PRAVILNIK
O KUĆNOM REDU POSEBNOG ODELJENJA ZA IZDRŽAVANJE KAZNE ZATVORA ZA KRIVIČNA DELA ORGANIZOVANOG KRIMINALA

("Sl. glasnik RS", br. 18/2010)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju način života i rada osuđenih u Posebnom odeljenju za izdržavanje kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala u kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem.

Član 2

Tekst ovog pravilnika dostupan je osuđenom sve vreme izvršenja kazne, na jeziku koji je u upotrebi u Posebnom odeljenju za izdržavanje kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala u kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem (u daljem tekstu: Posebno odeljenje), u skladu sa zakonom koji uređuje službenu upotrebu jezika i pisma.

Osuđeni koji je nepismen, ne može da čita ili je gluvonem, ili ne poznaje jezik, o pravima i obavezama za vreme izdržavanja kazne u Posebnom odeljenju biće upoznat usmeno ili uz pomoć tumača.

II PRIJEM OSUĐENOG

Identifikacija osuđenog

Član 3

Prilikom prijema osuđenog utvrđuje se njegov identitet, na osnovu izvršne presude, konačne odluke kojom se osuđeni upućuje na izvršenje kazne zatvora u Posebno odeljenje, naloga za prijem u Posebno odeljenje, ličnih isprava (lične karte, putne isprave) ili drugih dokumenata pogodnih za utvrđivanje identiteta izdatih od strane nadležnih organa.

U slučaju sumnje u identitet osuđenog, zaposleni koji obavlja poslove u Posebnom odeljenju (u daljem tekstu: službeno lice) zadržaće lice koje je upućeno na izvršenje kazne i o tome odmah obavestiti područni organ policije, koji će preduzeti mere radi utvrđivanja identiteta.

Lični pretres i pregled tela osuđenog

Član 4

Prilikom prijema obavlja se lični pretres i pregled tela osuđenog.

Lični pretres osuđenog obavljaju službena lica.

Pregled tela osuđenog obavljaju, po pravilu, najviše dva službena lica istog pola kao i osuđeni, u odvojenoj prostoriji i bez prisustva drugih lica.

Ukoliko je potreban, pregled telesnih otvora osuđenog obavlja zdravstveni radnik.

Lični pretres i pregled tela obavlja se na način kojim se poštuje ličnost i dostojanstvo osuđenog i čuvaju njegove lične stvari.

Postupanje sa ličnim stvarima osuđenog

Član 5

Prilikom prijema u Posebno odeljenje obavlja se pregled ličnih stvari osuđenog.

Osuđenom licu se privremeno oduzimaju novac, dragocenosti, mobilni telefon, stvari koje, u skladu sa ovim pravilnikom, osuđeni ne može posedovati i druge stvari podobne za ugrožavanje lica, uništavanje imovine i ugrožavanje bezbednosti u Posebnom odeljenju.

Osuđeni zadržava ortopedska i druga medicinska pomagala, a po odobrenju lekara i nužne lekove.

Kvarljive lične stvari se uništavaju u prisustvu osuđenog, o čemu se sačinjava zapisnik čiji se primerak uručuje osuđenom.

Član 6

O privremeno oduzetim stvarima sačinjava se potvrda koja sadrži sledeće podatke: broj potvrde; ime i prezime osuđenog; ime jednog od roditelja; vrstu, količinu, težinu i druga bitna svojstva oduzetih stvari; datum i čas privremenog oduzimanja i potpis službenog lica. Potvrda se sačinjava u tri primerka.

Primerak potvrde uručuje se osuđenom, drugi primerak se ulaže u arhivu Posebnog odeljenja, a treći na depozit osuđenog.

Ako se privremeno oduzimaju devizne novčanice, upisuje se vrsta valute, apoeni i serijski brojevi novčanica.

Član 7

Stvari za koje postoji verovatnoća da su u vezi sa drugim krivičnim delom, privremeno se oduzimaju od osuđenog i o tome se obaveštava nadležni državni organ. O privremeno oduzetim stvarima sačinjava se zapisnik i izdaje potvrda iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika.

Čuvanje privremeno oduzetih stvari

Član 8

Privremeno oduzete stvari od osuđenog se popisuju u evidenciju koja se vodi u Posebnom odeljenju i stavljaju na polog ili se predaju, odnosno dostavljaju o trošku osuđenog licu koje on odredi.

Oduzete stvari koje nisu predate, dostavljene ili uništene čuvaju se u posebnoj prostoriji Posebnog odeljenja, osigurane od oštećenja i nestanka.

