ODLUKA
O NAKNADAMA SUDIJE KOJI JE PREMEŠTEN, ODNOSNO UPUĆEN

("Sl. glasnik RS", br. 18/2010)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi pod kojima sudija koji je premešten odnosno upućen u drugi sud, ministarstvo nadležno za pravosuđe, ustanovu ili međunarodnu organizaciju (u daljem tekstu: sudija koji je premešten, odnosno upućen) ostvaruje pravo na naknadu troškova koji nastaju u vezi s njegovim radom, način ostvarivanja prava i visina naknade.

Sudiji iz stava 1. ovog člana nadoknađuju se:

1) troškovi smeštaja;

2) troškovi selidbe;

3) troškovi poseta porodici;

4) troškovi za odvojen život od porodice;

5) troškovi prevoza za dolazak na rad i za odlazak sa rada.

Članovima porodice sudije smatraju se bračni drug, odnosno vanbračni partner i deca (bračna, vanbračna, usvojena, pastorčad, štićenik i hranjenik), koji sa sudijom zajedno žive i troše sredstva.

TROŠKOVI SMEŠTAJA

Član 2

Sudija koji nema rešeno stambeno pitanje u mestu u koje je premešten, odnosno upućen, a kome nije dat na korišćenje službeni stan, niti mu je na drugi način obezbeđen smeštaj, ima pravo na naknadu troškova smeštaja u visini razlike između stvarnih troškova smeštaja i visine troškova koje bi imao da koristi odgovarajući službeni stan.

Stvarni troškovi smeštaja priznaju se najviše do iznosa prosečne tržišne vrednosti mesečne zakupnine jednosobnog stana u mestu rada.

Troškovi iz stava 1. ovog člana priznaju se ako je udaljenost od mesta prebivališta do mesta rada veća od 70 km ili ako je iz objektivnih razloga (stanje puteva, organizacija javnog prevoza i sl.) otežan dolazak na rad i odlazak sa rada.

Sudija je dužan da podnese ugovor o zakupu stana overen u sudu, radi ostvarivanja naknade troškova smeštaja.

TROŠKOVI SELIDBE

Član 3

Sudiji koji je premešten, odnosno upućen nadoknađuju se troškovi selidbe: troškovi prevoza pokućstva - u visini koja odgovara najekonomičnijem prevozu stvari, prema tarifi prevoznika i troškovi pakovanja pokućstva - u paušalnom iznosu od 5.000,00 dinara.

Zahtev za naknadu troškova selidbe sa dokazima o tim troškovima, podnosi se u roku od osam dana od dana preseljenja.

TROŠKOVI POSETA PORODICI

Član 4

Sudija koji živi odvojeno od svoje porodice ima pravo na naknadu troškova prevoza radi posete porodici, i to najviše za četiri putovanja mesečno, u visini stvarnih troškova prevoza u međugradskom saobraćaju.

Sudija je dužan da podnese dokaz o visini cene karte u međugradskom saobraćaju radi ostvarivanja naknade troškova iz stava 1. ovog člana.

TROŠKOVI ZA ODVOJEN ŽIVOT OD PORODICE

Član 5

Sudiji koji je premešten, odnosno upućen nadoknađuju se troškovi za odvojen život od porodice ako je novo mesto rada više od 70 km udaljeno od mesta njegovog prebivališta ili ako je iz objektivnih razloga (stanje puteva, organizacija javnog prevoza i sl.) otežan dolazak na rad i odlazak sa rada, živi odvojeno od porodice i nema rešeno stambeno pitanje u novom mestu rada.

Sudiji iz stava 1. ovog člana isplaćuje se mesečna naknada troškova za odvojen život od porodice, koja iznosi 75% prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan isplate.

Sudija je dužan da podnese dokaz o mestu prebivališta članova porodice radi ostvarivanja naknade troškova iz stava 2. ovog člana.

TROŠKOVI PREVOZA ZA DOLAZAK NA RAD I ZA ODLAZAK SA RADA

Član 6

Sudiji koji nema obezbeđen prevoz do mesta upućivanja, odnosno premeštaja i koji u tom mestu nema rešeno stambeno pitanje, obezbeđen službeni stan ili smeštaj i ne prima naknadu za troškove smeštaja, nadoknađuju se troškovi prevoza za dolazak na rad i za odlazak sa rada u visini cene mesečne pretplatne karte u međugradskom saobraćaju, odnosno u visni cene karte u međugradskom saobraćaju, ako ne postoji mogućnost korišćenja mesečne pretplatne karte.

Sudija je dužan da podnese dokaz o visini cene mesečne pretplatne karte, odnosno karte u međugradskom saobraćaju radi ostvarivanja naknade troškova iz stava 1. ovog člana.

Član 7

Pravo na naknadu troškova sudiji koji je upućen u međunarodnu organizaciju, način ostvarivanja i visina naknade propisaće se posebnom odlukom.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".