PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 7/2009, 10/2009, 20/2009, 6/2010 i 8/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o postavljanju objekata na javnim površinama (u daljem tekstu: Pravilnik), propisuju se tehnički i drugi uslovi za postavljanje sledećih objekata na javnim površinama:

1. letnje bašte,

2. tende i nadstrešnice,

3. slobodnostojeće i zidne vitrine za izlaganje robe,

4. reklamne oznake,

5. pultovi za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija, kaseta, cveća, čestitki i drugih ukrasnih predmeta,

6. rashladni uređaji,

7. aparati za kokice,

8. objekti za izvođenje zabavnih programa kao i postupak za postavljanje bašta u Ekstra zoni.

Član 2

Objekti iz člana 1. ovog Pravilnika ne mogu se postavljati na sledećim javnim površinama:

- u zoni raskrsnice,

- u zoni širine pešačkog prolaza na rastojanju od 2 m

- u zoni stajališta gradskog saobraćaja na rastojanju od 3 m

- u širini pešačkog i kolskog prilaza objektima

- na kolovozu

- na javnim parkiralištima

- na javnoj zelenoj površini

- na trasi protivpožarnog puta

- na drugim javnim površinama u zavisnosti od objekta, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

Navedene uslove bliže definiše Gradska Uprava nadležna za poslove saobraćaja za svaki pojedinačni slučaj, a u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Član 3

Postavljene objekte vlasnici moraju održavati u ispravnom stanju i čiste. Oštećene i dotrajale konstrukcije, zastore i druge elemente vlasnici moraju zameniti ili ukloniti.

II TEHNIČKI I DRUGI USLOVI

1. Letnje bašte

Član 4

Letnja bašta je otvoreni montažno-demontažni objekat koji se postavlja na javnoj površini ispred, bočno ili u zaleđu ugostiteljskog objekta, poslastičarnice i objekta u kojem se vrši proizvodnja i prodaja peciva i kolača i to: bašta tipa "A" i bašta tipa "B".

Bašta tipa "A" je bašta koja se postavlja na javnoj površini u Ekstra zoni, na osnovu Plana lokacija za postavljanje bašti tipa "A", po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

Plan lokacija za postavljanje bašti tipa "A" (u daljem tekstu: Plan) je sastavni deo ovog Pravilnika i sadrži: lokaciju, naziv ulice, površinu i broj bašte (prilog 1).

Bašta tipa "B" je bašta koja se postavlja izvan lokacija utvrđenih Planom po postupku i na način propisan Odlukom o uređenju grada i ovim Pravilnikom.

Član 5

Bašte tipa "A" i tipa "B" se ne mogu postavljati na javnoj površini ispred kioska, kao i na javnoj površini ispred kioska koji su postavljeni na individualnim parcelama.

Kiosk, u smislu odredaba ovog Pravilnika, je objekat za pružanje šalterskih usluga ili privremeni objekat ili objekat, čija je bruto površina do 6 m2.

Površina poslovnog objekta dokazuje se Izjavom vlasnika odnosno zakupca poslovnog prostora u kome se obavlja delatnost iz člana 4. stav 1. ovog Pravilnika.

Član 6

Odobrenje za postavljanje bašte tipa "B" može se izdati najduže na period do godinu dana, odnosno do 31. decembra tekuće godine.

Odobrenje za postavljanje bašte tipa "A" Gradska uprava nadležna za komunalne poslove izdaje po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, a na osnovu Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Član 7

Po isteku perioda za koje je izdato odobrenje vlasnik bašta tipa "A" i tipa "B" je obavezan da ukloni sve elemente bašte i javnu površinu vrati u prvobitno stanje.

1a) Javno nadmetanje

Član 8

Javno nadmetanje se odvija u dva kruga, ukoliko po završenom postupku u I krugu javnog nadmetanja ostanu lokacije koje nisu dodeljene.

Pravo učešća u javnom nadmetanju imaju fizička ili pravna lica koja su registrovana i obavljaju ugostiteljske delatnosti, poslastičarnice, kao i delatnosti proizvodnje i prodaje peciva i kolača i čiji se objekti nalaze u ulici i u funkcionalnoj vezi su sa lokacijom iz Plana, a ne predstavljaju kiosk u smislu odredbe člana 5. stav 2. ovog Pravilnika.

Pravo učešća u II krugu javnog nadmetanja mogu imati i fizička ili pravna lica koji su registrovana i obavljaju ugostiteljske delatnosti, poslastičarnice, kao i delatnosti proizvodnje i prodaje peciva i kolača i čiji se objekti nalaze u neposrednoj blizini lokacija (u pasažima, prolazima i sl.).

Ukoliko posle II kruga javnog nadmetanja ostanu lokacije koje nisu dodeljene, a bile su predmet javnog nadmetanja, iste će se dodeliti neposrednom pogodbom fizičkom ili pravnom licu, koje je registrovano i obavlja ugostiteljsku delatnost, poslastičarsku kao i delatnosti proizvodnje i prodaje peciva i kolača i čiji se objekat nalazi u ulici i u funkcionalnoj vezi je sa lokacijom iz Plana ili je u neposrednoj blizini lokacije (u pasažima, prolazima i sl.), a ne predstavlja kiosk.

