UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE OPŠTINE KOSOVSKA MITROVICA I SKUPŠTINE OPŠTINE NOVO BRDO, RASPISANIH ZA 30. MAJ 2010. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 22/2010)

 

I BIRAČKA MESTA

Redovna biračka mesta

Član 1

Glasanje na izborima za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo, raspisanim za 30. maj 2010. godine, obaviće se na biračkim mestima na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica i opštine Novo Brdo (u daljem tekstu: redovna biračka mesta), koja će odrediti Republička izborna komisija, na predlog načelnika Kosovsko-mitrovačkog i Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga, najkasnije 9. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Posebna biračka mesta na kojima glasaju interno raseljeni birači

Član 2

Birači koji su interno raseljeni sa teritorije opštine Kosovska Mitrovica, odnosno teritorije opštine Novo Brdo, glasaju na posebnim biračkim mestima u Republici Srbiji (u daljem tekstu: posebna biračka mesta) koja određuje Republička izborna komisija, na predlog načelnika okruga, najkasnije 9. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Posebna biračka mesta na teritoriji grada Beograda određuju se na predlog načelnika gradske uprave grada Beograda, u skladu sa sugestijama načelnika uprava gradskih opština.

Način određivanja biračkih mesta

Član 3

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača. Izuzetno, biračko mesto može se odrediti i za glasanje manje od 100 birača ako bi, zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja, stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano.

Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7,00 do 20,00 časova.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje sa kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

Uređivanje biračkih mesta

Član 4

Gradske i opštinske uprave dužne su da blagovremeno obezbede da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora da bude prostrana i uređena na način koji omogućuje nesmetano sprovođenje glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, Državna zastava Republike Srbije, Zbirna izborna lista, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o obrazovanju biračkog odbora i imenovanju predsednika i članova biračkog odbora i njihovih zamenika, u stalnom i proširenom sastavu.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista (političkih stranaka, koalicija političkih stranaka, grupa građana) i drugog propagandnog materijala.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (ovlašćenim posmatračima) odgovarajuće mesto sa kojeg mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

Objavljivanje rešenja o određivanju biračkih mesta

Član 5

Republička izborna komisija, najkasnije 9. maja 2010. godine u 24,00 časa, objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" rešenje o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo.

II SASTAVLJANJE IZVODA IZ BIRAČKOG SPISKA

Izvodi iz biračkog spiska za redovna biračka mesta

Član 6

Organ nadležan za vođenje biračkog spiska koji ima sedište u opštini Kosovska Mitrovica, odnosno opštini Novo Brdo, sačinjava u skladu sa članom 15. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika ažuriran i overen izvod iz biračkog spiska za svako redovno biračko mesto na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica, odnosno opštine Novo Brdo.

Izvod iz biračkog spiska overava se tako što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana sveske biračkog spiska, broj upisanih birača, datum zaključenja biračkog spiska, potpis ovlašćenog lica i pečat organa opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska.

Organ nadležan za vođenje biračkog spiska koji ima sedište u opštini Kosovska Mitrovica, odnosno opštini Novo Brdo dužan je da donese rešenje o zaključenju biračkog spiska najkasnije 14. maja 2010. godine u 24,00 časa, da sačini i overi izvod iz biračkog spiska za svako redovno biračko mesto i da to rešenje sa izvodima iz biračkog spiska za svako redovno biračko mesto dostavi Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od donošenja rešenja o zaključenju biračkog spiska.

Posebni izvodi iz biračkog spiska za glasanje interno raseljenih birača

Član 7

Organi gradskih i opštinskih uprava u Republici Srbiji izvan opštine Kosovska Mitrovica i opštine Novo Brdo, dužni su da do 14. maja 2010. godine u 24,00 časa donesu rešenja o zaključenju biračkog spiska, da sačine u skladu sa članom 15. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika i overe poseban izvod iz biračkog spiska za svako posebno biračko mesto za glasanje birača koji su interno raseljeni sa teritorije opštine Kosovska Mitrovica i poseban izvod iz biračkog spiska za svako posebno biračkom mesto za glasanje birača koji su interno raseljeni sa teritorije opštine Novo Brdo, a imaju boravište u tim gradovima, odnosno opštinama, i da rešenja i overene posebne izvode iz biračkog spiska dostave Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od donošenja rešenja.

Ako na području opštine Kosovska Mitrovica ima birača interno raseljenih sa teritorije opštine Novo Brdo, organ opštinske uprave opštine Kosovska Mitrovica dužan je da sačini poseban izvod iz biračkog spiska za svako posebno biračko mesto za glasanje birača koji su interno raseljeni sa teritorije opštine Novo Brdo, a imaju boravište u opštini Kosovska Mitrovica.

