ZAKLJUČAK
O PRIHVATANJU IZVEŠTAJA O REALIZACIJI ODLUKE O SMANJENJU BROJA ZAPOSLENIH U LOKALNOJ ADMINISTRACIJI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 7/2010)

I Usvaja se Izveštaj o realizaciji prve faze smanjenja broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, broj: 020-47/10-V/01 od 15.03.2010. godine.

II Nakon stupanja na snagu akata o Unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u organima grada, stručnim i posebnim službama na koje su nadležni organi dali saglasnost, zaposleni raspoređeni na radnim mestima koja su ukinuta, odnosno na kojima je broj izvršilaca smanjen navedenim aktima, dobijaju status neraspoređenih zaposlenih, kojima s obzirom da ne postoji mogućnost raspoređivanja na druge poslove i radne zadatke u okviru njihove stručne spreme, prestaje radni odnos, uz isplatu otpremnine u skladu sa članom 9. stav 3. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 104/09) najkasnije do 31. marta 2010. godine, o čemu će se doneti pojedinačna rešenja.

III Ukupan broj zaposlenih u organima grada, stručnim i posebnim službama koji će u prvoj fazi, dobiti status neraspoređenih zaposlenih, odnosno za koji će nakon isplate otpremnine, biti smanjen broj zaposlenih u organima grada, stručnim i posebnim službama organa Grada je 65.

Ukupan broj zaposlenih u ustanovama koji će u prvoj fazi, dobiti status neraspoređenih zaposlenih, odnosno za koji će nakon isplate otpremnine, biti smanjen broj zaposlenih u ustanovama koje se finansiraju sredstvima budžeta Grada je 25.

Prva faza racionalizacije biće završena 31. marta 2010. godine i obuhvatiće 90 zaposlenih u lokalnoj administraciji, za čije otpremnine je potrebno obezbediti sredstva u visini od oko 47.000.000,00 (četrdeset sedam miliona) dinara. Sredstva su obezbeđena na pozicijama Gradske uprave za finansije i Gradske uprave za obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i omladinu.

IV Zaposleni koji su u lokalnoj administraciji, bili raspoređeni na poslovima održavanja higijene, preuzimaju se i nastavljaju sa radom u Javnom stambenom preduzeću "Kragujevac", počev od 01. aprila 2010. godine, čime započinje druga faza smanjenja broja zaposlenih u lokalnoj administraciji.

Ukoliko zaposleni iz stava 1. ovog poglavlja, ne daju saglasnost na sporazum o preuzimanju, dobiće status neraspoređenih zaposlenih, kojima prestaje radni odnos uz isplatu otpremnine u skladu sa članom 9. stav 3. Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 104/09) o čemu će se doneti pojedinačna rešenja.

V Ukoliko se u lokalnoj administraciji (izuzev Gradske uprave za inspekcijske poslove), nakon prve faze racionalizacije pojavi potreba za popunjavanjem pojedinih radnih mesta izvršiocima, popunjavanje se može vršiti samo preuzimanjem zaposlenih u okviru lokalne administracije.

VI Gradsko veće će najkasnije u roku od tri dana od dana donošenja ovog Zaključka, uputiti zahtev Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srbije za davanje saglasnosti, za prijem zaposlenih na radna mesta:

- komunalnih policajaca, obzirom da se nakon sprovedenog internog konkursa popunjavanje radnih mesta nije moglo izvršiti u okviru lokalne administracije,

- izvršioca na poslovima legalizacije (na određeno vreme) obzirom da je predato 13 000 zahteva za legalizaciju, a da postojeći broj zaposlenih nije dovoljan da se poslovi obave kvalitetno, efikasno i ekonomično.

VII Ovaj Zaključak objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".