UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA MENJAČKIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 67/2006, 116/2006, 24/2007, 118/2007, 92/2008 i 18/2010)

1. Banke i ovlašćeni menjači menjačke poslove obavljaju u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova (u daljem tekstu: Odluka), ovim uputstvom i ugovorom o obavljanju menjačkih poslova (u daljem tekstu: ugovor).

2. Ugovorom se uređuju međusobni odnosi banke i ovlašćenog menjača.

Ugovor sadrži naročito:

- naziv i sedište ugovornih strana;

- odredbu da ugovor ne proizvodi pravno dejstvo ako privredni subjekt nema ovlašćenje Narodne banke Srbije za obavljanje menjačkih poslova;

- spisak menjačkih mesta ovlašćenog menjača;

- minimalne tehničke uslove za obavljanje menjačkih poslova;

- način predaje efektive i čekova;

- način obračuna i naplate provizije za obavljanje menjačkih poslova;

- obaveze u slučaju raskida ugovora.

3. Radi zaključenja ugovora, ovlašćeni menjač je obavezan da:

- nabavi odgovarajuću opremu prema specifikaciji banke, odnosno Narodne banke Srbije, a posebno savremene uređaje za otkrivanje falsifikata (uređaji sa senzorima za markere i magnetnu detekciju koji otkrivaju većinu falsifikata SAD dolara, uređaji koji otkrivaju falsifikate evra i UV lampu);

- menjačko mesto opremi brojačkom mašinom.

4. Nadležna organizaciona jedinica Narodne banke Srbije će ovlašćenom menjaču s kojim je zaključila ugovor o instaliranju, korišćenju i održavanju softvera za obavljanje menjačkih poslova instalirati ovaj softver tek posle pružanja dokaza o uplati naknade za taj softver, a softver će ovom ovlašćenom menjaču biti dat na korišćenje za vreme trajanja tog ugovora.

5. Banka ovlašćenom menjaču s kojim je zaključila ugovor uručuje, za svako menjačko mesto, ovlašćenje, koje je ovlašćeni menjač dužan da istakne na menjačkom mestu.

Ovlašćenom menjaču koji koristi softver Narodne banke Srbije, Narodna banka Srbije uručuje, za svako menjačko mesto, i identifikacione kartice za obavljanje menjačkih poslova korišćenjem softvera Narodne banke Srbije.

5a Narodna banka Srbije uručuje banci jedan kompakt-disk iz tačke 18a Odluke, a početkom svake kalendarske godine uručuje joj novi kompakt-disk iz te tačke ako su se izmenili podaci dostavljeni na prethodnom kompakt-disku.

Narodna banka Srbije uručuje i ovlašćenom menjaču jedan kompakt-disk iz stava 1. ove tačke, na način iz tog stava, i to za svako menjačko mesto.

6. Narodna banka Srbije dostavlja menjačima obaveštenja u vezi sa obavljanjem menjačkih poslova, a posebno obaveštenja koja se odnose na strane novčanice, i to kad od centralnih banaka drugih zemalja i drugih međunarodnih institucija dobije podatke o stranim novčanicama značajne za obavljanje menjačkih poslova.

Ovlašćenim menjačima s kojima je zaključila ugovor, banka obaveštenja u vezi sa obavljanjem menjačkih poslova dostavlja u skladu sa ugovorom.

7. Na menjačkom mestu ovlašćeni menjač mora posedovati:

1) ovlašćenje Narodne banke Srbije za to menjačko mesto;

2) kopije važećih ugovora;

3) kompakt disk iz tačke 5a ovog uputstva, kao i obaveštenja banke, odnosno Narodne banke Srbije koja se odnose na strane novčanice;

4) obaveštenja banke, odnosno Narodne banke Srbije u vezi sa obavljanjem menjačkih poslova.

8. Menjačke poslove kod ovlašćenog menjača neposredno mogu obavljati samo lica koja ispunjavaju uslove iz tačke 4. stav 2, alineje peta, šesta, sedma i deseta, Odluke.

Pored lica iz stava 1. ove tačke, na blagajničkom mestu mogu biti prisutni još samo radnici čije je prisustvo opravdano (radnici obezbeđenja, radnici zaduženi za transport i dr.), dok je drugim licima pristup zabranjen.