Ako na području opštine Novo Brdo ima birača koji su interno raseljeni sa teritorije opštine Kosovska Mitrovica, organ opštinske uprave opštine Novo Brdo dužan je da sačini poseban izvod iz biračkog spiska za svako posebno biračko mesto za glasanje birača koji su interno raseljeni sa teritorije opštine Kosovska Mitrovica, a imaju boravište u opštini Novo Brdo.

Objavljivanje ukupnog broja birača

Član 8

Pošto od organa nadležnih za vođenje biračkog spiska koji imaju sedište u opštini Kosovska Mitrovica i opštini Novo Brdo primi rešenja o zaključenju biračkog spiska i pošto od organa gradskih i opštinskih uprava u Republici Srbiji izvan opštine Kosovska Mitrovica i opštine Novo Brdo primi rešenja o zaključenju biračkog spiska, Republička izborna komisija objavljuje, u "Službenom glasniku Republike Srbije", ukupan broj birača za opštinu Kosovska Mitrovica i ukupan broj birača za opštinu Novo Brdo.

Utvrđivanje i objavljivanje konačnog broja birača

Član 9

Nakon zaključenja biračkog spiska, Republička izborna komisija će izvršiti upis promena u izvode iz biračkog spiska na osnovu odluka nadležnog osnovnog suda koje primi do 27. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Upis promena u izvod iz biračkog spiska unosi se, počev od rednog broja 1, na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".

Posle upisa naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Republička izborna komisija utvrđuje konačan broj birača za opštinu Kosovska Mitrovica i konačan broj birača za opštinu Novo Brdo i objavljuje ih u "Službenom glasniku Republike Srbije".

III ORGANI ZA SPROVOĐENJE IZBORA I RADNA TELA

Organi za sprovođenje izbora

Član 10

Organi za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo su:

1. Republička izborna komisija;

2. birački odbori.

Organi za sprovođenje izbora (Republička izborna komisija i birački odbori) rade u stalnom i proširenom sastavu.

Članove organa za sprovođenje izbora u proširenom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog podnosilaca proglašenih izbornih lista koji su određeni u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

Republička izborna komisija

Član 11

U postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo, Republička izborna komisija obavlja sledeće poslove:

1. stara se o zakonitosti sprovođenja izbora;

2. određuje redovna biračka mesta i posebna biračka mesta na kojima glasaju interno raseljeni birači;

3. obrazuje biračke odbore sa sedištem u opštini Kosovska Mitrovica i u opštini Novo Brdo, kao i zajedničke biračke odbore sa sedištem u Republici Srbiji izvan opštine Kosovska Mitrovica i opštine Novo Brdo, pred kojima glasaju interno raseljeni birači, te imenuje članove i zamenike članova svih biračkih odbora;

4. daje uputstva svim biračkim odborima za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo;

5. propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo;

6. utvrđuje da li su izborne liste sačinjene i podnete u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima;

7. proglašava izborne liste;

8. utvrđuje oblik, izgled i broj glasačkih listića za glasanje na izborima za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo;

9. utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora;

10. rešava u prvom stepenu po prigovorima, u skladu sa ovim Uputstvom;

11. obavlja i druge poslove određene zakonom i drugim propisima.

Koordinatori

Član 12

Republička izborna komisija može da ovlasti svog člana ili zamenika člana ili više njih (u daljem tekstu: Koordinator Republičke izborne komisije) da u ime Republičke izborne komisije obavlja pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

Radna tela

Član 13

Primopredaju izbornog materijala između Republičke izborne komisije i biračkih odbora na redovnim biračkim mestima, pre i posle glasanja, obavljaju radna tela za Kosovsko-mitrovački, odnosno Kosovsko-pomoravski upravni okrug.

Radna tela imaju po pet članova.

Članove radnih tela imenovaće Republička izborna komisija do 14. maja 2010. godine, na predlog pet poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini sa najvećim brojem narodnih poslanika, pri čemu svakoj poslaničkoj grupi pripada po jedno mesto u oba radna tela.

Prilikom imenovanja članova radnih tela, Republička izborna komisija je dužna da shodno vodi računa o zabranama iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Republička izborna komisija je ovlašćena da imenuje novog člana radnog tela, ako imenovani član radnog tela, usled sprečenosti ili odsutnosti, ne bude mogao da vrši dužnost člana radnog tela.

Rad radnog tela koordinira načelnik upravnog okruga.

Sedište radnog tela je u sedištu upravnog okruga.

