ODLUKA
O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list opštine Pančevo", br. 9/2006, 11/2006 - ispr., 29/2006 i 19/2007 i "Sl. list grada Pančeva", br. 16/2008 i 26/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se merila za ugovaranje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: naknada) na teritoriji grada Pančeva.

Član 2

Naknadu po ovoj odluci plaća lice koje je dobilo zemljište u zakup radi izgradnje objekta, lice koje ima pravo korišćenja zemljišta, pravo građenja, koje vrši adaptaciju, rekonstrukciju, dogradnju, promenu namene i izgradnju privremenog objekta, vlasnici objekata izgrađenih odnosno rekonstruisanih bez građevinske dozvole, vlasnik objekta za koji postoji građevinska dozvola, ali je investitor prekoračio vrstu ili obim radova odobren tom građevinskom dozvolom, kao i raniji sopstvenik čiji se objekat ruši u postupku eksproprijacije a koji pristupa izgradnji novog objekta i ista se utvrđuju u zavisnosti od toga da li se naknada određuje za uređene ili delimično uređene lokalitete (u daljem tekstu: Investitor).

Lica iz stava 1. ovog člana koja su ostvarila pravo izgradnje privremenog objekta nemaju pravo na povraćaj uplaćene naknade prilikom rušenja - uklanjanja objekta radi privođenja zemljišta planiranoj nameni.

Naknadu u skladu sa zakonom i ovom odlukom, plaća investitor na svim građevinskim parcelama.

Član 3

Naknada se ne plaća za izgradnju javnih objekata ili javnih površina za koje se utvrđuje opšti interes, u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i dr.) kada je investitor grad Pančevo, mesna zajednica, ustanova, javno, odnosno javno-komunalno preduzeće čiji je osnivač grad Pančevo, odnosno mesna zajednica.

Naknadu ne plaćaju investitori sakralnih objekata i investitori infrastrukturnih objekata kada je investitor javno preduzeće čiji je osnivač Republika.

II MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE

Član 4

Naknada se utvrđuje u zavisnosti od zone u kojoj se izvode radovi iz člana 2. ove odluke, stepena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, urbanističke zone, namene objekta i površine objekta.

Član 5

Vrednost lokacije (u daljem tekstu: zona) u kojoj se vrši građenje objekta kao merilo za utvrđivanje naknade predstavlja izraz ekonomske, odnosno tržišne vrednosti lokacije, gde je vrednost lokacije upravo proporcionalna njenoj atraktivnosti, saobraćajnoj opsluženosti i pristupačnosti, obimu radova i troškova uloženih u uređivanje građevinskog zemljišta, koje obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Naknada za parcele koje se nalaze sa obe strane ulica koje predstavljaju granicu između dve zone, obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi.

Teritorija grada Pančeva podeljena je na sedam zona, što se utvrđuje prilikom izdavanja informacija o lokaciji, odnosno lokacijske dozvole i to:

PRVA ZONA:

obuhvata područje centra grada koje je ograničeno ulicama (u granicama Generalnog Plana Pančeva): Trg slobode, Ulica Vojvode Radomira Putnika do Karađorđeve, Karađorđevom do Ulice Braće Jovanovića, ulica Braće Jovanovića do Mučeničke, Ulicom Mučeničkom do Nikole Tesle, Ulica Nikole Tesle do Trga slobode sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na ove ulice. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi.

DRUGA ZONA:

obuhvata područje centra grada koje je ograničeno ulicama (u granicama Generalnog Plana Pančeva): Ulica Dr Žarka Fogaraša, 6. oktobra do Miloša Trebinjca, Ulica Miloša Trebinjca od 6. oktobra do Ulice Vojvode Radomira Putnika, Ulica Vojvode Radomira Putnika do Karađorđeve, Ulica Svetog Save od Vojvode Radomira Putnika do Moše Pijade, Ulica Moše Pijade od Svetog Save do mosta na Tamišu i obalom Tamiša od mosta do Ulice Dr Žarka Fogoraša (izuzimajući prostor prve zone) sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi.

