PRAVILNIK
O SADRŽAJU EVIDENCIJA I IZVEŠTAJA POLITIČKIH STRANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 17/2010)

1. Osnovne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju sadržaj i vođenje evidencija i sastavljanje izveštaja o prilozima i imovini političkih stranaka i o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju, propisanih Zakonom o finansiranju političkih stranaka (u daljem tekstu: Zakon).

Obrasci evidencija i izveštaja odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog br. 1-5).

Evidencije koje vode političke stranke su:

1) Evidencija o prilozima koje je primila politička stranka (Prilog 1);

2) Evidencija o imovini političke stranke (Prilog 2);

Izveštaji koje sastavljaju političke stranke su:

1) Izveštaj o prilozima koji prelaze vrednost od 6.000 dinara (Prilog 3).

2) Izveštaj o imovini političke stranke (Prilog 4).

3) Izveštaj o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju (Prilog 5).

Izveštaj koji sastavljaju podnosioci proglašenih izbornih lista i predlagači kandidata za predsednika Republike je Izveštaj o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju (Prilog 5).

2. Evidencija o prilozima

Član 2

Politička stranka vodi evidenciju o prilozima koje je primila, posebno za pravna, a posebno za fizička lica, pojedinačno, po davaocima priloga.

U evidenciji iz stava 1. ovog člana iskazuju se prilozi po vrsti (članarina koja premašuje iznos predviđen statutom političke stranke, poklon, besplatne usluge ili proizvodi i dr.).

3. Evidencija o imovini

Član 3

Politička stranka vodi evidenciju o imovini po vrsti (građevinski objekti, zemljište i poslovni prostor, oprema, ostala osnovna sredstva, osnovna sredstva u pripremi i avansi, imovina u zalihama, potraživanja i plasmani, novčana sredstva i dr.).

U evidenciji koja se vodi za osnovna sredstva, avanse i zalihe, potraživanja i plasmane iskazuju se podaci o poreklu imovine (kupovina, prilog, legat, poklon i ostalo, javni ili privatni izvori), zatim promene po osnovu povećanja i smanjenja vrednosti, kao i promene po osnovu revalorizacije, u skladu sa propisima kojima se uređuje računovodstvo.

U evidenciji koja se vodi za građevinske objekte, opremu i ostala osnovna sredstva unose se podaci o nabavnoj vrednosti, otpisanoj i sadašnjoj vrednosti, pojedinačno za svako sredstvo.

Za građevinske objekte i poslovni prostor u evidenciju se unose adresa i površina objekta, odnosno prostora. U evidenciji zaliha, potraživanja i plasmana iskazuju se podaci o izvorima - javnim ili privatnim.

U evidenciji novčanih sredstava iskazuju se podaci o dnevnom prometu (prilivu i odlivu sredstava) i stanju sredstava na određeni dan.

Član 4

Evidencije iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika vode se prema vremenu nastanka promena (hronološki), na osnovu uredne i verodostojne dokumentacije (izveštaji o promenama i stanju sredstava na računu, blagajnički nalozi i dnevnici, popisne liste, ugovori, računi, zapisnici o primopredaji, potvrde o prijemu, obračuni i dr.).

Evidencije iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika mogu biti u slobodnim listovima, povezane ili prenesene na neko od sredstava za automatsku obradu podataka.

4. Izveštaj o prilozima

Član 5

Politička stranka sastavlja izveštaj o prilozima koji prelaze iznos od 6.000 dinara.

U izveštaj iz stava 1. ovog člana unose se podaci iz evidencije o prilozima iz člana 2. ovog pravilnika.

U izveštaj iz stava 1. ovog člana posebno se unose i iskazuju podaci o primljenim prilozima od pravnih, a posebno od fizičkih lica.

U kolone 2 i 3 obrasca ovog izveštaja unose se naziv i adresa pravnog lica, odnosno ime i prezime i adresa fizičkog lica, davaoca priloga u iznosu većem od 6.000 dinara.

U kolone 4 i 5 ovog izveštaja unose se podaci o vrsti priloga i iznosu priloga većeg od 6.000 dinara.