Pristup menjačkom mestu dozvoljen je kontrolnom organu, odnosno ovlašćenom licu Narodne banke Srbije koje vrši kontrolu, kada vrši tu kontrolu.

9. Radnici koji rade na menjačkim poslovima mogu u prostoriji menjačkog mesta van kase držati samo svoju gotovinu, i to najviše u iznosu dinarske protivvrednosti 100 evra (džeparac).

Ako su na blagajničkom mestu prisutna i lica iz tačke 8. stav 2. ovog uputstva, njihova gotovina ne može biti veća od iznosa iz stava 1. ove tačke.

10. Rezidenti - fizička lica koja efektivu kupuju u iznosu većem od 5.000 evra, ili u odgovarajućoj protivvrednosti u drugoj stranoj valuti, dužni su da tu kupovinu najave 48 sati ranije.

11. O izvršenom otkupu i prodaji efektive i čekova, menjač izdaje potvrdu, koja ima najmanje jednu kopiju. Original potvrde menjač predaje rezidentu - fizičkom licu, odnosno nerezidentu - fizičkom licu, a kopiju, bez obzira na medij na kome se nalazi, čuva do isteka zakonom utvrđenog roka za čuvanje knjigovodstvene dokumentacije.

Potvrda iz stava 1. ove tačke obavezno sadrži sledeće podatke:

- naziv menjača;

- naziv i adresu menjačkog mesta;

- šifru blagajničkog mesta;

- oznaku posla (otkup, prodaja) i redni broj potvrde, koji se ne sme ponavljati;

- ime i prezime rezidenta - fizičkog lica i nerezidenta - fizičkog lica, njihov lični broj iz važeće lične karte ili broj važeće putne isprave kod svake transakcije čiji je iznos jednak iznosu utvrđenom propisom kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma ili je veći od tog iznosa;

- šifru osnova otkupa (796 i 701 za efektivu a 795 i 699 za čekove) ili prodaje (700 i 701 za efektivu a 795 i 699 za čekove);

- oznaku valute, iznos u stranoj valuti i iznos u dinarima;

- kurs po kome je obavljena transakcija;

- procent i iznos provizije;

- datum i mesto izdavanja potvrde;

- vreme izvršene transakcije;

- potpis blagajnika ili njegovu šifru.

Radi zaštite fizičkog lica od falsifikata, vanopticajnih novčanica i sl. - menjač, pored podataka iz stava 2. ove tačke, u potvrdu iz stava 1. te tačke unosi:

- kod svake prodaje fizičkom licu efektive, i to novčanica apoena od 50 i 100 SAD dolara - ime i prezime rezidenta - fizičkog lica i njegov lični broj iz važeće lične karte ili pasoša, odnosno ime i prezime nerezidenta - fizičkog lica i broj njegove važeće putne isprave, kao i serijske brojeve novčanica;

- kod svake prodaje fizičkom licu efektive, ako ovo lice to zahteva - ime i prezime rezidenta - fizičkog lica i njegov lični broj iz važeće lične karte ili pasoša, odnosno ime i prezime nerezidenta - fizičkog lica i broj njegove važeće putne isprave, kao i serijske brojeve novčanica.

Potvrda iz stava 1. ove tačke mora biti sačinjena u skladu s računovodstvenim standardima i mora da sadrži redni broj, koji se ne sme ponavljati. Programska oprema mora biti izrađena tako da se posle unošenja prvog rednog broja potvrde unose naredni brojevi, koji se do kraja predviđene serije više ne mogu menjati.

U slučaju prekida rada elektronskog sistema na blagajničkom mestu, menjač koristi odštampane obrasce potvrda o otkupu i prodaji efektive i čekova koji već sadrže redne brojeve i vodi evidenciju o utrošenim obrascima tih potvrda. Ove potvrde se štampaju u blokovima - u okviru određenih serijskih brojeva.

Menjač je dužan da, posle uspostavljanja rada elektronskog sistema na blagajničkom mestu, u dnevnik blagajne odmah unese podatke sa obrazaca potvrda o otkupu i prodaji efektive i čekova iz stava 5. ove tačke.