Birački odbori

Član 14

Izbore za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo sprovode:

- birački odbori na redovnim biračkim mestima, i

- zajednički birački odbori na posebnim biračkim mestima.

Birački odbori na redovnim biračkim mestima na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica sprovode izbore za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica, a birački odbori na redovnim biračkim mestima na teritoriji opštine Novo Brdo sprovode izbore za odbornike Skupštine opštine Novo Brdo.

Zajednički birački odbori na posebnim biračkim mestima sprovode istovremeno izbore i za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i za odbornike Skupštine opštine Novo Brdo.

Svaki birački odbor u stalnom sastavu čine predsednik, četiri člana i njihovi zamenici.

Republička izborna komisija donosi rešenja o obrazovanju biračkih odbora u stalnom sastavu najkasnije 19. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Birački odbori na redovnim biračkim mestima u stalnom sastavu obrazuju se na predlog političkih stranaka, koalicija političkih stranaka i grupa građana čije su izborne liste osvojile odborničke mandate na izborima za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica, odnosno Skupštine opštine Novo Brdo, održanim 11. maja 2008. godine, srazmerno broju osvojenih mandata.

Birački odbori na posebnim biračkim mestima u stalnom sastavu obrazuju se na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo 2. marta 2010. godine.

Republička izborna komisija će za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu za redovna i posebna biračka mesta utvrditi numerički prikaz merila iz st. 6. i 7. ovog člana.

Republička izborna komisija imenuje članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu najkasnije 24. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Zamena člana biračkog odbora

Član 15

Zamenu člana biračkog odbora vrši Republička izborna komisija na zahtev ovlašćenog predlagača.

Posle predaje izbornog materijala radnim telima, odnosno biračkim odborima, Koordinator Republičke izborne komisije ovlašćen je da, na zahtev predlagača, zameni člana ili zamenika člana biračkog odbora ako je imenovani član ili zamenik člana biračkog odbora sprečen ili odsutan, i to najkasnije 29. maja 2010. godine u 20,00 časova.

IV KANDIDOVANJE

Ko može da podnese izbornu listu

Član 16

Kandidate za odbornike mogu, posebno ili zajedno, predlagati političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana.

Izborne liste kandidata za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo su utvrđene kada ih svojim potpisom podrži najmanje 200 birača.

Grupu građana pismenim sporazumom obrazuje najmanje deset birača čiji potpisi moraju biti overeni kod suda i ona ne mora da ima naziv.

U ime političke stranke ili grupe građana izbornu listu može podneti samo lice koje je politička stranka ili grupa građana ovlastila.

U ime koalicije političkih stranaka izbornu listu podnose najviše dva ovlašćena lica.

Član 17

Jedno lice može biti kandidat za odbornika samo na jednoj izbornoj listi.

Lice koje je određeno kao nosilac izborne liste može da bude kandidat za odbornika na toj izbornoj listi.

Podnosilac izborne liste određuje redosled kandidata na listi.

Naziv izborne liste

Član 18

Naziv izborne liste određuje se prema nazivu političke stranke koja podnosi izbornu listu, a u naziv može da se uključi ime i prezime lica koje politička stranka odredi kao nosioca izborne liste. Naziv političke stranke mora da bude naveden prema nazivu iz akta o registraciji te stranke.

Ako dve ili više političkih stranaka podnesu zajedničku izbornu listu (koalicija političkih stranaka), naziv izborne liste i nosilac izborne liste određuju se sporazumno. Naziv izborne liste mora da bude naveden u sporazumu o obrazovanju koalicije. Naziv izborne liste u izbornoj listi mora da bude naveden prema nazivu izborne liste iz sporazuma o obrazovanju te koalicije.

Uz naziv izborne liste grupe građana, podnosilac izborne liste određuje bližu oznaku izborne liste, a u naziv može da se uključi ime i prezime lica koje grupa građana odredi kao nosioca izborne liste. Naziv izborne liste mora da bude naveden u sporazumu o osnivanju grupe građana. Naziv izborne liste u izbornoj listi mora da bude naveden prema nazivu izborne liste iz sporazuma o osnivanju te grupe građana.

Sadržina izborne liste

Član 19

Izborna lista sadrži:

- naziv podnosioca izborne liste,

- naziv izborne liste,

- ime i prezime nosioca izborne liste (ako je određen),

- podatke o svim kandidatima za odbornike (redni broj na izbornoj listi, ime i prezime, datum rođenja, zanimanje, prebivalište i adresa stana kandidata navedeni prema podacima iz potvrde o prebivalištu),

- mesto i datum podnošenja izborne liste,

- ime i prezime i potpis lica koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu.