U kolonu 6 ovog izveštaja unose se podaci o najvišem iznosu propisanom članom 5. stav 4. Zakona.

U kolonu 7 ovog izveštaja unose se eventualne razlike između primljenih priloga i najvišeg iznosa propisanog članom 5. stav 4. Zakona, koje su primenom člana 6. stav 2. Zakona prenete na račun budžeta Republike Srbije.

U izveštaj se unose podaci o ukupnom iznosu primljenih priloga iz stava 1. ovog člana.

5. Izveštaj o imovini

Član 6

Politička stranka sastavlja izveštaj o imovini u koji se unose podaci iz evidencije o imovini iz člana 3. ovog pravilnika.

U obrazac izveštaja iz stava 1. ovog člana unose se podaci o stanju imovine na dan sastavljanja završnog računa.

U kolonu 3 izveštaja unose se podaci o imovini po strukturi - vrsti i po poreklu.

U kolonu 4 izveštaja unose se šifre porekla osnovnih sredstava prema datoj legendi.

U kolonu 5 ovog izveštaja unose se podaci o bruto vrednosti (nabavna vrednost) imovine.

U kolonu 6 ovog izveštaja unose se podaci o otpisanoj vrednosti (ispravka vrednosti) imovine.

U kolonu 7 ovog izveštaja unose se podaci o neto vrednosti (sadašnja vrednost) imovine.

6. Izveštaj za izbornu kampanju

Član 7

Podnosilac proglašene izborne liste i predlagač kandidata za predsednika Republike Srbije sastavlja izveštaj o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju.

U izveštaj iz stava 1. ovog člana unose se podaci o:

1. posebnom računu iz člana 12. Zakona (datum otvaranja i datum gašenja, ime poslovne banke, broj računa),

2. tome na koju izbornu kampanju se izveštaj odnosi (izbori za predsednika Republike, izbori za narodne poslanike, izbori za poslanike u skupštini jedinice teritorijalne autonomije po izbornim listama, izbori za poslanike u skupštini jedinice teritorijalne autonomije u određenoj izbornoj jedinici, izbori za odbornike skupštine određenog grada, odnosno opštine),

3. svim sredstvima uplaćenim u korist posebnog računa, odnosno isplaćenih sa tog računa na ime finansiranja troškova izborne kampanje,

4. svim poklonima, besplatnim uslugama i uslugama pruženim pod uslovima koji odstupaju od tržišnih, u smislu člana 5. Zakona,

5. svim troškovima izborne kampanje, bez obzira na to da li su ti troškovi dospeli za plaćanje do momenta podnošenja izveštaja i da li su troškovi plaćeni do momenta podnošenja izveštaja. Ukoliko neki troškovi nisu dospeli za plaćanje ili nisu plaćeni do vremena podnošenja izveštaja, podnosilac izveštaja sačinjava posebnu napomenu o tome koja sadrži podatke o vremenu dospeća, vremenu plaćanja i sredstvima iz kojih će ti troškovi biti izmireni.

U kolonu 2, 3 i 4 izveštaja iz stava 1. ovog člana unose se podaci o prikupljenim sredstvima za finansiranje izborne kampanje, o utrošku prikupljenih sredstava i o utrošenim sredstvima za finansiranje izborne kampanje.

Na pozicijama 1.1, 1.2. i 1.3. unose se podaci o iznosu prikupljenih sredstava iz člana 9. Zakona, koja su na račun iz člana 12. Zakona uplaćena do dana održavanja izbora.

Na poziciji 1.4. unose podaci o iznosu prikupljenih sredstava iz člana 9. Zakona, koja su na računu iz člana 12. Zakona uplaćena po okončanju izbora a do dana podnošenja izveštaja.

Na pozicijama 2.1, 2.2, 2.3, 2.4. i 2.5. unose se podaci o prikupljenim sredstvima i utrošku prikupljenih sredstava iz privatnih izvora, u skladu sa članom 3. stav 3. Zakona.

U okviru pozicije 2.2. posebno se iskazuju podaci o sredstvima koja su prikupljena od pravnih lica i sredstvima koja su prikupljena od fizičkih lica, podaci o utrošku prikupljenih sredstava, i to posebno za sredstva prikupljena u novcu i posebno za sredstva prikupljena u vidu poklona, besplatnih usluga i usluga koje su plaćene manje od tržišne vrednosti.

