ODLUKA
O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 22/2009 i 3/2010 - dr. odluka)

 

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se bliži uslovi za obavljanje, organizaciju i način obavljanja auto-taksi prevoza putnika na teritoriji grada Zaječara.

Član 2

Auto-taksi prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi prevoz) je vid javnog prevoza putnika na teritoriji grada Zaječara.

Taksi prevoz je vid vanlinijskog prevoza za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća iznos koji pokaže taksimetar.

Taksi prevoz se obavlja vozilom koje je namenjeno i pogodno za taksi prevoz, ako ispunjava uslove propisane zakonom i ovom Odlukom.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati preduzetnici i pravna lica registrovana za obavljanje ove vrste delatnosti (u daljem tekstu: prevoznici), u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik ili pravno lice, odnosno kao zaposleni kod preduzetnika ili pravnog lica, u smislu zakona i odredaba ove Odluke.

Član 5

Grad Zaječar donosi godišnji Program potreba za taksi prevozom, u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, kojim se određuju: lokacije taksi stajališta, broj mesta na taksi stajalištima i broj taksi vozila, optimalan da zadovolji potrebe za taksi prevozom putnika na teritoriji grada Zaječara.

Program iz stava 1. donosi Gradonačelnik grada Zaječara, krajem tekuće godine za narednu godinu, na predlog Odeljenja za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave Zaječar (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje), u saradnji sa stručnom službom Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove i Odeljenjem za inspekcijske poslove Gradske uprave Zaječar - Službom za vršenje inspekcijskog nadzora iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i zaštite životne sredine (u daljem tekstu: inspektor za saobraćaj).

II - USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

 

A) PREDUZETNIK

Član 6

Fizičko lice može obavljati taksi prevoz kao preduzetnik ako, pored ostalih uslova propisanih zakonom, ispunjava i sledeće uslove:

1. da je registrovan za obavljanje taksi prevoza;

2. da ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom "B" kategorije, najmanje dve godine i važeće lekarsko uverenje;

3. da je vlasnik putničkog automobila za obavljanje taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi vozilo), odnosno da poseduje valjan pravni akt kojim se utvrđuje pravo korišćenja taksi vozila (ugovor o zakupu, ugovor o lizingu...);

4. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti auto-taksi prevoza, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja auto-taksi prevoza, odnosno zabrana upravljanja vozilima "B" kategorije;

5. da poseduje polisu za osiguranje putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

Preduzetnik može obavljati taksi prevoz samo jednim vozilom kojim lično upravlja, ili sa više vozila i zaposlenim taksi vozačima, za koje je izdato odgovarajuće odobrenje od nadležnog Odeljenja.

Ako je taksi vozač zaposleno lice kod preduzetnika mora da ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana pod tačkama 2. i 4. i da ima zaključen Ugovor o radu sa poslodavcem.

B) PRAVNO LICE

Član 7

Pravno lice može obavljati taksi prevoz ako, pored ostalih uslova propisanih zakonom, ispunjava i sledeće uslove:

- da je registrovano za obavljanje delatnosti taksi prevoza, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom;

- da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti auto-taksi prevoza, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja auto-taksi prevoza;

- da je vlasnik ili korisnik vozila po osnovu valjanog pravnog akta kojim se utvrđuje pravo korišćenja taksi vozila (ugovor o zakupu, ugovor o lizingu), koja ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom Odlukom;

- da poseduje polisu za osiguranje putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

Taksi vozač zaposlen kod pravnog lica mora da ispunjava uslove iz člana 6. stava 1. pod tačkama 2. i 4. i da ima zaključen Ugovor o radu sa poslodavcem.

V) TAKSI VOZILO

Član 8

Taksi prevoz putnika obavlja se fabrički proizvedenim putničkim automobilom koji ima najviše pet sedišta, računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata i koje, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je registrovano;

2. da je tehnički ispravno;

3. da ima digitalni taksimetar koji je tehnički ispravan, baždaren, plombiran i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv za putnika;

4. da ima u vozilu cenovnik usluga koji je overen od nadležnog Odeljenja, kao i naziv auto-taksi prevoznika, tako da budu vidljivi za putnika;

5. da na krovu vozila ima svetleću oznaku jedinstvenog oblika i boje koja sadrži: obostrani natpis "TAXI", natpis "ZAJEČAR" i broj krovne oznake, sinhronizovanu tako da se gasi kada je uključen taksimetar;

6. da ima vatrogasni aparat sa važećom potvrdom o kontroli i ispravnosti aparata;

7. da reklamne poruke i nalepnice (ako ih ima) ne budu na staklenim površinama na prednjoj i zadnjoj strani vozila;

8. da je spolja i iznutra čisto i bez fizičkih nedostataka.