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, dužna je da svoj naziv kao podnosioca izborne liste navede prema nazivu iz akta o registraciji.

Podnosilac izborne liste mora da na izbornoj listi ima najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira, a koji je utvrđen važećim statutom opštine Kosovska Mitrovica, odnosno opštine Novo Brdo.

Na izbornoj listi ukupno mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola na listi.

Ako izborna lista ne ispunjava sadržinske uslove iz ovog člana, smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje.

Rok za podnošenje i dokumentacija koja se prilaže

Član 20

Izborna lista podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 14. maja 2010. godine u 24,00 časa, na propisanom obrascu LI/KMNB/2010-1, u pismenom i elektronskom obliku (CD ili disketa), u sedištu Republičke izborne komisije ili dežurnom koordinatoru Republičke izborne komisije u prostorijama Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, koji je dužan da je bez odlaganja dostavi u sedište Republičke izborne komisije.

Mogućnost podnošenja izborne liste kako u sedištu Republičke izborne komisije tako i u prostorijama Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, podrazumeva ravnopravan položaj podnosilaca izbornih lista u pogledu računanja vremena podnošenja izbornih lista, odnosno da se kao vreme podnošenja izborne liste smatra trenutak kada je izborna lista podneta bilo u sedištu Republičke izborne komisije, bilo u prostorijama Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.

Uz izbornu listu prilaže se sledeća dokumentacija:

1. potvrda o izbornom pravu za svakog kandidata sa izborne liste, u kojoj je naznačeno ime i prezime, datum rođenja, zanimanje i jedinstveni matični broj (JMBG) kandidata, izdata na propisanom obrascu LI/KMNB/2010-4 ili na obrascu opštinske uprave;

2. pismena izjava kandidata da prihvata kandidaturu, na propisanom obrascu LI/KMNB/2010-5;

3. potvrda o prebivalištu kandidata, izdata na propisanom obrascu LI/KMNB/2010-6 ili na obrascu organa unutrašnjih poslova;

4. pismena saglasnost nosioca liste, na propisanom obrascu LI/KMNB/2010-3;

5. ovlašćenje lica koje podnosi izbornu listu, na propisanom obrascu LI/KMNB/2010-2;

6. uverenje o državljanstvu kandidata za odbornika, izdato na obrascu opštinske uprave;

7. potreban broj izjava birača da podržavaju izbornu listu, na propisanom obrascu LI/KMNB/2010-8, sa spiskom tih birača u pismenom i elektronskom obliku (CD ili disketa), složen po azbučnom redu prezimena birača, na propisanom obrascu LI/KMNB/2010-7.

Birač može svojom potpisom podržati samo jednu izbornu listu.

Potpis kojim birač podržava izbornu listu mora biti overen u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa.

Ako izbornu listu podnosi koalicija političkih stranaka, obavezno se prilaže i sporazum o obrazovanju te koalicije.

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, obavezno se prilaže i sporazum o obrazovanju te grupe građana, koji sadrži ciljeve njenog obrazovanja, podatke o licima koja su obrazovala grupu građana (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresu stana koji su navedeni prema podacima iz lične karte) i naziv izborne liste, a prilažu se i potvrde o izbornom pravu za sva lica koja su obrazovala grupu građana.

Ukoliko podnosilac izborne liste namerava da stekne položaj političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina, dužan je da prilikom podnošenja izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji priloži i pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

Proglašenje izborne liste

Član 21

Republička izborna komisija proglašava izbornu listu u roku od 24 časa od prijema izborne liste sa odgovarajućom dokumentacijom u sedištu Republičke izborne komisije.

Rešenje o proglašenju izborne liste Republička izborna komisija dostavlja bez odlaganja podnosiocu izborne liste.

Nedostaci izborne liste i odbijanje proglašenja izborne liste

Član 22

Ako izborna lista sadrži nedostatak za proglašenje, Republička izborna komisija će zaključkom naložiti podnosiocu te izborne liste da u roku od 48 časova otkloni konstatovani nedostatak. Protiv zaključka nije dopušten prigovor ni žalba.

Ako podnosilac izborne liste ne otkloni nedostatak u roku od 48 časova, Republička izborna komisija rešenjem odbija proglašenje izborne liste.

Pravo na prigovor i žalbu

Član 23

Svaki birač, kandidat za odbornika i podnosilac izborne liste može da podnese Republičkoj izbornoj komisiji prigovor na rešenje kojim je odbijeno proglašenje izborne liste, u roku od 24 časa od časa kada je podnosilac izborne liste primio rešenje.