Devizne novčanice i dragocenosti čuvaju se u kasi ili na drugom sigurnom mestu.

Vraćanje privremeno oduzetih stvari

Član 9

Prilikom otpuštanja sa izvršenja kazne osuđenom se vraćaju privremeno oduzete stvari, o čemu se sačinjava zapisnik. Primerak zapisnika uručuje se osuđenom.

U slučaju obustavljanja upućivanja osuđenog u Posebno odeljenje, privremeno oduzete stvari koje su oduzete od osuđenog prilikom prijema i za vreme izdržavanja kazne, a koje nisu predmet izvršenja drugog krivičnog dela ili disciplinskog prestupa, dostavljaju se kazneno-popravnom zavodu u kome osuđeni nastavlja izdržavanje kazne.

Telefonski poziv osuđenog po prijemu

Član 10

Odmah po prijemu, osuđenom se omogućava da se jednim telefonskim pozivom javi bračnom drugu, detetu, roditelju, usvojeniku, usvojitelju, bratu ili sestri (u daljem tekstu: bliski srodnici) o trošku Posebnog odeljenja.

Lekarski pregled i higijenske mere

Član 11

Posle prijema u Posebno odeljenje, lekar odmah obavlja zdravstveni pregled osuđenog.

Posle zdravstvenog pregleda, osuđeni će se okupati i zadužiti sa čistom odećom, obućom, rubljem i posteljinom.

U slučaju potrebe zdravstveni radnik će obaviti dezinfekciju i dezinsekciju osuđenog i preduzeti druge neophodne higijenske mere.

Prilikom pregleda i preduzimanja higijenskih mera poštuje se ličnost i dostojanstvo osuđenog.

Prijemno odeljenje

Član 12

Posle prijema osuđenog obrazuje se lični list u koji se unose matični broj i podaci o osuđenom, prikupljeni tokom krivičnog postupka i postupka upućivanja osuđenog na izdržavanje kazne zatvora u Posebno odeljenje.

Službena lica osuđenog fotografišu, uzimaju otiske papilarnih linija sa prstiju, mere njegovu telesnu težinu i visinu, beleže lični opis, osobene znake, tetovaže i druga obeležja ukoliko ih ima.

Razvrstavanje osuđenog

Član 13

Posle prijema u Posebno odeljenje, u roku od sedam dana, upoznaje se ličnost osuđenog sa psihološkog, kriminološkog i bezbednosnog stanovišta.

Na osnovu podataka o upoznavanju osuđenog, podataka prikupljenih tokom krivičnog postupka i postupka upućivanja na izdržavanje kazne, upravnik kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa sa posebnim obezbeđenjem u kome se nalazi Posebno odeljenje (u daljem tekstu: upravnik zavoda) donosi program postupanja, koji sadrži: procenjene kapacitete, motivaciju za promenu kriminalnog ponašanja i kvantifikovanu procenu rizika osuđenog, njegov smeštaj u određenu prostoriju, zadatke službenih lica u realizaciji programa i grupu u kojoj će osuđeni ostvarivati režim aktivnosti, u skladu sa utvrđenim stepenom rizika i potrebama.

Program postupanja preispituje se jednom godišnje.

III POLOŽAJ OSUĐENOG

1. Prava osuđenog

Član 14

Osuđeni koji je raspoređen u Posebno odeljenje ostvaruje, u skladu sa Zakonom o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala (u daljem tekstu: Zakon), prava na: smeštaj; ishranu; odeću, rublje i obuću; lečenje i zdravstvenu zaštitu; rad; slobodno vreme; obaveštavanje i dopisivanje; ostvarivanje verskih prava; telefonski razgovor; posete bliskih srodnika i drugih lica; prijem paketa i novčanih pošiljki; pravnu pomoć; pritužbu i žalbu i sudsku zaštitu.

Smeštaj osuđenog

Član 15

Osuđeni se, po pravilu, smešta odvojeno od ostalih osuđenih.

Osuđeni se smešta u prostoriju od najmanje četiri kvadratna metra, koja je zagrejana, dovoljno osvetljena prirodnim i veštačkim svetlom, koje omogućava čitanje i rad bez smetnji za vid.

Član 16

U prostoriji u kojoj je osuđeni smešten obezbeđuje se ležaj, sto, stolica i orman za odlaganje stvari.

