ODLUKA
O OBLICIMA I NAČINU OSTVARIVANJA SARADNJE KOMUNALNE POLICIJE I GRADSKIH INSPEKCIJSKIH SLUŽBI

("Sl. list grada Subotice", br. 6/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se oblici i način ostvarivanja saradnje između Komunalne policije i gradskih inspekcijskih službi (u daljem tekstu: gradska inspekcija), u skladu sa zakonima kao i sa propisima Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad) kojima se uređuje obavljanje inspekcijskih poslova.

Obaveza međusobne saradnje

Član 2

Komunalna policija i gradska inspekcija su dužni da međusobno sarađuju.

Saradnja komunalne policije i gradske inspekcije obuhvata naročito:

1. međusobno obaveštavanje,

2. razmenu informacija,

3. pružanje neposredne pomoći,

4. preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne policije i gradske inspekcije i

5. druge vidove saradnje.

II OBLICI I NAČIN OSTVARIVANJA SARADNJE

1. Međusobno obaveštavanje

Obaveza međusobnog obaveštavanja

Član 3

U obavljanju poslova i primeni ovlašćenja komunalna policija i gradska inspekcija su dužne da se međusobno obaveštavaju.

Način međusobnog obaveštavanja

Član 4

Međusobno obaveštavanje komunalne policije i gradske inspekcije vrši se pismeno i usmeno.

Obaveštavanje se, po pravilu, vrši pismeno, u roku od 24 časa od saznanja, dostavljanjem sačinjene službene beleške, dopisa ili drugog podneska.

Izuzetno, u slučaju potrebe preduzimanja hitnih mera iz nadležnosti komunalne policije, odnosno iz nadležnosti gradske inspekcije, obaveštavanje se vrši usmeno, odmah nakon saznanja, stim da se o izvršenom obaveštenju naknadno, u roku od 24 časa od izvršenog obaveštavanja, sačinjava službena beleška.

Službena beleška, dopis ili drugi podnesak iz stava 2. ovog člana i službena beleška iz stava 3. ovog člana dostavlja se načelniku komunalne policije, odnosno rukovodiocu komunalne inspekcije.

Službena beleška sačinjena nakon usmenog naređenja

Član 5

Komunalni policajac je obavezan da u slučaju kada je usmenim naređenjem izdao obavezno uputstvo ili zabranu ili je naložio meru i radnju od kojih neposredno zavisi uspešno obavljanje poslova iz delokruga komunalne policije, a lice nije postupilo po datom uputstvu, zabrani, naloženoj meri i radnji, sačini službenu belešku.

Službenu belešku iz stava 1. ovog člana komunalni policajac je dužan da dostavi u roku od 24 časa nadležnom gradskom inspektoru, radi preduzimanja odgovarajućih upravnih mera.

2. Razmena informacija

Obaveza razmene informacija i iskustva

Član 6

Komunalna policija i gradska inspekcija dužne su da vrše razmenu informacija i iskustva do kojih su došli u neposrednom izvršavanju poslova iz svoje nadležnosti, u cilju kvalitetnijeg obavljanja komunalnih i drugih poslova iz nadležnosti Grada.

Oblici razmene informacija i iskustva

Član 7

Razmena informacija i iskustva iz člana 6. ove Odluke vrši se u neposrednom kontaktu, pismeno ili organizovanjem zajedničkih sastanaka radi razmene informacija i iskustva.

3. Pružanje neposredne pomoći

Pomoć u vršenju nadzora

Član 8

Kada po oceni nadležnog gradskog inspektora postoji verovatnoća da vršenje inspekcijskog nadzora neće biti moguće bez prisustva komunalne policije, komunalna policija je dužna da na osnovu pismenog zahteva pruži pomoć nadležnom gradskom inspektoru.

Pismeni zahtev za pružanje pomoći u vršenju nadzora podnosi se komunalnoj policiji 48 časova pre dana određenog za inspekcijski nadzor.