Republička izborna komisija donosi rešenje po prigovoru u roku od 48 časova od prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora.

Na rešenje Republičke izborne komisije koje je doneto po prigovoru, podnosilac prigovora može izjaviti žalbu Upravnom sudu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja, preko Republičke izborne komisije.

Odluka koja je doneta u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, niti zahtev za ponavljanje postupka koji su predviđeni Zakonom o upravnim sporovima.

Povlačenje izborne liste

Član 24

Podnosilac izborne liste može povući izbornu listu najkasnije 18. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Povlačenjem izborne liste predstavnicima podnosioca povučene izborne liste prestaje funkcija u svim organima za sprovođenje izbora.

Kad po donošenju rešenja o proglašenju izborne liste kandidat za odbornika bude pravnosnažnom sudskom odlukom lišen poslovne sposobnosti, izgubi državljanstvo Republike Srbije, odustane od kandidature ili ako nastupi njegova smrt, podnosilac izborne liste gubi pravo da predloži novog kandidata.

Zbirna izborna lista

Član 25

Republička izborna komisija utvrđuje Zbirnu izbornu listu za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Zbirnu izbornu listu za izbor odbornika Skupštine opštine Novo Brdo.

Zbirna izborna lista sadrži sve izborne liste, sa ličnim imenima svih kandidata i njihovim podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.

Redosled izbornih lista sa imenima svih kandidata na zbirnoj izbornoj listi, utvrđuje se prema redosledu proglašavanja izbornih lista.

Obe zbirne izborne liste Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" najkasnije 19. maja 2010. godine u 24,00 časa.

V PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala

Član 26

Republička izborna komisija obezbeđuje celokupan izborni materijal za sva biračka mesta (glasačke kutije, paravane, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje prsta ruke birača, UV lampe, koverte za odlaganje glasačkih listića, zbirne izborne liste, izvode iz rešenja o određivanju biračkog mesta, rešenja o obrazovanju biračkog odbora i imenovanju članova i zamenika članova u stalnom i proširenom sastavu, izvode iz biračkog spiska, glasačke listiće, kontrolne listove za proveru ispravnosti glasačke kutije, obrasce zapisnika o radu biračkog odbora, odgovarajuće obrasce zapisnika o primopredaji izbornog materijala, obrasce potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta, Pravila o radu biračkih odbora i Državne zastave Republike Srbije).

Predaja izbornog materijala radnim telima

Član 27

Koordinatori Republičke izborne komisije zapisnički dostavljaju radnim telima izborni materijal za glasanje na redovnim biračkim mestima u sedištu Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga u Kosovskoj Mitrovici, najkasnije 26. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Predaja izbornog materijala biračkim odborima

Član 28

Radna tela zapisnički predaju izborni materijal biračkim odborima na redovnim biračkim mestima, najkasnije 28. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Koordinatori Republičke izborne komisije za upravne okruge u kojima su određena posebna biračka mesta, zapisnički predaju izborni materijal zajedničkim biračkim odborima na posebnim biračkim mestima, u sedištu upravnog okruga, najkasnije 28. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Koordinatori Republičke izborne komisije za grad Beograd zapisnički predaju izborni materijal zajedničkim biračkim odborima na posebnim biračkim mestima na teritoriji grada Beograda u sedištu Republičke izborne komisije.

VI RAD BIRAČKOG ODBORA

Član 29

Svi birački odbori postupaju u skladu sa pravilima o radu biračkih odbora koja će propisati Republička izborna komisija.

Zajednički birački odbori prvo utvrđuju rezultate glasanja za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica, a zatim rezultate glasanja za odbornike Skupštine opštine Novo Brdo.

VII DOSTAVLJANJE IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA

Predaja izbornog materijala radnom telu

Član 30

Pošto utvrdi rezultate glasanja, svaki birački odbor na redovnom biračkom mestu bez odlaganja zapisnički predaje propisani izborni materijal radnom telu.

Predaja izbornog materijala koordinatoru Republičke izborne komisije

Član 31

Pošto utvrdi rezultate glasanja na posebnom biračkom mestu, svaki zajednički birački odbor bez odlaganja i odvojeno za svake izbore, zapisnički predaje propisani izborni materijal Koordinatoru Republičke izborne komisije.

Prilikom predaje izbornog materijala, zajednički birački odbor je dužan da strogo vodi računa o tome da se ne pomešaju izborni materijal koji je služio sprovođenju izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i izborni materijal koji je služio sprovođenju izbora za odbornike Skupštine opštine Novo Brdo.

