ODLUKA
O OBAVEZI DAVALACA LIZINGA DA DRŽE SREDSTVA REZERVE

("Sl. glasnik RS", br. 21/2010)

1. Davalac lizinga je dužan da sredstva rezerve drži na posebnom računu otvorenom kod banke - u visini, na način i pod uslovima koji su utvrđeni ovom odlukom.

2. Sredstva rezerve davalac lizinga obračunava na obaveze po kreditima, drugim pozajmicama i dopunskim uplatama primljenim iz inostranstva od 10. decembra 2005. godine.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, davalac lizinga sredstva rezerve ne obračunava na iznos:

1) uplata osnivača po osnovu povećanja osnovnog kapitala;

2) obaveza po osnovu sredstava koje prima od međunarodnih finansijskih organizacija, vlada i finansijskih institucija čiji su osnivači strane države, i to posredstvom države kao glavnog dužnika, odnosno vlasnika tih sredstava, ili neposredno, uz uslov da se, pri replasiranju tih sredstava kroz posao finansijskog lizinga, poštuju svi uslovi sadržani u ugovoru na osnovu koga prima sredstva od navedenih kreditora;

3) subordiniranih obaveza.

Subordiniranim obavezama iz stava 2, odredba pod 3, ove tačke smatraju se sledeće obaveze:

- po poslu kod koga je poverilac davaoca lizinga ugovoreni iznos uplatio u celini;

- čiji je prvobitno ugovoreni rok dospeća najmanje pet godina;

- za čije izvršenje nije izdato nijedno sredstvo obezbeđenja;

- koje se, u slučaju likvidacije ili stečaja davaoca lizinga, mogu izmiriti tek nakon izmirenja onih obaveza koje nemaju karakter subordiniranih obaveza;

- koje su raspoložive za pokriće gubitaka tek pri likvidaciji davaoca lizinga;

- po kojima poverilac davaoca lizinga nije istovremeno i njegov dužnik po subordiniranom potraživanju tog davaoca lizinga;

- po kojima plaćanja poveriocima pre dospeća nisu moguća, osim u slučaju da se potraživanja poverioca konvertuju u kapital davaoca lizinga.

Iznos subordinirane obaveze iz stava 3, odredba pod 3, ove tačke može biti izuzet od obaveze obračuna sredstava rezerve pod uslovom da Narodna banka Srbije, na osnovu zahteva davaoca lizinga i dokumentacije priložene uz taj zahtev, prethodno utvrdi da su ispunjeni uslovi iz te odredbe.

3. Osnovicu za obračun sredstava rezerve (u daljem tekstu: osnovica za obračun) čini knjigovodstveno stanje obaveza iz tačke 2. ove odluke, utvrđeno poslednjeg dana u mesecu koji prethodi obračunavanju.

Davalac lizinga osnovicu za obračun iskazuje u evrima i SAD dolarima ako su njegove obaveze iz tačke 2. ove odluke denominovane u tim valutama, a iskazuje je u evrima ako su te obaveze denominovane u drugoj valuti, preračunavanjem u evre, primenom zvaničnog srednjeg kursa za dinare koji važi na dan utvrđivanja osnovice za obračun.

4. Davalac lizinga je dužan da sredstva rezerve obračunava i izdvaja 18. u mesecu - na poseban račun otvoren kod banke, i to na sledeći način:

1) počevši od obračunskog perioda 16. april - 17. maj 2010. godine, a zaključno sa obračunskim periodom 18. avgust - 16. septembar 2010. godine:

- po stopi od 20% - do nivoa osnovice za obračun utvrđene na osnovu knjigovodstvenog stanja obaveza na dan 30. septembra 2008. godine,

- po stopi od 0% - na pozitivnu razliku između knjigovodstvenog stanja obaveza poslednjeg dana u prethodnom mesecu i na dan 30. septembra 2008. godine;

2) počevši od obračunskog perioda 17. septembar - 17. oktobar 2010. godine, a zaključno sa obračunskim periodom 18. novembar - 16. decembar 2010. godine - po stopi od 15% na osnovicu za obračun utvrđenu na osnovu knjigovodstvenog stanja obaveza poslednjeg dana u prethodnom mesecu;

3) počevši od obračunskog perioda 17. decembar 2010. godine - 17. januar 2011. godine i nadalje - po stopi od 10% na osnovicu za obračun utvrđenu na osnovu knjigovodstvenog stanja obaveza poslednjeg dana u prethodnom mesecu.

Ako 18. u mesecu nije radni dan, sredstva rezerve izdvajaju se poslednjeg radnog dana koji prethodi tom danu.

5. Obračunata sredstva rezerve iz tačke 4. stav 1. ove odluke važe za obračunski period od 18. u tekućem mesecu do 17. u narednom mesecu, odnosno do datuma kad je davalac lizinga dužan da izdvoji sredstva rezerve za naredni obračunski period (u daljem tekstu: obračunski period).

Davalac lizinga je dužan da sredstva rezerve koja važe za obračunski period drži na računu iz tačke 1. ove odluke, i to u evrima i SAD dolarima.

6. Ako su obračunata sredstva rezerve u važećem obračunskom periodu manja od sredstava rezerve koja se drže na računu iz tačke 1. ove odluke, razliku iznosa ovih sredstava davalac lizinga može koristiti slobodno, a ako su veća - dužan je da iznos sredstava koji nedostaje izdvoji na taj račun.

7. Davalac lizinga je dužan da Narodnoj banci Srbije do 20. u tekućem mesecu dostavi važeći obračun sredstava rezerve, kao i dokaz o tome da sredstva rezerve drži na računu iz tačke 1. ove odluke (potvrda o stanju tog računa koju je overila banka).

8. Radi sprovođenja ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

9. Sredstva rezerve obračunata prema odredbama Odluke o obavezi davalaca da drže sredstva rezerve ("Službeni glasnik RS", br. 109/2005, 30/2006, 99/2008 i 15/2009) za obračunski period 10. mart - 9. april 2010. godine važiće i za obračunski period 10. april - 15. april 2010. godine.

10. Počevši od obračunskog perioda 16. april - 17. maj 2010. godine, a zaključno sa obračunskim periodom 18. avgust - 16. septembar 2010. godine, davalac lizinga može osnovicu za obračun sredstava rezerve umanjiti za iznos dugoročnih plasmana koje je odobrio za nabavku trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Republici Srbiji, u skladu s Programom mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize u Republici Srbiji, usvojenim na sednici Vlade Republike Srbije dana 29. januara 2009. godine (u daljem tekstu: Program Vlade).

Davalac lizinga je dužan da o plasmanima iz stava 1. ove tačke obezbedi podatke u knjigovodstvenoj evidenciji na posebnim analitičkim računima, a na osnovu dokumentacije iz koje se može nedvosmisleno utvrditi da su odobreni u skladu s Programom Vlade.

11. Prvi obračun i izdvajanje sredstava rezerve u smislu ove odluke davalac lizinga izvršiće 16. aprila 2010. godine, prema osnovici za obračun na dan 31. marta 2010. godine.

12. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obavezi davalaca da drže sredstva rezerve ("Službeni glasnik RS", br. 109/2005, 30/2006, 99/2008 i 15/2009).

13. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".