ODLUKA
O DODELI GARAŽA U ZAKUP

("Sl. list grada Beograda", br. 29/93 i 3/2010)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se:

- postupak i kriterijumi za dodelu garaže, garažnog mesta i boks garaže u zakup, na kojima je korisnik Javno preduzeće "Gradsko stambeno";

- prestanak ugovora o zakupu garaže;

- otkaz ugovora o zakupu garaže;

- način utvrđivanja visine zakupnine i vreme plaćanja.

Član 2

Garaže, garažna mesta i boks garaže (u daljem tekstu: garaže) na kojima je korisnik Javno preduzeće "Gradsko stambeno" mogu se dodeljivati u zakup podnosiocima zahteva po postupku i kriterijumima utvrđenim ovom odlukom.

Član 3

Slobodne garaže dodeljuje, na osnovu zahteva građana, Komisija za dodelu garaža, garažnih mesta i boksova.

Komisiju za dodelu garaža, garažnih mesta i boksova imenuje Upravni odbor Javnog preduzeća "Gradsko stambeno" i sastoji se od predsednika i dva člana.

Slobodne garaže se dodeljuju na osnovu pismenog zahteva za dodelu garaže koji se podnosi nadležnom referentu. Ovaj zahtev se može podneti i pismeno, putem pošte.

Član 4

Garaža u sastavu stambene zgrade može se dati u zakup korisniku stana koji stanuje u istoj zgradi i ima motorno vozilo.

Ako u toj zgradi nema korisnika stana koji je zainteresovan za zakup garaže, takva garaža može se dati i zakup licu koje koristi stan u jednoj od stambenih zgrada u sastavu stambenog bloka.

Garaža u posebnom objektu u sastavu stambenog bloka ili stambenog naselja može se dati u zakup korisniku stana koji stanuje u zgradi koja pripada tom stambenom bloku, odnosno stambenom naselju i koji ima motorno vozilo.

Garaža se može dati i drugom podnosiocu zahteva, ukoliko nema zahteva iz stava 1, 2. i 3. ovog člana.

Član 5

Podnosilac zahteva dužan je da priloži dokaz o svojini na stanu, odnosno ugovor o zakupu stana, uverenje o prebivalištu koje ne može biti starije od šest meseci, fotokopiju saobraćajne dozvole i originalnu na uvid i dokaz (fotokopiju rešenja) o invalidnosti i telesnom oštećenju.

Član 6

Ako podnosilac zahteva nije podneo traženu dokumentaciju uz zahtev za dodelu garaže, referent će od podnosioca zahteva zatražiti da, nedostajuću dokumentaciju dostavi u roku od 15 dana.

Ako podnosilac zahteva u ostavljenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju, zahtev će se odbaciti kao nepotpun i o tome obavestiti podnosilac zahteva. Uz obaveštenje će se vratiti dostavljena dokumentacija.

Zahtev sa potpunom dokumentacijom, referent dostavlja Komisiji za dodelu garaža, garažnih mesta i boksova, na odlučivanje.

Komisija za dodelu garaža, garažnih mesta i boksova će na osnovu dužine korišćenja stana, udaljenosti stana od garaže i stepena invalidnosti ili stepena telesnog oštećenja doneti odluku po podnetom zahtevu i istu dostaviti podnosiocu.

Podnosilac zahteva koji nije zadovoljan odlukom Komisije može u roku od osam dana od dana dostavljanja odluke, uložiti žalbu Upravnom odboru Javnog preduzeća "Gradsko stambeno".

Član 7

Podnosilac zahteva na osnovu odluke o dodeli garaže, zaključuje ugovor o zakupu garaže, garažnog mesta ili boksa na neodređeno vreme, ako Komisija nije drugačije odlučila.

Ukoliko se lice koje je dobilo garažu ne odazove pozivu za zaključenje ugovora u roku od osam dana od dana prijema poziva, smatraće se da je odustao od garaže, a Odluka o dodeli garaže prestaje da važi.

O primopredaji garaže između ugovornih stranaka sačinjava se zapisnik.

Član 8

Ugovor o zakupu garaže zaključuje se u pismenoj formi i sadrži naročito: ugovorne strane, mesto i datum zaključenja ugovora, podatke o garaži koja je predmet zakupa, vreme trajanja zakupa, marku i registarski broj motornog vozila, prava i obaveze ugovornih strana, iznos zakupnine, način i rokove plaćanja zakupnine, prestanak i otkaz ugovora i dr.

Član 9

Ugovor o zakupu garaže prestaje:

- istekom vremena na koje je ugovor zaključen,

- sporazumnim raskidom ugovora,

- danom pravosnažnosti rešenja o rušenju garaže,

- propašću garaže,

- smrću zakupca garaže,

- danom iseljenja vlasnika - zakupca stana iz stana,

- ako zakupac ne koristi garažu duže od dva meseca,

- otkazom,

- i u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

Član 10

Zakupodavac može dati zakupcu otkaz ugovora o zakupu garaže u sledećim slučajevima:

1. Ako zakupac garaže koristi garažu za obavljanje poslovne delatnosti, izdaje garažu u podzakup ili dozvoli korišćenje garaže licima koja nisu korisnici stana.

2. Ako zakupac prestane da koristi stan u zgradi u kojoj se nalazi garaža ili u zgradi koja je u sastavu stambenog bloka, odnosno stambenog naselja na osnovu čega je dobio garažu u zakup.

3. Ako zakupac prestane da poseduje u vlasništvu vozilo ili ako vozilo nije registrovano u roku od 60 dana od dana isteka registracije.

4. Ako zakupac zaostane u plaćanju zakupnine duže od 30 dana.

5. Ako zakupac upotrebljava garažu protivno njenoj nameni i nanosi štetu garaži (drži zapaljive materijale, stare stvari, alate, uređaje, smeće i dr.).

6. Ako se garaža koristi na način kojim se drugi vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade ili okolnih zgrada ometaju u mirnom korišćenju.

Zakupodavac daje otkaz ugovora o zakupu garaže tužbom nadležnom sudu.

Zakupac garaže može da da otkaz ugovora o zakupu.

Otkaz se daje pismeno sa otkaznim rokom od 30 (trideset) dana.

Član 11

Zabranjeno je garažu koristiti kao poslovnu prostoriju ili za smeštaj drugih stvari, osim motornog vozila i priručnog alata i materijala.

Zakupodavac je ovlašćen da u svakom trenutku vrši kontrolu korišćenja garaže od strane korisnika garaže.

Član 12

Za korišćenje garaže po osnovu zakupa, zakupac je dužan da plaća zakupninu.

Zakupnina se plaća mesečno, do 15. u mesecu za prethodni mesec, počev od dana korišćenja garaže, na osnovu Odluke o dodeli garaže u zakup i zaključenog ugovora.

Visinu zakupnine utvrđuje Upravni odbor Javnog preduzeća "Gradsko stambeno", uz saglasnost Osnivača.

Član 13

Zakupac je dužan da pored zakupnine, plaća i naknadu za komunalne usluge za korišćenje garaže u skladu sa važećim gradskim propisima za tu vrstu usluga.

Član 14

Zakupac garaže obavezan je da snosi troškove opravke oštećenja garaže ili drugih delova zgrade ili uređaja koje prouzrokuje svojom krivicom ili prouzrokuju članovi njegovog domaćinstva i lica koja po drugom osnovu koriste garažu.

Član 15

Danom donošenja ove odluke prestaje da važi Odluka o dodeli garaža i garažnih mesta u zakup broj 8776 od 12.11.1993. godine.

Član 16

Ovu odluku objaviti u "Službenom listu grada Beograda".

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".