UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZA SUBVENCIONISANJE KAMATE ZA KRATKOROČNO KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U 2010. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 6/2010 i 20/2010)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program mera za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2010. godini (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Mere za subvencionisanje kamate iz ove uredbe odnose se na odobrene kratkoročne kredite od strane banaka za poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar), u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", broj 111/09).

Član 3

Program sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) preko banaka i Ministarstva finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava).

Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe odobravaju se pod uslovima iz Programa, a koriste se na način koji se bliže uređuje ugovorom koji zaključuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede sa bankama i Upravom.

Sa bankama i Upravom ministar nadležan za poslove poljoprivrede zaključiće ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Član 4

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2010. godinu.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM MERA ZA SUBVENCIONISANJE KAMATE ZA KRATKOROČNO KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U 2010. GODINI

 

I OSNOVNI CILJEVI MERA

Mere za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje u 2010. godini sprovodiće se tako što će se sredstva koristiti za kratkoročno kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Privremeni nosioci poljoprivrednih gazdinstava nemaju pravo podnošenja zahteva za kredit.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze u pasivnom statusu nemaju pravo podnošenja zahteva za kredit.

Kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava po Programu sprovodiće se preko banaka kao administratora u delu sredstava koje obezbeđuje Republika Srbija - Ministarstvo.

Ministarstvo u saradnji sa Upravom pratiće ostvarivanje Programa, administrirati i kontrolisati plasmane iz budžeta.

Utvrđuju se dva modela korišćenja sredstava za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivrednih gazdinstava, a u cilju podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje, i to:

1) fizičkih lica;

2) fizičkih lica i zemljoradničkih zadruga imaoca robnih zapisa koji su izdati u skladu sa Zakonom o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode ("Službeni glasnik RS", broj 41/09 - u daljem tekstu: Zakon), koji koriste uskladištene poljoprivredne proizvode po robnom zapisu kao predmet zaloge za obezbeđenje potraživanja banaka po odobrenim kreditima po osnovu ove uredbe.

II PLANIRANI RASPORED SREDSTAVA

 

Namena

Iznos u dinarima

Kratkoročni krediti - budžet Republike Srbije

300.000.000

 

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Mere za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje u 2010. godini sprovode se radi unapređenja uslova na tržištu kredita koje odobravaju banke korisnicima kredita namenjenih podsticaju razvoja poljoprivrede, odnosno realizaciji tekućih i sezonskih poslova u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji.

Sredstva za subvencionisanje kamate u skladu sa Programom odobravaju se korisnicima kredita po odobrenim kratkoročnim dinarskim kreditima banaka, ukoliko su krediti namenjeni poljoprivrednoj, odnosno prehrambenoj proizvodnji, i to:

1) sa rokom vraćanja od tri, šest, devet i 12 meseci;

2) sa maksimalnom efektivnom kamatnom stopom:

- referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: NBS) + 6 (šest) % na godišnjem nivou, bez valutne klauzule;

3) sa uslovom plaćanja kamate zajedno sa pripadajućom glavnicom po dospeću kredita;

4) kredit se odobrava u dinarima;

5) krediti se odobravaju po modelu potrošačkog kredita.

Odobreni iznos kredita je od 50.000 dinara do 900.000 dinara, a u zavisnosti od procene kreditne sposobnosti podnosioca zahteva za kredit, osim u slučaju kada imalac robnog zapisa koji je izdat u skladu sa Zakonom koristi uskladištene poljoprivredne proizvode po robnom zapisu kao predmet zaloge za obezbeđenje potraživanja banaka po odobrenim kreditima na osnovu ove uredbe, u kom slučaju imaocima robnih zapisa može biti odobren kredit po ovoj uredbi, i to za fizička lica do 1.200.000 dinara, a za zemljoradničke zadruge 2.000.000 dinara, u zavisnosti od vrednosti robe koja se zalaže po robnom zapisu.

Broj ostvarenih podsticaja iz Programa nije ograničen, a korisnik kredita može da ima samo jedan kredit u tečaju.

Ako je korisnik kredita puštenog u tečaj fizičko lice ili zemljoradnička zadruga istovremeno i imalac robnog zapisa izdat u skladu sa Zakonom, isti mogu da koriste još jedan kredit pod uslovima iz stava 2 alineja druga ovog poglavlja.

