ODLUKA
O UREĐIVANJU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA I KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 4/2010 i 5/2010 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuje nadležnost, uslovi i finansiranje pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta, kriterijumi i merila za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i utvrđivanje visine te naknade i postupak zaključenja ugovora o naknadi, kriterijumi za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Član 2

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema srednjoročnom i godišnjem programu uređivanja, koje donosi Skupština grada Zrenjanina, na predlog JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" (u daljem tekstu: Direkcija).

Srednjoročni program za period od pet godina i godišnji program uređivanja građevinskog zemljišta donosi se do 31.12. tekuće godine za naredni period od pet, odnosno godinu dana.

Program uređenja građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina sadrži naročito:

- planski osnov za uređivanje građevinskog zemljišta u pojedinim delovima naseljenog mesta Zrenjanin i ostalim naseljenim mestima na teritoriji grada Zrenjanina,

- nadležnost Direkcije za realizaciju Programa,

- obim i strukturu radova na izgradnji određenih infrastrukturnih objekata,

- izvore sredstava i raspored sredstava po lokalitetima,

- i druge sadržaje bitne za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima.

Direkcija po isteku tekuće godine podnosi izveštaj Skupštini grada o realizaciji Programa iz ovog člana.

Član 3

Direkcija vrši investitorske poslove, stručni i obračunski nadzor na realizaciji usvojenih programa uređivanja građevinskog zemljišta u skladu sa zakonom.

Direkcija zaključuje ugovore za vršenje stručnog nadzora nad izgradnjom infrastrukturnih objekata koje grade ili rekonstruišu javna preduzeća.

Direkcija obavlja zakonom predviđene poslove za grad Zrenjanin, kao investitora, ukoliko se neizgrađeno građevinsko zemljište oprema sredstvima fizičkih i pravnih lica.

II UREĐIVANJE I FINANSIRANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 4

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje u skladu sa Zakonom.

Član 5

Uređivanje građevinskog zemljišta finansira se iz sledećih izvora:

- naknade za uređenje građevinskog zemljišta,

- naknade za korišćenje građevinskog zemljišta,

- zakupnine građevinskog zemljišta,

- sredstva ostvarena od otuđenja građevinskog zemljišta,

- sredstva ostvarena od konverzije prava korišćenja, odnosno prava zakupa,

- sredstvima fizičkih i pravnih lica za komunalno opremanje neuređenog i neizgrađenog građevinskog zemljišta,

- republičkih, odnosno pokrajinskih investicionih fondova,

- donacija,

- sredstva ostvarena otuđenjem nekretnina (objekata) čiji je vlasnik grad Zrenjanin,

- i drugih izvora u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima.

III NAKNADA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 6

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor, u skladu sa ovom Odlukom na osnovu ugovora koji zaključuje sa Direkcijom.

Investitorom se smatra vlasnik, zakupac ili korisnik građevinskog zemljišta za koje se na osnovu planskog dokumenta može izdati rešenje za izgradnju objekta, adaptaciju, rekonstrukciju, dogradnju, promenu namene objekta, kao i lice koje je izgradilo, dogradilo odnosno rekonstruisalo objekat bez građevinske dozvole, a koje je podnelo zahtev za legalizaciju objekta.

Član 7

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se obračunava i ugovara prema metru kvadratnom (m2) bruto razvijene površine objekta.

Član 8

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se i ne ugovara za izgradnju objekata čiji je investitor grad Zrenjanin ili je investitor pravno lice koje je osnovala opština, odnosno grad Zrenjanin.

Član 9

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma; stepena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, urbanističke zone, namene i površine objekta.

Posebnom odlukom Skupštine grada Zrenjanina, za izgradnju objekata od strateškog interesa za razvoj grada, visina iznosa naknade za uređivanje građevinskog zemljišta može se utvrditi u drugom iznosu u odnosu na visinu iznosa naknade određene ovom Odlukom.

Član 10

Područje grada Zrenjanina podeljeno je na sedam urbanističkih zona.

Granice urbanističkih zona utvrđene su prema stepenu komunalne opremljenosti građevinskog zemljišta, položaju lokacije u odnosu na ostale delove naseljenog mesta (blizina centra naseljenog mesta, atraktivnost, posebne pogodnosti za određenu namenu objekta i slično).

Član 11

Namena građevinskog zemljišta na kojem se objekti grade može biti: stanovanje, komercijalna delatnost, proizvodna delatnost i ostale delatnosti.

- Stambena namena obuhvata porodično stanovanje sa najviše četiri stambene jedinice i višeporodično stanovanje za više od četiri stambene jedinice,

- komercijalna delatnost obuhvata: hotele i druge ugostiteljske objekte, trgovinske objekte, banke, menjačnice, kockarnice, agencije, posebne kancelarije, predstavništva, kladionice, video klubove, izložbeno-prodajne salone, benzinske pumpe, ostale objekte komercijalnog karaktera i sve prateće prostore za tu delatnost,

- proizvodna delatnost obuhvata: industriju, građevinarstvo, proizvodno zanatstvo, magacine, skladišta i druge srodne delatnosti,

- ostale delatnosti obuhvataju: delatnosti od posebnog društvenog značaja (zdravstvo, prosveta, kultura, socijalna zaštita, uprava, pravosuđe, sport), verski objekti, uslužno zanatstvo i druge delatnosti gore nepominjane.