12. Menjač svakodnevno sačinjava dnevnik blagajne o kupovini i prodaji efektive i čekova, koji obavezno sadrži:

- naziv menjača;

- vrstu valute, iznos u valuti, kurs, obračunatu dinarsku protivvrednost, iznos obračunate provizije i ukupan iznos dinara;

- početno stanje efektive i gotovine i njihovo stanje na kraju dana;

- serijske brojeve potvrda o kupovini, odnosno o prodaji i podatke o drugim transakcijama na blagajničkom mestu;

- vreme izvršene transakcije;

- šifru osnova kupovine, odnosno prodaje (efektiva, čekovi);

- pečat i potpis, odnosno numeričku oznaku ovlašćenog menjača;

- mesto i datum.

Podaci u dnevniku blagajne moraju se unositi hronološki, prema vremenskom redosledu transakcija, i moraju odgovarati podacima o iznosima otkupljene, odnosno prodate efektive i čekova, kao i podacima o drugim transakcijama na blagajničkom mestu - po vrsti i iznosima, prema pojedinačnim potvrdama.

Dnevnik blagajne ovlašćeni menjač zaključuje na kraju svakog radnog dana i čuva ga, u štampanom obliku, do isteka zakonom utvrđenog roka za čuvanje knjigovodstvene dokumentacije.

Ovlašćeni menjač je dužan da stanje gotovine i efektive u dnevniku blagajne svakog dana sravnjuje sa stvarnim stanjem gotovine i efektive u kasi, o čemu mora posedovati pismeni dokaz.

13. Menjač je dužan da, pri obavljanju menjačkih poslova, utvrdi da li je strana novčanica ispravna, da li je u opticaju, da li je istekao rok za njenu zamenu i da li je u pitanju novčanica za koju menjač sumnja da je falsifikovana.

Kod obavljanja menjačkih poslova, strana novčanica smatra se neispravnom:

- ako je falsifikovana;

- ako je novčanicu proglasio bezvrednom nadležni organ emitenta;

- ako je procent površine preostalog dela novčanice manji od procenta koji utvrđuje banka;

- ako je deo koji nedostaje na novčanici nadoknađen drugom vrstom papira ili papirom s druge novčanice, što se kvalifikuje kao pokušaj prepravke i podleže ekspertizi;

- ako su glavni motivi ili oznake apoena prepravljeni na bilo koji način i iz bilo kojih pobuda;

- ako je pranjem ili delovanjem neke supstance izbledela u tolikoj meri da su njene osnovne karakteristike (vrsta valute, apoen, elementi zaštite i dr.) neprepoznatljive;

- ako je umrljana jarkom bojom (alert colours) kojom se vrši hemijska zaštita u transportu, odnosno kojom se novčanice boje u slučaju nasilnog otvaranja pakovanja novca (ovakve novčanice su obično obojene po ivicama i uglovima, a mogu biti obojeni i njihovi štampani delovi, i to jednom od jarkih boja - crvenom, crnom, plavom, zelenom i sl., pri čemu se kod pokušaja skidanja ovih boja često dobije bleđa nijansa boje i najčešće se oštete mesta s kojih je pokušano skidanje boje);

- ako na postojećem delu novčanice nedostaju svi zaštitni elementi (npr. vodeni žig, magnetna zaštita, obojena vlakna, sigurnosna nit, mikrotekst) ili su ovi elementi nečitljivi;

- ako na postojećem delu novčanice nedostaju sva obeležja autentičnosti (npr. naziv banke, serijski broj, vrednost novčanice iskazana slovima i brojevima, glavna slika) ili su ta obeležja nečitljiva;

- ako je do te mere lepljiva, natopljena uljem, uništena vatrom, hemikalijama, truljenjem i sl., odnosno kontaminirana da ne može biti ispitana.

14. (Brisana)

15. Ako ovlašćeni menjač nije siguran da je neka novčanica u opticaju, podnosioca takve novčanice uputiće na banku s kojom je zaključio ugovor.

Na način iz stava 1. ove tačke postupa se i ako je strana novčanica do te mere oštećena ili pohabana da se ne može identifikovati.