Sredstva za ostvarivanje mera za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno proizvodnje po Programu obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2010. godinu, Razdeo 16 Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, funkcija 420 Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Ekonomska klasifikacija 451 Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od 1.253.643.000 dinara, od čega su za Institucionalne mere predviđena sredstva u iznosu od 850.000.000 dinara, a u okviru kojih za subvencionisanje kamate po odobrenim kreditima 300.000.000 dinara.

Ministarstvo u saradnji sa Upravom odobrava ostvarivanje podsticaja iz Programa, administrira i kontroliše plasmane iz budžeta.

Zahtev za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje podnosi korisnik kredita preko banke koja odobrava kredit.

Uprava utvrđuje ispunjenost uslova utvrđenih Programom i ako su uslovi ispunjeni prebacuju se sredstva za subvencionisanje kamatnih stopa po odobrenim zahtevima iz budžeta na račune banaka u roku od 30 dana od dana odobrenja.

Subvencija kamatne stope odobrene po Programu iznosi:

1) za fizička lica - visina referentne kamatne stope NBS + 1% na godišnjem nivou;

2) za fizička lica i zemljoradničke zadruge imaoce robnih zapisa izdatih u skladu sa Zakonom, koji koriste uskladištene poljoprivredne proizvode po robnom zapisu kao predmet zaloge za obezbeđenje potraživanja banaka po odobrenim kreditima na osnovu ove uredbe - visina referentne kamatne stope NBS + 3 (tri) % na godišnjem nivou.

Obračunata referentna kamatna stopa će biti jednaka referentnoj kamatnoj stopi koju je banka primenila u ugovoru o kreditu sa klijentom.

Fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva koje je koristilo kratkoročni kredit po osnovu Uredbe o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 70/04 i 83/04), Uredbe o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 139/04, 10/05, 51/05 i 60/05), Uredbe o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 3/06), Uredbe o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 73/07 i 113/07), Uredbe o utvrđivanju Programa mera za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 23/08 i 84/08) i Uredbe o utvrđivanju Programa mera za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 18/09, 21/09, 43/09, 49/09 i 79/09) stiče pravo na podnošenje zahteva za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje u 2010. godini samo u slučaju da je sve obaveze po prethodnim kreditima u potpunosti izmirio.

Banka, pošto utvrdi da korisnik kredita ispunjava uslove za traženi kredit u utvrđenom iznosu, bez odlaganja proslediće Upravi zahtev za odobrenje subvencije u elektronskom obliku. Banka će puštati u tečaj kredit iz Programa najkasnije u roku od sedam dana po prijemu odobrenja.

Kontrolu namenskog korišćenja sredstava odobrenog kredita vrši Ministarstvo, u okviru svog delokruga, odnosno banka, u okviru svojih delatnosti.

Ukoliko se utvrdi da kredit nije namenski iskorišćen ili je delimično namenski iskorišćen, kredit se proglašava dospelim tako što se celokupna glavnica i pripadajuća redovna kamata i zatezna kamata koja je obračunata u skladu sa poslovnom politikom banke za ceo period korišćenja kredita naplaćuje od korisnika kredita uključujući ceo iznos subvencionisan od strane Ministarstva sa obračunatom zateznom kamatom u skladu sa poslovnom politikom banke. Posle naplate ukupnog duga od korisnika poslovna banka prenosi Ministarstvu na namenski račun Fonda ukupan iznos kamate koji je subvencionisan zajedno sa zateznom kamatom obračunatom u skladu sa poslovnom politikom banke.

Uslovi i način odobravanja kratkoročnih kredita, prava i obaveze Ministarstva i banaka, uslovi i način saradnje između Ministarstva, banaka i Uprave definisaće se ugovorom.

Ukoliko korisnik kredita pre vremena otplati ostatak glavnice kredita poslovna banka će Ministarstvu izvršiti povraćaj dela unapred plaćene godišnje kamate za obračunski period koji nije pokriven korišćenjem kredita.

Sredstva iz Programa odobravaće se po redosledu podnošenja zahteva, a najviše do iznosa raspoloživih sredstava.

IV DINAMIKA TROŠENJA SREDSTAVA

Dinamika trošenja sredstava predviđenih Programom vršiće se u skladu sa dinamikom podnošenja zahteva za kredite iz Programa.

V IZVEŠTAJ O ODOBRAVANJU I KORIŠĆENJU SREDSTAVA

Ministarstvo će Vladi podneti godišnji izveštaj o odobravanju i korišćenju sredstava po Programu.