IV OBRAČUN NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 12

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se na osnovu troškova pripremanja i troškova opremanja građevinskog zemljišta na koje se primenjuje korektivni koeficijent za pogodnost lokacije i korektivni koeficijent prema nameni objekta koji se gradi.

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se prema sledećoj formuli:

Naknada = O x K1 x K2

O = osnovica (troškovi pripremanja i troškovi opremanja),

K1 = korektivni koeficijent pogodnosti lokacije,

K2 = korektivni koeficijent prema nameni objekta.

1. Troškovi pripremanja građevinskog zemljišta

Član 13

Troškovi pripremanja građevinskog zemljišta obuhvataju:

- istražne radove (inženjersko-tehnička ispitivanja zemljišta, izrada elaborata, studija, analiza o građevinskom zemljištu, zaštiti životne sredine i sl.),

- izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga,

- izradu planske dokumentacije (prostorni plan, plan generalne regulacije, plan detaljne regulacije),

- izradu urbanističko - tehničke dokumentacije,

- izradu programa uređivanja građevinskog zemljišta, programa otuđenja građevinskog zemljišta,

- pribavljanje zemljišta (eksproprijacija, administrativni prenos građevinskog zemljišta) i rešavanje drugih imovinsko pravnih odnosa vezanih za građevinsko zemljište,

- naknadu za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko,

- tehničku pripremu zemljišta,

- sanacione radove, raščišćavanje zemljišta, pripremne radove u cilju zaštite životne sredine i zaštite spomenika kulture,

- raseljavanje i rušenje objekata koji su urbanističkim planom predviđeni i saniranje terena.

Član 14

Troškovi pripremanja građevinskog zemljišta po urbanističkim zonama utvrđuju se za 2010. godinu u iznosu:

Urbanističke zone na teritoriji grada Zrenjanina

Troškovi pripreme građevinskog zemljišta (din/m2)

Ekstra zona

1.581,00

I

948,00

II

790,00

III

633,00

IV

475,00

V

475,00

VI

315,00

VII

315,00

 

2. Troškovi opremanja građevinskog zemljišta

Član 15

Troškovi opremanja građevinskog zemljišta koji se obračunavaju kroz naknadu za uređivanje obuhvataju infrastrukturnu mrežu:

- vodovod,

- elektromreža,

- kolovoz,

- kišna kanalizacija,

- fekalna kanalizacija,

- trotoari,

- javna rasveta.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata troškove infrastrukture: TT objekte i mrežu, kablovski distributivni sistem, toplifikacija, gasifikacija i drugo koje investitor posebno ugovara sa nadležnim preduzećima.

Član 16

Troškovi opremanja razvrstavaju se prema funkcionalnom rangu mreže infrastrukture i obuhvataju:

- troškove izgradnje magistralne mreže (objekti infrastrukture koji su od uticaja na ukupan kapacitet odgovarajućeg komunalnog sistema),

- troškovi izgradnje primarne mreže (objekti infrastrukture koji su od značaja za određeni deo teritorije, odnosno za dva ili više stambena bloka ili uže prostorne celine druge namene),

- troškovi izgradnje sekundarne mreže (objekti infrastrukture koji su od značaja za prostornu celinu, odnosno za dva ili više objekta u jednom stambenom bloku ili u užoj prostornoj celini druge namene).

Radovi na izgradnji komunalnih objekata u delu koji služi samo pojedinim stambenim zgradama, odnosno objektima druge namene koji se nalaze u granicama urbanističkog plana i izvode se radi povezivanja tih objekata sa odgovarajućim sistemima gradske komunalne infrastrukture smatraju se sastavnim delovima objekata kojima služe, ne iskazuju se u okviru radova na uređivanju građevinskog zemljišta, te nisu sadržani u naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta.

Izvođenje i finansiranje ovih radova snosi investitor.

Nadzor nad izvođenjem radova iz prethodnog stava vrši Direkcija.

Član 17

Troškovi opremanja građevinskog zemljišta po funkcionalnom rangu mreže infrastrukture utvrđuju se za 2010. godini u iznosu:

Infrastruktura

Magistralna mreža

Primarna mreža (din/m2)

Sekundarna mreža (din/m2)

Ukupno (din/m2)

Vodovod

74,00

57,00

41,00

172,00

Elektromreža

102,00

102,00

63,00

267,00

Kolovoz

155,00

118,00

77,00

350,00

Kišna kanalizacija

137,00

107,00

69,00

313,00

Fekalna kanalizacija

117,00

91,00

60,00

268,00

Trotoari

 

56,00

56,00

112,00

Javna rasveta

 

54,00

40,00

94,00

 

585,00

585,00

406,00

1.576,00

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se i ugovara za porodičnu stambenu namenu (do 4 stambene jedinice), za izgradnju pomoćnih objekata koji služe stanovanju i poljoprivrednih objekata u naseljenim mestima, van naseljenog mesta Zrenjanina, samo za troškove opremanja magistralnom infrastrukturom.

Član 18

Troškove opremanja neizgrađenog građevinskog zemljišta može da snosi vlasnik građevinskog zemljišta, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji.