TREĆA ZONA:

obuhvata područje koje je ograničeno ulicama (u granicama Generalnog Plana Pančeva): Cara Dušana od Petra Preradovića do Prvomajske, Prvomajskom od Cara Dušana do Vojvođanskog bulevara (Plinara), Vojvođanskim bulevarom od Prvomajske do Bavaništanskog puta, Sterijinom od Bavaništanskog puta do Lava Tolstoja, Lava Tolstoja do Josifa Marinkovića, Josifa Marinkovića, Vojvođanskim bulevarom i Radničkom do Novosadske, od Novosadske Vojvođanskim bulevarom do Moše Pijade, Moše Pijade od Vojvođanskog bulevara do Svetog Save, Svetog Save od Moše Pijade do Vojvode Radomira Putnika, Vojvode Radomira Putnika od Svetog Save do Miloša Trebinjca, Miloša Trebinjca od Vojvode Radomira Putnika do P. Preradovića i Petra Preradovića od Miloša Trebinjca do Cara Dušana izuzimajući ulice iz druge zone sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Za parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi.

ČETVRTA ZONA:

Žarka Zrenjanina od Dr Žarka Fogoraša do Prvomajske, Prvomajskom od Žarka Zrenjanina do Cara Dušana, Cara Dušana od Prvomajske do 6. oktobra, Filipa Višnjića od Cara Dušana do Miloša Trebinjca, 6. oktobra od Cara Dušana do Cara Lazara, Dr Žarka Fogoraša od Cara Lazara do Žarka Zrenjanina izuzimajući ulice koje pripadaju drugoj i trećoj zoni sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Područje koje je ograničeno ulicama (u granicama Generalnog Plana Pančeva): od raskrsnice Vojvođanskog Bulevara i Bore Stankovića prugom Beovoza do mosta na Tamišu, obalom Tamiša do Moše Pijade, Moše Pijade od mosta na Tamišu do Vojvođanskog bulevara, Vojvođanskim bulevarom do Novosadske, Radničkom, Josifa Marinkovića, Sterijinom i Vojvođanskim bulevarom od Bavaništanskog puta do Prvomajske izuzimajući ulice koje pripadaju drugoj i trećoj zoni sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi.

PETA ZONA:

Obalom reke Tamiš od Dr Žarka Fogoraša do Prevodnice, Beogradskim putem od Prevodnice do Žarka Zrenjanina, Žarka Zrenjanina do Prvomajske do Dr Žarka Fogoraša i Dr Žarka Fogoraša od Žarka Zrenjanina do obale Tamiša izuzimajući ulice koje pripadaju drugoj i četvrtoj zoni sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Naselje Kudeljarski nasip i Misa vinogradi (Stara i Nova misa) u granicama Generalnog plana Pančeva sa svim pripadajućim parcelama. Područje koje je ograničeno ulicama Toze Markovića do Spoljnostarčevačke, ulicom 7. jula do Joakima Vujića, Joakima Vujića do Stevana Sremca, Stevana Sremca do Ravaničke, Ravaničkom do Miloševske, Miloševskom do Gračaničke, Gračaničkom do predvojničke obuke, od predvojničke obuke do Bavaništanskog puta od Ličke do pruge Beovoza, prugom od Paje Marganovića do Toze Markovića sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračuna troškova vrši se prema skupljoj tarifi.

ŠESTA ZONA:

obuhvata naselje Karaula u granicama sa svim pripadajućim parcelama. Parcele u naseljenim mestima čiji front izlazi na glavni put koji prolazi kroz naseljeno mesto (magistralni, regionalni ili lokalni) sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice. Parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova vrši se prema skupljoj tarifi.

SEDMA ZONA:

obuhvata naselje Topola u granicama Generalnog plana Pančeva i naselje Vojlovica, naseljena mesta Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Dolovo, Glogonj, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica, Starčevo, sve parcele koje nisu navedene u šestoj zoni, područje koje je u granicama Generalnog Plana Pančeva, kao i područje van granica Generalnog Plana Pančeva a nije obuhvaćeno ni jednom od navedenih zona.