Izgled krovne oznake iz tačke 5. prethodnog stava, određuje Gradonačelnik grada Zaječara, posebnim aktom.

Prevoznici mogu na zadnjim vratima motornog vozila kojim se obavlja taksi prevoz ispisati natpis sa svojim poslovnim imenom i brojem telefona, prema aktu iz stava 2. ovog člana.

Član 9

Odeljenje nadležno za inspekcijske poslove - inspektor za saobraćaj proverava ispunjenost uslova za taksi vozilo propisanih zakonom i članom 8. stav 1. ove Odluke, o čemu donosi rešenje.

Ispunjenost uslova inspektor za saobraćaj utvrđuje pregledom vozila i uvidom u potrebnu dokumentaciju: važeću saobraćajno tehničku dokumentaciju, polisu o osiguranju putnika od posledica nesretnog slučaja u javnom prevozu i dr.

Rešenje inspektora za saobraćaj iz stava 1. ovog člana izdaje se sa rokom važenja od jedne godine.

Član 10

Prevoznik je dužan da inspekcijski pregled taksi vozila obavi u sledećim slučajevima:

- pre podnošenja zahteva za obavljanje delatnosti taksi prevoza na teritoriji grada Zaječara;

- pre isteka roka važenja Rešenja o pregledu taksi vozila, odnosno rešenja o obavljanju taksi prevoza, najkasnije danom isteka njegove važnosti;

- kada vrši zamenu, odnosno dopunu vozila kojim već obavlja taksi prevoz;

- po nalogu ovlašćenog lica.

III - TAKSI DOZVOLA

Član 11

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza, sa potrebnim dokazima, prevoznici podnose nadležnom Odeljenju.

Član 12

Nadležno Odeljenje, na osnovu dokaza o ispunjavanju uslova iz ove Odluke, donosi rešenje o odobravanju obavljanja taksi prevoza, o čemu vodi posebnu evidenciju.

Rešenje o odobravanju obavljanja taksi prevoza izdaće se ako podnosilac zahteva ispunjava sve propisane uslove i ukoliko postoji slobodno taksi mesto na taksi stajalištima, shodno Programu iz člana 5. ove Odluke.

Rešenje iz prethodnog stava izdaje se sa rokom važenja od godinu dana, ili sa kraćim rokom u slučaju promene statusa prevoznika, odnosno vozila kojima se obavlja taksi prevoz, koja nastane pre isteka ovog roka.

Prevoznici kojima je odobreno obavljanje taksi prevoza, dužni su da za svako taksi vozilo kojim obavljaju taksi prevoz pribave krovnu oznaku.

Nadležno Odeljenje izdaje odgovarajuću krovnu oznaku, uz naknadu koju utvrđuje Gradonačelnik grada Zaječara posebnim rešenjem.

Član 13

Za taksi vozača izdaje se taksi dozvola, koja važi jednu godinu.

Kada taksi vozač trajno prestane da obavlja delatnost taksi prevoza, ili izgubi status zaposlenog kod prevoznika, taksi dozvola prestaje da važi i pre isteka njenog roka važenja.

Taksi dozvola je isprava za taksi vozača, koju vidno ističe u taksi vozilu i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Taksi dozvola sadrži:

- lični broj i fotografiju taksi vozača,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

- poslovno ime i adresu prevoznika,

- sve brojeve krovnih oznaka koje su izdate prevozniku,

- matični broj prevoznika,

- datum izdavanja.

Uz zahtev za izdavanje taksi dozvole, prevoznik je dužan da dostavi i dokaz o izmirenim obavezama po osnovu lokalne komunalne takse za korišćenje obeleženih taksi mesta na taksi stajalištima za svako taksi vozilo, u godišnjem iznosu.