Prostorije u kojima osuđeni borave, zagrevaju se u zimskom periodu. Zagrevanje prostorija zavisi od klimatskih uslova, a po pravilu traje od 15. oktobra do 15. aprila. Ukoliko vremenski uslovi ili drugi objektivni razlozi to zahtevaju, upravnik zavoda može skratiti ili produžiti grejnu sezonu.

Odeća, rublje, obuća i posteljina

Član 17

Osuđeni ima pravo na odeću, obuću i rublje.

Prilikom boravka van prostorije u kojoj je smešten, osuđeni mora nositi odeću koju mu obezbeđuje Posebno odeljenje, osim za vreme fizičke aktivnosti.

Rublje se menja najmanje dva puta nedeljno. Odeća se menja po potrebi, a najmanje jednom u 30 dana.

U periodu od 1. maja do 30. septembra osuđeni nosi letnju, a od 1. oktobra do 30. aprila zimsku odeću i obuću.

U zavisnosti od klimatskih uslova upravnik zavoda može da odredi odstupanje od rokova iz stava 4. ovog člana.

Odeća i obuća moraju biti pogodne, udobne i odgovarajuće.

Član 18

Osuđenom se obezbeđuje poseban ležaj sa posteljinom.

Posteljina se sastoji od: dušeka, jastuka, dva čaršava i odgovarajućeg broja ćebadi, u skladu sa klimatskim prilikama.

Posteljina osuđenom menja se dva puta mesečno, a po potrebi i češće.

Čuvanje stvari dobijenih na upotrebu

Član 19

Osuđenom se saopštava da je dužan da čuva i održava stvari dobijene na upotrebu i tom prilikom potpisuje listu zaduženja.

Stvari za ličnu upotrebu

Član 20

Za vreme izdržavanja kazne u Posebnom odeljenju osuđeni može posedovati: pribor za održavanje lične higijene; pribor za brijanje koji ne ugrožava bezbednost; ortopedska pomagala; pribor za pisanje; pribor za čišćenje odeće i obuće; stvari i literaturu za versku upotrebu; rublje, obuću i cigarete, kao i odeću i obuću za fizičku aktivnost. Osuđeni može imati kod sebe stvari u količini kojom se ne narušava bezbednost i red.

Održavanje lične i opšte higijene

Član 21

Osuđeni je dužan da održava ličnu higijenu i higijenu prostora u kome je smešten.

Ukoliko osuđeni nije u stanju da ispunjava obaveze iz stava 1. ovog člana, Posebno odeljenje mu pruža odgovarajuću pomoć.

Pranje, sušenje i peglanje posteljine, rublja i odeće obavlja se u perionici Posebnog odeljenja.

Osuđeni je dužan da bude uredno podšišan i obrijan i da kosu uredno održava.

Izuzetno, nošenje brade i brkova upravnik zavoda može odobriti iz zdravstvenih razloga, na predlog lekara, dok ti razlozi postoje.

Lečenje i zdravstvena zaštita

Član 22

Posebno odeljenje obezbeđuje osuđenom sve potrebne uslove za ostvarivanje zdravstvene zaštite koja je utvrđena zakonom.

Član 23

Posebno odeljenje ima izdvojenu prostoriju za zdravstveni pregled osuđenih i ambulantne intervencije i izdvojenu bolesničku sobu. Prostorija i soba moraju biti dovoljno prostrane, osvetljene prirodnim i veštačkim svetlom, provetrene, čiste, zagrejane i opremljene odgovarajućim sanitarnim uređajima sa hladnom i toplom vodom.

Posebna prostorija za obavljanje zdravstvenih pregleda mora imati: odgovarajući broj stolova i stolica; sto za pregled; paravan za obezbeđenje privatnosti osuđenog; orman za smeštaj lekova koji se zaključava; orman za odlaganje zdravstvene dokumentacije; stetoskop; aparat za merenje krvnog pritiska; neurološki čekić i lampu; podnu lampu za pregled; digitalni glukometar; jednokratne testove za dijabetes; spatule; sterilizator; termometar; aparat za davanje kiseonika sa bocom; AMBU set za reanimaciju; negatoskop za pregled rendgen filmova; pribor za prvu pomoć; hirurški set instrumenata za male hirurške intervencije u kaseti; zavojni i drugi potrošni medicinski materijal, kao i drugu neophodnu opremu za zdravstveni pregled i obavljanje ambulantnih intervencija.

Orman za smeštaj lekova u svakom trenutku sadrži dovoljnu količinu odgovarajućih i upotrebljivih lekova.

Bolesnička soba ima odgovarajući broj kreveta i noćnih stočića.