Član 9

Učesnik na javnom nadmetanju može licitirati samo jednu lokaciju.

Član 10

Javna površina - lokacija, koja je predmet javnog nadmetanja, može se dati za postavljanje bašte na period do godinu dana.

Član 11

Početni licitacioni iznos predstavlja iznos lokalne komunalne takse za zauzeće javne površine za postavljanje bašte u Ekstra zoni obračunate dnevno po 1m2, u skladu sa Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Član 12

Licitacioni korak se utvrđuje u visini od najviše 10% od početnog licitacionog iznosa.

Član 13

Učesnici javnog nadmetanja obavezni su da uplate depozit u visini 50% od iznosa dobijenog tako što se početni licitacioni iznos pomnoži sa površinom bašte (m2), za koju se učestvuje u javnom nadmetanju i pomnoži sa brojem dana na koliko se letnja bašta daje na korišćenje.

Učesnici javnog nadmetanja su obavezni da pre početka javnog nadmetanja dostave dokaz o uplaćenom depozitu iz stava 1. ovog člana.

Član 14

Ukoliko se u postupku javnog nadmetanja za jednu lokaciju javi samo jedan učesnik, javno nadmetanje će se priznati pod uslovom da učesnik ponudi iznos koji je za 10% veći od početnog licitacionog iznosa.

Član 15

Izlicitirani iznos za zauzeće javne površine za postavljanje bašte predstavlja lokalnu komunalnu taksu i utvrđuje se tako što se izlicitirani iznos po m2 najpovoljnijeg ponuđača pomnoži sa površinom bašte (m2), koja je predmet javnog nadmetanja, a zatim pomnoži sa brojem dana na koliko se letnja bašta daje na korišćenje i umanji za 20% u skladu sa Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Najpovoljnijem ponuđaču uplaćen depozit iz člana 13. ovog Pravilnika uračunava se kao uplaćen deo lokalne komunalne takse iz stava 1. ovog člana, a ostatak je dužan da uplati u roku od 3 dana od konačnosti Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ukoliko najpovoljniji ponuđač ne uplati lokalnu komunalnu taksu u roku iz stava 2. ovog člana ili odustane posle sprovedenog postupka javnog nadmetanja uplaćen depozit se ne vraća.

Učesniku javnog nadmetanja koji nije izabran kao najpovoljniji ponuđač uplaćeni depozit vraća se u roku od 3 dana od konačnosti Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Član 16

Odluku o raspisivanju oglasa za zauzeće javne površine za postavljanje bašte tipa "A" putem javnog nadmetanja donosi Gradsko veće na osnovu Plana iz člana 4. stav 3. ovog Pravilnika.

Odluka iz stava 1. ovog člana sadrži:

- pravo učešća u javnom nadmetanju,

- broj lokacije, naziv ulice i broj bašti,

- rok zauzeća javne površine za postavljanje bašti,

- početni licitacioni iznos,

- visinu licitacionog koraka,

- visinu i rok uplate depozita,

- obavezu najpovoljnijeg ponuđača da plati izlicitirani iznos u skladu sa članom 15. ovog Pravilnika,

- određivanje vremena (dan i čas) i mesta gde će se sprovesti postupak javnog nadmetanja,

- napomenu da jedan učesnik na javnom nadmetanju može licitirati samo jednu lokaciju,

- napomenu da ukoliko po završenom postupku javnog nadmetanja ostanu lokacije koje nisu dodeljene, a bile su predmet javnog nadmetanja, Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja raspisaće novi oglas za II krug javnog nadmetanja u skladu sa članom 8. stav 3. ovog Pravilnika,

- sastav, zadatke odnosno nadležnosti Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja i

- ovlašćenje Komisiji za sprovođenje postupka javnog nadmetanja da raspiše Oglas za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za postavljanje bašta tipa "A" sa rokom za raspisivanje Oglasa,

- i druge elemente u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 17

Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, u skladu sa aktom iz člana 16. ovog Pravilnika raspisuje Oglas za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za postavljanje bašte tipa "A" (u daljem tekstu: Oglas).

Oglas se objavljuje u dnevnom listu "Večernje novosti".

Član 18

Oglas sadrži:

- pravo učešća u javnom nadmetanju,

- broj lokacije, naziv ulice i broj bašti,

- rok zauzeća javne površine za postavljanje bašti,

- početni licitacioni iznos,

- visinu licitacionog koraka,

- visinu i rok uplate depozita,

- vreme (datum i čas) i mesto gde će se sprovesti postupak javnog nadmetanja,

- napomenu da ukoliko u postupku javnog nadmetanja učesnik nije lično prisutan, lice koje ga zastupa u postupku je obavezan da ima pisano ovlašćenje,

- naziv i adresa organa, kao i rok u kome se mogu podneti prijave za javno nadmetanje,

- napomenu da se javna površina - lokacija daje za zauzeće učesniku koji ponudi najviši licitacioni iznos,

- obavezu najpovoljnijeg ponuđača da plati izlicitirani iznos u skladu sa članom 15. ovog Pravilnika,

- napomenu da jedan učesnik na javnom nadmetanju može licitirati samo jednu lokaciju,

- napomenu da ukoliko po završenom postupku javnog nadmetanja ostanu lokacije koje nisu dodeljene, a bile su predmet javnog nadmetanja, Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja raspisaće novi oglas za II krug javnog nadmetanja u skladu sa članom 8. stav 3. ovog Pravilnika,

- posebnu napomenu o vremenu i mestu gde se može preuzeti dokumentacija vezana za lokacije utvrđene Planom postavljanja,

- rok u kome će učesnicima javnog nadmetanja biti dostavljena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača,

- druge elemente u skladu sa odlukom o raspisivanju oglasa.