Ukoliko prevoznik ne dostavi dokaz o izmirenim obavezama po osnovu lokalne komunalne takse iz prethodnog stava, nadležno Odeljenje neće izdati taksi dozvolu.

Član 14

Prevoznik je obavezan da:

- svaku promenu podataka iz taksi dozvole prijavi nadležnom Odeljenju najkasnije u roku od osam dana od dana nastupanja promene;

- sve činjenice i dokaze koje se odnose na prestanak, odnosno privremeni prekid obavljanja delatnosti, duži od mesec dana prijave nadležnom Odeljenju najkasnije u roku od osam dana od dana nastupanja promene;

- pri podnošenju prijave o prestanku, odnosno privremenom prekidu obavljanja taksi prevoza dužem od mesec dana, vrati taksi dozvolu i krovnu oznaku nadležnom Odeljenju;

- vrati taksi dozvolu za taksi vozača kome je prestao status zaposlenog.

Prevoznik ne može obavljati taksi prevoz, za period za koji je prijavio mirovanje odnosno privremeni prekid obavljanja delatnosti kod Agencije za privredne registre.

IV - ORGANIZACIJA I NAČIN OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 15

Taksi vozač je dužan da taksi prevoz započne:

- sa taksi stajališta i

- na poziv putnika.

Član 16

Taksi stajalište, u smislu ove Odluke, je određeno i uređeno mesto na javnoj površini, namenjeno za zaustavljanje i parkiranje taksi vozila.

Taksi stajalište se obeležava horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Horizontalnom signalizacijom žute boje obeležava se prostor za stajanje vozila, a na početku i na kraju stajališta, istom bojom, upisuje se oznaka :"TAXI".

Taksi stajalište obeležava se vertikalnim saobraćajnim znakom:

"Zabranjeno parkiranje i zaustavljanje, osim za "TAXI" vozila".

Taksi stajalište uređuje i o njegovom održavanju se stara JP "Direkcija za izgradnju" Zaječar.

Za korišćenje taksi mesta na taksi stajalištima prevoznik plaća lokalnu komunalnu taksu na godišnjem nivou za svako taksi vozilo, prema Odluci o lokalnim komunalnim taksama.

Član 17

Taksi vozači su dužni da taksi vozila postavljaju na taksi stajalištu prema redu dolaska, u granicama obeleženih mesta.

Taksi vozač je dužan da bude u svom vozilu ili u neposrednoj blizini vozila za vreme dok se ono nalazi na taksi stajalištu.

Član 18

Taksi vozač može primiti putnika na prevoz van stajališta, na mestima gde nije zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, samo ako ga putnik zaustavi.

Član 19

Taksi vozač ne sme stajati izvan stajališta iz člana 16. Odluke i na stajalištima određenim za javni prevoz putnika.

Član 20

Taksi vozač je dužan da u vozilo primi svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika prema veličini prostora za prtljag i nosivosti taksi vozila.

Taksi vozač nije dužan da u taksi vozilo primi lica pod uticajem alkohola i opojnih droga, lica obolela od zaraznih bolesti, kao i lični prtljag putnika kojim bi se isprljalo, zagadilo ili oštetilo taksi vozilo.

Taksi vozač ne sme da primi u taksi vozilo decu ispod šest godina starosti bez pratioca.

Član 21

Taksi prevoz započinje ulaskom putnika u vozilo, odnosno prihvatanjem radio - telefonskog poziva putnika.

Taksi vozač je dužan da, po ulasku putnika u vozilo, uključi taksimetar.

Za vreme prevoza putnika, svetlo na krovnoj oznaci mora biti isključeno.

Član 22

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude pristojan i uredan, kao i da ne puši u vozilu za vreme vožnje.

Taksi vozač je dužan da taksi prevoz obavi putem koji odredi putnik, odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika, u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 23

U vozilu kojim se obavlja taksi prevoz mora se nalaziti:

1. rešenje Agencije da je prevoznik registrovan za obavljanje taksi prevoza;

2. važeće odobrenje za obavljanje taksi prevoza;

3. rešenje o inspekcijskom pregledu taksi vozila;

4. važeća taksi dozvola taksi vozača;

5. polisa osiguranja putnika i prtljaga od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu;

6. dokaz o izmirenim obavezama po osnovu lokalne komunalne takse za korišćenje obeleženih taksi mesta na taksi stajalištu;

7. overeni Cenovnik usluga.