Parcele koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama obračun troškova se vrši prema skupljoj tarifi.

Član 6

Naknada u odnosu na stepen uređenosti građevinskog zemljišta, obračunava se na osnovu sledećih troškova:

Zona

Priprem

Elektr.

Trotoari

Vodovod

Kanalizacija

Kolovoz

Ukupno din.

I

158

744

216

285

323

1.772

3.498

II

113

528

151

201

238

1.268

2.500

III

91

423

123

164

185

1.016

2.001

IV

72

341

98

130

147

810

1.599

V

58

274

78

106

118

656

1.290

VI

49

218

65

86

93

524

1.035

VII

38

176

52

69

77

420

831

Naknada se obračunava u dinarskom iznosu po m2 neto površine objekta obračunato po JUS U.C2.100 koji je utvrđen Rešenjem o utvrđivanju jugoslovenskog standarda iz oblasti građevinarstva ("Službeni list SRJ" br. 32/2002), a obavljen je u posebnom izdanju Saveznog zavoda za standardizaciju (u daljem tekstu: JUS U C2.100) - tačka 3.8., uključujući površine iz tačke 3.8.1, 3.8.2 i 3.8.3.

Član 6a

U objektu neto površine do 250,00 m2 sa maksimalno 4 funkcionalne celine od kojih najmanje 1/3 površine mora biti namenjena stanovanju, za stambeni prostor primenjuje se koeficijent 1.

U objektu neto površine do 400,00 m2 sa maksimalno 4 funkcionalne celine od kojih najmanje 1/3 površine mora biti namenjena stanovanju, za stambeni prostor primenjuje se koeficijent 1,50.

U ostalim objektima čija je neto površina veća od 400,00 m2 za stambeni prostor primenjuje se koeficijent 3,00.

Koeficijenti iz stavova 1, 2. i 3. ovog člana primenjuju se na naknade utvrđene u članu 6. u zavisnosti od zone.

Za poslovni prostor u objektima iz stavova 1, 2. i 3. ovog člana procenat uvećavanja naknade utvrđen je u članu 8. ove odluke.

Za objekte za obavljanje proizvodnih delatnosti primenjuje se koeficijent 1.

Član 7

U zavisnosti od namene zemljišta, odnosno objekta koji se na građevinskom zemljištu gradi, naknada iz člana 6. ove odluke se obračunava i plaća na sledeći način:

Red. broj

Namena objekata - prostora, odnosno zemljišta za koje se utvrđuje naknada

Procenat umanjenja

1

Porodični stambeni objekat do 100 m2 neto površine sa jednim stanom i rekonstrukcija i dogradnja jednog stana do 100 m2 bez povećanja broja stambenih jedinica.potkrovlja samo nad ravnim krovom višeporodičnog stambenog, odnosno stambeno-poslovnog objekta, s tim što dupleks i ostale etaže nad ravnim krovom ne ulaze u ovu kategoriju, tavan čija je visina nadzitka preko 0,60 m

50%

2

Javni objekti (dečije ustanove, škole, fakulteti, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, objekti kulture i sportski objekti), kada je investitor organ, odnosno organizacija Republike Srbije, odnosno Autonomne pokrajine Vojvodine

60%

3

Pomoćni prostor u stambenom objektu, odnosno stambeno-poslovnom objektu, koji je u funkciji stanovanja i koji se nalazi u podrumu/suterenu i tavan čija je visina nadzitka do 0,60 m, pomoćni objekti (šupe, garaže, ostave i sl.) i ekonomski objekti (staje, ambari, pušnice i sl.)

70%

Član 8

U zavisnosti od namene zemljišta, odnosno objekta koji se na građevinskom zemljištu gradi, naknada iz člana 6. ove odluke se obračunava i plaća na sledeći način:

Red. broj

Namena objekata - prostora odnosno zemljišta za koje se utvrđuje naknada

Procenat uvećanja

1

Poslovni prostor u okviru poslovno-stambenog objekta

20%

2

Objekte poslovno-uslužne delatnosti (ugostiteljski objekti, menjačnice, komercijalno-zdravstveni objekti komercijalno-obrazovni objekti, komercijalni objekti dečijih ustanova, komercijalni sportski tereni i sl.)