Predlog o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture za izgradnju objekta određene namene vlasnik građevinskog zemljišta podnosi Direkciji, koja će, ukoliko postoji mogućnost izgradnje objekta po urbanističkom planu, sačiniti uslove o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture sa predlogom procenta umanjenja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Po prihvatanju uslova od strane investitora i donošenja odluke Skupštine grada Zrenjanina o prihvatanju predloga finansiranja izgradnje komunalne infrastrukture Direkcija će u roku od 30 dana od dana donošenja odluke zaključiti sa njim ugovor o regulisanju međusobnih odnosa o usvojenom predlogu.

3. Korektivni koeficijent

Član 19

Korektivni koeficijent za pogodnost koje pruža lokacija (K1) na kojoj se objekat gradi primenjuje se po urbanističkim zonama i to tako što se osnovica (troškovi pripremanja i troškovi opremanje građevinskog zemljišta) uvećava, odnosno umanjuje i to za:

- ekstra zona 3,2;

- prva zona 1,6;

- druga zona 1,3;

- treća zona 1,1;

- četvrta zona 1,0;

- peta zona (industrijska u okviru granica generalnog plana) 1,0;

- šesta zona (van granica građevinskog reona katastarskih opština Zrenjanin I, II i III) 0,5;

- sedma zona (sva naseljena mesta i katastarske opštine naseljenih mesta osim naseljenog mesta Zrenjanin) 0,5.

Član 20

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u zavisnosti od namene objekta koji se gradi umanjuje se odnosno uvećava (K2 - korektivni koeficijent) i to tako što se osnovica (troškovi pripremanja i troškovi opremanje građevinskog zemljišta) uvećava, odnosno umanjuje i to za:

1. izgradnju objekata stambene namene za porodično stanovanje sa najviše četiri stambene jedinice primenjuje se koeficijent 1,00;

2. izgradnju objekata stambene namene za više porodično stanovanje primenjuje se koeficijent 1,10;

3. izgradnju vikend kuća primenjuje se koeficijent 0,50;

4. izgradnju objekata komercijalne namene iz ove Odluke (osim benzinskih pumpi) primenjuje se koeficijent 1,50;

5. izgradnju benzinskih pumpi primenjuje se koeficijent 2,50 i naknada se obračunava i ugovara po m2 ukupne površine parcele;

6. izgradnju objekata proizvodne namene i poljoprivrednih objekata (silosa, mlinova, kolske vage i sl.) iz ove Odluke primenjuje se koeficijent 0,40:

7. izgradnju objekata ostalih delatnosti iz člana 11. stav 1. alineja 4. ove Odluke (osim sportskih) primenjuje se koeficijent 1,20;

8. izgradnju parkinga i otvorenih sportskih terena primenjuje se koeficijent 0,10 i izgradnju natkrivenih sportskih terena koeficijent 0,25, a za izgradnju pokrivenih sportskih objekata primenjuje se koeficijent 0,30;

9. izgradnju pomoćnih i pratećih objekata koje služe redovnoj upotrebi objekata stambene namene (garaže, ostave, šupe, bazeni i sl.) primenjuje se koeficijent 0,30;

10. izgradnju staklenika i plastenika primenjuje se koeficijent 0,30;

11. izgradnju suterena primenjuje se koeficijent 0,50 od namene objekta;

12. izgradnju podruma primenjuje se koeficijent 0,40 od namene objekta;

13. izgradnju galerije primenjuje se koeficijent 0,50 od namene objekta;

14. izgradnju garaža u okviru stambenih objekta u nivou terena primenjuje se koeficijent 0,70;

15. izgradnju lođa i zatvorenih terasa primenjuje se koeficijent 0,50;

16. izgradnju natkrivenih terasa primenjuje se koeficijent 0,25;

17. izgradnju ekonomskih objekata i ekonomskih pratećih objekata na sopstvenoj parceli (staje, kotarke, zatvorene šupe za poljoprivredne mašine, sušnice) primenjuje se koeficijent 0,40;

18. izgradnju otvorenih skladišta (nadstrešnica u okviru komercijalnih objekata) primenjuje se koeficijent 0,40;

19. izgradnju garaža za smeštaj autobusa, kamiona i sl. (u okviru transportnih delatnosti) i za javne garaže primenjuje se koeficijent 0,50;

20. za postavljanje kioska primenjuje se koeficijent 0,30 od objekata komercijalne namene;

21. za izgradnju poljoprivrednih objekata van građevinskog područja primenjuje se koeficijent 0,40.

Za promenu namene objekta ili dela objekta naknada za uređivanje građevinskog zemljišta će se obračunavati u visini razlike između postojeće namene i namene u koju se objekat odnosno deo objekta pretvara u skladu sa priloženom dokumentacijom.

Član 21

U slučaju da investitor gradi objekat sa višenamenskim sadržajem, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta će se obračunavati za svaku namenu posebno.

Član 22

U slučaju da investitor ruši postojeći objekat izgrađen u skladu sa zakonom i drugim propisima i ako je visina naknade za objekat koji se gradi veća od obračuna naknade za objekat koji se ruši na istoj građevinskoj parceli, naknada se obračunava u visine te razlike.

U slučaju iz stava 1. ovog člana investitor je dužan da dostavi dokumentaciju kojom dokazuje površinu i namenu objekta koji se ruši.

Investitor nema prava na povraćaj naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ukoliko gradi objekat manje kvadrature odnosno promeni namenu u odnosu na objekat koji se ruši.

