ODLUKA

O UREĐIVANJU I ODRŽAVANJU GROBALJA I SAHRANJIVANJU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 16/2004, 22/2006, 47/2006 - dr. odluka i 11/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuje se način organizovanja poslova na uređivanju i održavanju grobalja i grobnih mesta, korišćenja i održavanja grobalja koja su utvrđena za kulturna dobra, kao i način stavljanja grobalja van upotrebe, preuzimanje, prevoz, smeštaj, čuvanje i sahranjivanje umrlih lica i drugi neophodni uslovi za obavljanje pogrebne delatnosti na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Uređivanje i održavanje grobalja u smislu ove odluke je izgradnja i održavanje grobnih polja sa grobnim mestima, odnosno parcelama za grobove, grobnice i uređene parcele, krematorijuma, rozarijuma, kolumbarijuma, osarijuma, izgradnja i održavanje saobraćajnih površina, izgradnja instalacija, objekata i uređaja, podizanje i održavanje zelenila, održavanje čistoće i drugi poslovi koji su u vezi sa održavanjem grobalja i obavljanjem pogrebne delatnosti.

Član 3

Poslove uređivanja i održavanja grobalja, sahranjivanja i druge poslove pogrebne delatnosti na Gradskom groblju u Novom Sadu, grobljima u Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, Futogu i Veterniku i grobljima koja su utvrđena kao kulturna dobra, obavlja preduzeće osnovano za obavljanje te komunalne delatnosti (u daljem tekstu: Preduzeće).

O organizovanju poslova uređivanja i održavanja grobalja u naseljenim mestima: Begeč, Budisava, Bukovac, Kać, Kisač, Kovilj, Ledinci, Stari Ledinci, Rumenka, Stepanovićevo i Čenej, staraju se mesne zajednice tih naseljenih mesta u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Groblja se određuju i stavljaju van upotrebe odlukom Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada), na predlog Upravnog odbora Preduzeća.

II UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE GROBALJA

Član 4

Uređivanje i održavanje grobalja Preduzeće obavlja u skladu sa programom investicionog i tekućeg održavanja grobalja.

Groblja koja su utvrđena za kulturna dobra imaju prioritet u realizaciji programa iz stava 1. ovog člana.

Član 5

Spomen grobna mesta na grobljima na teritoriji Grada Novog Sada utvrđuju se posebnom odlukom Skupštine Grada, na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i na način utvrđen propisima kojima se uređuju kulturna dobra.

Groblja - spomenici kulture, spomen grobna mesta, spomen grobnice i spomenici, koji su utvrđeni za kulturno dobro - spomenike kulture, uređuju se i održavaju na način utvrđen propisima kojima se uređuju kulturna dobra.

Član 6

Urbanističkim planom i projektom grobalja, prostor na grobljima namenjen za sahranjivanje deli se na parcele unutar kojih se nalaze grobna mesta.

Parcele i grobna mesta obeležavaju se brojevima.

Pod grobnim mestom, u smislu ove odluke, podrazumeva se grob, grobnica, uređena parcela i mesto za smeštaj urni sa pepelom kremiranih posmrtnih ostataka.

Grobna mesta uređuju se i održavaju u skladu sa projektom groblja.

Ostavljanje i rasipanje pepela kremiranih posmrtnih ostataka vrši se na mestima određenim projektom groblja.

Član 6a

Grobno mesto ne može da bude predmet pravnog prometa između trećih lica.

Zakupac grobnice, uređene parcele i kasete za polaganje urni može grobnicu, uređenu parcelu, odnosno kasetu da ustupi isključivo Preduzeću uz utvrđenu naknadu.

Član 7

Izgradnja grobnica i uređenih parcela, podizanje nadgrobnog spomenika i drugih spomen obeležja na grobljima vrši se u skladu sa uslovima propisanim ovom odlukom i projektom groblja.

Član 8

Izgradnju grobnica i uređenih parcela i njihovo opremanje na grobljima iz člana 3. stav 1. ove odluke isključivo obavlja Preduzeće.

Član 9

O održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na grobnim mestima stara se porodica, srodnici umrlog i druga lica koja imaju obavezu uređivanja i održavanja grobnih mesta (u daljem tekstu: druga lica).

Lica iz stava 1. ovog člana mogu uređivanje i održavanje grobnih mesta poveriti Preduzeću.