U okviru pozicije 2.2. iskazuje se specifikacija koja sadrži naziv i sedište, odnosno ime, prezime i adresu pojedinačnog davaoca priloga čija ukupna vrednost premašuje 6000,00 dinara, kao i ukupan iznos priloga tog davaoca.

U okviru pozicije 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6, 3.7. i 3.8. unose se podaci o vrstama troškova izborne kampanje, iznosu utrošenih sredstava za pojedine vrste troškova, kao i naziv i sedište, odnosno ime, prezime i adresa primaoca sredstava.

Podaci se u izveštaj unose na bazi verodostojne dokumentacije (izveštaji o promenama i stanju sredstava na računu, blagajnički nalozi, ugovori, računi i dr.).

U prostoru za napomene se unose podaci prema uputstvima iz obrasca (Prilog 5).

U izveštaj iz stava 1. ovog člana unose se podaci o mestu i datumu sastavljanja izveštaja, a izveštaj se overava pečatom podnosioca proglašene izborne liste, odnosno predlagača kandidata za predsednika Republike. Ukoliko izveštaj podnosi koalicija političkih stranaka, izveštaj se overava pečatima svih članica koalicije.

Član 8

Izveštaji iz čl. 5, 6. i 7. ovog pravilnika podnose se u dva primerka.

U zaglavlje izveštaja unose se statusni podaci, PIB i šifra delatnosti podnosioca izveštaja.

Izveštaj iz čl. 5. i 6. ovog pravilnika potpisuje ovlašćeno lice iz člana 17. stav 2. Zakona.

Izveštaje iz člana 7. ovog pravilnika potpisuju odgovorna lica iz člana 13. stav 1. Zakona.

Izveštaji se overavaju pečatom političke stranke, osim ako je drugačije propisano ovim pravilnikom.

Član 9

U evidencijama i izveštajima iznosi se iskazuju u dinarima.

7. Prelazna i završna odredba

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju evidencija i sastavljanju izveštaja o prilozima i imovini političkih stranaka ("Službeni glasnik RS", br. 119/2003 i 99/06), osim odredbi člana 1. stav 4. tačka 1) i člana 5. koje se primenjuju na izbore koji su u toku na dan stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

Naziv političke stranke:

 

 

Sedište:

 

 

Matični broj:

 

 

Šifra delatnosti:

 

 

PIB:

 

  Broj računa - partije: 

 

 

Ime i prezime lica odgovornog za finansijsko poslovanje i ovlašćeno da kontaktira sa Agencijom:

 

 

EVIDENCIJA O PRILOZIMA KOJE JE PRIMILA POLITIČKA STRANKA

1. PRAVNA LICA

1.1. Naziv i adresa pravnog lica
____________________________________________________________

Red. br.

Vrsta priloga

Dokument

Iznos

naziv

broj

datum

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

UKUPNO 1.1:

 

 

 

2. FIZIČKA LICA

2.1. Ime, prezime i adresa fizičkog lica
____________________________________________________________

Red. br.

Vrsta priloga

Dokument

Iznos

naziv

broj

datum

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

UKUPNO 2.1:

 

 

 

 

Mesto:

 

(M.P.)

Ovlašćeno lice,

Datum:

 

 

 

 

Prilog 2

 

Naziv političke stranke:

 

 

Sedište:

 

 

Matični broj:

 

 

Šifra delatnosti:

 

 

PIB:

 

  Broj računa - partije: 

 

 

Ime i prezime lica odgovornog za finansijsko poslovanje i ovlašćeno da kontaktira sa Agencijom:

 

 

EVIDENCIJA O IMOVINI POLITIČKE STRANKE

1. GRAĐEVINSKI OBJEKTI, ZEMLJIŠTE I POSLOVNI PROSTOR

1.1. Naziv, adresa i površina
____________________________________________________________

Red. br.