Član 24

Zdravstveni pregled se obavlja pojedinačno i na način kojim se poštuje ličnost i dostojanstvo osuđenog.

Podaci do kojih se došlo na osnovu pregleda unose se u protokol i zdravstveni karton osuđenog.

Medicinska dokumentacija koju osuđeni poseduje i dokumentacija o zdravstvenom stanju koja se formira u Posebnom odeljenju, dostavlja se drugom zavodu u slučaju iz člana 44. stav 1. Zakona. Na zahtev osuđenog obezbeđuje mu se kopija dokumentacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Član 25

Osuđeni ima pravo da bude upoznat sa nalazima o njegovom zdravstvenom stanju i sadržinom njegovog zdravstvenog kartona, u skladu sa propisima o zdravstvenoj zaštiti.

Bliski srodnik i drugo lice može od lekara dobiti informaciju o zdravstvenom stanju osuđenog, u skladu sa propisima o zdravstvenoj zaštiti.

Član 26

Osuđeni je dužan da preduzima neophodne mere u cilju zaštite zdravlja i higijene, kao i da se pridržava uputstava lekara o sprovođenju lečenja i sprečavanju zaraznih bolesti.

Član 27

Lekar propisuje terapiju i organizuje način njenog izdavanja, davanja i evidentiranja.

Lekar propisuje koje lekove osuđeni može imati kod sebe.

Član 28

Na predlog lekara, a po odobrenju upravnika zavoda, osuđeni može da nabavlja lekove i ortopedska pomagala o svom trošku ili da ih prima od porodice i drugih lica.

Član 29

Zdravstveni radnik je dužan da kao profesionalnu tajnu čuva sve podatke do kojih dođe tokom pregleda i lečenja bolesnika, osim u slučaju kada je oslobođen čuvanja tajne na osnovu posebnog propisa.

Član 30

Osuđeni se za lekarski pregled može prijaviti svakog dana zaposlenom koji obavlja poslove održavanja reda i bezbednosti u Posebnom odeljenju, koji ga u njegovom prisustvu upisuje u knjigu lekarskih pregleda i sprovodi do lekara, u skladu sa radnim vremenom lekara, a najkasnije prvog narednog radnog dana.

Prilikom prijavljivanja, osuđeni nije dužan da navodi razloge za lekarski pregled.

Redovno radno vreme lekara određuje se u skladu sa uslovima boravka osuđenih u Posebnom odeljenju.

Osuđeni mora biti obavešten o redovnom radnom vremenu lekara.

Član 31

Osuđeni ima pravo na lečenje zuba. Posebno odeljenje ima stomatološku ordinaciju i obezbeđuje odgovarajuću opremu, pribor i materijal za lečenje, popravku i vađenje zuba.

Ishrana

Član 32

Osuđenom se obezbeđuju tri obroka dnevno (doručak, ručak i večera) koji se daju u pravilnim razmacima sa odgovarajuće pripremljenom, posluženom i raznovrsnom hranom.

Najmanje dva puta nedeljno osuđenom se obezbeđuje sveže voće i povrće u skladu sa godišnjim dobom. Posluženi obroci moraju zadovoljavati higijenske standarde.

Osuđenom se obezbeđuje ishrana vodeći računa o njegovom zdravstvenom stanju i verskim uverenjima, a prema mogućnostima Posebnog odeljenja.

Član 33

Sadržaj ishrane osuđenih utvrđuje se nedeljno jelovnikom. Jelovnik sastavlja kuvar uz pribavljeno mišljenje lekara, a odobrava ga upravnik zavoda.

Jelovnik se objavljuje najkasnije poslednjeg dana u nedelji za narednu nedelju.

Objavljeni jelovnik se može iz opravdanih razloga izmeniti, s tim što se izmene objavljuju dan ranije.

Član 34

Osuđenom se omogućava da o svom trošku, dva puta nedeljno, radnim danom, može iz prodavnice - kantine zavoda naručiti prehrambene artikle i druge stvari za ličnu upotrebu. Osuđeni moraju biti obavešteni o radnom vremenu i cenama u kantini.

Prilikom snabdevanja kantine uvažavaju se opravdani zahtevi osuđenih. Ako u kantini nije moguće obezbediti odgovarajuće stvari, Posebno odeljenje obezbeđuje nabavku stvari na drugi odgovarajući način.

Osuđeni ima pravo da mesečno nabavlja prehrambene i druge stvari za ličnu upotrebu u visini iznosa prosečne zarade u Republici Srbiji za prethodni mesec.