Član 10

Na grobljima se mogu izvoditi radovi u vezi sa podizanjem nadgrobnih spomenika i drugih spomen obeležja kao i drugi radovi koji ne spadaju u tekuće održavanje u skladu sa projektom groblja i uklanjanje nadgrobnih spomenika i drugih spomen obeležja uz prethodno odobrenje Preduzeća.

Radove iz stava 1. ovog člana mogu izvoditi isključivo pravna lica i preduzetnici registrovani za izvođenje ovih vrsta radova.

Preduzeće je dužno da bez odlaganja obavesti komunalnog inspektora o izvođenju radova bez odobrenja iz stava 1. ovog člana.

Član 11

Radovi na tekućem održavanju nadgrobnih spomenika i drugih spomen obeležja mogu se izvoditi bez posebnog odobrenja.

Pod tekućim održavanjem, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumeva se zamena slike, bojenje slova, popravka pojedinih elemenata nadgrobnih spomenika i spomen obeležja, zamena drvenih simbola (krst, tabla, piramida i slično).

Član 12

Na grobljima koja su utvrđena za kulturno dobro - spomenike kulture i spomen grobnim mestima radovi na podizanju i tekućem održavanju nadgrobnih spomenika i drugih spomen obeležja mogu se obavljati po prethodno pribavljenoj pisanoj saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Član 13

Izvođač zanatskih radova na grobljima dužan je da radove obavlja tako da:

1. ovlašćenom licu Preduzeća podnese nacrt-skicu nadgrobnog spomenika, odnosno drugih spomen obeležja i odgovarajuću saglasnost porodice, srodnika umrlog i drugih lica,

2. radove izvodi u radne dane, u vreme koje odredi Preduzeće,

3. postupi po nalogu ovlašćenog lica Preduzeća, otkloni uočene nedostatke i u datom roku radove usaglasi sa nacrtom-skicom nadgrobnog spomenika, odnosno drugih spomen obeležja, koja čini sastavni deo odobrenja iz člana 10. stav 1. ove odluke i tehničkim normativima,

4. građevinski materijal (pesak, šljunak i dr.) deponije na groblju samo toliko vremena koliko je potrebno za izvođenje radova, i da time ne ometa pristup i kretanje posetilaca grobalja, a u slučaju prekida ili završetka radova dužan je da preostali materijal ukloni, i mesto izvođenja radova bez odlaganja dovede u prvobitno stanje,

5. za prevoz materijala potrebnog za izvođenje zanatskih radova na grobljima koristi samo saobraćajne površine koje odredi Preduzeće,

6. ako prilikom izvođenja radova pronađe delove sanduka, kosti i slično odmah obustavi radove i o tome bez odlaganja obavesti Preduzeće,

7. ako prilikom izvođenja radova nađe predmete od vrednosti mora ih bez odlaganja predati Preduzeću,

8. česme posle upotrebe zatvori, s tim da alat ne sme prati na česmi.

Član 14

Preduzeće može da zabrani izvođenje zanatskih radova na grobljima ili pojedinim delovima grobalja, u određeno doba dana ili određene dane, odnosno određeno doba godine.

Izvođaču zanatskih radova koji se ne pridržava odredaba člana 13. i odredaba o redu na grobljima, Preduzeće može zabraniti rad na grobljima.

Ako izvođač zanatskih radova, prilikom izvođenja radova, učini štetu dužan je da otkloni, u suprotnom Preduzeće će to učiniti na njegov trošak.

Član 15

Na grobljima je zabranjeno:

1. postavljanje nadgrobnih spomenika, spomen obeležja i drugih oznaka koji nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju,

2. postavljanje oznaka na grobnicama, nadgrobnim spomenicima i drugim spomen obeležjima, koja izgledom, znacima ili natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna ili druga osećanja građana,

3. nanošenje štete nadgrobnim spomenicima i drugim spomen obeležjima kao i drugim predmetima na grobnim mestima,

4. oštećenje grobova, grobnica, uređenih parcela, kaseta za smeštaj urni i objekata koji služe za održavanje i korišćenje groblja,

5. narušavanje mira na groblju,

6. izvođenje dodatnih građevinskih radova u rozarijumu i kolumbarijumu (improvizovane žardinjere, kamene ploče sa slikama, kandila i dr.) i sađenje biljaka oko kaseta rozarijuma,

7. pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica,

8. montiranje žardinjera, klupa, kandila, kućišta za sveće, ograda i dr. na patosu groba, odnosno grobnice, ukoliko to nije predviđeno nacrtom - skicom spomenika,