Poreklo

Dokument o nabavljenoj imovini

Nabavna vrednost

Ispravka vrednosti

Sadašnja vrednost

broj

datum

1

2

3

4

5

6

7

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 1.1:

UKUPNO 1:

2. OPREMA

2.1. Naziv opreme
____________________________________________________________

Red. br.

Poreklo

Dokument o nabavljenoj imovini

Nabavna vrednost

Ispravka vrednosti

Sadašnja vrednost

broj

datum

1

2

3

4

5

6

7

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 2.1:

UKUPNO 2:

3. OSTALA OSNOVNA SREDSTVA

3.1. Naziv sredstava
____________________________________________________________

Red. br.

Poreklo

Dokument o nabavljenoj imovini

Nabavna vrednost

Ispravka vrednosti

Sadašnja vrednost

broj

datum

1

2

3

4

5

6

7

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 3.1:

UKUPNO 3:

4. OSNOVNA SREDSTVA U PRIPREMI I AVANSI

4.1. Naziv i adresa osnovnog sredstva u pripremi
____________________________________________________________

Red. br.

Poreklo

Dokument o nabavljenoj imovini

Iznos

naziv

broj

datum

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

UKUPNO 4.1:

4.2. Dati avansi
____________________________________________________________

Red. br.

Poreklo

Dokument o nabavljenoj imovini

Iznos

naziv

broj

datum

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

UKUPNO 4.2:

UKUPNO 4:

5. IMOVINA U ZALIHAMA

5.1. Naziv
____________________________________________________________

Red. br.

Poreklo

Dokument o nabavljenoj imovini

Iznos

naziv

broj

datum

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

UKUPNO 5.1:

 

5.2. Potraživanja i plasmani
____________________________________________________________

Red. br.

Poreklo

Dokument o nabavljenoj imovini

Iznos

naziv

broj

datum

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

UKUPNO 5.2:

UKUPNO 5:

6. NOVČANA SREDSTVA

6.1. Žiro i tekući računi
____________________________________________________________

Red. br.

Izvod računa

Iznos prometa

Stanje na dan _____ 20_____. god.

broj

datum

dugovni

potražni

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

UKUPNO 6.1:

 

 

 

6.2. Blagajna
____________________________________________________________

Red. br.

Blagajnički izveštaj

Iznos prometa

Stanje na dan _____ 20_____. god.

broj

datum

dugovni

potražni

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

UKUPNO 6.2:

 

 

 

6.3. Hartije od vrednosti
____________________________________________________________

Red. br.

broj

datum

Iznos prometa

Stanje na dan _____ 20_____. god.

dugovni

potražni

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

UKUPNO 6.3:

 

 

 

6.4. Ostala novčana sredstva
____________________________________________________________

Red. br.

broj

datum

Iznos prometa

Stanje na dan _____ 20_____. god.

dugovni

potražni

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

UKUPNO 6.4:

 

 

 

 

UKUPNO 6:

 

 

 

UKUPNA VREDNOST IMOVINE
SA STANJEM NA DAN _____ 20_____. god.

 

 

Mesto:

 

(M.P.)

Ovlašćeno lice,

Datum:

 

 

 

 

Prilog 3

 

Naziv političke stranke:

 

 

Sedište:

 

 

Matični broj:

 

 

Šifra delatnosti:

 

 

PIB:

 

  Broj računa - partije: 

 

 

Ime i prezime lica odgovornog za finansijsko poslovanje i ovlašćeno da kontaktira sa Agencijom:

 

 

IZVEŠTAJ O PRILOZIMA KOJI PRELAZE IZNOS OD 6.000,00 DINARA

U PERIODU OD 1.1. DO 31.12.20_. god.

1. PRAVNA LICA

Red.
br.

Pravno lice

Prilog

Ograničenja

Naziv

adresa

vrsta

iznos

Najviši iznos iz člana 5. stav 4. Zakona

Razlika preneta u budžet (6-5)

1

2

3

4

5

6

7

1

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

18

 

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

21

 

 

 

 

 

 

22

 

 

 

 

 

 

23

 

 

 

 

 

 

24

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

 

27

 

 

 

 

 

 

28

 

 

 

 

 

 

29

 

 

 

 

 

 

30

 

 

 

 

 

 

31

 

 

 

 

 

 

32

 

 

 

 

 

 

33

 

 

 

 

 

 

34

 

 

 

 

 

 

35

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 1:

 

 

 

2. FIZIČKA LICA

Red.
br.

