoleni deo

metal

5.000.00

12260

veštački skočni zglob (adapter)

plastika

6.000.00

12270

kozmetska obloga

sunđer-plastika

3.000.00

12281

protetsko stopalo

drvo-filc

7.000.00

12282

protetsko stopalo

plastika

7.000.00

12283

protetsko stopalo

karbon - plastika

14.700.00

12290

suspenzija

gotov proizvod

4.600.00

020

Navlaka za patrljak (potkolena-natkolena)

500.00

02011

navlaka potkolena

pamuk

500.00

02012

navlaka potkolena

sintetika

500.00

02013

navlaka potkolena

vuna

500.00

02021

navlaka natkolena

pamuk

500.00

02022

navlaka natkolena

sintetika

500.00

02023

navlaka natkolena

vuna

500.00

021

Elastični zavoj

300.00

02110

gotov proizvod

gotov proizvod

300.00

022

Kozmetičke čarape

950.00

02211

gotov proizvod

guma

800.00

02212

gotov proizvod

elastična

950.00

1. Protetična sredstva (proteza)

Spoljna proteza za dojku

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

023

Spoljna proteza za dojku

5.800.00

02310

gotov proizvod

silikon

1. Protetična sredstva (proteze)

Epiteze (estetske proteze)

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

024

Epiteza za uho

6.000.00

02410

gotov proizvod

plastika

025

Epiteza za nos

6.000.00

02510

gotov proizvod

plastika

026

Epiteza za lice

6.000.00

02610

gotov proizvod

plastika

2. Ortotička sredstva (ortoze)

Ortoze za gornje ekstremitete

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

029

Ortoza za rame i lakat - mitela za stabilizaciju (plastična)

5.000.00

02910

gotov proizvod

plastika

030

Ortoza za rame i lakat sa zglobom u laktu. zatvaračem u više položaja i suspenzijskom trakom

5.000.00

 

gotov proizvod

 

032

Ortoza za lakat zglobna (funkcionalna)

23.000.00

 

gotov proizvod

 

033

Štitnik za lakat

700.00

03310

gotov proizvod

plastika

034

Ortoza za lakat. ručni zglob i šaku za stabilizaciju - plastična (statička)

8.500.00

03410

individualna izrada

plastika

036

Ortoza za ručni zglob funkcionalna

13.500.00

03610

individualna izrada

plastika

038

Štitnik za koleno

700.00

03810

gotov proizvod

plastika

2. Ortotička sredstva (ortoze)

Ortoze za donje ekstremitete

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

040

Potkoleni aparat otvorenog tipa sa Klenzakovim zglobom

22.100.00

 

individualna izrada

metal plastika

041

Potkolena hemispiralna karbonska ortoza

16.900.00

04110

individualna izrada po gipsanom otisku

karbonska vlakna

042

Potkolena plastična ortoza sa posteriornom šinom i tabanskim produžetkom-zglobna

13.000.00

04210

polugotov proizvod - individualno prilagođavanje proizvoda

plastika

043

Ortoza za stopalo i gležanj peronealna - čelična sa ortopedskom cipelom po meri

15.600.00

 

polugotov proizvod - individualno prilagođavanje
ortopedska cipela po meri
ortopedska cipela po meri

čelični lim
koža
skaj

044

Natkoleni aparat otvorenog tipa od čeličnog lima sa ortopedskom cipelom po meri

32.500.00

 

polugotov proizvod - individualno prilagođavanje
ortopedska cipela po meri
ortopedska cipela po meri


čelični lim
koža
skaj

045

Natkolena plastična ortoza sa tabanskim produžetkom i zglobom za pozicioniranje

15.600.00

04510

polugotov proizvod - individualno prilagođavanje proizvoda

plastika

123

Dvokanalni elektrostimulator

10.000.00

12310

gotov proizvod

metal plastika

047

Korektivni aparat za koleno sa regulacijom kolena "O" ili "X" (dinamički)