Član 19

Postupak javnog nadmetanja u skladu sa ovom Odlukom sprovodi Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za zauzeće javne površine za postavljanje bašte tipa "A" (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju, iz stava 1. ovog člana, svojim aktom obrazuje Gradsko veće Odlukom iz člana 16. ovog Pravilnika.

Član 20

Učesnici javnog nadmetanja obavezni su da podnesu prijavu za učešće na javnom nadmetanju Komisiji, u pisanom obliku, najkasnije u roku od 24 časa pre časa koji je određen za početak javnog nadmetanja.

Prijava iz stava 2. ovog člana obavezno sadrži:

- podatke o fizičkom, odnosno pravnom licu koje se prijavljuje na javno nadmetanje,

- podatke o poslovnoj delatnosti za koju je fizičko odnosno pravno lice registrovano, koju dokazuje izvodom iz registra nadležnog organa,

- izjavu da se u objektu obavlja registrovana delatnost,

- dokaz da je vlasnik ili zakupac objekta,

- izjavu o površini objekta u kome se obavlja registrovana delatnost,

- broj lokacije, naziv ulice i redni broj bašte,

- podatke o broju poslovnog računa i banke kod koje se vodi,

- dokaz da su regulisane obaveze za uklanjanje smeća,

- dokaz o izvršenoj uplati depozita.

Član 21

Predsednik Komisije, po otvaranju postupka javnog nadmetanja utvrđuje i zapisnički konstatuje:

- imena fizičkih i pravnih lica koja su ispunila uslove za učešće u javnom nadmetanju,

- imena fizičkih, odnosno pravnih lica koja nisu ispunila uslove za učešće u javnom nadmetanju,

- ko je od učesnika u javnom nadmetanju lično prisutan,

- ko od lica koja su prisutna ima ovlašćenje da u ime i za račun učesnika može da učini ponudu, odnosno da preduzima radnje u postupku javnog nadmetanja.

Član 22

O radu Komisije vodi se zapisnik.

U zapisnik se pored vremena sprovođenja, odnosno početka postupka javnog nadmetanja, lica koja prisustvuju postupku i u kom svojstvu prisustvuju, unosi ceo tok postupka, a obavezno se konstatuju sve ponude i lica koja su ih učinila.

Član 23

Predsednik Komisije, objavljuje početni licitacioni iznos i poziva učesnike da daju svoje ponude za svaku baštu pojedinačno.

Svaki učesnik u javnom nadmetanju obavezan je da javno kaže iznos koji nudi i u ime kog ponuđača.

Nakon što zainteresovani učesnici učine ponude, Predsednik Komisije pita tri puta učesnike javnog nadmetanja, da li neko od učesnika daje ponudu sa većim iznosom, od poslednjeg najvećeg ponuđenog iznosa.

Ukoliko neko od učesnika ponudi veći iznos, od do tada ponuđenog iznosa, postupak se nastavlja na način utvrđen stavom 3. ovog člana, sve dok učesnici javnog nadmetanja, daju ponude sa iznosom većim, od onog koji sadrži poslednja učinjena ponuda.

Ukoliko posle trećeg poziva predsednika Komisije, niko od učesnika u javnom nadmetanju ne učini povoljniju ponudu, od poslednje učinjene ponude, predsednik Komisije javno konstatuje koji je najviši ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Član 24

Ponuđač koji je učinio najpovoljniju ponudu, obavezan je da na poziv predsednika Komisije, odmah potpiše izjavu da je ponudio najviši iznos, sa naznakom visine ponuđenog iznosa.

Ukoliko najpovoljniji ponuđač odbije da potpiše izjavu iz stava 1. ovog člana, predsednik Komisije poziva prvog sledećeg najpovoljnijeg ponuđača da potpiše izjavu iz stava 1. ovog člana.

Ukoliko prvi sledeći najpovoljniji ponuđač ne potpiše izjavu iz stava 1. ovog člana, predsednik Komisije javno oglašava da postupak javnog nadmetanja nije uspeo. Komisija nakon toga sačinjava izveštaj Gradskom veću da postupak javnog nadmetanja nije uspeo, na osnovu koga Gradsko veće donosi Odluku o ponovnom raspisivanju oglasa za zauzeće javne površine za postavljanje bašte tipa "A" putem javnog nadmetanja.

Ponuđačima iz stava 2. i 3. ovog člana, ukoliko odbiju da potpišu izjave, položeni depozit se ne vraća.