Član 23

Ako investitor po zaključenju ugovora u toku građenja odstupi od dozvole za izgradnju, odnosno od glavnog projekta (u smislu povećanja kvadrature objekta, promene namene objekta i sl.) obračunavaće se i ugovarati naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u visini te razlike po važećim cenama u momentu zaključenja aneksa osnovnom ugovoru.

Član 24

Investitor podnosi Direkciji pisani zahtev za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i uz zahtev prilaže pravosnažno rešenje o lokacijskoj dozvoli, glavni projekat i ostalu dokumentaciju neophodnu za obračun naknade (obavezno kopiju plana ukoliko ruši stari objekat).

Član 25

Direkcija je dužna da u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva dostavi investitoru obračun naknade i ponudi ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta.

Rok za zaključenje ugovora je 30 dana od dana dostavljanja zahteva.

Plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta može se ugovoriti na sledeći način:

1. u celosti u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora, ili

2. u ratama i to najviše na 12 jednakih mesečnih rata s tim da se mesečne rate usklađuju sa rastom cene na malo u Republici Srbiji prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike, a raspored mesečnih rata i rokovi plaćanja istih utvrđuju se ugovorom sa Direkcijom.

U slučaju docnje sa isplatom naknade obračunava se zakonska zatezna kamata do isplate dospelog duga.

Za isplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u celosti u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora između investitora i JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" naknada se umanjuje za 30%.

Pravo na umanjenje iz prethodnog stava ima i:

- investitor koji gradi fazno (za plaćanje svake faze kao celine),

- investitor koji plaćanje vrši u ratama ali samo za preostali neisplaćeni deo naknade koji sada plaća odjednom i pod uslovom da je izmirio sve dospele rate.

Član 26

Ako je investitor - obveznik plaćanja naknade pravno lice isto je dužno, radi obezbeđenja plaćanja naknade iz člana 25. ove Odluke, priložiti određena sredstva obezbeđenja u momentu zaključenja ugovora, i to:

1. Overeno i potpisano ovlašćenje banke dužnika kojim se Direkciji omogućava da podnošenjem naloga za naplatu raspolaže sredstvima sa računa investitora do visine ugovorene naknade.

Nalozi za naplatu sa ovlašćenjem čiji je sastavni deo raspored anuiteta podnose se banci investitora.

2. Uz nalog za naplatu i ovlašćenje, obavezno je i jedno od sredstava obezbeđenja koje vrednosno pokriva iznos ugovorene obaveze - naknade utvrđene ugovorom i to:

- bankarska garancija "bez prigovora", "na prvi poziv", bankarska supergarancija;

- založno pravo u korist Direkcije na nepokretnosti investitora - ovde dužnika koja nije ničim opterećena, a čija vrednost prelazi za 50% ili više ukupno ugovoreni iznos naknade za uređenje građevinskog zemljišta;

- sopstvene blanko menice bez protesta sa ovlašćenjem investitora kojim se Direkciji omogućava da izvrši njihovu naplatu.

Pored jednog od sredstava obezbeđenja iz stava 1. ovog člana investitor - pravno lice je obavezan priložiti u momentu zaključenja ugovora overene fotokopije sledeće dokumentacije:

- izvod iz registra nadležnog organa,

- poreski identifikacioni broj,

- depo karton od organizacije ovlašćene za plaćanje za svaki tekući račun koje pravno lice ima.

Član 27

Ako je investitor - obveznik naknade za uređivanje građevinskog zemljišta fizičko lice, obavezan je radi obezbeđenja plaćanja naknade iz člana 25. ove Odluke, priložiti određena sredstva obezbeđenja potraživanja u momentu zaključenja ugovora i to:

- sopstvene menice akceptirane od strane dva kreditno sposobna solidarna menična dužnika - žiranta, sa ovlašćenjem koje glasi na Direkciju da kao poverilac popuni i preda na naplatu postojeće menice ukoliko menični dužnik ne ispuni svoju obavezu ili

- uknjiženo založno pravo u korist Direkcije i to na nepokretnosti dužnika koja nije opterećena drugim založnim pravom, a čija je vrednost veća za 50% ili više od ukupno ugovorenog iznosa naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 28

Ukoliko na osnovu urbanističkog plana ima uslova da se izgradi određeni broj parking mesta na građevinskom zemljištu za javne namene investitor je dužan da za potrebe objekta koji gradi, dograđuje, rekonstruiše, adaptira ili menja namenu, zaključi ugovor sa Direkcijom o finansiranju troškova izgradnje parking mesta.

4. Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije

Član 29

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije za porodične stambene objekte do 100 m2 bruto razvijene građevinske površine, umanjuje se za 60%, a za stambene objekte preko 100 m2 do 200 m2 bruto razvijene građevinske površine umanjuje se za 50%, ako investitor zaključi ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta sa Direkcijom do 31.12.2010. godine.

Pod ukupnom stambenom površinom u smislu stava 1. ovog člana podrazumeva se bruto razvijena površina stambenih objekata na jednoj građevinskoj parceli.

Nakon roka navedenog u stavu 1. ovog člana, obračun i ugovaranje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta će se vršiti po kriterijumima i merilima iz ove Odluke bez umanjenja visine naknade.

Plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta može se ugovoriti na odloženo plaćanje na period najduže do 60 meseci uz usklađivanje mesečnih anuiteta sa rastom cena na malo u Republici Srbiji prema objavljenim podacima nadležne organizacije za poslove vođenja statistike.