13.000.00

04710

individualna izrada

plastika

048

Ortoza za kukove

21.450.00

04810

gotov proizvod

plastika

049

Ortoza za kuk, koleno, skočni zglob i stopalo - dvozglobna

19.500.00

 

individualna izrada
zglob kolena
skočni zglob

plastika
plastika metal
plastika metal

050

Ortoza za kuk, koleno, skočni zglob i stopalo - trozglobna

29.900.00

 

individualna izrada
zglob kuka
zglob kolena
skočni zglob

plastika
plastika metal
plastika metal
plastika metal

051

Ortoza za stopalo zglobna korektivna

32.500.00

05110

individualna izrada po gipsanom otisku

plastika

052

Aparat za korekciju stopala po Denis Braunu (Denis Brown)

10.400.00

05210

polugotov proizvod sa individualnim prilagođavanjem

metal plastika

053

Aparat za korekciju stopala po Denis Braunu (Denis Brown) sa modifikacijom po
Tomasu (Thomas)

11.700.00

05310

polugotov proizvod sa individualnim prilagođavanjem

metal plastika

124

Dokoleni aparat sa Perštejn zglobom u vezi sa ortopedskom cipelom

13.000.00

 

polugotov proizvod sa individualnim prilagođavanjem
perštajn zglob
ortopedska cipela po meri
ortopedska cipela po meri



metal plastika
metal
koža
skaj

125

Visoki aparat sa pelvičnim pojasom obostrano, kočnicama na isključenje u kuku i kolenu i Perštejn zglobom u vezi sa ortopedskim cipelama

37.700.00

 

polugotov proizvod sa individualnim prilagođavanjem
perštajn zglob
ortopedska cipela po meri
ortopedska cipela po meri



metal plastika
metal
koža
skaj

2. Ortotička sredstva (ortoze)

Ortoze za kičmu - spinalne ortoze

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

054

Aparat za iščašene kukove po Pavliku (Pavlikovi remenčići)

5.000.00

05410

gotov proizvod

koža-tekstil

055

Ortoza za dečiji kuk abdukciona, stabilizaciona

6.500.00

05510

gotov proizvod - individualno prilagođavanje

plastika-tekstil

056

Atlanta aparat

30.000.00

05610

individualna izrada po gipsanom modelu

plastika

2. Ortotička sredstva (ortoze)

Ortoze za kičmu - spinalne ortoze

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

061

Tomas kragna - jednodelna

1.700.00

06110

gotov proizvod

plastika

062

Tomas kragna - dvodelna

2.500.00

 

gotov proizvod
zatvarač

plastika
metal

064

Cervikalna ortoza po Rodžersu (ekstenziona)

13.000.00

 

gotov proizvod čija je prva aplikacija u bolnici kao i podešavanje ortoze
šine
zatvarač


plastika
metal
metal

067

TLSO sa tri tačke oslonca - hiperekstenzijska

23.000.00

 

polugotov proizvod
šine

plastika
metal

068

TLSO dinamička-korektivna

35.000.00

 

individualna izrada
šine
zatvarač

plastika
metal
metal

071

LSO stabilizaciona ortoza

12.000.00

07110

polugotov proizvod individualno prilagođavanje

plastika

3. Posebne vrste pomagala i sanitarne sprave

Ortopedske cipele

Šifra

Naziv pomagala

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

Maksimalna cena pomagala za jedan komad
(bez PDV)