Član 25

Kada najpovoljniji ponuđač potpiše izjavu iz člana 24. ovog Pravilnika, predsednik Komisije javno objavljuje da je postupak javnog nadmetanja završen i poziva sve učesnike javnog nadmetanja da potpišu zapisnik i u isti unesu svoje eventualne primedbe na tok postupka.

Na zahtev učesnika javnog nadmetanja predsednik Komisije odmah uručuje fotokopiju zapisnika o sprovedenom postupku javnog nadmetanja.

Član 26

Komisija je dužna da odmah, po okončanju postupka javnog nadmetanja, a najkasnije u roku od 3 dana, izradi Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za svaku dodeljenu baštu, istu uruči učesnicima javnog nadmetanja i dostavi Gradskoj upravi nadležnoj za komunalne poslove.

Član 27

Učesnici javnog nadmetanja imaju pravo da u roku od osam dana od dana dostavljanja odluke iz člana 26. ovog Pravilnika podnesu prigovor Gradskom veću.

Član 28

Gradsko veće obavezno je da u roku od pet dana od dana prijema prigovora iz člana 27. ovog Pravilnika, prigovor razmotri i donese Odluku.

Stručne i administrativne poslove u postupku rešavanja po prigovoru za Gradsko veće obavlja Sekretarijat za poslove Gradskog veća.

Član 29

Rešavajući po prigovoru Gradsko veće može:

- da prigovor odbaci zbog neblagovremenosti ili ukoliko je izjavljen od strane neovlašćenog lica,

- da prigovor odbije kao neosnovan,

- da prigovor usvoji i poništi Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, odnosno poništi sprovedeni postupak.

Član 30

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača je konačna, po proteku roka za prigovor ukoliko isti nije podnet, odnosno ukoliko je rešavajući po prigovoru Gradsko veće isti odbacilo odnosno odbilo.

Član 31

U slučaju da se prigovor usvoji i poništi Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača odnosno poništi sprovedeni postupak javnog nadmetanja, Gradsko veće će doneti Odluku o raspisivanju oglasa za zauzeće javne površine za postavljanje bašte tipa "A" putem javnog nadmetanja za koji je poništena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, odnosno poništen sprovedeni postupak, u roku od 7 dana od dana dostave odluke po prigovoru učesnicima javnog nadmetanja.

Član 32

Gradska uprava nadležna za komunalne poslove na osnovu konačne Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača u roku od sedam dana od dana njene konačnosti rešenjem odobrava zauzeće javne površine za postavljanje bašte tipa "A" najpovoljnijem ponuđaču.

Rešenje iz stava 1. ovog člana, pored elemenata propisanih Odlukom o uređenju grada i ovim Pravilnikom, obavezno sadrži:

- lokaciju, površinu i elemente bašte,

- visinu lokalne komunalne takse,

- vreme na koje se odobrava zauzeće javne površine,

- zabrana davanja iste drugom licu na korišćenje,

- prava i obaveze u slučaju neizvršavanja obaveza po ovom rešenju.

Član 33

Ukoliko po završenom postupku javnog nadmetanja ostanu lokacije koje nisu dodeljene, a bile su predmet javnog nadmetanja, Komisija će, u roku od 7 dana od dana konačnosti Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača iz člana 26. ovog Pravilnika, za lokacije koje nisu dodeljene, raspisati oglas za II krug javnog nadmetanja.

Postupak II kruga javnog nadmetanja sprovodi se u skladu sa odredbama ovog Pravilnika kojima je propisan postupak i uslovi za I krug javnog nadmetanja.

Član 33a

Ukoliko posle donošenja rešenja iz člana 32. ovog Pravilnika nastupe okolnosti koje se nisu mogle predvideti u toku postupka, a koje onemogućavaju korišćenje javne površine za postavljanje bašte, Gradska uprava nadležna za komunalne poslove može po službenoj dužnosti ili na zahtev imaoca odobrenja sprovesti postupak o utvrđivanju prestanka prava korišćenja javne površine.

Pod okolnostima iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se: viša sila, izvođenje radova na izgradnji, rekonstrukciji ili održavanju objekta komunalne infrastrukture i opravdane okolnosti koje onemogućavaju imaoca odobrenja u obavljanju delatnosti za koju mu je odobreno korišćenje javne površine (stečaj, likvidacija, prestanak obavljanja delatnosti, duža i teža bolest).

Podnosilac zahteva iz stava 1. ovog člana dužan je da, uz zahtev za utvrđivanje prestanka prava korišćenja javne površine, Gradskoj upravi nadležnoj za komunalne poslove dostavi dokaz kojim će učiniti verovatnim okolnosti iz stava 2. ovog člana.

U postupku prestanka prava korišćenja javne površine Gradska uprava nadležna za komunalne poslove odlučiće i o vraćanju dela lokalne komunalne takse srazmerno vremenu korišćenja.

Član 33b

Postupak dodeljivanja lokacija za postavljanje bašti tipa "A" neposrednom pogodbom sprovodi Komisija iz člana 16. ovog Pravilnika na zahtev zainteresovanog lica iz člana 8. stav 4 ovog Pravilnika.

Početni iznos lokalne komunalne takse ne može biti niži od visine utvrđene članom 11. i 12. ovog Pravilnika.

