POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O SAVETU NACIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2010)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom uređuju se položaj i sastav Saveta nacionalnih zajednica (u daljem tekstu: Savet); način izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti i izbor članova Saveta; način odlučivanja i nadležnost Saveta kao i druga pitanja od značaja za rad Saveta.

Član 2

Savet nacionalnih zajednica je posebno telo Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština), ustanovljeno Statutom, koje ima 30 članova.

Polovina članova saveta bira se iz reda poslanika koji su se izjasnili kao pripadnici srpske nacionalne zajednice (u daljem tekstu: srpski narod).

Polovina članova saveta bira se iz reda poslanika koji su se izjasnili kao pripadnici nacionalnih zajednica koje čine brojčanu manjinu u ukupnom stanovništvu AP Vojvodine (u daljem tekstu: manjinska nacionalna zajednica).

Članove Saveta nacionalnih zajednica bira Skupština nakon njenog konstituisanja.

Članove Saveta nacionalnih zajednica predlaže odbor Skupštine nadležan za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja (u daljem tekstu: Odbor).

Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti

Član 3

Poslanici se izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti, dobrovoljno, u pisanom obliku na posebnom obrascu.

Pregled podataka o nacionalnoj pripadnosti poslanika u Skupštini dostavlja se Odboru.

Sadržinu obrasca iz stava 1. ovog člana utvrđuje Odbor.

Lista kandidata i izbor članova Saveta koji pripadaju srpskom narodu

Član 4

Na osnovu dobijenih podataka Odbor sačinjava listu kandidata za izbor članova Saveta koji su pripadnici srpskog naroda.

Lista kandidata iz stava 1. ovog člana treba da sadrži najmanje za 50% veći broj kandidata od broja članova Saveta koji se biraju.

Prilikom sačinjavanja liste kandidata iz stava 1. ovog člana, Odbor je dužan da obezbedi da broj kandidata odražava srazmeru zastupljenosti poslaničkih grupa u odnosu na ukupan saziv Skupštine.

Sa liste kandidata koju čine poslanici koji su pripadnici srpskog naroda, Skupština bira 15 članova u Savet.

O svakom od predloženih kandidata Skupština se posebno izjašnjava.

U sastav Saveta ulaze kandidati koji dobiju najviše glasova.

Liste kandidata i izbor članova Saveta koji pripadaju manjinskoj nacionalnoj zajednici

Član 5

Na osnovu dobijenih podataka o nacionalnoj pripadnosti, Odbor utvrđuje spisak kandidata koji su se izjasnili kao pripadnici manjinske nacionalne zajednice.

Na osnovu spiska iz stava 1. ovog člana, Odbor utvrđuje broj mesta u Savetu za svaku manjinsku nacionalnu zajednicu, srazmerno broju poslanika koji su se izjasnili kao pripadnici te manjinske nacionalne zajednice.

Član 6

U sastav Saveta, bez posebnog izjašnjavanja Skupštine, ulaze kandidati sa spiska iz stava 1. člana 5, koji su se izjasnili kao pripadnici manjinske nacionalne zajednice i koji su za poslanika u Skupštinu izabrani po većinskom izbornom sistemu u jedinici lokalne samouprave u kojoj pripadnici te manjinske nacionalne zajednice čine najmanje 30% ukupnog stanovništva.

Član 7

Za popunjavanje preostalih mesta za izbor članova Saveta određene manjinske nacionalne zajednice, Odbor će sačiniti listu kandidata koja obavezno obuhvata poslanike iz političkih stranaka te manjinske nacionalne zajednice uz predlaganje najmanje za 50% više takvih kandidata.

Ukoliko Odbor ne može da sačini listu kandidata na način iz stava 1. ovog člana, zbog nepostojanja dovoljnog broja poslanika iz političkih stranaka određene manjinske nacionalne zajednice ili zbog nepostojanja političkih stranaka određene manjinske nacionalne zajednice, Odbor će listu kandidata dopuniti, odnosno sačiniti od poslanika koji su se izjasnili kao pripadnici određene manjinske nacionalne zajednice bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

O svakom od predloženih kandidata Skupština se posebno izjašnjava.