9. sađenje oko grobova i grobnica svih drvenastih vrsta lišćara, četinara, šiblja i drugog rastinja bez odobrenja Preduzeća,

10. preskakanje ograde, gaženje zelenih površina, lomljenje drveća, kidanje cveća i drugih zasada,

11. gaženje, prljanje i skrnavljenje grobnih mesta,

12. uvođenje životinja,

13. voženje bicikla, motocikla i drugog motornog vozila, ukoliko za to nije izdato posebno odobrenje Preduzeća,

14. stvaranje nečistoće na saobraćajnim i zelenim površinama i bacanje uvelog cveća i drugih predmeta,

15. fotografisanje u vidu zanata bez odobrenja Preduzeća,

16. prodavanje robe,

17. ulaženje u kapelu van vremena određenog za sahranu, i

18. vršenje drugih nedozvoljenih radnji koje Preduzeće utvrdi opštim aktom.

Član 16

Preduzeće je dužno da obezbedi red, mir i čistoću na grobljima iz člana 3. stav 1. ove odluke.

Preduzeće donosi opšti akt, kojim bliže uređuje održavanje reda na groblju i vreme obavljanja pogrebne delatnosti, u skladu sa ovom odlukom.

Preduzeće je dužno da na ulazu u groblje istakne akt iz stava 2. ovog člana.

Član 17

Odredbe ove odluke o uređivanju i održavanju grobalja shodno se primenjuju na uređivanje i održavanje grobalja iz člana 3. stav 2. ove odluke.

III SAHRANJIVANJE

Član 18

Pod sahranjivanjem, u smislu ove odluke, podrazumeva se ukop posmrtnih ostataka umrlih, odnosno kremiranje posmrtnih ostataka i ostavljanje ili rasipanje pepela na određeno mesto, kao i druge radnje koje se u tom cilju preduzimaju.

Član 19

Sahranjivanje se vrši na grobljima u:

1. Novom Sadu - na Gradskom groblju, pravoslavnom Almaškom, pravoslavnom Uspenskom, rimokatoličkom groblju sa Reformatorskim i Evangelističkim, Jevrejskom groblju, Rusinskom, Nazarenskom, Reformatorsko-evangelističkom groblju i Avijatičarskom (vojnom) groblju,

2. Petrovaradinu - na groblju u Novom Majuru i na delu groblja na Trandžamentu,

3. Sremskoj Kamenici,

4. Futogu - na Gornjem starom, Donjem novom, Donjem starom, Gornjem nemačkom, Donjem nemačkom groblju i Novom groblju,

5. Veterniku, i

6. naseljenim mestima Begeč, Budisava, Bukovac, Kać, Kisač, Kovilj, Ledinci, Stari Ledinci, Rumenka, Stepanovićevo i Čenej.

Član 20

Na pravoslavnom Almaškom, pravoslavnom Uspenskom, rimokatoličkom groblju sa Reformatorskim i Evangelističkim, Jevrejskom groblju, Rusinskom, Nazarenskom, Reformatorsko-evangelističkom groblju i Avijatičarskom (vojnom) groblju u Novom Sadu, kao i na Evangelističkom groblju u Kaću, Starom-srpskom pravoslavnom groblju u Rumenki i Gornjem starom, Donjem novom, Donjem starom, Gornjem nemačkom i Donjem nemačkom groblju u Futogu, u postojeća grobna mesta mogu da se sahranjuju samo posmrtni ostaci srodnika umrlih lica koja počivaju na ovim grobljima, i o kojima postoje podaci u evidenciji crkava i verskih zajednica ili preduzeća, u skladu sa ovom odlukom.

Na grobljima iz stava 1. ovog člana mogu da se sahranjuju i u grobna mesta koja nemaju vidljivo nadgrobno obeležje, posmrtni ostaci srodnika umrlih lica koja počivaju na ovim grobljima, do popune grobnih mesta.

Srodnicima, u smislu st. 1. i 2. ovog člana, smatraju se: bračni drug umrlog lica, srodnici po krvi u pravoj liniji, srodnici u pobočnoj liniji zaključno sa četvrtim stepenom srodstva i bračni drugovi tih lica.

Zahtev za sahranjivanje, polaganje urni i prenos posmrtnih ostataka umrlog, posle isteka obaveznog roka počivanja na drugom groblju, podnose Preduzeću srodnici umrlih lica koja počivaju na grobljima iz stava 1. ovog člana.