50%

3

Objekti poslovno-komercijalne delatnosti (trgovinski objekti, video klubovi objekti za zabavu i razonodu, administrativna delatnost i drugi komercijalni sadržaji)

80%

4

Objekti posebne namene (kladionice, kockarnice, benzinske pumpe i sl.)

120%

 

III IZGRADNJA NOVIH POSLOVNIH OBJEKATA ZA OBAVLJANJE PROIZVODNIH I OSTALIH DELATNOSTI

Član 9

Naknada utvrđena na osnovu kriterijuma navedenih u tabelama u članu 7. i 8. ove Odluke plaća se u punom iznosu samo ukoliko se plaćanje vrši na rate i to na tri godine sa odloženim periodom plaćanja od godinu dana uz revalorizaciju prema rastu cena na malo, o čemu obveznik zaključuje ugovor sa JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo (u daljem tekstu: JP "Direkcija" Pančevo), uz prilaganje odgovarajućeg sredstva obezbeđenja plaćanja.

Član 10

Investitorima objekata za obavljanje svih proizvodnih delatnosti, ukupan iznos naknade utvrđen ovom odlukom umanjuje se za 30%, ukoliko celokupan iznos uplate, pre podnošenja prijave o početku izvođenja građevinskih radova.

Član 11

Investitori objekata za obavljanje svih proizvodnih delatnosti mogu pored pogodnosti definisanih u članu 10. ove odluke ostvariti i pogodnosti prema broju zaposlenih radnika na neodređeno vreme i to:

- na svakih 20 radnika umanjenje naknade za 10% a ukoliko se plaćanje naknade vrši na rate isto umanjenje se može ostvariti na svakih 30 radnika,

- u slučaju kada se delatnost obavlja primenom savremenih tehnologija koje po prirodi stvari zapošljavaju mali broj radnika, investitor može umanjenje u plaćanju naknade ostvariti na svakih deset radnika za 10%, a ukoliko obavezu namiruje na rate, isto umanjenje može ostvariti na svakih petnaest radnika.

Član 12

Visina naknade utvrđena članom 11. ove odluke menja se jedanput godišnje i to u postupku utvrđivanja budžeta za narednu godinu.

Izuzetno visina naknade utvrđena članom 11. ove odluke može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

IV NAKNADA ZA PRETVARANJE PROSTORA IZ JEDNE NAMENE U DRUGU

Član 13

Investitor koji vrši pretvaranje prostora iz jedne namene u drugu, plaća razliku u naknadi između novoprojektovanog stanja i stanja pre pretvaranja prostora iz jedne namene u drugu namenu (pomoćni u stambeni ili poslovni, stambeni u poslovni ili poslovni jedne namene u poslovni druge namene).

Član 14

Investitor novog objekta, koji se gradi na parceli na kojoj je prethodno srušio objekat, po pribavljenom rešenju i projektnoj dokumentaciji, plaća naknadu za razliku u neto površini između postojećeg i planiranog objekta.

U slučaju iz stava 1., kada se umesto srušenog objekta, gradi objekat druge namene, pored naknade iz prethodnog stava plaća se i naknada za promenu namene objekta.

Član 15

Ukoliko investitor projektnom dokumentacijom ne prikaže bruto površinu postojećeg objekta koji se ruši, neto površina porušenog objekta se utvrđuje množenjem bruto površine porušenog objekta sa koeficijentom 0,75.

Ukoliko je neto površina novog objekta manja od površine porušenog objekta ne vrši se obračun naknade i o tome JP "Direkcija" Pančevo izdaje posebnu potvrdu, koju je investitor dužan da podnese nadležnom sekretarijatu.

Član 16

Naknada za objekte koji se nalaze u obuhvatu prostornog plana, plaća se u iznosu utvrđene cene za zonu br. VII umanjene za 40%, po obračunu koji se vrši primenom člana 7. ove Odluke.