Fizičko lice

Prilog

Ograničenja

Ime

adresa

vrsta

iznos

Najviši iznos iz člana 5. stav 4. Zakona

Razlika preneta u budžet (6-5)

1

2

3

4

5

6

7

1

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

18

 

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

21

 

 

 

 

 

 

22

 

 

 

 

 

 

23

 

 

 

 

 

 

24

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

 

27

 

 

 

 

 

 

28

 

 

 

 

 

 

29

 

 

 

 

 

 

30

 

 

 

 

 

 

31

 

 

 

 

 

 

32

 

 

 

 

 

 

33

 

 

 

 

 

 

34

 

 

 

 

 

 

35

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 2:

 

 

 

UKUPNO 1+2:

 

 

 

 

Mesto:

 

(M.P.)

Ovlašćeno lice,

Datum:

 

 

 

 

Prilog 4

 

Naziv političke stranke:

 

 

Sedište:

 

 

Matični broj:

 

 

Šifra delatnosti:

 

 

PIB:

 

  Broj računa - partije: 

 

 

Ime i prezime lica odgovornog za finansijsko poslovanje i ovlašćeno da kontaktira sa Agencijom:

 

 

IZVEŠTAJ O IMOVINI POLITIČKE STRANKE

NA DAN 31.12.20_. god.

Red br.

Oznaka OP

Vrsta imovine

Šifra porekla imovine*)

Bruto

Ispravka vrednosti

Neto

1

2

3

4

5

6

7

1.

001

OSNOVNA SREDSTVA
(002+007+012)

 

 

 

 

1.1.

002

Građevinski objekti, zemljište i posl. prostor (003 do 006)

 

 

 

 

 

003

Kupovina

 

 

 

 

004

Poklon

 

 

 

 

005

Legat

 

 

 

 

006

Ostalo

 

 

 

 

1.2.

007

Oprema (008 do 011)

 

 

 

 

 

008

Kupovina

 

 

 

 

009

Poklon

 

 

 

 

010

Legat

 

 

 

 

011

Ostalo

 

 

 

 

1.3.

012

Ostala osnovna sredstva
(013 do 016)

 

 

 

 

 

013

Kupovina

 

 

 

 

014

Poklon

 

 

 

 

015

Legat

 

 

 

 

016

Ostalo

 

 

 

 

2.

017

OSNOVNA SREDSTVA U PRIPREMI I AVANSI
(018+022)

 

 

 

 

2.1.

018

Sredstva u pripremi
(019 do 022)

 

 

 

 

 

019

Sopstvene investicije

 

 

 

 

020

Poklon

 

 

 

 

021

Ostalo

 

 

 

 

2.2.

022

Avansi (023 do 025)

 

 

 

 

 

023

Javni izvori

 

 

 

 

024

Privatni izvori

 

 

 

 

025

Ostalo

 

 

 

 

3.

026

OBRTNA IMOVINA
(027 + 031)

 

 

 

 

3.1.

027

Zalihe
(028 do 030)

 

 

 

 

 

028

Kupovina

 

 

 

 

029

Poklon

 

 

 

 

030

Ostalo

 

 

 

 

3.2.

031

Potraživanja i plasmani
(032 do 034)

 

 

 

 

 

032

Iz javnih izvora

 

 

 

 

033

Iz privatnih izvora

 

 

 

 

034

Ostalo

 

 

 

 

4.

035

NOVČANA SREDSTVA
(036 do 040)

 

 

 

 

 

036

Žiro i tekući računi

 

 

 

 

037

Devizni računi

 

 

 

 

038

Blagajna

 

 

 

 

039

Hartije od vrednosti

 

 

 

 

040

Ostala novčana sredstva

 

 

 

 

5.

041

OSTALA IMOVINA

 

 

 

 

 

UKUPNA IMOVINA
(001 +017+026+035+041)

 

 

 

*) Šifra porekla imovine

10 - Kupovina osnovnih sredstava, avansi i zalihe i potraživanja iz javnih izvora

11- Kupovina osnovnih sredstava, avansi i zalihe i potraživanja iz privatnih izvora

12 - Pokloni i legati od pravnih lica

13 - Pokloni i legati od fizičkih lica

 

Mesto:

 

(M.P.)