U slučaju ugovaranja plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na odloženo plaćanje u smislu stava 4. ovog člana, iznos mesečne rate može iznositi najmanje 1.000 dinara, a rok otplate se utvrđuje u skladu sa ovim najnižim iznosom s tim da ne može biti duži od 60 meseci.

Obveznik plaćanja naknade u postupku legalizacije ukoliko je ugovorio plaćanje naknade na rate može isplatiti neisplaćeni deo naknade u celini, pod uslovom da je izmirio prethodne dospele rate i isti ima pravo na umanjenje preostalog neisplaćenog dela naknade u visini od 30%.

U slučaju ugovaranja plaćanje naknade na rate u smislu stava 4. ovog člana obveznik je dužan priložiti sredstva obezbeđenja u momentu zaključenja ugovora u svemu prema odredbama člana 26. i 27. ove Odluke.

Za izdavanjem građevinske dozvole za objekte izgrađene iz sredstava budžeta Republike Srbije, Autonomne Pokrajine, odnosno grada Zrenjanina, odnosno sredstvima pravnih lica čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina, odnosno grad Zrenjanin ne podnosi se dokaz o uređivanju međusobnih odnosa sa organom, odnosno organizacijom koja uređuje građevinsko zemljište.

Plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta može se ugovoriti u celini u roku od 8 dana od dana zaključivanja ugovora i uz obračun popusta zbog plaćanja u celini u visini od 30%.

Naknada se neće obračunavati za VII zonu.

Član 30

Za objekte u postupku legalizacije investitor za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta prilaže dokumentaciju u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Podnosioci zahteva ili članovi njihovog porodičnog domaćinstva (bračni drug, deca rođena u braku, van braka, usvojena i pastorčad koji žive sa podnosiocem zahteva u zajedničkom domaćinstvu) koji imaju u svojini drugu nepokretnost za stanovanje na teritoriji grada Zrenjanina, nemaju pravo na umanjenje iz člana 29. stav 1. ove Odluke.

Član 31

Pri podnošenju zahteva za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije u smislu člana 29. ove Odluke podnosilac zahteva za obračun naknade Direkciji podnosi pored zahteva i izjavu dva svedoka o članovima zajedničkog porodičnog domaćinstva, overenu pred sudom ili organom uprave i za svakog člana zajedničkog porodičnog domaćinstva uverenje o imovnom stanju Službe za katastar nepokretnosti Zrenjanin.

V PREGLED URBANISTIČKIH ZONA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

Član 32

Teritoriju grada Zrenjanina čine 22 naseljena mesta, odnosno područja katastarskih opština koje ulaze u njen sastav.

Teritoriju naseljenog mesta Zrenjanin čine područja tri katastarske opštine (k.o. Zrenjanin I, k.o. Zrenjanin II i k.o. Zrenjanin III) i podeljena je na šest urbanističkih zona kako sledi:

EKSTRA ZONA obuhvata sledeće ulice:

- Trg Slobode,
- Trg Republike,
- Kralja Aleksandra I Karađorđevića.

PRVA ZONA obuhvata sledeće ulice:

- Žitni trg,
- Subotićeva,
- Bulevar Oslobođenja,
- Vojvode Bojovića,
- Brigadira Ristića,
- Vuka Karadžića,
- Gimnazijska,
- Dr. Emila Gavrila (od Nemanjine do Bulevara Oslobođenja),
- Jevrejska,
- Kralja Petra Prvog,
- Narodnog fronta,
- Nemanjina,
- Obala pionira,
- Pupinova,
- Sarajlijina,
- Svetozara Markovića,
- Svetosavska,
- Skerlićeva,
- Slobodana Bursaća,
- Begejski red (od broja 1 do broja 49)
- Gundulićeva,
- Đorđa Stratimirovića,
- Đure Đakovića,
- Zmaj Jovina,
- Jovana Popovića,
- Kej 2. Oktobra,
- Narodne omladine,
- Rade Končara,
- Simina,
- Skadarska,
- Stevice Jovanovića,
- Tamiška,
- Carice Milice,
- Šajkaška,
- Saveznička,
- Petefijeva,
- Miroslava Tirše,
- Obala Sonje Marinković,
- Obilićeva (do Bulevara Oslobođenja).

DRUGA ZONA obuhvata sledeće ulice:

- 9. Januar,
- Ive Andrića,
- Koste Abraševića,
- Bulevar Veljka Vlahovića,
- Zdravka Čelara (od 9. Januara do ul. Bagljaš),
- Naselje Bagljaš,
- Ivana Gorana Kovačića,
- Pap Pavla,
- Stražilovska (od 9. Januara do ul. Bagljaš),
- Dimitrija Tucovića,
- Goce Delčeva (od 9. Januara do 20. Oktobra),
- Heroja Pinkija,
- Milana Stanivukovića (od 9. Januara do ul. Vojislava Ilića),
- Novosadska,
- Junaka Milana Tepića,
- Vojislava Ilića,
- Železnička (od Veselina Masleše do Nadvožnjaka),
- Naselje Brigadira Ristića,
- Veselina Masleše,
- 7. Jula,
- Štrosmajerova,
- Dunavska,
- Žarka Zrenjanina (od Brigadira Ristića do Makedonske),
- Makedonska,
- Branka Radičevića,
- Jovana Rajića,
- Solunska,
- Nikole Tesle,
- Orlova,
- Sremskog fronta,
- Jovana Cvijića,
- Ive Lole Ribara,
- Cara Lazara (do ul. Manastirske),
- Njegoševa,
- Todora Manojlovića,
- Manastirska,
- Cara Dušana (od Bul. Oslobođenja do Manastirske),
- Takovska (od Bul. Oslobođenja do Manastirske),
- Partizanska,
- Čika Sime Cucića,
- Pariske komune,
- Karađorđev trg,
- Ljubljanska,
- Slovačka,
- Dr. Emila Gavrila (od Bul. Oslobođenja do Dr. Zorana Kamenkovića),
- Dr. Zorana Kamenkovića,
- Daničićeva,
- Sime Matavulja,
- Olge Ubavić,
- Miloša Velikog,
- Ruvarčeva,
- Miletićeva (od Nikole Pašića do Balkanske),
- Đurđa Smederevca (od Nikole Pašića do Balkanske),
- Čarnojevićeva (od Nikole Pašića do Balkanske),
- Knićaninova (od Nikole Pašića do Balkanske),
- Nikole Pašića,
- Balkanska,
- Frankopanova,
- Koče Kolarov,
- Save Tekelije,
- dr Kornela Radulovića,
- Đura Jakšića,
- Begejski red (od broja 53 do broja 63),
- Toše Jovanovića,
- Jug Bogdana,
- Nušićeva,
- Marka Oreškovića,
- Dositeja Obradovića,
- Pavla Aršinova,
- Kolubarska,
- Kosovska,
- Brankovačka,
- Naselje "Ruže Šulman",
- Naselje "4. juli",
- Ivana Milutinovića,
- Stevana Mokranjca,
- Save Kovačevića,
- Aleksandra Belića,
- Podgorička,
- Zagrebačka,
- Dr. Laze Kostića (od Dositeja Obradovića do pruge Kikinda - Pančevo),
- Pančevačka (od Kolubarske do pruge Kikinda - Pančevo),
- Konstantina Danila,
- Ive Vojnovića,
- Uroša Predića,
- Pere Dobrinovića,
- Travnička,
- Beogradska (od Birčaninove do Travničke),
- Kratka,
- Valdecova,
- Gorička,
- Splitska,
- Ohridska,
- Jadranska,
- Dubrovačka,
- Kosmajska,
- Cara Jovana Nenada,
- Istarska,
- Hilandarska,
- Aleksandra Ace Šajbera,
- Majora Gavrilovića,
- Dr. Jovana Krstića,
- Milivoja Toškova,
- Bogdana Teodosina (od Bul. V. Vlahovića do J. M. Tepića),
- 20. Oktobra,
- Meše Selimovića.

TREĆA ZONA obuhvata sledeće ulice:

- Put za Novi Sad,
- Laze Lazarevića,
- Dr. Đorđa Jovanovića,
- Južno-Banatskog odreda,
- 12. Vojvođanske brigade,
- Filipa Filipovića,
- 7. Sekretara SKOJ-a,
- Blagoja Parovića,
- Bogdana Teodosina (od J. M. Tepića do Mošorinske),
- Mite Đorđevića,
- Žabaljska,
- Ivana Aćina,
- Šerfezi Đure,
- Desančića Poučkog,
- Laze Nikina,
- Rastka Petrovića,
- Mošorinska,
- Zdravka Čelara (od naselja Bagljaš do Mošorinske),
- Koste Racina,
- Puškinova,
- Vojvode Vuka,
- Stražilovska (od Novosadske do Mošorinske),
- Vojislava Ilića (od Stražilovske do ul. J. Tomića),
- Anđe Ranković,
- Tome Roksandića,
- Milana Rakića,
- Jaše Tomića,
- Dr. Mladena Stojanovića,
- Milovana Glišića,
- Paje Jovanovića,
- Slavka Rodića,
- Zlatiborska,
- Surdučka,
- Fruškogorska,
- Panonska,
- Koste Trifkovića,
- Milana Stanivukovića (od broja 27 do kraja i od broja 26 do kraja),
- Dr. Tihomira Ostojića,
- Dr. Vase Savića,
- Bolnička,
- Prilepski red,
- Srbobranska,
- Titelska,
- Vinogradska,
- Potiska,
- Franje Kluza,
- Titelski srednji red,
- Sremčeva,
- Cvetna,
- Sterijina,
- Vojvode Putnika,
- R. Rakočevića,
- Kočićeva,
- Vojvode Mišića,
- Vojvode Stepe,
- Klisurska,
- Mileševska,
- Labudova,
- Perleska,
- Alekse Šantića,
- Barska (deo između ul. Franje Kluza i Prilepskog reda),
- Požeška,
- Torđanska,
- Kamnička,
- Vardarska,
- Pančevačka (od pruge do Vardarske),
- Despota Stefana,
- Jovana Trajkovića,
- Pere Dobrinovića (deo od Laze Kostića do Pančevačke),
- Travnička (od pruge do bazena),
- Jovana Trajkovića,
- Petra Drapšina,
- Šećeranska,
- Fabrika stanica (od nadvožnjaka do Hercegovačke),
- Hercegovačka,
- Carinska (od Fabrike stanice do Hercegovačke),
- Nade Dimić (od nadvožnjaka do Hercegovačke),
- Rade Trnića (od nadvožnjaka do Hercegovačke),
- Milentija Popovića (od Hercegovačke do Beogradske),
- Baranjska (od Hercegovačke do Beogradske),
- Klajnova (od Hercegovačke do Beogradske),
- Sremska (od Hercegovačke do Beogradske),
- Bačka (od Hercegovačke do Beogradske),
- Banatska (od Beogradske do Principove),
- Principova,
- Tomićeva,
- Birčaninova,
- Knićaninova (od Balkanske do Tomićeve),
- Čarnojevićeva (od Balkanske do Tomićeve),
- Dane Pajića,
- Đurđa Smederevca (od Balkanske do Tomićeve),
- Miletićeva (od Balkanske do Principove),
- Kumanovska,
- Višnjićeva,
- Reljina,
- Vukašinova,
- Marka Kraljevića,
- Dalmatinska,
- Apatinska,
- Mite Milovanova,
- Petrovačka,
- Šekspirova,
- Vidakovićeva,
- Topličina,
- Čontikarska,
- Sinđelićeva,
- Prizrenska,
- Bore Stankovića,
- Valjevska,
- Loznička,
- Strelišna,
- Spasoja Stajića,
- Jesenjinova,
- Nedeljka Barnića,
- 6. Maja,
- Šabačka,
- Đurđevska,
- Kaćanska,
- Sarajevska,
- Prvomajska (od Cara Dušana do 6. Maja),
- Grobljanska,
- Niška,
- Resavska,
- Ljube Grujića,
- Ljubinke Vukov,
- Avalska,
- Velimira Stojina,
- Bašaidska (od Bosanske do Resavske ulice),
- Voje Tankosića,
- Melenačka (od Bosanske do Voje Tankosića),
- Zelengorska,
- Bosanska,
- Moriška,
- Lička,
- Žarka Zrenjanina (od Miloša Crnjanskog do Veselina Masleše),
- Miloša Crnjanskog,
- Kapetana Koče,
- Koste Turkulja,
- Stevana Hristića,
- Boška Mijatova,
- Čaki Jožefa,
- Žarka Milankova,
- Elemirski drum,
- Bore Mikina,
- Vojvođanska,
- Mišarska,
- Kalvarijska,
- Slavujska,
- 8. Marta,
- Boška Buhe,
- Elemirski red,
- Železnička (od Veselina Masleše do Studeničke),
- Cerska,
- Prištinska,
- Kikindska,
- Studenička,
- Veljka Petrovića,
- Stevana Aleksića,
- J. Veselinovića,
- Dr. Laze Mijatova,
- Slobodana Penezića,
- Lava Tolstoja,
- Danila Kiša,
- Ivana Turgenjeva,
- Dušana Vasiljeva,
- Josipa Marinkovića,
- Vase Pelagića,
- Vase Stajića,
- Goce Delčeva (od 9. Januara do Janka Veselinovića),
- Dostojevskog.

ČETVRTA ZONA obuhvata sledeće ulice:

- Povrtlarska,
- Baštenska,
- Igmanska,
- Dr. Tihomira Ostojića (od Franje Kluza do deponije),
- Skopska,
- Adi Endrea,
- Barska,
- Branka Surle,
- Žepčanska,
- Zrinji Mikloša,
- Jožef Atile,
- Kanjiška,
- Keseg Lazara,
- Kiš Ernea,
- Kiš Ferenca,
- Kozaračka,
- Korvit Oto,
- Kotorska,
- Košut Lajoša,
- Kun Bele,
- Kurunci Ileša,
- Lovćenska,
- Madač Imrea - neparna strana,
- Mađarske komune,
- Makarska,
- Moravska,
- Munkači Mihalja,
- Oslobođenja,
- Petefi brigade,
- Popeda,
- Reves Antala,
- Riječka,
- Savska,
- Salaš,
- Servo Mihalja,
- Siveri Janoša,
- Somborska,
- Subotička,
- Sunčana,
- Tančić Mihalja,
- Timoška,
- Tot Ištvana,
- Triglavska,
- Feješ Klare,
- Hunjadi Janoša,
- Devet Jugovića,
- 9. Maja,
- Drvarska,
- Ivana Mažuranića,
- Ilindenska,
- Isidora Bajića,
- Jovana Dučića,
- Krajiška,
- Madač Imrea - parna strana,
- Mala ulica,
- Mariborska,
- Matije Gupca,
- Mihajla Predića,
- Mladosti,
- Mostarska,
- Petra Mećave,
- Radnoti Mikloša,
- Ratka Pavlovića,
- Rovinjska,
- Ruđer Boškovića,
- Seleš Barbare,
- Tetovska,
- Šafarikova,
- Velebitska,
- Vereb Zoltana,
- Vinodolska,
- Vrbaski red,
- Vršačka,
- Degi Jožefa,
- Dinarska,
- Doža Đerđa,
- Donji red,
- Drvarska,
- Drinska,
- Durmitorska,
- Đerdapska,
- Alibunarski red,
- Aranji Janoša,
- Bartok Bele,
- Belocrkvanska,
- Bečejska,
- Bledska,
- Bolmanska,
- Bohinjska,
- Bratstva i jedinstva,
- Braće Fogaroši,
- Skrobarska,
- Pančevačka (do ulice Šećeranske sa strane IPOK-a i do Beogradskog puta),
- Fabrika stanica,
- Hercegovačka,
- Opovačka,
- Milenka Bojovića,
- Zeleno polje,
- Kajmakčalanska,
- Dragice Pravice,
- Eduarda Erija,
- Carinska (od Hercegovačke do pruge),
- Nade Dimić (od Hercegovačke do pruge),
- Rade Trnića (od Hercegovačke do pruge),
- Omladinskih brigada,
- Bagremova,
- Petra Kovalića,
- 13. Vojvođanske brigade,
- Milentija Popovića (od Hercegovačke do pruge),
- Uljarska,
- Olge Petrov,
- Baranjska (od Hercegovačke do Lazarevačkog druma),
- Lazarevački drum,
- Lovačka,
- Vladiira Rolovića,
- Šumadijska,
- Pere Segedinca,
- Sremska (od Hercegovačke do Lazarevačkog druma),
- Crnogorska,
- Josifa Pančića (deo između Hercegovačke i Šumadijske),
- Hajduk Veljka,
- Bačka (od Hercegovačke do Augusta Cesarca),
- Radoja Domanovića,
- Ivana Meštrovića,
- Petra Preradovića,
- Augusta Cesarca,
- Miroslava Antića,
- Stevana Jakovljevića,
- Miroslava Krleže,
- Bantska (od Principove do Lazarevačkog druma),
- Temišvarski drum prvi red,
- Temišvarski drum drugog reda,
- Prvi red iza Mlekare,
- Temišvarski drum (od Uljarske do Fabrike tepiha),
- Balzakova,
- Dobrovoljačka,
- Cetinjska,
- Stanoja Glavaša,
- Radnička,
- Cvete Živkova,
- Branka Ćopića,
- Sutjeska,
- Ivana Radovančeva,
- Molijerova,
- Žike Grujina,
- Dudara,
- Volterova,
- Platonova,
- Marička,
- Branka Miljkovića,
- Vidovdanska,
- Milice Stojanović Srpkinje,
- Prvomajska (od 6. Maja do kraja),
- Vladimira Cvetkova,
- Uroša Kalauzovića,
- Jovanke Dobrosavljev,
- Ljube Ratajskog,
- Dimitrija Dimovića,
- Milete Krunića,
- Radojke Dimović,
- Melenačkog odreda,
- Marka Kulića,
- Mokrinskog odreda,
- Petrovačkog odreda,
- Palanačka,
- Žarka Turinskog,
- Zorana Nićetina,
- Ljubice Odadžić,
- Atemova,
- Slavka Munćana,
- Mihajlovačka,
- Veselina Čebzanina,
- Dragomira Kirćanskog,
- Vranjevačka,
- Proke Sredoje,
- Stane Mošorinski,
- Žarka Zrenjanina (od ul. Miloša Crnjanskog do Melenačkog druma),
- Bašaidska (od Resavske do Vranjevačke),
- Koste Đurića,
- 7. Vojvođanske brigade,
- Karađorđevačko-Aleksandrovačkog odreda,
- Isidore Sekulić,
- Milutina Subotina,
- Kumanačkog odreda,
- Melenački drum,
- Dragutonovačkog odreda,
- 9. Januara (od ul. Meše Selimovića do kružnog toka),
- Put za Novi Sad.

PETA ZONA (industrijska u okviru granica Generalnog plana).

ŠESTA ZONA (van granica građevinskog reona, u okviru katastarskih opština Zrenjanin I, II i III).

Za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u novoformiranim ulicama biće obuhvaćene urbanističkim zonama kojima po teritoriji pripadaju.

SEDMOM URBANISTIČKOM ZONOM obuhvaćena je teritorija naseljenih mesta, odnosno područja katastarskih opština koja ulaze u njen sastav i to:

Red. br.

NASELJENO MESTO

KATASTARSKA OPŠTINA

1.

ARADAC

SRPSKI ARADAC
SLOVAČKI ARADAC

2.

BANATSKI DESPOTOVAC

BANATSKI DESPOTOVAC

3.

BELO BLATO

BELO BLATO

4.

BOTOŠ

BOTOŠ

5.

ELEMIR

ELEMIR SRPSKI ELEMIR

6.

EČKA

EČKA

7.

JANKOV MOST

JANKOV MOST

8.

KLEK

KLEK

9.

KNIĆANIN

KNIĆANIN

10.

LAZAREVO

LAZAREVO

11.

LUKINO SELO

LUKINO SELO

12.

LUKIĆEVO

LUKIĆEVO

13.

MELENCI

MELENCI

14.

MIHAJLOVO

MIHAJLOVO

15.

ORLOVAT

ORLOVAT

16.

PERLEZ

PERLEZ

17.

STAJIĆEVO

STAJIĆEVO

18.

TARAŠ

TARAŠ
TARAŠ I

19.

TOMAŠEVAC

TOMAŠEVAC

20.

FARKAŽDIN

FARKAŽDIN

21.

ČENTA

ČENTA

 

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Ako je podnet zahtev za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, a ugovor nije zaključen do stupanja na snagu ove Odluke, obračun naknade će se vršiti po odredbama ove Odluke.

Član 34

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 11/2003, 13/2003, 3/2005, 1/2006, 7/2007 i 1/2008 i "Službeni list grada Zrenjanina", br. 21/2008 i 3/2009).

Član 35

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".