Umanjenje naknade iz prethodnog stava važi kada grad Pančevo nema obavezu da komunalno opremi lokaciju.

Član 16a

Za objekte koji će se graditi na lokaciji, odnosno zoni koja se komunalno oprema sredstvima vlasnika, naknada se umanjuje za stvarne troškove komunalnog opremanja, a najviše do 60% od visine naknade utvrđene prema merilima za obračun za tu lokaciju, odnosno zonu.

Član 17

Investitor za izgradnju drugog objekta na parceli, rekonstrukciju i dogradnju objekta do max. četiri jedinice na parceli i za razvrgnuće imovinske zajednice, i na parceli na kojoj ne postoje uslovi za obezbeđenje prostora za parkiranje vozila u vidu garažnih ili parking mesta je u obavezi da u budžet grada Pančeva uplati naknadu za uređenje parking prostora ili garažnih mesta u iznosu od 45.000,00 dinara po parking mestu.

Investitor za rekonstrukciju i dogradnju postojećih višeporodičnih objekata i za investitore kojima je građevinsko zemljište dato u zakup od strane grada Pančeva odnosno građevinsko zemljište koje grad otuđi u skladu sa zakonom kada je urbanističkim planom, planirana izgradnja višeporodičnog objekta na parceli manjoj od 500 m2, a planom je predviđeno parkiranje na sopstvenoj parceli, dozvoljava se da investitor za izgradnju višeporodičnog stambenog objekta na parceli na kojoj ne postoje uslovi za obezbeđenje prostora za parkiranje vozila u vidu garažnih ili parking mesta je u obavezi da u budžet grada Pančeva uplati naknadu za uređenje parking prostora ili garažnih mesta u iznosu od 60.000,00 dinara po parking mestu.

Investitor za rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata, kojima se vrši transformacija objekta iz porodičnog u višeporodično stanovanje i poslovanje na parceli na kojoj ne postoje uslovi za obezbeđenje prostora za parkiranje vozila u vidu garažnih ili parking mesta je u obavezi da u budžet grada Pančeva uplati naknadu za uređenje parking prostora ili garažnih mesta u iznosu od 150.000,00 dinara po parking mestu.

Investitor za rekonstrukciju i dogradnju postojećeg poslovnog objekta na parceli na kojoj ne postoje uslovi za obezbeđenje prostora za parkiranje vozila u vidu garažnih ili parking mesta je u obavezi da u budžet grada Pančeva uplati naknadu za uređenje parking prostora ili garažnih mesta u iznosu od 90.000,00 dinara po parking mestu.

Investitor za javne objekte (dečije ustanove, škole, fakulteti, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, objekti kulture i sportski objekti, kada je investitor organ, odnosno organizacija Republike Srbije, odnosno Autonomne pokrajine i za rekonstrukciju i dogradnju postojećeg poslovnog objekta/prostora do 70 m2 neto površine ne plaća se naknada za parkiranje.

Kod postojećih proizvodnih kompleksa i objekta za potrebe rekonstrukcije i dogradnje, kao i izgradnje na parceli na kojoj ne postoje uslovi za obezbeđenje prostora za parkiranje vozila u vidu garažnih ili parking mesta je u obavezi da u budžet grada Pančeva uplati naknadu za uređenje parking prostora ili garažnih mesta u iznosu od 45.000,00 dinara po parking mestu, a za prateće sadržaje proizvodnih kompleksa primenjuje se korektivni faktor 0,5.

V NAKNADA U POSTUPKU LEGALIZACIJE PORODIČNIH STAMBENIH OBJEKATA

Član 18

Naknada u postupku legalizacije za porodične stambene objekta do 100 m2 umanjuje se za 60 % u odnosu na visinu naknade propisanu ovom odlukom, ako se ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta zaključi do 31. decembra 2010. godine.

Naknada u postupku legalizacije za porodične stambene objekta preko 100 m2 sa dve stambene jedinice, umanjuje se za 20 % u odnosu na visinu naknade propisanu ovom odlukom, ako se ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta zaključi do 31. decembra 2010. god.