073

Ortopedske cipele sa ulošcima

07311

- povišicom 1.5-6 cm

koža ili skaj

3.100.00

07312

- povišicom 6-10 cm

koža ili skaj

3.300.00

07313

- povišicom 10-15 cm

koža ili skaj

3.500.00

07314

- povišicom 15-20 cm

koža ili skaj

3.500.00

07320

- cipela po meri za zdravu nogu

koža ili skaj

3.100.00

07331

- uložak za cipelu

koža

600.00

07332

- uložak za cipelu

silikon

1.200.00

07341

- ispun za nedostajuće prste

sunđer

400.00

07342

- ispun za nedostajuće prste

guma

600.00

074

Ortopedske cipele za paretično ili paralitično stopalo

07411

- cipela po meri

koža

3.600.00

07412

- cipela po meri

skaj

2.600.00

07420

- uložak za cipele

koža

600.00

075

Ortopedske cipele za Talipes equines

07511

- cipela po gipsanom otisku

koža

3.600.00

07512

- cipela po gipsanom otisku

skaj

2.600.00

07520

- uložak za cipele

koža

600.00

076

Ortopedske cipele za Talipes equinovarys

07611

- cipela po gipsanom otisku

koža

3.600.00

07612

- cipela po gipsanom otisku

skaj

2.600.00

07620

- uložak za cipele

koža

600.00

077

Ortopedske cipele za elephantiasis

07711

- cipela po meri

koža

3.600.00

07712

- cipela po meri

skaj

2.600.00

3. Posebne vrste pomagala i sanitarne sprave

Invalidska kolica

Šifra /podšifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Materijal

078

invalidska kolica na ručni pogon za osobu potpuno zavisnu od drugog lica - standardna

25.000.00

 

126

invalidska kolica na ručni pogon za samostalnu upotrebu - standardna

25.000.00

 

079

invalidska kolica na ručni pogon za osobu potpuno zavisnu od drugog lica - ojačana

40.000.00

 

127

invalidska kolica na ručni pogon za samostalnu upotrebu - ojačana

40.000.00

 

080

invalidska kolica na ručni pogon jednom rukom za samostalnu upotrebu sa pogonom na polugu - standardna

45.500.00

 

081

invalidska kolica na ručni pogon jednom rukom za samostalnu upotrebu sa pogonom na polugu - ojačana

45.000.00

 

128

invalidska kolica na ručni pogon (lagana aktivna)

208.000.00

 

082

dečija invalidska kolica za decu potpuno zavisnu od drugih lica - standardna

40.000.00

 

129

neurološka invalidska kolica

75.400.00

 

130

dečija invalidska kolica za samostalnu upotrebu

52.000.00

 

083

toaletna kolica

10.000.00

 

084

elektromotorna invalidska kolica - standardna (sa 2 akumulatora i punjačem akumulatora)

234.000.00

 

08510

naslon za glavu

5.850.00

plastika

08520

pelote za glavu

6.500.00

plastika

08530

sigurnosni pojas za grudi

1.300.00

tekstil

08540

abdukcioni klin

3.900.00

metal plastika

08550

pelote za koleno

6.500.00

plastika

08560

sigurnosni kaiševi za stopala

1.300.00

tekstil

086

antidekubitus jastuk za invalidska kolica

25.000.00

pneumatski

3. Posebne vrste pomagala i sanitarne sprave

Pomoćna pomagala za olakšavanje kretanja

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna celog pomagala
(bez PDV)

Naziv dela pomagala

Materijal

087

Drvene potpazušne štake na podešavanje

1.200.00

gotov proizvod na podešavanje

drvo

089

Metalni štap za hodanje sa 3 ili 4 tačke oslonca

1.700.00

gotov proizvod

metal

090

Metalni ortopedski štap sa krivinom

700.00

gotov proizvod

metal

091

Stalak za hodanje (hodalica) sa četiri noge

5.000.00

gotov proizvod - 4 noge

metal

131

Stalak za hodanje (hodalica) sa četiri točka i potpazušnim osloncem

9.000.00

gotov proizvod - 4 točka i potpazušni oslonci

metal

132

Stalak za hodanje (hodalica) sa dva točka i dve noge

7.000.00

gotov proizvod - 2 točka i 2 noge

metal

190

Metalne podlakatne štake

1.500.00

gotov proizvod

metal

092

Elastične gume za pomoćna pomagala za olakšavanje kretanja

50.00

gotov proizvod za 087; 089; 090; 091; 132

guma

3. Posebne vrste pomagala i sanitarne sprave

Ostala pomoćna pomagala

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

093

Bolnički krevet sa trapezom

30.000.00

09310

gotov proizvod

metal

094

Sobna dizalica

60.000.00

09410

gotov proizvod

 

095

Antidekubitus dušek

20.000.00

09510

gotov proizvod

poliuretan sa saće profilom

133

Antidekubitus dušek sa kompresorom

30.000.00

133

dušek delimično sa komorama kompresor

guma
gotov proizvod

096

Pojas za femoralnu kilu (jednostrani ili obostrani)