Odluka o dodeli lokacija, neposrednom pogodbom, licima iz člana 8. stav 4. ovog Pravilnika, donosi Komisija.

Odluku iz stava 3. ovog člana obavezno sadrži:

- podatke o lokaciji koja se daje na korišćenje neposrednom pogodbom,

- delatnost za koju fizičko ili pravno lice treba da bude registrovano i koju treba da obavlja u objektu saglasno članu 8. stav 4. ovog Pravilnika,

- visinu lokalne komunalne takse utvrđenu u postupku neposredne pogodbe,

- period na koji se javna površina daje na korišćenje saglasno članu 10. ovog Pravilnika.

Član 33v

Na osnovu konačne Odluke iz člana 33b. ovog Pravilnika, Gradska uprava nadležna za komunalne poslove u roku od sedam dana od dana njene konačnosti, rešenjem odobrava zauzeće javne površine za postavljane bašte tipa "A" neposrednom pogodbom.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži elemente propisane za rešenje iz člana 32. stav 2. ovog Pravilnika.

U pogledu plaćanja lokalne komunalne takse iz člana 33b. stav 4. alineja 3. primenjuju se odredbe ovog Pravilnika kojima se uređuje plaćanje lokalne komunalne takse za korišćenje javne površine za postavljanje bašte tipa "A" date putem javnog nadmetanja.

Član 33g

Postupak po prigovoru izjavljen na Odluku Komisije izčlana 33b. stav 3. ovog Pravilnika sprovodi se u skladu sa odredbama ovog Pravilnika kojima je regulisan postupak po prigovoru na Odluku Komisije o izboru najpovoljnijeg ponuđača iz člana 26. ovog Pravilnika.

1b) Uslovi za postavljanje bašte

Član 34

Javne površine na kojima se mogu postavljati bašte su:

- pešačka zona,

- trg,

- trotoar i

- druge otvorene javne površine namenjene za korišćenje pod uslovima utvrđenim ovim Pravilnikom.

Član 35

Bašte pored stolova i stolica mogu da sadrže:

- transparentne ograde ili žardinjere koje moraju biti postavljene maksimalno do visine stolova u okviru odobrenog gabarita bašte, a bašte koje se postavljaju uz kolovoz moraju imati ogradu postavljenu prema kolovozu radi zaštite od saobraćaja,

- suncobrane,

- tende na slobodnostojećim sklapajućim ramovima van Ekstra zone,

- rasvetu,

- rashladnu vitrinu i pokretni šank.

Svi elementi bašte moraju biti postavljeni unutar prostora odobrene površine, a čije su ivične linije obeležene na tlu.

Bašte koje se postavljaju na javnoj površini mogu imati i video bimove ili televizore koji se mogu postaviti u okviru gabarita bašte.

Član 36

Bašte ne mogu biti zatvorenih stranica preko visine stolova i u istima se ne mogu postavljati baštenski roštilji, mangla, fiksni šankovi, ozvučenje i montažno-demontažne podne platforme.

Član 37

Postavljanjem bašte ne može se menjati postojeća podloga.

Član 38

Prilikom postavljanja bašte u blizini drveta, sadnice, žive ograde, rondele, žardinjere i drugog objekta zelenila ostavlja se prostor za njihovo održavanje.

Elementi bašte postavljaju se tako da oko stabla drveta ili sadnice ostane slobodan prostor u dimenzijama površine sadnog mesta, odnosno elemenata horizontalne zaštite - rondele.

Suncobrani se postavljaju tako da oko drveta čija se krošnja nalazi iznad suncobrana postoji slobodan prostor u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite, a oko sadnice i drveta kod kojih se krošnja nalazi u visini suncobrana prostor u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite uvećanim sa svake strane za 40 cm i više.

Elementi bašte postavljaju se tako da oko stabla drveta ili sadnice ostane slobodan prostor u dimenzijama površine sadnog mesta, odnosno elemenata horizontalne zaštite - rondele.

Suncobrani se postavljaju tako da oko drveta čija se krošnja nalazi iznad suncobrana postoji slobodan prostor u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite, a oko sadnice i drveta kod kojih se krošnja nalazi u visini suncobrana prostor u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite uvećanim sa svake strane za 40 cm i više.

Član 39

Bašte tipa "B" se mogu postavljati na trotoarima ukoliko su trotoari dovoljno široki, tako da je na njima moguće obezbediti potrebnu širinu prolaza za pešake i potrebnu širinu zaštitnog pojasa.

Bašte je moguće postavljati na trotoarima zavisno od protoka pešačkog saobraćaja prema proceni Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja, a u skladu sa sledećom tabelom:

Frekvencija
pešačkog
saobraćaja

Minimalna širina
trotoara
(m)

Minimalna širina
prolaza za pešake
(m)

Minimalna širina
zaštitnog pojasa
(m)

Minimalna
širina za baštu

1. Niska

3,70

1,60

0,50

1,60

2. Srednja

4,10

2,00

0,50

1,60

3. Visoka

5,10

3,00

0,50

1,60

2. Tende i nadstrešnice

Tenda je slobodnostojeća konstrukcija sa odgovarajućim zastorom sa namenom za zaštitu od sunca i sastavni je deo bašte.