Pošto preuzme izborni materijal sa zapisnicima o radu od svih biračkih odbora u opštini Kosovska Mitrovica i opštini Novo Brdo, radno telo odmah zapisnički predaje izborni materijal Koordinatoru Republičke izborne komisije, u zgradi sedišta Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga u Kosovskoj Mitrovici.

VIII STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasačka kutija

Član 32

Glasačka kutija izrađuje se prema standardima koji su propisani Uputstvom o obliku i dimenzijama glasačke kutije ("Službeni glasnik RS", broj 42/00).

Štampanje glasačkih listića

Član 33

Glasački listići za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i glasački listići za izbor odbornika Skupštine opštine Novo Brdo štampaće se u Beogradu, u štampariji koju odredi Republička izborna komisija.

Glasački listići štampaju se na hartiji koja je zaštićena vodenim žigom.

Broj glasačkih listića koji se štampaju, njihov tekst, oblik, boju i izgled utvrđuje Republička izborna komisija. Broj glasačkih listića koji se štampaju mora biti jednak broju birača upisanih u birački spisak za opštinu Kosovska Mitrovica, odnosno broju birača upisanih u birački spisak za opštinu Novo Brdo.

Glasački listići za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i glasački listići za izbor odbornika Skupštine opštine Novo Brdo izrađuju se u bojama različitim za svaku opštinu.

Pre početka štampanja glasačkih listića, Republička izborna komisija utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 0,3% od ukupnog broja glasačkih listića. O broju rezervnih glasačkih listića Republička izborna komisija donosi rešenje koje se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija.

Priprema za štampanje glasačkih listića

Član 34

Nakon donošenja odluke o tekstu i izgledu glasačkog listića, Republička izborna komisija sačinjava uzorak glasačkog listića koji se overava potpisom predsednika Republičke izborne komisije i pečatom Republičke izborne komisije.

Overeni uzorak glasačkog listića predaje se štampariji, koja na osnovu njega izrađuje grafičke ploče.

Proces štampanja započinje, u prisustvu predstavnika Republičke izborne komisije i ovlašćenih predstavnika podnosilaca izbornih lista, stavljanjem grafičkih ploča u mašine za štampanje.

Po puštanju u pogon štamparskih mašina, prvi primerci glasačkih listića se na licu mesta uništavaju sve dok se ne odštampa glasački listić koji zadovoljava optimalne grafičke standarde.

Prvi odštampani glasački listić koji ispunjava optimalne grafičke standarde, predstavnik Republičke izborne komisije upoređuje sa overenim uzorkom glasačkog listića.

Pošto utvrdi da je odštampani primerak glasačkog listića podudaran sa overenim uzorkom, predstavnik Republičke izborne komisije svojim potpisom odobrava štampanje glasačkih listića u utvrđenom broju primeraka.

Odmah po završetku štampanja, komisija koju čine predstavnici Republičke izborne komisije, podnosilaca izbornih lista i štamparije, uništava kompjutersku pripremu za izradu grafičkih ploča i grafičke ploče.

O uništavanju kompjuterske pripreme i grafičkih ploča sastavlja se zapisnik, a uništene grafičke ploče se predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

Pravo nadzora

Član 35

Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija preko svojih članova.

Republička izborna komisija dužna je da obezbedi javnost štampanja glasačkih listića.

Ovlašćeni predstavnici podnosilaca izbornih lista imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića i dostavljanju glasačkih listića Republičkoj izbornoj komisiji, radnim telima i biračkim odborima.

Republička izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome kad počinju i gde se odvijaju te radnje.

IX UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Član 36

Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

U jedinici lokalne samouprave u kojoj je, na dan raspisivanja izbora, u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, tekst Zbirne izborne liste, tekst glasačkog listića i tekst obrasca zapisnika o radu biračkog odbora štampaju se na srpskom jeziku i ćirilicom, a ispod tog teksta štampa se tekst na jeziku i pismu nacionalne manjine, u istom obliku i sa istom veličinom slova.

Ako je u jedinici lokalne samouprave, na dan raspisivanja izbora, u službenoj upotrebi više jezika nacionalnih manjina, tekst na jezicima nacionalnih manjina ispisuje se posle srpskog jezika, po azbučnom redu naziva jezika nacionalne manjine.

Prevođenje izbornog materijala na jezik nacionalnih manjina obezbeđuje Republička izborna komisija.

X UTVRĐIVANJE I OBJAVLJIVANJE REZULTATA IZBORA

Član 37

Po prijemu izbornog materijala sa svih biračkih mesta na kojima se glasalo za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo, Republička izborna komisija utvrđuje izveštaj kojim utvrđuje rezultate izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i izveštaj kojim utvrđuje rezultate izbora za odbornike Skupštine opštine Novo Brdo, na način određen Zakonom o lokalnim izborima, u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, i o tome sačinjava posebne zapisnike.