2.500.00

09610

gotov proizvod jednostrani

koža-tekstil

096

Pojas za femoralnu kilu (jednostrani ili obostrani)

3.000.00

09620

gotov proizvod obostrani

koža-tekstil

134

Pojas za ingvinalnu kilu

2.500.00

13410

gotov proizvod jednostrani

koža-tekstil

134

Pojas za ingvinalnu kilu

3.000.00

13420

gotov proizvod obostrani

koža-tekstil

135

Pojas za trbušnu kilu

2.500.00

13510

gotov proizvod

koža-tekstil

3. Posebne vrste pomagala i sanitarne sprave

Koncentrator kiseonika

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

099

Koncentrator kiseonika protoka 2-3 l/min

65.000.00

3. Posebne vrste pomagala i sanitarne sprave

Spoljna portabilna insulinska pumpa

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

104

Spoljna portabilna insulinska pumpa

250.000.00

4. Očna pomagala

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv dela pomagala

Materijal

Maksimalna cena dela pomagala
za jedan komad
(bez PDV)

105

Ram za naočare

1.500.00

10510

gotov proizvod sa krilcima okvira ojačan

plastika metal

 

153

Stakla za korekciju vida (mineralna)

 

15311

do ±2D

staklo

350.00

15312

preko ±2D - ±4D

staklo

350.00

15313

±4D - ±6D

staklo

350.00

15321

do ±2D /2

torus staklo

420.00

15322

±2D/2 - ±4D/2

torus staklo

420.00

15323

±4D/2 - ±6D/2

torus staklo

420.00

15331

do ±2D /4

torus staklo

420.00

15332

±2D/4 - ±4D/4

torus staklo

420.00

15333

±4D/4 - ±6D/4

torus staklo

420.00

154

Plastična stakla za korekciju vida (organska)

 

15411

do ±2D

plastika

350.00

15412

±2D - ±5D

plastika

350.00

15413

±5D - ±8D

plastika

350.00

15414

±8D - ±10D

plastika

350.00

15415

±10D - ±12D

plastika

350.00

15415

±12D - ±14D

plastika

350.00

15416

±14D - ±16D

plastika

350.00

15421

do ±2D/2

torus plastika

420.00

15422

±2D - ±5D/2

torus plastika

420.00

15423

±5D - ±8D/2

torus plastika

420.00

15424

±8D - ±10D/2

torus plastika

420.00

15425

±10D - ±12D/2

torus plastika

420.00

15426

±12D - ±14D/2

torus plastika

420.00

15427

±14D - ±16D/2

torus plastika

420.00

15431

do ±2D/4

torus plastika

420.00

15432

±2D - ±5D/4

torus plastika

420.00

15433

±5D - ±8D/4

torus plastika

420.00

15434

±8D - ±10D/4

torus plastika

420.00

15435

±10D - ±12D/4

torus plastika

420.00

15436

±12D - ±14D/4

torus plastika

420.00

15437

±14D - ±16D/4

torus plastika

420.00

181

Plastična stakla za korekciju vida (organska) sa dioptrijom većom od ±5

 

18101

±2D - ±5D

plastika

350.00

18111

±5D - ±8D

plastika

350.00

18112

±8D - ±10D

plastika

350.00

18113

±10D - ±12D

plastika

350.00

18114

±12D - ±14D

plastika

350.00

18115

±14D - ±16D

plastika

350.00

18102

do ±2D/2

torus plastika

420.00

18103

±2D - ±5D/2

torus plastika

420.00

18121

±5D - ±8D/2

torus plastika

420.00

18122

±8D - ±10D/2

torus plastika

420.00

18123

±10D - ±12D/2

torus plastika

420.00

18124

±12D - ±14D/2

torus plastika

420.00

18125

±14D - ±16D/2

torus plastika

420.00

18131

±5D - ±8D/4

torus plastika

420.00

18104

do ±2D/4

torus plastika

420.00

18105

±2D - ±5D/4

torus plastika

420.00

18132

±8D - ±10D/4

torus plastika

420.00

18133

±10D - ±12D/4

torus plastika

420.00

18134

±12D - ±14D/4

torus plastika

420.00

18135

±14D - ±16D/4

torus plastika

420.00

155

Lentikularna stakla

 