Dopisivanje i ograničenje prava na dopisivanje

Član 35

Osuđeni ima neograničeno pravo na dopisivanje sa bliskim srodnicima.

Osuđeni se može dopisivati i sa drugim licima, uz saglasnost predsednika suda, odnosno ovlašćenog sudije.

Sadržaj pisama se nadzire.

Sadržaj pisama se ne nadzire u slučajevima dopisivanja sa braniocem, nadležnim sudom, ministarstvom nadležnim za pravosuđe, međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i Zaštitnikom građana.

Pisma koja su zadržana na osnovu odluke suda kojom je pravo na dopisivanje ograničeno ili uskraćeno na određeno vreme, odlažu se u lični list. Osuđeni se obaveštava o odlaganju pisma.

Prijem i otpremanje pošte obavlja se preko Posebnog odeljenja.

O svim otpremljenim ili primljenim pismima vodi se posebna evidencija.

Član 36

Ukoliko se u pismu nađu stvari koje osuđeni ne može posedovati, sa njima će se postupiti u skladu sa članom 5. stav 2. ovog pravilnika.

Telefonski razgovor

Član 37

Osuđeni ima pravo na telefonski razgovor sa bliskim srodnicima, najviše dva puta mesečno.

Izuzetno, upravnik zavoda, uz saglasnost predsednika suda, odnosno ovlašćenog sudije, može odobriti telefonski razgovor i sa drugim licima.

Telefonski razgovor, izuzev razgovora sa braniocem, se nadzire i snima, o čemu se vodi posebna evidencija.

Član 38

Posebno odeljenje obezbeđuje potreban broj telefonskih govornica u zavisnosti od broja osuđenih.

Telefoniranje se obavlja na osnovu rasporeda koji se unapred objavljuje.

Telefonski razgovori ukupno traju najduže deset minuta.

Telefonski razgovor se obavlja na jeziku po izboru i o trošku osuđenog.

Obaveštavanje

Član 39

Osuđeni ima pravo da iz biblioteke Posebnog odeljenja ili o svom trošku nabavlja knjige i novine.

Osuđeni može pratiti televizijski i radio program, u uslovima odvojenog smeštaja Biblioteka Posebnog odeljenja raspolaže sa dovoljnim brojem knjiga iz različitih oblasti.

U Posebnom odeljenju osuđenom je dostupan tekst važećeg Ustava Republike Srbije, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, Zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, Zakona o pomilovanju, Zakona o Zaštitniku građana, podzakonskih propisa koji su doneti na osnovu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i tekstovi potvrđenih međunarodnih akata koji se odnose na izvršenje krivičnih sankcija i zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Posebno odeljenje sarađuje sa bibliotekama, a prema potrebi, obezbeđuje i druga audio-vizuelna sredstva javnog obaveštavanja.

Osuđenom mora biti dostupan spisak knjiga koje se nalaze u biblioteci.

Izdavanje i korišćenje knjiga i drugih sredstava javnog obaveštavanja određuje upravnik zavoda.

Verska prava osuđenih

Član 40

Osuđeni ima pravo da ga jednom mesečno poseti svešteno lice.

Poseta sveštenog lica obavlja se u prostoriji za posete i može trajati najduže jedan čas.

Posete bliskih srodnika i drugih lica

Član 41

Osuđeni ima pravo na posete bliskih srodnika jednom mesečno.

Izuzetno, upravnik zavoda, uz saglasnost predsednika suda, odnosno ovlašćenog sudije, može odobriti pojedinačnu posetu drugih lica.

Tok posete se audio-vizuelno nadzire i snima, osim u slučaju posete branioca, Zaštitnika građana i predstavnika međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Osuđeni ima pravo na posetu u trajanju od najduže jednog časa.

Trajanje posete duže od jednog časa određuje upravnik zavoda.

Poseta se obavlja subotom ili nedeljom i u dane državnog praznika u vremenu od 9,00 do 17,00 časova.

Podaci o vremenu i uslovima posete ističu se na vidnom mestu.

Član 42

Poseta osuđenom obavlja se u prostoriji koja mora biti čista, osvetljena, zagrejana prema potrebi, provetrena, pregrađena sigurnosnim staklom, opremljena sredstvima sa komunikaciju i stolicama.

Član 43

Branilac ili punomoćnik posećuje osuđenog u radno vreme.

Poseta se obavlja u prostoriji iz člana 42. ovog pravilnika.

Poseta branioca ili punomoćnika unosi se u odgovarajuću evidenciju poseta.