16. Ako pri podnošenju strane novčanice na otkup menjač posumnja da je u pitanju falsifikat, dužan je da na odgovarajući način pokuša da zadrži lice koje je podnelo tu novčanicu i da odmah pozove radnika organa unutrašnjih poslova. U prisustvu radnika tog organa sačinjava se zapisnik o oduzimanju sumnjive novčanice, u tri primerka, s podacima o podnosiocu, kao i o samoj novčanici (vrsta valute, apoen, serijski broj i dr.). Sumnjiva novčanica se, uz jedan primerak zapisnika, dostavlja organizacionoj jedinici Narodne banke Srbije u čijem su delokrugu poslovi trezora, radi ekspertize, drugi primerak zapisnika dostavlja se nadležnom sekretarijatu ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, a treći zadržava menjač za svoje potrebe. Licu koje je podnelo sumnjivu novčanicu izdaje se potvrda o oduzimanju te novčanice.

Narodna banka Srbije obaveštava menjača o izvršenoj ekspertizi - na obrascu Izveštaj o ekspertizi novca, koji se sastoji od četiri numerisana primerka: prvi primerak dostavlja se nadležnom sekretarijatu ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove na teritoriji na kojoj je falsifikat otkriven, drugi i treći primerak dostavljaju se menjaču, a četvrti ostaje u arhivi Narodne banke Srbije. Ako se ekspertizom ustanovi da je dostavljena novčanica ispravna, novčanica se vraća pošiljaocu.

Kod otkrivanja falsifikata strane novčanice posle otkupa, bez obzira na to da li je njen podnosilac poznat, zapisnik se sastavlja komisijski - u četiri primerka: jedan primerak zapisnika i sumnjiva novčanica dostavljaju se organizacionoj jedinici Narodne banke Srbije u čijem su delokrugu poslovi trezora, jedan nadležnom sekretarijatu ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, a dva zadržava menjač.

Ako sumnjivu novčanicu na otkup podnese lice s diplomatskim pasošem, tom licu se izdaje potvrda o oduzimanju novčanice, ako je moguće na jednom od svetskih jezika. Od tog lica se (bez prisustva radnika organa unutrašnjih poslova) uzimaju potrebni podaci i o tome obaveštava nadležni sekretarijat ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove. Sastavljanje i dostava zapisnika o oduzimanju ove novčanice vrše se na način utvrđen u stavu 1. ove tačke.

17. Putnički ček se otkupljuje po sledećem postupku: korisnik čeka je dužan da drugi potpis na čeku, koji mora da odgovara prvom potpisu, stavi u prisustvu menjača na šalteru. Radi utvrđivanja autentičnosti potpisa, odnosno utvrđivanja da ček na naplatu podnosi pravi korisnik - menjač potpise na čekovima upoređuje s potpisom korisnika na njegovoj putnoj ispravi.

Ako treće lice ovlašćenom menjaču podnese na otkup putnički ček koji je korisnik na oba mesta već potpisao i na kome je, na mestu predviđenom za popunjavanje naredbe (pay to order), naredba već popunjena na ime lica koje taj ček podnosi na otkup - podnosioca ovog čeka ovlašćeni menjač upućuje na banku s kojom je zaključio ugovor.

Kod svakog otkupa putničkog čeka, ovlašćeni menjač je dužan da u potvrdu o otkupu unese: ime i prezime rezidenta - fizičkog lica i nerezidenta - fizičkog lica, njihov lični broj iz važeće lične karte ili broj važeće putne isprave, mesto stalnog prebivališta i adresu, serijski broj i mesto izdavanja čeka.

18. Ako bankarski ček podnet na otkup ispunjava sve potrebne uslove, menjač će od korisnika (remitenta) zahtevati da ga indosira pred njim - stavljanjem potpisa na poleđini čeka (po njegovoj širini), a identitet korisnika utvrdiće na osnovu važeće putne isprave ili važeće lične karte. Kad se identitet korisnika utvrđuje na osnovu putne isprave, potpis mora biti identičan potpisu na toj ispravi.

Ako ovlašćeni menjač primi na šalteru bankarski ček na kome se iznos ispisan slovima ne slaže sa iznosom ispisanim ciframa, takav ček neće otkupiti, a korisnika će uputiti na banku s kojom je zaključio ugovor da ga preuzme na naplatu (inkaso).