Član 24

Naknada za obavljanje taksi prevoza utvrđuje se cenovnikom usluga i naplaćuje u iznosu koji pokaže taksimetar na mestu opredeljenja putnika.

U naknadu za obavljanje taksi prevoza uračunava se i prevoz prtljaga putnika.

Taksi vozač je dužan da putniku izda račun o izvršenoj usluzi.

Član 25

Cenovnik usluga iz prethodnog člana utvrđuje preduzetnik, odnosno pravno lice, a overava ga nadležno Odeljenje.

Član 26

Ako više putnika istovremeno koristi taksi prevoz do istog mesta opredeljenja, naknadu za obavljanje taksi prevoza plaćaju svi putnici u jednakim delovima, prema iznosu koji pokaže taksimetar.

Član 27

U toku taksi prevoza do mesta opredeljenja putnika, taksi vozač može primiti druge putnike samo uz saglasnost putnika koji je započeo korišćenje taksi prevoza.

Ako putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavlja korišćenje prevoza i posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje taksi prevoza, nastavak vožnje se smatra započinjanjem korišćenja taksi prevoza.

Član 28

U slučaju kada ne može da izvrši započeti taksi prevoz zbog kvara na vozilu ili prekida saobraćaja, taksi vozaču pripada kao naknada, iznos koji u momentu prekida taksi prevoza pokaže taksimetar, umanjen za cenu starta.

U slučaju iz prethodnog stava, taksi vozač je u obavezi da putniku obezbedi drugo taksi vozilo.

Član 29

Taksi vozač je dužan da, kada taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe, ukloni krovnu oznaku "TAXI".

Član 30

Taksi vozač ne može prevoziti veći broj putnika od broja registrovanih sedišta u vozilu, niti može naknadno da ugrađuje veći broj sedišta od registrovanih.

V - NADZOR

Član 31

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši inspektor za saobraćaj.

Član 32

Prevoznik je dužan da inspektoru za saobraćaj omogući neometano vršenje kontrole, stavi na uvid sva potrebna dokumenta, da u roku koji inspektor odredi dostavi potrebne podatke i da postupi po nalogu inspektora.

Član 33

Inspektor za saobraćaj je ovlašćen da, radi kontrole taksi prevoza, zaustavlja taksi vozila na putu.

Zaustavljanje vozila iz prethodnog stava vrši se isticanjem znaka na kome je upisano "STOP - INSPEKCIJA".

Taksi vozač je dužan da na znak inspektora zaustavi vozilo.

VI - KAZNENE ODREDBE

Član 34*

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. nije registrovano za obavljanje taksi prevoza (član 7. stav 1. alineja 1 Odluke);

2. obavlja taksi prevoz vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 2. stav 3. i člana 8. stav 1. tačka 1-6. ove Odluke;

3. ne izvrši pregled vozila, shodno članu 10. Odluke;

4. postupi suprotno članu 12. stav 4. Odluke;

5. ako taksi dozvolu ne istakne vidno u taksi vozilu (član 13. stav 3. Odluke);

6. ne postupi u skladu sa članom 14. stav 1. Odluke;

7. ako obavlja taksi prevoz suprotno članu 14. stav 2. Odluke;

8. taksi vozilo ne postavi shodno članu 17. stav 1. Odluke;

9. postupi suprotno zabrani iz člana 19. Odluke;

10. ne obavlja taksi prevoz u skladu sa članom 20. Odluke;

11. taksi vozač zaposlen kod pravnog lica ne uključi taksimetar i ne isključi krovnu oznaku po ulasku putnika u taksi vozilo (član 21. stav 2. i 3. Odluke);

11. ako se u taksi vozilu ne nalaze dokumenta iz člana 23. Odluke;

12. taksi vozač ne izda račun o izvršenoj usluzi (član 24. stav 3. Odluke);

13. prevozi veći broj putnika od broja registrovanih sedišta, odnosno naknadno ugradi veći broj sedišta od registrovanih (član 30. Odluke);

14. ne postupi u skladu sa članom 32. Odluke;

15. taksi vozač ne zaustavi vozilo na znak inspektora za saobraćaj (član 33. stav 3. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 35*