Član 44

Posetiocu se utvrđuje identitet i upisuje se u knjigu poseta.

Posetilac se pretresa pre ulaska u prostoriju za posetu. Lični pretres obavlja službeno lice istog pola kao i posetilac, na način kojim se poštuje dostojanstvo i čuvaju lične stvari posetioca.

Ako posetilac ne pristane na pretres, poseta se neće omogućiti.

Ukoliko posetilac ili osuđeni svojom radnjom ili svojim stanjem ugrožava red ili bezbednost, upravnik zavoda ili lice koje on ovlasti, može uskratiti ili prekinuti posetu.

Stvari pronađene prilikom pretresa za koje postoji verovatnoća da su u vezi sa nekim krivičnim delom, oduzimaju se od posetioca i o tome se odmah obaveštava područna policijska uprava. O privremeno oduzetim stvarima sačinjava se zapisnik.

U karton posete osuđenog unose se podaci o licima koja će ga posećivati.

Prijem paketa i novčanih pošiljki

Član 45

Osuđeni može od bliskih srodnika primiti jedan paket mesečno.

Težina paketa može biti do deset kilograma.

Paket može sadržati stvari iz člana 20. ovog pravilnika i fabrički zapakovane prehrambene proizvode. Upravnik zavoda ili lice koje on odredi može odobriti prijem i ostale hrane koja će se upotrebiti u toku dana.

Paket se osuđenom može dostaviti poštom ili prilikom posete.

Pregled paketa, po pravilu, obavlja se u prisustvu osuđenog.

Ukoliko se ustanovi da se u paketu nalaze stvari koje osuđeni ne može posedovati, one će se izdvojiti. U tom slučaju, stvari će se o trošku osuđenog vratiti pošiljaocu ili predati posetiocu.

Lako kvarljive stvari se uništavaju.

Ukoliko težina paketa prelazi deset kilograma, službena lica će izdvojiti stvari koje prelaze dozvoljenu težinu. Ove stvari vraćaju se o trošku osuđenog pošiljaocu ili se predaju posetiocu. O izdvojenim stvarima sačinjava se zapisnik.

Član 46

Osuđeni može od bliskih srodnika primiti mesečnu novčanu pošiljku do visine prosečne zarade u Republici Srbiji za prethodni mesec.

Novac koji osuđeni prima deponuje se na novčani depozit.

Pritužba

Član 47

Osuđeni ima pravo pritužbe upravniku zavoda zbog povrede prava ili drugih nepravilnosti koje su u Posebnom odeljenju učinjene prema njemu.

Ukoliko se predmet pritužbe osuđenog odnosi na jedan ili više zahteva na koje je načelnik Posebnog odeljenja ili drugo ovlašćeno lice pisano odgovorilo, osuđeni će u obrazloženju pritužbe navesti razloge zbog kojih je nezadovoljan odgovorom ovlašćenog lica.

Ukoliko se pritužba odnosi na težu povredu radnih obaveza i dužnosti od strane službenog lica, upravnik zavoda ili lice koje on odredi, odmah će ispitati osnovanost pritužbe i preduzeti mere za sprečavanje daljeg nastupanja štetnih posledica.

Ukoliko se pritužba odnosi na ugrožavanje ili povredu tela ili zdravlja osuđenog, upravnik zavoda će narediti da lekar odmah pregleda osuđenog i da o tome sačini izveštaj.

Poverljiv razgovor sa upravnikom zavoda

Član 48

Osuđeni može pismeno zahtevati da se neposredno obrati upravniku zavoda i da sa njim usmeno razgovara. Zahtev se dostavlja preko posebnog sandučeta.

Upravnik zavoda će obaviti razgovor sa osuđenim. Ukoliko navedeni razlozi nemaju poverljiv karakter uputiće ga na zakonom i ovim pravilnikom propisan način ostvarivanja i zaštite prava.

Žalba

Član 49

Osuđeni koji ne dobije odgovor na pritužbu ili nije zadovoljan donetim rešenjem ima pravo da u roku od osam dana od dana prijema rešenja, podnese žalbu direktoru Uprave.

U žalbi osuđenog navodi se broj odluke na koju se žali i u kom pogledu je nezadovoljan donetom odlukom.

Član 50

Podnesak, pritužbu i žalbu osuđeni podnosi u tri primerka, od kojih se jedan upućuje nadležnom organu, jedan ostaje kod osuđenog, a jedan se ulaže u lični list osuđenog.

Neposredna pritužba direktoru Uprave

Član 51

Ako osuđeni smatra da je njegovo pravo povređeno postupanjem upravnika zavoda, može podneti pritužbu direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (u daljem tekstu: Uprava). Osuđeni podnosi pritužbu direktoru Uprave u zatvorenoj koverti.

Ako direktor Uprave ili lice koje on ovlasti utvrdi da pritužba nije podneta iz razloga navedenog u stavu 1. ovog člana, pritužbu će dostaviti nadležnom organu i o tome će obavestiti osuđenog.

Prituživanje nadzoru

Član 52

Osuđeni ima pravo da se bez prisustva službenih lica u Posebnom odeljenju prituži ovlašćenom licu koje, u skladu sa zakonom, nadzire rad zavoda.

Sadržina pritužbe predstavlja službenu tajnu.

Osuđeni može da se pisano prituži odeljenju nadležnom za poslove nadzora u sedištu Uprave.

Pisana pritužba upućuje se u zatvorenoj koverti.

Podnošenje pritužbe Zaštitniku građana

Član 53

Osuđeni ima pravo podnošenja pritužbe Zaštitniku građana.

Pre podnošenja pritužbe osuđeni je dužan da pokuša da zaštiti svoja prava u odgovarajućem pravnom postupku.

Izuzetno, Zaštitnik građana može pokrenuti postupak i pre nego što su iscrpljena sva pravna sredstva u postupku iz stava 2. ovog člana, ako bi podnosiocu pritužbe bila naneta nenadoknadiva šteta ili ako se pritužba odnosi na povredu principa dobre uprave, posebno nekorektan odnos organa uprave prema podnosiocu pritužbe, neblagovremen rad ili druga kršenja pravila etičkog ponašanja zaposlenih u organima uprave.

Osuđeni podnosi pritužbu u zapečaćenoj koverti. Posebno odeljenje obezbeđuje dovoljan broj koverata za osuđene.

Član 54

Podnošenje podnesaka, pritužbi, žalbi ili tužbi, ne povlači odgovornost osuđenog i on zbog toga ne može biti izložen bilo kakvom kažnjavanju, maltretiranju ili uznemiravanju.

2. Ponašanje osuđenog za vreme izdržavanja kazne

Član 55

Osuđeni je obavezan da se za vreme izdržavanja kazne u Posebnom odeljenju ponaša u skladu sa zakonom, ovim pravilnikom, kao i naredbama i nalozima upravnika zavoda i načelnika Posebnog odeljenja.

Obraćanje i međusobno oslovljavanje

Član 56

Osuđeni je obavezan da se pristojno ponaša prema službenim licima u Posebnom odeljenju i licima koja posećuju Posebno odeljenje.

Pri susretu sa službenim licima u Posebnom odeljenju i drugim licima osuđeni je dužan da otpozdravi u stojećem stavu odgovarajućim pozdravom prema dobu dana.

Kada leži bolestan, kao i za vreme obroka, osuđeni nije dužan da otpozdravi u stojećem stavu.

Osuđeni se prilikom obraćanja predstavlja ličnim imenom, a službena lica u Posebnom odeljenju oslovljava zvanjem koje imaju u službi.

Službena lica u Posebnom odeljenju osuđenog oslovljavaju ličnim imenom, obavezna su da se pristojno ponašaju prema osuđenom i da otpozdrave na njegov pozdrav.

Osuđeni i zaposleni u Posebnom odeljenju međusobno se oslovljavaju sa: "Vi".

Raspored dnevnih aktivnosti

Član 57

Ustajanje, lična higijena, spremanje prostorija i doručak obavljaju se kao dnevne aktivnosti u periodu od 7,00 do 8,00 časova.

Osuđeni ručak obavljaju u periodu od 13,00 do 15,00 časova, a večeru od 18,00 do 19,00 časova.

Povečerje i spavanje traje od 23,00 do 7,00 časova.

Nedeljom i neradnim danima znak za ustajanje daje se jedan čas kasnije. Na dati znak za ustajanje nisu u obavezi da ustaju osuđeni koji se nalaze na lekarskoj poštedi.

Upravnik zavoda može, prema potrebi osuđenih, utvrditi drugačiji raspored dnevnih aktivnosti.

Član 58

Na znak povečerja gasi se svetlo.

Upravnik zavoda ili lice koje on za to odredi može dozvoliti osuđenom osvetljenje u sobi i praćenje TV programa i posle znaka povečerja.

3. Disciplinski prestupi

Član 59

Disciplinski prestupi su teže i lakše povrede reda i bezbednosti, kao i povrede drugih pravila ponašanja osuđenog utvrđenih zakonom i ovim pravilnikom.

