ODLUKA
O POSEBNOJ NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Subotice", br. 6/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine kao i visina, rokovi, obveznici, način plaćanja i olakšice za određene kategorije obveznika plaćanja, radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti Grada Subotice u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine.

Član 2

Posebna naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) propisuje se po osnovu korišćenja stambenih i poslovnih zgrada; stanova i poslovnih prostorija za stanovanje, odnosno obavljanje poslovne delatnosti, kao i za korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti (u daljem tekstu: nepokretnosti).

II OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 3

Obveznici plaćanja naknade su imaoci prava svojine na nepokretnosti, odnosno zakupci ako se nepokretnosti koriste po osnovu prava zakupa.

III VISINA NAKNADE

Član 4

Visina naknade određuje se prema površini nepokretnosti na sledeći način:

Fizička lica koja su vlasnici ili korisnici stambenog prostora plaćaju naknadu u visini od 0,70 dinara po kvadratnom metru korisnog stambenog prostora mesečno.

Korisnim stambenim prostorom, u smislu stava 2. ovog člana, smatra se prostor u stanu, u porodičnoj stambenoj zgradi odnosno u kući namenjen i podoban za stanovanje.

Pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji su vlasnici ili korisnici poslovnih prostorija za obavljanje poslovne delatnosti plaćaju naknadu u visini od 3,00 dinara po kvadratnom metru poslovnog prostora mesečno.

Pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji su vlasnici ili korisnici zemljišta za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata plaćaju naknadu u visini od 0,50 dinara mesečno po kvadratnom metru.

Zemljište iz stava 5. ovog člana je zemljište na kojem nije izgrađen objekat ili na kojem postoji privremena građevina, kao i zemljište na kojem se ne nalazi nepokretnost iz stava 4. ovog člana.

Naknada za korišćenje zemljišta ne plaća se za površinu zemljišta na kojoj se nalazi nepokretnost iz stava 4. ovog člana kao i za korišćenje poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta.

Član 5

Visinu naknade za obveznike utvrđuje rešenjem služba Gradske uprave nadležna za utvrđivanje i naplatu lokalnih javnih prihoda.

Visina naknade za obveznike iz stava 4. i 5. člana 4. ove Odluke utvrđuje se na osnovu podataka kojima raspolaže služba Gradske uprave nadležna za utvrđivanje i naplatu lokalnih javnih prihoda a koji se koriste prilikom utvrđivanja visine naknade za korišćenje građevinskog zemljišta propisane posebnom odlukom Skupštine grada Subotice.

Obveznik je dužan da svaku promenu koja ima uticaja na utvrđivanje obaveze plaćanja naknade prijavi službi iz stava 1. ovog člana u roku od 15 dana od dana nastale promene.

IV OLAKŠICE

Član 6

Naknada utvrđena u stavu 4. člana 4. Odluke umanjuje se za:

- 30% obveznicima koji su vlasnici ili korisnici poslovnog prostora za obavljanje poslovne delatnosti čija je površina preko 200 do 400 m2,

- 50% obveznicima koji su vlasnici ili korisnici poslovnog prostora za obavljanje poslovne delatnosti čija je površina preko 400 do 1. 000 m2,

- 70% obveznicima koji su vlasnici ili korisnici poslovnog prostora za obavljanje poslovne delatnosti čija je površina preko 1. 000 m2,

Naknada utvrđena u stavu 5. člana 4. Odluke umanjuje se za:

- 50% obveznicima koji su vlasnici ili korisnici poslovnog prostora za obavljanje poslovne delatnosti čija je površina zemljišta za obavljanje redovne delatnosti preko 1.000 do 10.000 m2,

- 80% obveznicima koji su vlasnici ili korisnici poslovnog prostora za obavljanje poslovne delatnosti čija je površina zemljišta za obavljanje redovne delatnosti preko 10.000 m2.

Naknada utvrđena u stavu 4. i 5. člana 4. ove Odluke umanjuje se za 95% pravnim licima čije se poslovanje finansira u potpunosti ili delimično iz sredstava budžeta Grada Subotice.

