ODLUKA
O ODREĐIVANJU DELATNOSTI HVATANJA I ZBRINJAVANJA NAPUŠTENIH I IZGUBLJENIH PASA I MAČAKA I SAKUPLJANJA NJIHOVIH LEŠEVA KAO KOMUNALNA DELATNOST

("Sl. list grada Subotice", br. 6/2010)

Član 1

Ovom Odlukom kao komunalna delatnost, određuje se hvatanje, smeštaj u prihvatilište za životinje i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka i sakupljanje i transportovanje njihovih leševa sa puteva i javnih površina do objekta za sakupljanje otpada životinjskog porekla na teritoriji Grada Subotice kao i po potrebi lišavanje njihovih života na human način (u daljem tekstu: komunalna delatnost).

Član 2

Komunalna delatnost obavlja se u skladu sa propisima kojima je regulisana ova oblast.

Član 3

Napušteni psi i mačke (u daljem tekstu: životinje), u smislu ove Odluke su, životinje koje nemaju dom ili se nalaze izvan njega i lišene su brige i nege vlasnika, odnosno držaoca i koje su oni svesno napustili.

Izgubljene životinje, u smislu ove Odluke su životinje koje su napustile vlasnika, odnosno držaoca, bez njegove volje i koje on traži.

Član 4

Komunalnu delatnost mogu obavljati pravno lice ili preduzetnik (u daljem tekstu: Preduzeće) sa kojim je zaključen ugovor nakon postupka sprovedenog u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i Odlukom o budžetu Grada Subotice.

Ugovor iz stava 1. ovog člana, zaključuje se na vreme do pet godina.

Vreme na koje se zaključuje ugovor određuje nadležni organ Gradske uprave Odlukom o pokretanju postupka javne nabavke.

Član 5

Preduzeće je dužno da:

- dnevno, u skladu sa biološkim ciklusom životinja prikuplja napuštene i izgubljene životinje i to naročito u okolini škola, predškolskih ustanova, pijaca, bolnice, ugostiteljskih objekata i dr.,

- prikupljene životinje smesti u prihvatilište za životinje,

- prima prijavu o napuštenim i izgubljenim životinjama,

- obezbedi zbrinjavanje svake napuštene i izgubljene životinje,

- obezbedi sprovođenje mera preventivne zdravstvene zaštite životinja i potrebnu pomoć životinjama od strane veterinara,

- brine o pronalaženju vlasnika, odnosno držaoca životinja,

- vrati vlasniku, odnosno držaocu, na njegov zahtev, životinju u roku od 3 dana od dana smeštaja u prihvatilište,

- sprovodi Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja, i po potrebi, na osnovu predloga Komisije vrši lišavanje života životinja na human način,

- obezbedi smeštaj i nadzor životinje za koje je potrebno izvršiti posmatranje u skladu sa propisima,

- vodi evidenciju o broju i vrsti uhvaćenih, napuštenih i izgubljenih životinja, o broju uklonjenih leševa, kao i o konačnom postupku o uhvaćenim životinjama,

- pripremi plan zbrinjavanja životinja u slučaju zatvaranja prihvatilišta ili elementarnih nepogoda.

Preduzeće sakuplja i transportuje leševe napuštenih i izgubljenih životinja sa puteva i javnih površina do objekata za sakupljanje otpada životinjskog porekla na teritoriji Grada Subotice.

Preduzeće je u obavezi da poslove iz ovog člana vrši i po pozivu građana.

Član 6

Komisiju iz člana 5. stav 1. alineja 8. ove Odluke čine predstavnik Preduzeća, predstavnik Gradske uprave - službe nadležne za inspekcijsko-nadzorne poslove, veterinar i predstavnik društva za zaštitu životinja.

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Gradsko veće na period do pet godina.

Zadatak Komisije je da u cilju efikasnijeg i ekonomičnijeg sprovođenja odredaba ove Odluke, mesečno sačini spisak pasa i mačaka koji su uhvaćeni i smešteni u prihvatilište, a kod kojih su iz opravdanih razloga ispunjeni uslovi za lišavanje života u postupku kojim se životinji oduzima život na način koji izaziva trenutnu smrt.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja Preduzeće.

Član 7

Preduzeće je u obavezi da do 5-og u mesecu za prethodni mesec dostavi izveštaj o obavljenim poslovima Gradskoj upravi-službi nadležnoj za komunalne poslove.

Izveštaj o obavljenim poslovima sadrži:

1. namensko korišćenje sredstava,

2. broj primljenih poziva,

3. broj uhvaćenih životinja,

4. broj neuspelih intervencija,

5. broj uginulih životinja i

6. druge podatke po zahtevu nadležnog organa.

Član 8

Program kontrole i smanjenje populacije napuštenih životinja donosi Gradsko veće.

Član 9

Sredstva za obavljanje komunalne delatnosti obezbeđuju se u budžetu Grada Subotice.

Član 10

Nadzor nad obavljanjem komunalne delatnosti, kao i nad izvršavanjem ugovorom preuzetih obaveza, vrši organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora vrši komunalni inspektor.

Član 11

Do zaključivanja ugovora iz člana 4. ove Odluke komunalnu delatnost obavljaće Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" Subotica.

Član 12

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o određivanju delatnosti hvatanja i zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka i sakupljanje njihovih leševa kao komunalna delatnost ("Službeni list Opštine Subotica", br. 63/2003 i "Službeni list Grada Subotice", br. 33/2008).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".