Republička izborna komisija oba izveštaja objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", u roku od 24,00 časa od zatvaranja biračkih mesta.

XI ZAŠTITA IZBORNOG PRAVA

Član 38

Birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor Republičkoj izbornoj komisiji zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora.

Prigovor se podnosi u roku od 24,00 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.

Republička izborna komisija donosi rešenje po prigovoru u roku od 48,00 časova od prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora. Ako Republička izborna komisija usvoji podneti prigovor, poništiće odluku ili radnju.

Na rešenje Republičke izborne komisije koje je doneto po prigovoru, podnosilac prigovora može izjaviti žalbu Upravnom sudu u roku od 24,00 časa od dostavljanja rešenja, preko Republičke izborne komisije.

Odluka koja je doneta u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, niti zahtev za ponavljanje postupka koji su predviđeni Zakonom o upravnim sporovima.

XII RASPODELA MANDATA

Član 39

Republička izborna komisija raspodeljuje mandate izbornim listama u skladu sa odredbama čl. 40 - 43. Zakona o lokalnim izborima.

XIII STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 40

Statističku obradu podataka pri sprovođenju izbora obavlja Republički zavod za statistiku, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora, koje mu dostavlja Republička izborna komisija.

Republički zavod za statistiku određuje lice koje će, po završetku glasanja, prisustvovati primopredaji izbornog materijala između radnih tela i Koordinatora Republičke izborne komisije u sedištu Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, odnosno između biračkih odbora i Koordinatora Republičke izborne komisije u sedištu upravnog okruga i izvršiti logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora, kao i pripremiti podatke o privremenim rezultatima izbora.

XIV PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Domaći posmatrači

Član 41

Domaće organizacije koje su registrovane za praćenje izbora i koje žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (domaći posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije 19. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Prijava sadrži: naziv organizacije, broj posmatrača, ime i prezime posmatrača, JMBG, fotografiju posmatrača i područje praćenja rada organa za sprovođenje izbora.

Uz prijavu se podnosi i akt o registraciji organizacije kod nadležnog organa.

Republička izborna komisija može izdati ovlašćenja domaćim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Odluku o davanju saglasnosti domaćim posmatračima za praćenje rada organa za sprovođenje izbora, Republička izborna komisija donosi većinom glasova članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Strani posmatrači

Član 42

Zainteresovani predstavnici stranih država, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, koji žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (strani posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije 19. maja 2010. godine u 24,00 časa.

Prijava sadrži: naziv države, odnosno organizacije iz koje posmatrač dolazi, ime i prezime stranog posmatrača, broj putne isprave stranog posmatrača, njegovu fotografiju i vreme njegovog boravka u Republici Srbiji.

Pošto pribavi mišljenje nadležnog državnog organa, Republička izborna komisija može izdati ovlašćenja stranim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Odluku o davanju saglasnosti stranim posmatračima za praćenje rada organa za sprovođenje izbora, Republička izborna komisija donosi većinom glasova članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Identifikacione kartice i troškovi praćenja rada organa za sprovođenje izbora

Član 43

Republička izborna komisija izdaje domaćim i stranim posmatračima identifikacione kartice, koje sadrže podatke koji su neophodni, a koji se preuzimaju iz prijave.

Posmatrači su dužni da identifikacione kartice nose na vidnom mestu.

Troškove praćenja rada organa za sprovođenje izbora i troškove izdavanja identifikacionih kartica snose oni čiji posmatrači prate izbore.

Položaj posmatrača

Član 44

Republička izborna komisija dužna je da posmatračima kojima je odobrila praćenje izbora omogući nesmetano praćenje svake izborne radnje i da u zapisnicima o svom radu konstatuje njihovo prisustvo.

Birački odbori dužni su da posmatračima kojima je Republička izborna komisija odobrila praćenje izbora omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje i da u zapisnicima o svom radu konstatuju njihovo prisustvo.

Posmatrači su dužni da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

Birački odbor može da sa biračkog mesta udalji posmatrača ako se posmatrač ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu, ako na biračkom mestu koristi mobilni telefon, pejdžer i druga sredstva veza i komunikacija, a posebno ako se na bilo koji način meša u rad biračkog odbora.

Birački odbor je dužan da o udaljenju posmatrača i razlozima za udaljenje odmah obavesti Republičku izbornu komisiju.