Uslovi za postavljanje tende propisani su ovim Pravilnikom kroz odredbe koje se odnose na bašte tipa "B".

Član 40

Nadstrešnica sadrži konstrukciju i zastor, postavlja se na fasadu iznad ulaza u poslovni prostor i služi kao zaštita od sunca.

Konstrukcija nadstrešnice mora biti urađena od nerđajućih metala, plasticifirana ili metalna - obojena postojanim bojama, koja je sklapajuće konstrukcije.

Zastor mora biti otporan na atmosferske uticaje i pogodan za održavanje.

Član 41

Minimalna visina donje ivice konstrukcije i zastora mora biti 2,20 metara od kote terena, dok horizontalno odstojanje od građevinske linije može biti do 1,5 m.

Član 42

Konstrukcija nadstrešnice i zastor ne smeju ometati postojeće i planirano komunalno zelenilo, instalacije, vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, niti zadirati u profil saobraćajnice.

Član 43

Konstrukcije i zastore vlasnici moraju održavati u ispravnom stanju i čiste. Oštećene i dotrajale konstrukcije i zastore vlasnici moraju ukloniti.

3. Slobodnostojeće i zidne vitrine

Član 44

Slobodnostojeće vitrine izrađuju se od aluminijumskih profila i okova i zastakljene su staklom za izloge.

Slobodnostojeće vitrine mogu se koristiti za izlaganje robe van poslovnog prostora.

U slobodnostojećim vitrinama se ne mogu isticati reklame, obaveštenja i slično.

Član 45

Slobodnostojeće vitrine se ne mogu postavljati u Ekstra zoni.

Član 46

Orjentacione dimenzije slobodnostojećih vitrina su: visina - 1,20 m, širina - 0,80 m, dubina - 0,40 m. Postolje vitrine je metalna konstrukcija, montažno - demontažna (sa točkićima), visine do 0,30 m.

Član 47

Slobodnostojeće vitrine ne smeju ometati pešačke tokove i održavanje javnih površina i instalacija.

Slobodnostojeće vitrine moraju biti udaljene od ivice kolovoza minimalno 0,50 m, dok je minimalna širina prolaza za pešake 1,60 m.

Član 48

Zidne vitrine izrađuju se od istih materijala od koga su izrađeni izlozi.

Član 49

Položaj vitrina na zidnim platnima fasada ne može visinski biti van gabarita izloga. Dubina vitrine može biti do 0,20 m.

Član 50

Postavljanjem zidne vitrine ne smeju se rušiti fasadni, konstruktivni i instalacioni elementi objekata.

4. Reklamne oznake

Član 51

Reklamna oznaka je: reklamna tabla, reklamno platno, mural, totem, rotirajuća reklamna tabla, prenosiva reklamna tabla, oznake na ukrasnim i zaštitno - namenskim ogradama, transparent, oznake na uličnim fasadama, reklamni tekstovi ili simbol, komercijalni i drugi oglasi, kao i oznake kojima se obeležavaju kulturna dobra, turistički i drugi objekti, jarbol, zastave i sl., kojima se vrši reklamiranje za sopstvene potrebe.

4a) Izgled

Član 52

Reklamna oznaka može da bude pravougaonog, kružnog, trouglastog, elipsastog ili oblika mnogougla. Reklamna oznaka može biti nepokretna ili rotirajuća, kao i svetleća ili nesvetleća. Reklamna oznaka može da sadrži tekstualnu poruku, grafičku poruku ili obe vrste poruka.

Maksimalna površina reklamne oznake je 9 m2, a minimalna površina je 0,50 m2, osim za prosvetljene toteme, čija površina može biti do 20 m2. Ako je reklamna oznaka u obliku kruga, prečnik, ne sme biti manji od 120 cm. Ako je reklamna oznaka u obliku jednakostraničnog trougla, dužina strane ne može biti manja od 150 cm.

Raspored boja i simbola na reklamnim oznakama ne sme da podseća na saobraćajni znak. Slova, brojevi i simboli na reklamnoj oznaci moraju da se visinom, bojom i oblikom razlikuju od slova, brojeva i simbola na saobraćajnom znaku.

Na obodu reklamne oznake kružnog, elipsastog ili trouglastog oblika ne može se nalaziti neprekidni pojas crvene boje. Pod neprekidnim pojasom crvene boje podrazumeva se i onaj čiji je centralni ugao prekida kontinuiteta manji od 90.

Poleđina reklamne oznake koja se postavlja na javnoj površini je zagasito sive boje, a boja poleđine reklamne oznake koja se postavlja na stub identične je boje kao stub.

Reklamne oznake koje se mogu postaviti na prilaznim putevima Gradu, biće određene posebnim programom, kojim će se definisati veličina, lokacija i broj reklamnih oznaka na pojedinim putnim pravcima, koji donosi Gradsko veće, na predlog Gradske uprave nadležne za prostorno planiranje.

4b) Postavljanje

Član 53

Reklamna oznaka se ne može postaviti na: stub ili naličje saobraćajnog znaka, stub ili naličje semafora, stablu drveta ili ukrasnog zelenila, zaštitnim ogradama oko stabala, autobuskom stajalištu, u trouglu preglednosti raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom.