Izuzetno, pomoć iz stava 1. ovog člana komunalna policija je dužna da pruži nadležnom gradskom inspektoru i bez pismenog zahteva, po usmenom pozivu gradske inspekcije, u sledećim slučajevima:

1. kada vršenje inspekcijskog nadzora nije moguće bez prisustva komunalnog policajca, a nadležni gradski inspektor to nije mogao unapred da predvidi,

2. kada je u toku inspekcijskog nadzora nadležni gradski inspektor izložen protivpravnom napadu.

O usmenom pozivu nadležni gradski inspektor je dužan da naknadno sačini zabelešku u spisima predmeta.

O usmenom pozivu i o pruženoj pomoći u vršenju nadzora i o preduzetim merama komunalni policajac je dužan da sačini službenu belešku.

Pomoć u izvršenjima (asistencija)

Član 9

Kad po oceni nadležnog gradskog inspektora postoji pretpostavka da sprovođenje izvršne odluke neće biti moguće bez prisustva komunalne policije ili upotrebe sredstava prinude, komunalna policija je dužna da na osnovu pismenog zahteva gradskog inspektora pruži pomoć u izvršenju.

Pismeni zahtev za pružanje pomoći u izvršenju podnosi se komunalnoj policiji 48 časova pre dana određenog za sprovođenje izvršne odluke.

Izuzetno, gradski inspektor može tražiti pomoć u izvršenju i usmeno, u sledećim slučajevima:

1. kada sprovođenje izvršenja nije moguće bez prisustva komunalnog policajca, a nadležni gradski inspektor to nije mogao unapred da predvidi,

2. kada je u toku sprovođenja izvršenja nadležni gradski inspektor izložen protivpravnom napadu.

O usmenom pozivu nadležni gradski inspektor je dužan da naknadno sačini zabelešku u spisima predmeta.

O angažovanju komunalne policije i o obimu i načinu pružanja pomoći odlučuje načelnik komunalne policije, u skladu sa zakonom.

O pruženoj pomoći u izvršenju i o preduzetim merama komunalni policajac je dužan da sačini službenu belešku.

Provera identiteta

Član 10

Na usmeni zahtev nadležnog gradskog inspektora, komunalni policajac zadužen za područje Grada na kojem nadležni gradski inspektor vrši inspekcijski nadzor, dužan je da na licu mesta proveri identitet lica.

O usmenom zahtevu da se izvrši provera identiteta lica nadležni gradski inspektor je dužan da naknadno sačini zabelešku u spisima predmeta.

O usmenom zahtevu da se izvrši provera identiteta lica i o izvršenoj proveri identiteta lica komunalni policajac je dužan da sačini službenu belešku.

Provera na licu mesta

Član 11

Na pismeni i usmeni zahtev nadležnog gradskog inspektora, komunalni policajac je dužan da proveri na licu mesta (na terenu) da li je stranka postupila po rešenju (nalogu) nadležnog gradskog inspektora.

O usmenom zahtevu da se izvrši provera na licu mesta nadležni gradski inspektor je dužan da u spisima predmeta sačini zabelešku.

O usmenom zahtevu da se izvrši provera na licu mesta i o zatečenom stanju komunalni policajac je dužan da sačini službenu belešku i da kopiju službene beleške dostavi nadležnom gradskom inspektoru.

4. Preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti

Zajedničke mere i aktivnosti

Član 12

Komunalna policija i nadležna gradska inspekcija su dužne da preduzimaju zajedničke mere i aktivnosti (u daljem tekstu: zajedničke akcije) od značaja za obavljanje poslova komunalne policije i gradske inspekcije.

Kada preduzimaju zajedničke akcije, komunalna policija najpre upozorava i usmenim naređenjem izdaje obavezna uputstva i zabrane i nalaže mere i radnje od kojih neposredno zavisi uspešno obavljanje posla, a kada je za to ovlašćena zakonom, drugim propisom i opštim aktom Grada, izriče mandatnu kaznu.