Republička izborna komisija može da posmatraču oduzme ovlašćenje i identifikacionu karticu ukoliko se posmatrač ne ponaša u okviru svojih ovlašćenja.

Posmatrači rada Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije dužni su da se kreću u okviru ovlašćenja koja su dobili od Republičke izborne komisije.

XV SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 45

Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, iz sredstava tekuće budžetske rezerve.

Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Republička izborna komisija podnosi nadležnom republičkom organu.

Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za:

- naknade za rad organa za sprovođenje izbora,

- naknade za rad članova radnih tela, načelnika gradskih, odnosno opštinskih organa uprave i načelnika upravnih okruga,

- naknade za rad zaposlenih u Službi Narodne skupštine Republike Srbije koji su angažovani da za Republičku izbornu komisiju obavljaju stručne, administrativne i druge poslove u vezi sa sprovođenjem izbora,

- naknade za dnevnice i putne troškove predsednika i članova Republičke izborne komisije i njihovih zamenika, kao i zaposlenih u Službi Narodne skupštine Republike Srbije koji su angažovani u vezi sa sprovođenjem izbora, od sedišta Republičke izborne komisije do mesta gde treba da se izvrši službeni posao,

- naknade putnih troškova predsedniku i članovima Republičke izborne komisije i njihovim zamenicima za dolazak na sednice Republičke izborne komisije i njenih radnih grupa,

- naknade za rad angažovanih lica iz drugih državnih organa,

- štampanje izbornog materijala,

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala,

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju podataka,

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavci za raspolaganje sredstvima su predsednik Republičke izborne komisije i sekretar Republičke izborne komisije. Oni su dužni da Republičkoj izbornoj komisiji podnose izveštaje o utrošenim sredstvima.

Sredstava za naknadu dnevnica i putnih troškove isplaćuju se prema zakonu i drugim propisima i odlukama Republičke izborne komisije.

XVI OBRASCI ZA VRŠENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Član 46

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i odbornike Skupštine opštine Novo Brdo vršiće se prema sledećim obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-1);

2. Ovlašćenje da se podnese izborna lista kandidata za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-2);

3. Saglasnost nosioca izborne liste da pristaje da bude nosilac izborne liste kandidata za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-3);

4. Potvrda o izbornom pravu kandidata za odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-4);

5. Izjava kojom se prihvata kandidatura za odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-5);

6. Potvrda o prebivalištu kandidata za odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-6);

7. Spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-7);

8. Izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-8);

9. Potvrda o izbornom pravu (LI/KMNB/2010-9);

10. Rešenje o utvrđivanju Zbirne izborne liste za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-10);

11. Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (LI/KMNB/2010-11);

12. Glasački listić za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-12);

13. Potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (LI/KMNB/2010-13);

14. Zapisnik o primopredaji izbornog materijala za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo pre glasanja na redovnim biračkim mestima između Koordinatora Republičke izborne komisije i radnog tela (LI/KMNB/2010-14);

15. Zapisnik o primopredaji izbornog materijala za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo pre glasanja na posebnim biračkim mestima između Koordinatora Republičke izborne komisije i biračkog odbora (LI/KMNB/2010-15);

16. Zapisnik o primopredaji izbornog materijala za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo pre glasanja na redovnim biračkim mestima između radnog tela i biračkog odbora (LI/KMNB/2010-16);

17. Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-17);

18. Zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle sprovedenog glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo na redovnim biračkim mestima između biračkog odbora i radnog tela (LI/KMNB/2010-18);

19. Zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle sprovedenog glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo na posebnim biračkim mestima između biračkog odbora i Koordinatora Republičke izborne komisije (LI/KMNB/2010-19);

20. Zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle sprovedenog glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo na redovnim biračkim mestima između radnog tela i Koordinatora Republičke izborne komisije (LI/KMNB/2010-20);

21. Zapisnik o radu Republičke izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo održanih 30. maja 2010. godine (LI/KMNB/2010-21);

22. Uverenje o izboru za odbornika Skupštine opštine Kosovska Mitrovica/Novo Brdo (LI/KMNB/2010-22).

XVII OSTALE ODREDBE

Primena ostalih propisa

Član 47

Na sve ostale radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i Skupštine opštine Novo Brdo primenjuje se Zakon o lokalnim izborima, a shodno se primenjuju odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika, Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 28/08, 31/08, 38/08, 45/08, 46/08 i 48/08) i drugih akata Republičke izborne komisije.

Stupanje na snagu

Član 48

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrasci za vršenje pojedinih izbornih radnji, koji su sastavni deo ovog uputstva, objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 22/2010, str. 10-42.