Član 54

Ako se reklamna oznaka postavlja iznad trotoara, minimalna vertikalna udaljenost donje ivice reklamne oznake od najisturenije tačke trotoara je 2,5 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja pored trotoara, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke trotoara je 0,5 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja iznad kolovoza, minimalna vertikalna udaljenost donje ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 4,5 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja pored kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 1,5 m, a ako je visina donje ivice reklamne oznake manja od 1,2 m, minimalna horizontalna udaljenost je 3,0 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja na zaštitnim ogradama, duž kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 0,5 m, dok visina stuba nosača reklamne oznake ne može da bude veća od 1 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja u razdelnom ostrvu, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 0,8 m - 1 m.

Član 55

Na stub javne rasvete, mogu da se postave najviše dve reklamne oznake, pod uslovom da reklamna oznaka mora biti na suprotnim stranama u odnosu na osu stuba.

Ako se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete čija je visina veća od 6 m, donja ivica rama reklamne oznake mora biti postavljena na visini od 4,5 m od najisturenije tačke terena.

Ako se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete čija je visina manja od 6 m, donja ivica rama reklamne oznake mora biti postavljena na visini od 2,5 m od najisturenije tačke terena, ali tako da ne ulazi u slobodni profil kolovoza.

Ram reklamne oznake koji se postavlja na stub javne rasvete pričvršćuje se na dve tačke (bez bušenja i oštećenja stuba), a udaljenost najbliže ivice rama od spoljne ivice stuba mora biti 0,1 m.

Reklamna oznaka koja se postavlja na stub javne rasvete mora biti pravougaonog oblika dimenzije 0,80 m x 0,80 m (može da se postavi i kao rotirajuća, umetnuta u okvir rama).

Reklamna oznaka može da se postavi na stub javne rasvete koji se nalazi u trouglu preglednosti raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom, a čija stranica trougla iznosi 40 m u naselju i 120 m van naselja.

Reklamne oznake na stubu javne rasvete postavlja Gradsko sajmište - "Šumadija sajam" DOO pod uslovima utvrđenim ovim Pravilnikom.

Član 56

Reklamna oznaka može da se postavi na fasadu zgrade pod uslovom da se obezbedi minimalna visina od 2,5 m od trotoara.

Član 57

Reklamna oznaka mora biti postavljena tako da ne zaklanja saobraćajni znak. Minimalna udaljenost reklamne oznake od saobraćajnog znaka je 15 m u naselju, a 50 m van naselja.

Član 58

Visina donje ivice rotirajuće reklamne oznake mora biti minimalno 2,5 m od nivoa terena.

Član 59

Prenosive reklamne oznake ne mogu se postavljati na trotoarima i pešačkim površinama u Ekstra zoni.

Član 60

Gornja ivica temeljne stope nosača reklamne oznake ne sme biti iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Temeljna stopa nosača reklamne oznake ne može da se postavi iznad PTT instalacija, elektro kablova i drugih podzemnih vodova.

Član 61

Ako je reklamna oznaka svetleća, izvor svetlosti mora biti postavljen tako da ne zaslepljuje učesnike u saobraćaju. Svetlost ne sme biti emitovana u isprekidanim intervalima.

Ako je reklamna oznaka svetleća i ako se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete, podnosilac zahteva je dužan da pribavi saglasnost JP "Elektrošumadija" iz Kragujevca.

Član 62

Transparent postavljen između zgrada ili stubova nisko-naponske mreže postavlja se samo za značajne priredbe i uz saglasnost vlasnika objekta na koje se postavlja. Ovi transparenti ne mogu se postavljati na visini manjoj od 4,5 m od nivelete kolovoza.

Član 63

Troškove izrade, postavljanja održavanja i rizika za slučaj oštećenja i uništenja reklamne oznake padaju na teret lica kome je izdato odobrenje za postavljanje.

Član 64

Za postavljanje reklamnih oznaka nestandarnih oblika, odnosno preko 3 m2, a do utvrđene maksimalne površine od 9 m2, odnosno za toteme do 20 m2, uslove će određivati Gradska uprava nadležna za poslove prostornog planiranja.

Član 65

Ako se na mesto postavljene reklamne oznake ili u njenoj visini postavlja novi saobraćajni znak, ili druga saobraćajna oprema, reklamna oznaka biće uklonjena ili premeštena na najbliže odgovarajuće mesto o trošku investitora nove opreme.

Član 66

O izdatim odobrenjima vodi se evidencija - registar postavljenih reklamnih oznaka pored saobraćajnica na gradskoj teritoriji grada Kragujevca.

Registar sadrži:

- naziv i adresu lica kome je izdato odobrenje,

- datum izdavanja odobrenja,

- važnost izdatog odobrenja,

- mesto postavljanja natpisa (adresa i opis, grafički prilog),

- dimenzije natpisa,

- sadržinu simbola i teksta sa naznakom osnovnih boja reklamne oznake.