15511

±8D - ±13D

plastika

2.100.00

15512

±13D - ±20D

plastika

2.100.00

15513

±20D - ±30D

plastika

2.100.00

15521

±8D - ±13D/4

torus staklo

2.300.00

15522

±13D - ±18D/4

torus staklo

2.300.00

15523

preko ± 18D/4

torus staklo

2.300.00

15531

±8D - ±13D

sferna plastična

1.780.00

15532

±13D - ±18D

sferna plastična

1.780.00

15541

±8D - ±13D/4

torus plastična

1.780.00

15542

±13D - ±18D/4

torus plastična

1.100.00

156

Prizma - folija

600.00

15610

gotov proizvod

folija na staklu bez dioptrije

 

106

Teleskopske naočare
- naočare sa specijalnim
sistemom sočiva

39.000.00

10610

gotov proizvod

monokularne

 

184

Lupa

400.00

18410

gotov proizvod - uveličavajuće staklo

 

 

107

Tvrda kontaktna sočiva

1.100.00

10710

gotov proizvod

silikon

 

157

Gaspermeabilna (gaspropustljiva) kontaktna sočiva

1.100.00

15710

gotov proizvod

plastika

 

158

Meka kontaktna sočiva

 

15810

gotov proizvod

želatin

1.100.00

159

Terapeutska kontaktna sočiva

 

15910

gotov proizvod

želatin

1.100.00

108

Puna (potpuna) očna proteza

 

10811

gotov proizvod

akrilat

25.000.00

10812

gotov proizvod

staklo

16.000.00

10813

po meri

akrilat

37.000.00

160

Ljuspasta očna proteza

 

16011

gotov proizvod

akrilat

25.000.00

16012

gotov proizvod

staklo

16.000.00

16013

po meri

akrilat

37.000.00

161

Privremena, prva proteza za formiranje očne duplje

5.000.00

16110

gotov proizvod

staklo

 

4. Očna pomagala

Tiflotehnička pomagala

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Podšifra

Naziv pomagala

Materijal

109

Brajeva pisaća mašina

35.700.00

10910

gotov proizvod

 

162

Reproduktor

3.190.00

16210

gotov proizvod

 

163

Brajev sat za slepe - džepni

8.290.00

16310

gotov proizvod - džepni sat

 

182

Brajev sat za slepe - ručni

6.250.00

18210

gotov proizvod - ručni sat

 

164

Naočare sa tamnim staklima
od plastične mase

1.295.00

16410

gotov proizvod

plastika

165

Beli štap za slepe

990.00

16510

gotov proizvod - na rasklapanje

metal

183

Ultrazvučni štap

25.500.00

18310

gotov proizvod

 

189

Govorni softver za srpski jezik
za slepa lica

20.000.00

18910

gotov proizvod

 

6. Slušna pomagala

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

Materijal

191

Zaušni slušni aparat (iza uha) - digitalni za decu do 18 godina (sa najmanje 4 kanala nezavisnog pojačanja i minimalno 2 programa)

45.000.00

aparat sa umetkom, cevčicom i baterijama

192

Zaušni slušni aparat (iza uha) - bazni digitalni za lica starija od 18 godina (sa najmanje 2 kanala nezavisnog pojačanja)

40.000.00

aparat sa umetkom, cevčicom i baterijama

167

Slušni aparat ugrađen u naočare za koštanu sprovodljivost

38.000.00

aparat - gotov proizvod

186

Slušni aparat ugrađen na rajf za koštanu sprovodljivost

38.000.00

aparat - gotov proizvod

187

Individualni umetak (oliva) za ušni kanal

900.00

umetak izrađen po meri

185

Specijalne baterije za zaušni procesor

500.00

gotov proizvod prema vrsti zaušnog procesora (3 kom.)

6. Pomagala za omogućavanje glasa i govora

Šifra

Naziv pomagala

Maksimalna cena celog pomagala
(bez PDV)

111

Elektrolarings - Aparat za omogućavanje glasa i govora (sa 2 baterije i punjačem za baterije)

75.000.00