Ako na bankarskom čeku nedostaje neki od bitnih elemenata čeka, ili je neki od tih elemenata prepravljen, nečitak ili radiran (sastrugan) - ovlašćeni menjač takav ček neće otkupiti, a korisnika će uputiti na banku s kojom je zaključio ugovor. Ovlašćeni menjač neće otkupiti ni bankarski ček koji je izdat u više primeraka (što se vidi iz oznake na samom čeku - First, Original, Second, Duplicate) ako se ne podnesu svi primerci tog čeka.

Ovlašćeni menjač može otkupiti bankarski ček kad korisnik preda i original i kopiju tog čeka i kad oba primerka prethodno potpiše (indosira) na poleđini. I original i kopiju čeka ovlašćeni menjač dostavlja banci s kojom je zaključio ugovor.

19. Efektivu iz tač. 14. i 15. Odluke, ovlašćeni menjač prodaje banci na način i u terminima predviđenim Odlukom i ugovorom, uz potvrdu o izlazu efektive radi prodaje banci.

Tač. 20. i 21. (Brisane)

22. Prilikom predaje banci otkupljenih čekova, ovlašćeni menjač je dužan da za putničke čekove koji glase na stranu valutu stavi svoj pečat na lice čeka (na mestu za popunjavanje naredbe - order), kao i na njegovu poleđinu (po širini), s potpisom ovlašćenog lica. U slučaju da korisnik čeka nije popunio datum, datum otkupa čeka dužan je da stavi ovlašćeni menjač.

23. Ovlašćeni menjač može gotovinu i efektivu iz blagajne jednog menjačkog mesta prenositi u blagajnu drugog menjačkog mesta.

Prenos iz stava 1. ove tačke mora pratiti potvrda o internom izlazu, odnosno ulazu gotovine, odnosno efektive, kao i dokument s popisom specifikovanih iznosa u gotovini i efektivi koje su predmet prenosa, koji je, i to na oba menjačka mesta, potpisao ovlašćeni menjač ili lice koje on ovlasti i koji je overen pečatom tog ovlašćenog menjača.

Potvrde i dokument iz stava 2. ove tačke ovlašćeni menjač je dužan da čuva na oba menjačka mesta.

24. Efektivu ostvarenu u smislu Odluke ovlašćeni menjač može položiti na poseban tekući devizni račun kod banke otvoren u skladu s propisom kojim se uređuju uslovi otvaranja i način vođenja deviznih računa rezidenata.

Efektivu iz stava 1. ove tačke čini efektiva koju ovlašćeni menjač kupuje od banke radi obezbeđenja valutne strukture u smislu tačke 13. Odluke i efektiva koju ovlašćeni menjač ostvari otkupom od fizičkih lica.

Banka otkup efektive od ovlašćenog menjača, odnosno prodaju efektive ovlašćenom menjaču vrši preko posebnog tekućeg deviznog računa ovlašćenog menjača kod banke.

25. Putujući menjač mora u vreme poslovanja, pored potvrde da je uključen u menjačko mesto menjača, koju mu izdaje menjač, posedovati ovlašćenje menjača čiji je on deo, kao i na vidnom mestu istaknut bedž sa svojim imenom i prezimenom i oznakom "PUTUJUĆI MENJAČ".

Putujući menjač posluje sa efektivom i gotovinom koje mu dnevno dotira menjačko mesto u koje je uključen. Posle završetka smene, putujući menjač sastavlja dnevnik blagajne i ukupnu efektivu i gotovinu predaje menjačkom mestu u koje je uključen.

26. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije svakodnevno, u elektronskom obliku, dostavlja izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima, i to na obrascu koji je, kao Prilog 1, odštampan uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo.

Izveštaj iz stava 1. ove tačke obuhvata i podatke o otkupu efektive i čekova od ovlašćenog menjača, kao i podatke o prodaji efektive i čekova ovlašćenom menjaču s kojim banka ima zaključen ugovor.

U slučaju prekida rada elektronskog sistema, banka je dužna da, odmah posle uspostavljanja rada tog sistema, dostavi izveštaj iz stava 1. ove tačke.