5. Pultovi za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija, kaseta, cveća, čestitki i drugih ukrasnih predmeta

Član 67

Pultovi za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija, kaseta, cveća, čestitki i drugih ukrasnih predmeta (u daljem tekstu: prodajni pultovi) su tipski, otvoreni, lako pokretni objekti za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Na osnovu rešenja Gradskog veća, "Gradsko sajmište-Šumadija sajam" d.o.o. u Ekstra zoni može organizovati postavljanje pultova iz stava 1. ovog člana.

Član 68

Nije dozvoljeno zatvarati izložbeni pult tako da dobija izgled kioska.

Član 69

Prodajni pult obavezno sadrži na vidnom mestu istaknutu pločicu sa imenom radnje, odnosno korisnika tezge, brojem pulta i brojem rešenja kojim je odobreno postavljanje prodajnog pulta.

Prodaja robe na prodajnim pultovima može se obavljati tokom cele godine, ili u sajamske dane, u vremenu od 8 do 20 sati, a po isteku radnog vremena, obavezno se uklanja sa javne površine.

Član 70

Pultovi iz čl. 67. ovog Pravilnika, mogu se postavljati na sledećim lokacijama: Pešačka zona u ul. Kralja Petra I, prolaz između Pešačke zone i Trga Radomira Putnika i staza između zgrade Suda i posebnog parkinga, prema planu "Gradskog sajmišta-Šumadija sajam" DOO.

6. Rashladni uređaji

Član 71

Rashladni uređaji su tipski, pokretni objekti za hlađenje, zamrzavanje i prodaju industrijski pakovanih sladoleda i drugih prehrambenih proizvoda (kremova, napitaka i dr.), čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Rashladni uređaji se postavljaju uz poslovni objekat pod uslovom da ne ometaju, odnosno ugrožavaju pešački saobraćaj.

Član 72

Ispred kioska i poslovnog objekta - lokala u Ekstra zoni se može postaviti jedan rashladni uređaj, a van Ekstra zone mogu se postaviti dva rashladna uređaja.

Član 73

Aparat za sladoled je tipski, lako pokretni uređaj za pripremu i prodaju sladoleda koji se postavlja ispred ili pored objekta u kome se obavlja poslastičarska delatnost.

Član 74

Odobrenja za postavljanje rashladnih uređaja se mogu izdavati tokom cele godine, a najduže do 31. decembra tekuće godine.

Po isteku vremena na koje su postavljeni moraju se ukloniti sa javne površine.

7. Aparati za kokice

Član 75

Aparat za kokice je tipski, lako pokretni uređaj za pripremu i prodaju kokica, čija bruto površina sa kućištem aparata ne može biti veća od 2 m2.

Lokacije za postavljanje aparata za kokice u Ekstra zoni i Velikom parku su sastavni deo ovog Pravilnika (Prilog 2).

Aparati za kokice van Ekstra zone i Velikog parka postavljaju se po postupku i na način propisan Odlukom o uređenju grada i ovim Pravilnikom.

8. Objekti za izvođenje zabavnih programa

Član 76

Objekti za zabavu kao što su trambuline, aparati za zabavu i slično mogu se postaviti na lokacijama definisanim u Prilogu 3, koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Postavljanje luna parka i cirkusa se može odobriti na osnovu posebnog Programa lokacija za postavljanje istih, koji donosi Gradska uprava nadležna za poslove urbanizama.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 77

Na sve podnete zahteve od stupanja na snagu Odluke i izmenama i dopune Odluke o uređenju grada ("Službeni list grada Kragujevca", broj 35/08) za zauzeće javne površine za postavljanje letnje bašte u Ekstra zoni i postavljanje reklamnih oznaka, primenjivaće se odredbe ovog Pravilnika.

Član 78

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima za postavljanje objekata na javnoj površini na osnovu Odluke o uređenju grada ("Službeni list grada Kragujevca", broj 2/06, 9/06,16/06 i 17/07).

Član 79

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika za postavljanje objekata na javnim površinama

("Sl. list grada Kragujevca", br. 10/2009)

Član 2

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima za postavljanje objekata na javnim površinama

("Sl. list grada Kragujevca", br. 20/2009)

Član 4

Za lokacije koje su do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika ostale nedodeljene posle II kruga javnog nadmetanja, Komisija će na zahtev zainteresovanih lica iz člana 8. stav 4. ovog Pravilnika sprovesti postupak neposredne pogodbe.

Član 5

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama
Pravilnika o uslovima za postavljanje objekata na javnim površinama

("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/2010)

Član 5

Ovlašćuje se Odeljenje za pravne poslove inspektorata Gradske uprave za inspekcijske poslove da utvrdi i objavi prečišćen tekst Pravilnika o uslovima za postavljanje objekata na javnim površinama.

Član 6

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja, a objaviće se u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prilozi 1, 2. i 3. koji su sastavni deo ovog pravilnika, nisu objavljeni u "Sl. listu grada Kragujevca", br. 7/2009. Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima za postavljanje objekata na javnim površinama ("Sl. list grada Kragujevca", br. 20/2009) izmenjen je Prilog 3. Pravilnikom o izmenama Pravilnika o uslovima za postavljanje objekata na javnim površinama ("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/2010) i Pravilnikom o izmenama Pravilnika o uslovima za postavljanje objekata na javnim površinama ("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/2010) izmenjen je Prilog 1.