Ovlašćeno lice,

Datum:

 

 

 

 

Prilog 5

 

 Naziv podnosioca izborne liste,
 odnosno predlagača kandidata

 

 

 

Šifra delatnosti:

 

Broj računa-partije:

 

 

 

Sedište

 

Matični broj:

PIB:

 

 Broj posebnog računa iz člana 12. Zakona:

1.

 

 

 Ime i adresa poslovne banke:

2.

 

 

 

 

 

 

 Ime i prezime odgovornih lica iz člana 13. Zakona:

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVEŠTAJ O POREKLU, VISINI I STRUKTURI PRIKUPLJENIH I UTROŠENIH SREDSTAVA ZA IZBORNU KAMPANJU ZA:

A) Izbore za predsednika Republike

B) Izbori za narodne poslanike

V) Izbori za poslanike u skupštini jedinice teritorijalne autonomije po izbornim listama (upisati naziv jedinice teritorijalne autonomije)

G) Izbori za poslanike u skupštini jedinice teritorijalne autonomije u izbornoj jedinici (upisati naziv izborne jedinice)

D) Izbori za odbornike u skupštini grada, odnosno opštine (upisati ime grada ili opštine)

(Dopuniti i označiti jedno od ponuđenog sa gornjeg spiska).

Redni broj

Prikupljena sredstva

Od toga utrošeno

 

Vrsta

iznos

iznos

1

2

3

4

1

Javni izvori

 

 

1.1.

Budžet Republike Srbije*

 

 

1.2.

Budžet jedinice teritorijalne autonomije*

 

 

1.3.

Budžet lokalne samouprave*

 

 

1.4.

Prihodi iz budžeta (1.1, 1.2. i 1.3) dobijeni po osnovu uspeha na izborima**

 

 

 

Ukupno 1:

 

 

2

Privatni izvori

 

 

2.1.

Prihodi političkih stranaka od članarine***

 

 

2.2.

Prilozi ukupno****

 

 

2.2.1.

Prilozi pravnih lica u novcu

 

 

2.2.2.

Prilozi pravnih lica u vidu poklona, besplatnih ili netržišno plaćenih usluga

 

 

 

Specifikacija 2.2.1. i 2.2.2.: Naziv i sedište pojedinačnog davaoca priloga čija ukupna vrednost premašuje 6000,00 dinara, kao i iznos priloga tog davaoca

 

 

2.2.3.

Prilozi od fizičkih lica u novcu

 

 

2.2.4.

Prilozi fizičkih lica u vidu poklona, besplatnih ili netržišno plaćenih usluga

 

 

 

Specifikacija 2.2.3. i 2.2.4.: Ime, prezime i adresa pojedinačnog davaoca priloga čija ukupna vrednost premašuje 6000,00 dinara, kao i iznos priloga tog davaoca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3.

Prihodi od promotivnih aktivnosti političkih stranaka***

 

 

2.4.

Prihodi od imovine političkih stranaka***

 

 

2.5.

Legati***

 

 

 

Ukupno 2:

 

 

 

Ukupno 1+2:

 

 

3

Utrošena sredstva

 

 

 

Vrsta troška

Iznos
troška
*****

Primalac
sredstava
******

3.1.

Štampani materijal

 

 

3.1.1.

Letak*****

 

 

 

Letak 1

 

 

 

Dizajn i štampa

 

 

 

Troškovi distribucije

 

 

 

Letak 2

 

 

 

...................

 

 

3.1.2.

Plakat*****

 

 

 

Plakat 1

 

 

 

Dizajn i štampa

 

 

 

Troškovi postavljanja (podela, lepljenje....)

 

 

 

Plakat 2

 

 

 

..................

 

 

3.1.3.

Bilbord*****

 

 

 

Bilbord 1

 

 

 

Dizajn i štampa

 

 

 

Troškovi postavljanja (zakup bilborda...)

 

 

 

Bilbord 2

 

 

 

..................