27. Ovlašćeni menjač koji koristi softver Narodne banke Srbije dužan je da Narodnoj banci Srbije svakodnevno, u elektronskom obliku, dostavlja izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima, i to na obrascu koji je, kao Prilog 2, odštampan uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo.

U slučaju prekida rada elektronskog sistema, ovlašćeni menjač je dužan da, odmah posle uspostavljanja rada tog sistema, dostavi izveštaj iz stava 1. ove tačke.

Ovlašćeni menjač koji koristi softver banke dužan je da toj banci svakodnevno dostavlja izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima, i to na obrascu iz stava 1. ove tačke.

28. (Brisana)

29. Danom primene ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova i postupku kontrole menjačkih poslova ("Službeni glasnik RS", br. 42/2005 i 77/2005).

30. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 7. avgusta 2006. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmenama i dopunama
Uputstva za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova

("Sl. glasnik RS", br. 116/2006)

6. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. januara 2007. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmenama
Uputstva za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova

("Sl. glasnik RS", br. 24/2007)

7. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 5. marta 2007. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmenama i dopunama
Uputstva za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova

("Sl. glasnik RS", br. 118/2007)

10. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. januara 2008. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmenama i dopunama
Uputstva za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova

("Sl. glasnik RS", br. 92/2008)

7. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. januara 2009. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmenama
Uputstva za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova

("Sl. glasnik RS", br. 18/2010)

13. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. aprila 2010. godine.

 

Prilog 1

 

(naziv banke)

 

(matični broj)

 

 

DNEVNI IZVEŠTAJ BANKE
O OBAVLJENIM MENJAČKIM POSLOVIMA

na dan _______________

 

Oznaka
valute

OTKUP EFEKTIVE

OTKUP ČEKOVA

PRODAJA EFEKTIVE

PRODAJA ČEKOVA

Stanje na namenskim deviznim računima ovlašćenih menjača

Od rezidenata fizičkih lica

Od nerezidenata fizičkih lica

Od ovlašćenih menjača

Od rezidenata fizičkih lica

Od nerezidenata fizičkih lica

Od ovlašćenih menjača

Rezidentima fizičkim licima

Nerezidentima fizičkim licima

Ovlašćenim menjačima

Rezidentima fizičkim licima

Nerezidentima fizičkim licima

Ovlašćenim menjačima

šifra
(796)

šifra
(701)

šifra
(572)

šifra
(795)

šifra
(699)

šifra
(572)

šifra
(700)

šifra
(701)

šifra
(573)

šifra
(795)

šifra
(699)

šifra
(573)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mesto i datum)

 

(pečat i potpis)

 

 

 

Prilog 2

 

(naziv ovlašćenog menjača)

(matični broj i naziv banke s kojom ovlašćeni menjač ima zaključen ugovor)

DNEVNI IZVEŠTAJ OVLAŠĆENOG MENJAČA
O OBAVLJENIM MENJAČKIM POSLOVIMA

na dan ________________________

 

Oznaka valute

Početno stanje u blagajni *

Kupljena efektiva od banke

OTKUP EFEKTIVE

OTKUP ČEKOVA

PRODAJA EFEKTIVE

PRODAJA ČEKOVA

Prodata efektiva banci (tačka 14. Odluke)

Prodata efektiva banci (tačka 15. Odluke)

Ulaz u blagajnu po osnovu podizanja s namenskog deviznog računa kod banke

Izlaz iz blagajne po osnovu uplate na namenski devizni račun kod banke

Stanje u blagajni na kraju dana *

PREDATI ČEKOVI

Od rezidenata fizičkih lica

Od nerezidenata fizičkih lica

Od rezidenata fizičkih lica

Od nerezidenata fizičkih lica

Rezidentima fizičkim licima

Nerezidentima fizičkim licima

Rezidentima fizičkim licima

Nerezidentima fizičkim licima

šifra (573)

šifra (796)

šifra (701)

šifra (795)

šifra (699)

šifra (700)

šifra (701)

šifra (795)

šifra (699)

šifra (572)

šifra (572)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mesto i datum)

 

(pečat i potpis)

 

* Iznos dinara uključuje se u početno stanje, odnosno u stanje na kraju dana.