ODLUKA
O BOJI I NAČINU OZNAČAVANJA VOZILA I PLOVILA I OPREMI KOMUNALNE POLICIJE

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se boja i način označavanja vozila i plovila komunalne policije, oprema vozila i druga oprema koju koriste komunalni policajci.

Član 2

Vozila i plovila, u smislu ove odluke, jesu službena motorna vozila i plovila, propisno obojena, označena i opremljena za održavanje komunalnog reda i obavljanje drugih poslova iz delokruga komunalne policije.

II BOJA I OZNAKE VOZILA I PLOVILA

Član 3

Osnovna boja vozila komunalne policije je bela.

Osnovna boja plovila komunalne policije je bela.

Član 4

Pored osnovne boje, uzduž bočnih stranica vozila komunalne policije je traka sive boje, širine najmanje 150 mm, razdeljena po dužini linijom širine 20 do 30 mm bele boje.

Član 5

Oznake vozila komunalne policije čini:

1. po jedan crtež ili nalepnica sa crtežom grba grada Požarevca visine najmanje 200 mm na prednjem delu bočnih stranica vozila, odnosno visine najmanje 350 mm na poklopcu motora, na kojoj je izgled grba grada u skladu sa odlukom grada kojom se uređuje upotreba grba;

2. natpis "KOMUNALNA POLICIJA" ispisan slovima bele boje na delu trake iz člana 4. ove odluke iza crteža grba grada, u visini prednjih vrata, odnosno prve polovine kabine vozila;

3. natpis "KOMUNALNA POLICIJA" ispisan slovima crne boje na prednjoj strani, odnosno poklopcu motora vozila ispod crteža grba grada, kao i na zadnjoj strani vozila iznad registarske tablice.

Oznake iz stava 1. ovog člana moraju biti izrađene tako da reflektuju svetlost.

Član 6

Crtežom ili nalepnicom sa crtežom grba grada Požarevca i natpisom "KOMUNALNA POLICIJA" na odgovarajući način označavaju se i plovila komunalne policije.

III OPREMA VOZILA

Član 7

Opremu vozila komunalne policije čini:

1. svetlosna signalizacija ugrađena na najvišem delu vozila u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, koja se sastoji od jednog ili dva žuta rotaciona svetla ili od dva izvora trepćućeg svetla žute boje integrisana u krovnu konzolu na kojoj se sa prednje i zadnje strane nalazi natpis "KOMUNALNA POLICIJA" i koja može biti opremljena i uređajem s mogućnošću ispisivanja naređenja;

2. ugrađen uređaj za davanje zvučnih znakova u nizu tonova različitih visina s mikrofonskom kombinacijom;

3. ugrađen kolski radio uređaj za prijem i predaju na frekvencijama koje koristi komunalna policija.

Član 8

Vozila komunalne policije, pored opreme utvrđene ovom odlukom, moraju imati opremu određenu propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, a mogu imati i dodatnu opremu i uređaje saglasno njihovoj nameni.

IV OPREMA KOMUNALNIH POLICAJACA

Član 9

Oprema komunalnih policajaca, u smislu ove odluke, jeste oprema za obavljanje poslova iz nadležnosti komunalne policije (u daljem tekstu: komunalno-policijska oprema) i oprema koja je potrebna za uspostavljanje informatičko-komunikacijske povezanosti (u daljem tekstu: prateća oprema).

Član 10

Pored uniforme i sredstava prinude, odnosno službene palice i sredstava za vezivanje, komunalno-policijsku opremu čine:

1. tablice "stop komunalna policija";

2. pištaljke;

3. baterijske lampe;

4. foto-video oprema;

5. uređaji za audio i video digitalno snimanje, obradu i čuvanje podataka;

6. detektori metala - ručni, za nadzor prolaska lica i za pregled terena;

7. lični dozimetri za merenje jonizujućih zračenja;

8. dvogledi;

9. uređaji za detekciju prisustva ugljendioksida;

10. elektronski laserski uređaji za merenje udaljenosti;

11. SR5 ručni elektronski uređaj za orijentaciju i navigaciju.

Načelnik komunalne policije može predložiti da se izvrši nabavka, odnosno da se komunalna policija zaduži i drugom opremom, ukoliko oceni da je ona neophodna za obavljanje poslova iz delokruga komunalne policije.

Član 11

Prateću opremu komunalne policije čine:

1. radio uređaji i njihovi dodaci;

2. računarski sistemi sa opremom, mrežna oprema i pripadajući komunikacijski uređaji i sigurnosni sistemi sa odgovarajućim hardverskim i softverskim komponentama;

3. oprema za zaštitu podataka, kao i druga neophodna prateća oprema koja se može nabaviti, odnosno zadužiti pod uslovima i na način iz člana 10. stav 2. ove odluke.

Član 12

Opremu iz čl. 10. i 11. ove odluke, po nalogu načelnika komunalne policije, zadužuju komunalni policajci lično.

Član 13

Gradska uprava vodi evidenciju o zaduženju opremom Odeljenja komunalne policije i ličnom zaduženju opremom komunalnih policajaca, u skladu sa propisima o materijalno-finansijskom poslovanju.

Podaci iz evidencije iz stava 1. ovog člana i dokumenti koji sadrže podatke o zaduženju opremom označavaju se na propisan način oznakom tajnosti.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".