POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O UREĐIVANJU PITANJA VEZANIH ZA SUKOB INTERESA U ORGANIMA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2010)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovom Pokrajinskom skupštinskom Odlukom (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se pravila u vezi sa sprečavanjem sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija u organima Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodine), javnim preduzećima, ustanovama, fondovima, direkcijama i drugim organizacijama čiji je osnivač AP Vojvodina i određuju se funkcije i dužnosti koje prestavljaju sukob interesa.

Član 2

Sukob interesa postoji kada funkcioner, vršeći javnu funkciju, ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na njegovo postupanje u vršenju funkcije, na način koji ugrožava javni interes.

Član 3

Javnom funkcijom, u skladu sa ovom Odlukom, smatra se funkcija koju vrši funkcioner na osnovu izbora, postavljenja ili imenovanja u organe AP Vojvodine, organe javnih preduzeća, ustanova, fondova, direkcija i drugih organizacija čiji je osnivač AP Vojvodina.

Zabrana vršenja druge javne funkcije i drugih poslova i delatnosti poslanika u Skupštini AP Vojvodine

Član 4

Poslanik u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština AP Vojvodine), ne može biti poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, član Vlade Republike Srbije i član Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajinska vlada) i pokrajinski službenik.

Poslanik ne može biti gradonačelnik, odnosno predsednik opštine, pomoćnik gradonačelnika, odnosno predsednika opštine, predsednik skupštine grada, odnosno skupštine opštine, član gradskog odnosno opštinskog veća, načelnik gradske, odnosno opštinske uprave.

Poslanik ne može biti direktor, predsednik, odnosno član upravnog i nadzornog odbora javnog preduzeća, ustanove, fonda, direkcije i druge organizacije čiji je osnivač AP Vojvodina.

Izuzetno, poslanik može biti predsednik, odnosno član upravnog i nadzornog odbora javnog preduzeća, ustanove, fonda, direkcije i druge organizacije čiji je osnivač AP Vojvodina, uz saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije i pribavljenog pozitivnog mišljenja Odbora za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine AP Vojvodine.

Poslanik može da se bavi naučno-istraživačkim radom, nastavnom, kulturno-umetničkom i sportskom delatnošću, ako time ne ugrožava nepristrasno vršenje i ugled javne funkcije.

Poslanik na stalnom radu u Skupštini AP Vojvodine ne može da obavlja drugi posao ili delatnost za vreme vršenja javne funkcije koja zahteva zasnivanje radnog odnosa.

Zabrana vršenja druge javne funkcije i drugih poslova i delatnosti člana Pokrajinske vlade, odnosno pokrajinskog sekretara i njegovog zamenika

Član 5

Predsednik Pokrajinske vlade, potpredsednici Pokrajinske vlade, članovi Pokrajinske vlade, odnosno pokrajinski sekretari i njihovi zamenici, ne mogu obavljati funkciju u organima Republike Srbije, niti imati status državnog službenika.

Lica iz stava 1. ovog člana, ne mogu vršiti funkciju gradonačelnika, odnosno predsednika opštine, zamenika gradonačelnika, odnosno predsednika opštine, pomoćnika gradonačelnika, odnosno predsednika opštine, predsednika skupštine grada ili opštine, člana gradskog, odnosno opštinskog veća i načelnika gradske, odnosno opštinske uprave.

Lica iz stava 1. ovog člana, ne mogu vršiti funkciju direktora, predsednika, odnosno člana upravnog i nadzornog odbora javnog preduzeća, ustanove, fonda, direkcije i druge organizacije čiji je osnivač AP Vojvodina.

Predsednik Pokrajinske vlade, potpredsednici Pokrajinske vlade, članovi Pokrajinske vlade, odnosno pokrajinski sekretari obavezno vrše i funkciju predsednika, odnosno člana upravnog i nadzornog odbora ustanove, fonda, direkcije i druge organizacije kada je to aktom o osnivanju propisano.

Prelazne i završne odredbe

Član 6

Poslanici u Skupštini AP Vojvodine izabrani po većinskom izbornom sistemu na izborima održanim 11. maja 2008. godine, a koji su na dan stupanja na snagu ove Odluke zatečeni na više javnih funkcija, mogu ove obavljati do isteka tekućeg mandata Skupštine AP Vojvodine.

Član 7

Imenovana i postavljena lica u organima AP Vojvodine, ustanovama, fondovima, direkcijama i drugim organizacijama čiji je osnivač AP Vojvodina, nastavljaju da vrše i druge funkcije, kada je aktima AP Vojvodine propisano obavezno vršenje tih funkcija.

Imenovana i postavljena lica u organima AP Vojvodine, ustanovama, fondovima, direkcijama i drugim organizacijama čiji je osnivač AP Vojvodina, mogu obavljati poslove u postupku sprovođenja izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine u svojstvu predsednika, člana, sekretara ili njihovih zamenika u Pokrajinskoj izbornoj komisiji i organima za sprovođenje izbora, koje imenuje Pokrajinska izborna komisija.

Član 8

Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine AP Vojvodine daje mišljenja za obavljanje druge javne funkcije za poslanika i druga lica koja bira, postavlja i imenuje Skupština AP Vojvodine, a radi dobijanja saglasnosti Agencije za borbu protiv korupcije.

Pokrajinska Vlada daje mišljenje za obavljanje druge javne funkcije, za lica koja postavlja i imenuje Pokrajinska vlada, a radi dobijanja saglasnosti Agencije za borbu protiv korupcije.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".