Utvrđivanje ispunjenosti uslova iz stava 1. ovog člana vrši služba Gradske uprave nadležna za utvrđivanje i naplatu lokalnih javnih prihoda.

V ROKOVI I NAČIN PLAĆANJA

Član 7

Plaćanje naknade vrši se putem objedinjene naplate komunalnih usluga, putem banke, PTT ili na drugi način.

Utvrđenu naknadu obveznici iz stava 2. člana 4. ove Odluke plaćaju mesečno, a obveznici iz stava 4. i 5. člana 4. ove Odluke prema rokovima utvrđenim rešenjem.

Utvrđena naknada se uplaćuje na uplatni račun Fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice broj 840-714562843-56 - Posebna naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine, sa pozivom na broj modela 97 kontrolni broj 236, PIB, a kod fizičkih lica broj modela 97.

Član 8

Za obračun kamate, za docnju u plaćanju, prinudnu naplatu i ostalo što nije regulisano ovom Odlukom, primenjuju se odredbe zakona kojima se uređuje poreski postupak.

Član 9

Protiv rešenja o utvrđivanju naknade može se podneti žalba.

Žalba se podnosi u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba se podnosi nadležnom drugostepenom poreskom organu, a predaje se neposredno ili preporučenom poštom službi Gradske uprave nadležnoj za utvrđivanje i naplatu lokalnih javnih prihoda.

VI KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Član 10

Sredstva ostvarena od naknade, obezbeđena u skladu sa odredbama ove Odluke, koriste se preko budžetskog fonda, namenski za zaštitu i unapređenje životne sredine prema usvojenim programima korišćenja sredstava budžetskog fonda a naročito za:

- finansiranje monitoringa buke u životnoj sredini,

- realizaciju programa kontrole kvaliteta vazduha u lokalnoj mreži,

- izradu nacrta lokalnog plana upravljanja otpadom,

- sprovođenje regionalnog i lokalnog plana upravljanja otpadom,

- obezbeđivanje kontejnera ili drugih odgovarajućih posuda domaćinstvima za odlaganje otpada,

- obezbeđivanje opreme centru za sakupljanje komunalnog otpada koji nije moguće odložiti u kontejnere za komunalni otpad,

- obezbeđivanje sakupljanja i predaje otpadnih odnosno neupotrebljivih vozila nepoznatog vlasnika,

- troškove obaveštavanja javnosti o prijemu zahteva za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom,

- troškove uklanjanja otpada odloženog izvan deponije, čije poreklo ne može se utvrditi,

- izgradnju postrojenja za skladištenje, tretman i odlaganje otpada iz nadležnosti Grada,

- podsticanje odvojenog sakupljanja otpada,

- podsticanje tržišta recikliranih materijala,

- razvoj informacionog sistema za upravljanje otpadom,

- pomoć u razvoju i primeni novih tehnologija za tretman otpada,

- sanaciju dugogodišnjeg zagađenja otpadom,

- programe obrazovanja i jačanja svesti javnosti o pitanjima zaštite životne sredine i upravljanja otpadom,

- izradu studije zaštite prirode,

- finansiranje zaštićenog područja i drugo.

Program iz stava 1. ovog člana treba da bude u skladu sa lokalnim akcionim i sanacionim planovima u skladu sa strateškim dokumentima koji se donose na osnovu zakona kojima se reguliše oblast životne sredine.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Danom početka primene ove Odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Službeni list Opštine Subotica", br. 39/07 i 9/08 i "Službeni list Grada Subotice", br. 34/08).

Član 12

Započeti postupci u kojima je do dana početka primene ove Odluke doneto prvostepeno rešenje o utvrđivanju obaveze plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine po odredbama Odluke o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Službeni list Opštine Subotica", br. 39/07 i 9/08 i "Službeni list Grada Subotice", br. 34/08) okončaće se po odredbama te Odluke.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice" a primenjuje se od 1. januara 2011. godine.