Novčanom kaznom od 50.000 do 800.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. obavlja taksi prevoz vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 8. stav 1. tačka 7. i 8. i čl. 8. stav 3. ove Odluke;

2. taksi vozač ne pokaže dozvolu na zahtev ovlašćenog lica (član 13. stav 3. Odluke);

3. taksi vozač ne započne taksi prevoz u skladu sa čl. 15. Odluke;

4. taksi vozač nije u svom vozilu ili neposrednoj blizini vozila dok se ono nalazi na taksi stajalištu (član 17. stav 2. Odluke);

5. taksi vozač ne obavlja taksi prevoz shodno članu 22. Odluke;

6. taksi vozač izda račun suprotno članu 24. stav 1. i stav 2. Odluke;

7. taksi vozač ne obezbedi putniku drugo taksi vozilo u skladu sa članom 28. stav 2. Odluke;

8. taksi vozač ne ukloni krovnu oznaku "TAXI" kada koristi vozilo za svoje potrebe (čl. 29. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500 do 70.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 36*

Novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. nije registrovan za obavljanje taksi prevoza (član 6. stav 1. alineja 1 Odluke);

2. obavlja taksi prevoz vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 8. Odluke;

3. ne izvrši pregled vozila, shodno članu 10. Odluke;

4. postupi suprotno članu 12. stav 4. Odluke;

5. ako taksi dozvolu ne istakne vidno u vozilu ili je ne pokaže na zahtev ovlašćenog lica (član 13. stav 3. Odluke);

6. ne postupi u skladu sa članom 14. Odluke;

7. ne započne taksi prevoz u skladu sa čl. 15. Odluke;

8. taksi vozilo ne postavi shodno članu 17. stav 1. Odluke;

9. se ne nalazi u vozilu ili neposrednoj blizini vozila dok se ono nalazi na taksi stajalištu (član 17. stav 2. Odluke);

10. postupi suprotno zabrani iz člana 19. Odluke;

11. ne obavlja taksi prevoz u skladu sa članom 20. Odluke;

12. ne uključi taksimetar i ne isključi krovnu oznaku po ulasku putnika u taksi vozilo (član 21. stav 2. i 3. Odluke);

13. ne obavlja taksi prevoz shodno članu 22. Odluke;

14. ako se u taksi vozilu ne nalaze dokumenta iz člana 23. Odluke;

15. izda račun suprotno članu 24. stav 1. i stav 2. Odluke;

16. ne izda račun o izvršenoj usluzi (član 24. stav 3. Odluke);

17. ne obezbedi putniku drugo taksi vozilo u skladu sa članom 28. stav 2. Odluke;

18. ne ukloni krovnu oznaku "TAXI" kada koristi vozilo za svoje potrebe (čl. 29. Odluke);

19. prevozi veći broj putnika od broja registrovanih sedišta, odnosno naknadno ugradi veći broj sedišta od registrovanih (član 30. Odluke);

20. ne postupi u skladu sa članom 32. Odluke;

21. ne zaustavi vozilo na znak inspektora za saobraćaj (član 33. stav 3. Odluke).

Za prekršaje iz stava 1. tačke: 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19. i 21. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 70.000 dinara taksi vozač zaposlen kod preduzetnika.

Član 37

Za prekršaje iz čl. 34. stav 1. tačke: 5, 8, 9. i 11, i člana 36. stav 1. tačke: 5, 9. i 14. Odluke, može se kazniti na licu mesta taksi vozač, novčanom kaznom od 2.500 dinara.

VII - ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Prevoznici kojima je odobreno obavljanje taksi prevoza, dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama ove Odluke, najkasnije u roku od šest meseci od dana njenog stupanja na snagu.

Član 40

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji opštine Zaječar ("Službeni list opština", br. 7/06, 26/06, 6/07, 9/07 i "Službeni list grada Zaječara", br. 3/08 - druga Odluka).

Član 41

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

Napomene

* Novčane kazne za prekršaje određene ovom odlukom izmenjene su Odlukom o valorizaciji novčanih kazni za prekršaje u oblasti privrede ("Sl. list grada Zaječara", br. 3/2010).
Redakcija je zadržala numeraciju članova na način kako su oni objavljeni u "Sl. listu grada Zaječara", br. 22/2009.