 

 

3.1.4.

Ostalo

 

 

3.2.

Troškovi oglašavanja u štampi

 

 

3.2.1.

Oglas*****

 

 

 

Oglas 1

 

 

 

Idejno rešenje i izrada

 

 

 

Troškovi oglašavanja (veličina i pozicija oglasa)

 

 

 

Oglas 2

 

 

 

..................

 

 

3.3.

Troškovi oglašavanja na televiziji

 

 

3.3.1.

Oglas*****

 

 

 

Oglas 1

 

 

 

Idejno rešenje i izrada

 

 

 

Troškovi oglašavanja (vreme emitovanja i trajanje termina)

 

 

 

Oglas 2

 

 

 

..................

 

 

 

...........................

 

 

3.3.2.

Termin*****

 

 

 

Termin 1

 

 

 

Troškovi oglašavanja (vreme emitovanja i trajanje termina)

 

 

 

Termin 2

 

 

 

..................

 

 

3.4.

Troškovi oglašavanja na radiju*****

 

 

 

Oglas 1

 

 

 

Idejno rešenje i izrada

 

 

 

Troškovi oglašavanja (vreme emitovanja i trajanje oglasa)

 

 

 

Oglas 2

 

 

 

..................

 

 

3.4.2.

Termin*****

 

 

 

Termin 1

 

 

 

Troškovi oglašavanja (vreme emitovanja i trajanje termina)

 

 

 

Termin 2

 

 

 

..................

 

 

3.5.

Troškovi oglašavanja na internetu

 

 

3.5.1.

Sajt*****

 

 

 

Idejno rešenje i izrada

 

 

 

Troškovi oglašavanja (vreme emitovanja i trajanje oglasa)

 

 

3.5.2.

Baner*****

 

 

 

Baner 1

 

 

 

Idejno rešenje i izrada

 

 

 

Troškovi oglašavanja (vreme emitovanja i trajanje oglasa)

 

 

 

Baner 2

 

 

 

..................

 

 

3.6.

Troškovi javnih manifestacija

 

 

3.6.1.

Miting*****

 

 

 

Miting 1

 

 

 

Zakup prostora

 

 

 

Tehnička priprema

 

 

 

Putni troškovi

 

 

 

Miting 2

 

 

 

..................

 

 

3.6.2.

Konferencija za novinare*****

 

 

 

Konferencija 1

 

 

 

Zakup prostora

 

 

 

Troškovi reprezentacije

 

 

 

Konferencija 2

 

 

 

.....................

 

 

3.6.3.

Drugi tipovi javnih manifestacija konvencije, punktovi)

 

 

3.7.

Troškovi u vezi sa drugim aktivnostima iz člana 8. Zakona *****

 

 

 

Ukupno 3:

 

 

Prostor za napomene podnosioca izveštaja:

 

 

* - Unose se podaci o sredstvima dobijenim do dana održavanja izbora.

** - Unose se podaci o sredstvima dobijenim do dana podnošenja izveštaja.

*** - Unose se podaci o sredstvima prenetim sa stalnog računa političke stranke, koja vode poreklo u određenim vidovima prikupljanja sredstava za redovan rad političkih stranaka, ostvarenih u skladu sa Zakonom. Koalicije stranaka u napomeni navode sa računa koje članice koalicije su sredstva preneta i u kom iznosu.

**** - Unose se podaci o ukupnoj vrednosti svih primljenih priloga (novčanih i nenovčanih).

***** - Unosi se ukupan iznos troškova za svaku od kategorija (od 3.1. do 3.8.) bez obzira na to da li su troškovi dospeli za plaćanje do momenta podnošenja izveštaja (član 7. stav 2. tačka 5. Pravilnika).

****** - Ukoliko postoji više od jednog primaoca sredstava u određenoj kategoriji (od 3.1. do 3.8.) priložiti posebnu specifikaciju troškova koja sadrži opis i visinu troška i naziv i sedište, odnosno ime i adresu primaoca sredstava. U tom slučaju se u kolonu 4 obrasca unosi napomena o posebnoj specifikaciji.

 

Mesto:

 

(M.P.)

Ovlašćeno lice,

Datum: