PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA NIŠA ZA 2010. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 14/2010)

1. Ovim Programom utvrđuju se planirani prihodi i namena korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za aktivnosti koje se tokom 2010. godine, planiraju u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

2. Za realizaciju Programa planiraju se sredstva u budžetskom Fondu za zaštitu životne sredine Grada Niša, u ukupnom iznosu od 46.000.000,00 dinara i to prihodi od:

- posebne naknade za zaštitu životne sredine Grada Niša u iznosu od

30.000.000,00 dinara;

- naknade za zagađivanje životne sredine po osnovu člana 85. Zakona o zaštiti životne sredine u iznosu od

15.972.000,00 dinara;

- naknade za emisiju SO2, NO2, praškastih materija i otpad u iznosu od

27.877,13 dinara.

Sredstva iz tačke 2. ovog Programa koristiće se za:

I Programe i Projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring), na teritoriji Grada Niša u skladu sa članom 69. Zakona o zaštiti životne sredine - stalni i razvojni, u iznosu od

25.500.000,00 dinara.

U 2010. godini planira se monitoring:

- kvaliteta vazduha;

- nivoa komunalne buke;

- kvaliteta površinskih voda;

- praćenje i prognoza aeropolena;

- kvaliteta zemljišta;

- praćenja aktivnosti radionuklida u zemljištu;

- merenja posebne namene i u vanrednim situacijama;

- ciljna merenja nejonizujućeg zračenja;

- izrada strateških karata buke (mapiranje);

- program praćenja parametara životne sredine u školama osnovnog obrazovanja na teritoriji Grada Niša;

- projekat "Ekološka valorizacije (vrednovanja) područja grada Niša" (ekološka karta Grada Niša - prva faza);

- projekat "Karta rizika od udesa opasnih materija na teritoriji Grada Niša"; (prva faza - izrada lokalnog registra izvora zagađivanja životne sredine);

- program sistematske deratizacije i dezinsekcije na teritoriji Grada Niša.

Za realizaciju ovih programa potpisaće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama u skladu sa pozitivnim propisima.

U iznos predloženih sredstava su i preostale obaveze za programe iz 2009. godine.

II Podsticajni, preventivni i sanacioni Programi i Projekti, kao i sufinansiranje istih

17.000.000,00 dinara

Projekti i Programi koji se odnose na:

- projekte rekultivacije, uređenja javnih površina i sanacije, upravljanje otpadom, upravljanje energijom, razvoj naučnog istraživanja kao i druge projekte od interesa za grad i realizuju se na teritoriji grada, a predlažu ih gradske opštine, javna preduzeća, fakulteti, stručne organizacije i ustanove;

- ostale preventivne i podsticajne programe i projekte, za čijom se realizacijom ukaže potreba;

- projekte izrade katastra i unapređenja zelenila na teritoriji grada Niša.

Ovi programi i projekti biće realizovani u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

III Programi ili projekti zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Niša

500.000,00 dinara.

U 2010. godini realizovaće se programi ili projekti zaštite i razvoja zaštićenih dobara, vršiti nadzor nad realizacijom aktivnosti iz usvojenih Programa ili projekata u skladu sa finansijskim mogućnostima. Razmatraće se i novi predlozi, za zaštitu prirodnih dobara i u skladu sa interesom Grada voditi postupak za njihovo stavljanje pod zaštitu.

IV Investicioni Programi i Projekti od značaja za poboljšanje kvaliteta životne sredine na teritoriji Grada Niša (sufinansiranje u kupovini opreme za zaštitu životne sredine, učestvovanje u sufinansiranju seoske vodovodne i kanalizacione mreže, opremanje lokacija za seoske mini deponije i dr.)

1.000.000,00 dinara.

Ovi programi i projekti će se realizovati na osnovu iskazane potrebe subjekata ili na osnovu javnog konkursa ili posebnog akta Gradonačelnika.

V Programi i projekti nevladinog sektora iz oblasti zaštite životne sredine

500.000,00 dinara.

Ovi programi će se realizovati na osnovu konkursa.

VI Obrazovne aktivnosti, edukacija, štampanje propagandnog materijala, promocija i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

500.000,00 dinara.

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanje svesti i popularizacije zaštite životne sredine - Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine - Odsek za zaštitu životne sredine, će opredeljenim sredstvima samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanju značajnih datuma i događaja;

- sajmovi ekologije;

- obeležavanje svetskog dana životne sredine;

- sajmovi zdrave hrane;

- druge aktivnosti i

- autorski honorari ili ugovori o delu.

VII Projekti koji se odnose na naučno - istraživački rad u oblasti zaštite životne sredine

500.000,00 dinara.

Ovi programi će se realizovati na osnovu javnog konkursa za koje postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Niša.

VIII Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

500.000,00 dinara.

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine, javnosti rada Uprave i jačanju svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se sa pripremom i štampom ekobiltena i kontinuiranim inoviranjem internet stranice Uprave. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja.

3. Finansiranje, odnosno sufinansiranje aktivnosti iz ovog Programa, vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava prikupljenih u skladu sa Odlukom o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine Grada Niša.

Ukoliko se prihodi ne ostvaruju u planiranom iznosu Gradonačelnik određuje prioritetne aktivnosti na predlog Gradskog veća.

4. Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine će finansirati projekte na osnovu ugovora ili sporazuma o finansiranju. Odobrenje za finansiranje svakog pojedinačnog programa ili projekta odobrava Gradonačelnik na predlog Gradskog veća.

5. Prijave projekata za finansiranje dostavljaće se Upravi za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, a komisija koju formira Gradonačelnik Grada Niša će vršiti izbor Programa i Projekata ako su u saglasnosti sa predloženim Programom korišćenja sredstava za 2010. godinu.

Komisija za izbor programa biće sastavljena od pet članova i to od: jednog člana Gradskog veća, pomoćnika načelnika Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, šefa Odseka za zaštitu životne sredine, jednog člana iz redova zaposlenih radnika u Upravi za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke Grada Niša i jednog člana iz Saveta za zaštitu životne sredine.

6. Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine može biti naručilac izrade programa ili projekta za finansiranje ili po potrebi raspisivati i javni poziv za finansiranje i sufinansiranje Programa i Projekata.

7. Stručne i administrativno tehničke poslove za realizaciju programa i projekata, kao i nadzor nad izvršavanjem ugovorenih obaveza sprovodi Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

8. Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".