Ukoliko lice ne postupi po nalogu komunalne policije, nadležni inspektor pokreće upravni postupak, podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka ili prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo ili privredni prestup, ili obaveštava drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Zajedničke akcije komunalne policije i gradske inspekcije organizuju se po potrebi.

5. Drugi vidovi saradnje

Obaveza pribavljanja mišljenja gradske inspekcije u postupku sačinjenja godišnjeg plana rada komunalne policije

Član 13

Radi usklađivanja rada komunalne policije i gradske inspekcije, u postupku sačinjenja godišnjeg plana rada komunalna policija pribavlja mišljenje gradske inspekcije vezano za ostvarivanje međusobne saradnje.

III IZVEŠTAJI O MEĐUSOBNOJ SARADNJI

Obaveza sačinjenja izveštaja o međusobnoj saradnji

Član 14

Komunalna policija i gradska inspekcija su dužne da sačinjavaju periodično, po nalogu načelnika Gradske uprave, pisane izveštaje o međusobnoj saradnji i da iste dostavljaju načelniku Gradske uprave.

Po potrebi, Komunalna policija i gradska inspekcija izveštaj o međusobnoj saradnji sačinjavaju kao zajednički izveštaj.

Izveštaj o međusobnoj saradnji obavezno sadrži:

- broj sačinjenih službenih beleški, dopisa ili drugog podneska, povodom međusobnog obaveštavanja,

- broj službenih beleški sačinjenih od strane komunalnih policajaca u smislu člana 5. ove Odluke i dostavljenih gradskoj inspekciji radi preduzimanja odgovarajućih upravnih mera, i broj pokrenutih upravnih postupaka povodom tih službenih beleški,

- broj pismenih i usmenih zahteva za pružanje pomoći u vršenju nadzora podnetih od strane nadležnih gradskih inspektora, i broj i vrste preduzetih mera povodom tih zahteva od strane komunalnih policajaca,

- broj pismenih i usmenih zahteva za pružanje pomoći u izvršenju podnetih od strane nadležnih gradskih inspektora, i broj i vrste preduzetih mera povodom tih zahteva od strane komunalnih policajaca,

- broj usmenih zahteva za proveru identiteta podnetih od strane nadležnih gradskih inspektora, i broj izvršenih provera identiteta od strane komunalnih policajaca,

- broj pismenih i usmenih zahteva za proveru na licu mesta u smislu člana 11. ove Odluke, i broj provera na licu mesta izvršenih od strane komunalnih policajaca.

Podnošenje izveštaja o zajedničkim merama i aktivnostima

Član 15

O preduzimanju zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne policije i gradske inspekcije u smislu člana 12. ove Odluke načelnik komunalne policije i rukovodilac gradske inspekcije podnose načelniku Gradske uprave izveštaj o zajedničkoj akciji.

IV EVIDENCIJA

Obaveza vođenja evidencije

Član 16

Komunalna policija i gradska inspekcija su dužne da o pružanju neposredne pomoći i o preduzimanju zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne policije i gradske inspekcije vode posebnu evidenciju.

Sadržina evidencije komunalne policije

Član 17

Evidencija komunalne policije obavezno sadrži:

- datum i broj zahteva, odnosno drugog akta gradske komunalne inspekcije,

- predmet zahteva, odnosno drugog akta gradske komunalne inspekcije,

- datum postupanja po zahtevu, odnosno drugom aktu gradske komunalne inspekcije i prezime i ime postupajućeg komunalnog policajca,

- preduzete mere.

Sadržina evidencije gradske inspekcije

Član 18

Evidencija gradske inspekcije obavezno sadrži:

- datum i broj službene beleške ili drugog akta komunalne policije,

- predmet službene beleške ili drugog akta komunalne policije,

- datum postupanja po dostavljenoj službenoj belešci ili drugom aktu komunalne policije i prezime i ime postupajućeg nadležnog gradskog inspektora,

- preduzete mere.

V PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Stupanje na snagu i primena

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".