Teži disciplinski prestupi su:

1) bekstvo ili pokušaj bekstva iz Posebnog odeljenja;

2) podstrekavanje na pobunu ili bekstvo;

3) pripremanje pobune ili bekstva;

4) neovlašćeno napuštanje Posebnog odeljenja;

5) nasilje prema drugom licu;

6) pravljenje, posedovanje ili korišćenje opasne stvari ili sredstva za komunikaciju na daljinu;

7) izrada ili unošenje u Posebno odeljenje sredstva podobnog za napad, bekstvo ili vršenje krivičnog dela;

8) sprečavanje pristupa u bilo koji deo Posebnog odeljenja službenom licu ili licu koje se ovlašćeno nalazi u Posebnom odeljenju, odnosno ulazi u njega;

9) ugrožavanje, oštećenje ili uništenje imovine većeg obima;

10) odbijanje izvršenja zakonitog naloga ovlašćenog lica usled čega je nastupila ili mogla nastupiti teža štetna posledica;

11) namerno ili grubom nepažnjom ugrožavanje tuđeg zdravlja;

12) proizvodnja, posedovanje ili korišćenje opojnih droga ili psihoaktivnih supstanci;

13) grubo zanemarivanje lične higijene;

14) bavljenje igrama na sreću;

15) namerno ugrožavanje svog zdravlja radi onesposobljavanja za izvršenje obaveze;

16) otpor zdravstvenom pregledu ili merama za sprečavanje opasnosti od zaraze;

17) podstrekavanje drugog osuđenog na teži disciplinski prestup;

18) zanemarivanje radne obaveze koje je izazvalo ili je moglo izazvati težu štetnu posledicu;

19) obučavanje sebe ili drugog o načinu izvršenja krivičnog dela na osnovu ličnog ili tuđeg iskustva;

20) teža zloupotreba dobijenih posebnih prava iz člana 42. stav 1. Zakona;

21) ponavljanje lakših disciplinskih prestupa.

Lakši disciplinski prestupi su:

1) ugrožavanje i ometanje drugog osuđenog tokom boravka u Posebnom odeljenju;

2) tetoviranje i telesni pirsing sebe ili drugog;

3) ugrožavanje i oštećenje imovine;

4) narušavanje izgleda Posebnog odeljenja;

5) neovlašćeno korišćenje i ulaženje u službene prostorije;

6) lakša zloupotreba dobijenih posebnih prava;

7) posedovanje stvari koje osuđeno lice ne sme imati kod sebe (član 5. stav 2. ovog pravilnika);

8) nepristojno i agresivno ponašanje;

9) nedozvoljena izrada predmeta;

10) pušenje van prostora određenog u tu svrhu;

11) odbijanje izvršenja zakonitog naloga ovlašćenog lica;

12) neovlašćeno korišćenje stvari;

13) uvredljivo ponašanje prema drugom licu po bilo kom ličnom svojstvu;

14) davanje netačnih podataka o činjenicama bitnim za ostvarivanje prava.

Član 60

Za učinjene disciplinske prestupe, vodi se disciplinski postupak i izriču se disciplinske mere.

Disciplinske mere su:

1) ukor;

2) ograničenje ili zabrana primanja paketa do tri meseca;

3) oduzimanje dodeljenih posebnih prava;

4) ograničenje ili zabrana raspolaganja novcem u Posebnom odeljenju do tri meseca;

5) upućivanje u samicu u slobodno vreme ili tokom celog dana i noći.

4. Održavanje reda i bezbednosti

Član 61

U cilju održavanja reda i bezbednosti u Posebnom odeljenju prema osuđenom se mogu primeniti mere za održavanje reda i bezbednosti.

Mere iz stava 1. ovog člana su mere prinude i posebne mere.

5. Prestanak izdržavanja kazne u Posebnom odeljenju

Član 62

Osuđenog kome je obustavljeno izdržavanje kazne u Posebnom odeljenju, upravnik zavoda raspoređuje na dalje izdržavanje kazne u tom zavodu.

6. Otpuštanje osuđenog zbog isteka kazne

Član 63

Prilikom otpuštanja osuđenom se predaju sve njegove stvari koje su se nalazile na čuvanju, kao i neutrošeni novac koji je čuvan na depozitu, o čemu se izdaje potvrda.

Osuđeni predaje sve stvari kojima je bio zadužen za vreme izdržavanja kazne u Posebnom odeljenju.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 64

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".