Naknada u postupku legalizacije za pomoćne objekte umanjuje se za 70 % u odnosu na osnovni iznos naknade za porodične objekte.

Umanjenje naknade iz ovog člana ne odnosi se na poslovni prostor ili drugi prostor koji se nalazi u porodičnom stambenom objektu iz stavova 1. i 2. ovog člana, a ne koristi se za stanovanje.

Korisna površina se obračunava na osnovu JUS U.C2.100 2002.

VI NAKNADA U POSTUPKU LEGALIZACIJE POSLOVNIH OBJEKATA

Član 19

Investitor - osnivač privrednog subjekta (pravno ili fizičko lice) naknadu utvrđenu ovom odlukom plaća u punom iznosu ako plaćanje vrši na rate u periodu do tri godine uz revalorizaciju prema rastu cena na malo, o čemu zaključuje ugovor sa JP "Direkcija" Pančevo uz prilaganje odgovarajućih garancija.

Svim obveznicima plaćanja naknade ista se umanjuje za 20% ukoliko je u celosti izmirena u postupku legalizacije.

Član 20

Investitor objekata - osnivači privrednog subjekta za obavljanje bilo koje proizvodne delatnosti mogu ostvariti i dodatno umanjenje naknade prema broju zaposlenih radnika na neodređeno vreme i to na svakih 20 radnika umanjenje naknade za 10%, a ako se naknada plaća na rate isto umanjenje se ostvaruje za svakih 30 zaposlenih na neodređeno vreme.

U slučaju kada se delatnost obavlja primenom savremenih tehnologija koje po prirodi stvari zapošljavaju mali broj radnika investitor može umanjenje u plaćanju naknade ostvariti na svakih 10 radnika uz umanjenje za 10%, a ukoliko obavezu izmiruje na rate isto umanjenje može ostvariti na svakih 15 radnika.

Član 21

Radi ostvarivanja prava na umanjenje naknade investitor podnosi zahtev i izjavu o delatnostima koje se obavljaju u objektu i izjavu o broju zaposlenih na neodređeno vreme.

Potvrdu o ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na umanjenje naknade izdaje Sekretarijat za privredu i privatno preduzetništvo Gradske uprave grada Pančeva.

U postupku izdavanja navedene potvrde Sekretarijat može na terenu da proveri navode iz zahteva investitora.

VII UGOVOR O NAKNADI

Član 22

Međusobni odnosi u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta i plaćanja naknade istog uređuju se ugovorom koji zaključuju investitor objekta i JP "Direkcija" Pančevo.

Član 23

Naknada obračunata po članu 6. ove Odluke isplaćuje se:

1. u jednokratnom iznosu u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora uz umanjenje 10%;

2. do 6 jednakih mesečnih rata za iznos od 60.000 do 600.000 dinara;

3. od 12 do 24 jednakih mesečnih rata za iznose od 600.000 do 3.000.000 dinara;

4. od 24 do 36 jednakih mesečnih rata za iznose veće od 3.000.000 dinara.

Na neisplaćeni iznos naknade iz tačke 3. i 4. ovog člana primenjuje se obračun revalorizacije na način regulisan članom 25. ove Odluke.

Član 24

Naknada obračunata po članu 18. ove odluke isplaćuje se:

1. U jednokratnom iznosu u roku od trideset dana od dana zaključenja Ugovora uz umanjenje za 10%.

2. Do dvanaest mesečnih rata bez umanjenja iznosa i uz primenu obračuna revolarizacije neisplaćenog iznosa na način regulisan članom 25. ove odluke.

Član 25

Za naknadu utvrđenu i obračunatu na osnovu ove odluke koja se isplaćuje u ratama po članu 23. i 24. ove odluke primenjuje se revalorizacija primenom indeksa rasta cena na malo Republičkog zavoda za statistiku po sledećoj metodologiji:

- za isplatu naknada do 12 mesečnih rata primenjivaće se indeks rasta cena na malo za svaki mesec otplate, pri čemu će se ukupna razlika mesečnih revalorizovanih vrednosti i ugovorom utvrđenih rata obračunati po isteku otplate zadnje rate sa obavezom plaćanja u vidu jednokratnog iznosa u roku od 30 dana,

- za isplatu naknada dužih od 12 mesečnih rata primenjivaće se indeks rasta cena na malo za svaki mesec otplate, pri čemu će se ukupna razlika mesečnih revalorizovanih vrednosti i ugovorom utvrđenih rata obračunavati polugodišnje, odnosno nakon šest mesečnih rata otplate, sa obavezom plaćanja u vidu jednokratnog iznosa u roku od 30 dana.