U sastav Saveta ulaze kandidati koji dobiju najviše glasova.

Predsednik Saveta

Član 8

Savet ima predsednika, zamenika predsednika i sekretara.

Savet iz svog sastava bira predsednika i njegovog zamenika tajnim glasanjem.

Predsednik Saveta rukovodi radom Saveta.

Mandat predsednika i zamenika predsednika traje godinu dana.

Kad je predsednik Saveta izabran iz reda članova Saveta pripadnika srpskog naroda, zamenik predsednika se bira iz reda članova Saveta pripadnika manjinske nacionalne zajednice.

U sledećem mandatu, predsednik Saveta se bira iz reda članova Saveta pripadnika manjinske nacionalne zajednice, a zamenik predsednika se bira iz reda članova Saveta pripadnika srpskog naroda.

Sekretar Saveta

Član 9

Savet ima sekretara koji pomaže predsedniku u pripremi i vođenju sednice i stara se o sprovođenju odluka Saveta.

Sekretara Saveta postavlja Odbor iz reda pokrajinskih službenika Službe Skupštine.

Stručne i tehničko-administrativne poslove za potrebe Saveta obavlja Služba Skupštine.

Odlučivanje

Član 10

Savet donosi odluke većinom od ukupnog broja članova, pod uslovom da je za odluku glasalo više od polovine pripadnika srpskog naroda i više od polovine pripadnika manjinske nacionalne zajednice.

Nadležnost Saveta

Član 11

Savet obavezno dostavlja mišljenje Skupštini, pri razmatranju pitanja i donošenja propisa iz nadležnosti Skupštine, koja su posredno ili neposredno u vezi sa ostvarivanjem prava manjinskih nacionalnih zajednica, a naročito propisa kojima se osnivaju ustanove od značaja za zaštitu i unapređenje kulture i drugih propisa iz oblasti kulture, obrazovanja, javnog informisanja i službene upotrebe jezika i pisama.

Savet razmatra i daje svoje mišljenje i preporuke o pitanjima koji se tiču suživota srpskog naroda i manjinskih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji AP Vojvodine.

Savet razmatra i daje mišljenje na godišnje i druge izveštaje Pokrajinskog ombudsmana, Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajinske vlade), i pokrajinskih organa uprave, koji su posredno ili neposredno u vezi sa ostvarivanjem prava manjinskih nacionalnih zajednica, a naročito koji se tiču srazmerne zastupljenosti i ostvarivanja programa, mera i aktivnosti kojima se podstiče i pomaže očuvanje i razvijanje višejezičnosti, multikulturalizma i multikonfesionalizma.

Na predlog Pokrajinske vlade, Pokrajinskog ombudsmana, poslanika, poslaničke grupe, nacionalnog saveta nacionalnih manjina i skupštine jedinice lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine, Savet razmatra i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Član 12

U okviru razmatranja pitanja iz svoje nadležnosti Savet može uputiti predloge i preporuke Pokrajinskoj vladi, pokrajinskom organu uprave ili drugoj organizaciji, ustanovi ili javnoj službi čiji je osnivač AP Vojvodina.

Član 13

Savet u pitanjima iz svoje nadležnosti može uputiti predlog deklaracije i rezolucije Skupštini.

Član 14

Savet može zatražiti izveštaj od Pokrajinske vlade, pokrajinskih organa uprave ili druge organizacije, ustanove ili javne službe čiji je osnivač AP Vojvodina, povodom pitanja koji se tiču zaštite i ostvarivanja prava manjinskih nacionalnih zajednica.

Član 15

Savet je dužan da mišljenje dostavi Skupštini u roku utvrđenim poslovnikom Skupštine, u suprotnom se smatra da je mišljenje pozitivno.

Mišljenje Saveta se obavezno izlaže i razmatra u okviru skupštinske rasprave o predlogu akta koji je bio predmet davanja mišljenja.

Član 16

Pitanja koja se odnose na rad Saveta, a nisu uređena ovom odlukom uređuju se poslovnikom Skupštine.

Završne odredbe

Član 17

Skupština će do 31. oktobra 2010. godine izabrati članove Saveta nacionalnih zajednica.

Član 18

Ova pokrajinska skupštinska odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".