Član 26

Potpisnik ugovora o naknadi u slučaju isplate u ratama po članu 23. i 24. ove odluke dužan je da JP "Direkcija" Pančevo obezbedi garancije za uredno izvršenje plaćanja i to:

- založnu izjavu da obveznik ugovora pristaje na uknjiženje u korist JP "Direkcija" Pančevo;

- založno pravo hipoteke prvog reda na svom objektu kojim neopozivo priznaje potraživanja JP "Direkcija" Pančevo po zaključenom ugovoru i dopušta da JP "Direkcija" Pančevo svoja potraživanja izmiri putem izmirenja iz založene nepokretnosti;

- menicom avaliranom od poslovne banke;

- bankarskom garancijom "bez prigovora" i "naplativa na prvi poziv" sa klauzulom valorizacije u garanciji.

Član 27

Ukoliko potpisnik ugovora o naknadi, u slučaju isplate u ratama ne izvrši uplatu rate za naknadu dva meseca uzastopno ili najviše tri meseca u toku 12 meseci ugovor se raskida u skladu sa ugovorenim raskidnim odredbama i posledicama propisanim Zakonom o obligacionim odnosima.

U slučajevima ne plaćanja naknade po zaključenom ugovoru izvršiće se prinudna naplata po odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 27a

Investitor koji ima pravo na umanjenje, to pravo može ostvariti samo po jednom (najpovoljnijem) osnovu.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Visina naknade utvrđena ovom odlukom menja se jedanput godišnje i to u postupku utvrđivanja budžeta grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina naknade utvrđena ovom odlukom, može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 29

Prilikom obračuna naknade za izgradnju objekata stranih ulagača, na prava i obaveze stranih ulagača primenjuju se odredbe Zakona o stranim ulaganjima.

Član 30

Investitor koji je sa JP "Direkcija" Pančevo zaključio ugovor o regulisanju naknade prema odredbama akata koji su važili pre stupanja na snagu ove Odluke regulišu svoje obaveze na način i pod uslovima navedenim u ugovoru, a ukoliko su odredbe ove Odluke povoljnije za investitora, isti može sa JP "Direkcija" Pančevo sačiniti aneks ugovora.

Investitor koji je sa JP "Direkcija" Pančevo zaključio ugovor, a kome nije istekao ugovoreni rok plaćanja, obavezu izvršava u dinamici i roku ugovorenom u navedenom ugovoru.

Za investitore koji nisu izvršili konačni obračun, novonastale obaveze po bilo kom osnovu će se regulisati po odredbama ove odluke uz priznavanje plaćene površine po prethodnim ugovorima ili fakturama.

Član 31

Sredstva od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta namenski će se koristiti za uređivanje građevinskog zemljišta i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

Član 32

Sredstva naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koristiće se prema Programu za uređivanje javnog građevinskog zemljišta JP "Direkcija" Pančevo.

Član 33

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Pančevo" br. 14/03, 16/03, 10/04, 16/04, 8/05 i 26/05), i član 9. Odluke o regulisanju načina usklađivanja visine javnih prihoda utvrđenih opštinskim odlukama ("Službeni list opštine Pančevo" br. 19/05).

Član 34

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Pančevo".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list opštine Pančevo", br. 29/2006)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Pančevo", a primenjivaće se od 1. januara 2007. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list opštine Pančevo", br. 19/2007)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Pančevo", a primenjivaće se od 1. januara 2008. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Pančeva", br. 16/2008)

Član 7

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se od 1. januara 2009. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Pančeva", br. 26/2009)

Član 17

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančevo", a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.