Član 21

Zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite (u daljem tekstu: ustanove) dužne su da prijave Preduzeću svaki slučaj smrti u ustanovama lica koja su imale prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada.

Po utvrđenoj smrti, posmrtne ostatke umrlog u ustanovama, kao i van ustanova, Preduzeće preuzima, prevozi i smešta u mrtvačnicu na Gradskom groblju u Novom Sadu (u daljem tekstu: gradska mrtvačnica).

U slučajevima iz stava 2. ovog člana, posmrtne ostatke umrlog mogu preuzeti i prevoziti do gradske mrtvačnice i druga preduzeća i preduzetnici koji su registrovani za pružanje ove usluge i ispunjavaju uslove u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Posmrtni ostaci umrlih prenose se u PVC zdravstveno obdukcionoj vreći.

Posmrtni ostaci umrlih se do sahrane čuvaju u rashladnom uređaju.

Član 22

Ako se sahrana obavlja na Gradskom groblju u Novom Sadu, posmrtni ostaci umrlog se, najkasnije jedan sat pre vremena određenog za sahranu, smeštaju u prostoriju određenu za ispraćaj.

Ako se sahrana obavlja na drugom groblju koje ima kapelu, posmrtni ostaci umrlog se, najkasnije dva sata pre vremena određenog za sahranu, smeštaju u kapelu na tom groblju.

Član 23

Na grobljima, u naseljenim mestima, gde nisu izgrađene mrtvačnice, posmrtni ostaci umrlog se čuvaju na mestu koje odredi porodica, odnosno srodnici umrlog.

Član 24

Sahranjivanje se prijavljuje Preduzeću, najkasnije 12 sati pre sahrane.

Na osnovu potvrde o smrti, Preduzeće određuje dan i sat sahrane u sporazumu sa licem koje je prijavilo sahranu.

Član 25

Prilikom prijave sahrane Preduzeće određuje grobno mesto za sahranjivanje.

Grobno mesto kod prve sahrane daje se na korišćenje srodnicima umrlog po sledećem redosledu: bračni drug umrlog, dete umrlog (bračno, vanbračno, usvojeno), roditelji umrlog.

U slučaju da nema lica iz stava 2. ovog člana grobno mesto daje se na korišćenje licu po redosledu srodstva sa umrlim po krvi u pobočnoj liniji do IV stepena srodstva i njihovim bračnim drugovima.

Izuzetno, ako nema lica iz st. 2. i 3. ovog člana, grobno mesto daje se na korišćenje licu koje obezbedi sahranjivanje umrlog.

Član 26

Grobno mesto daje se na korišćenje isključivo u slučaju smrti, odnosno podnošenja prijave sahranjivanja.

Međusobna prava i obaveze između lica iz člana 25. ove odluke kome se daje grobno mesto na korišćenje i Preduzeća uređuju se ugovorom koji se zaključuje odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od dana sahranjivanja.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana utvrđuje se: naknada za korišćenje, rezervacija i održavanje grobnog mesta, obavezan rok počivanja, rok u kome se daje na korišćenje grobno mesto, istek roka počivanja, način i uslovi za ekshumaciju, prenos posmrtnih ostataka umrlog, kao i korišćenje grobnog mesta koje je utvrđeno za kulturno dobro.

Član 27

U slučaju smrti korisnika grobnog mesta, pravo korišćenja grobnog mesta ima lice koje je sudskom odlukom određeno za njegovog naslednika.

Član 28

Rezervaciju grobnog mesta mogu izvršiti lica iz člana 25. ove odluke u trenutku zakazivanja sahrane.

Na grobnom mestu na kojem je sahranjen pokojnik rezervacija se vrši po vertikali.

Izuzetno od stava 2. ovog člana u posebnim slučajevima kao što su poplave, izlivanje podzemnih voda ili druge posebne okolnosti zbog kojih nije moguće izvršiti vertikalnu rezervaciju grobnog mesta, nadležni organ Preduzeća će odobriti horizontalnu rezervaciju grobnog mesta.

Član 29

Grobno mesto daje se na korišćenje na vreme od najmanje 10 godina.

Uređena parcela daje se u zakup na vreme od najmanje 10 godina.

Grobnica i kaseta za smeštaj urni daje se u zakup na vreme od najmanje 30 godina.

Član 29a

Iznos naknade za korišćenje grobnog mesta, zakupnine uređene parcele, grobnice i kasete za smeštaj urne, kao i cenu usluge sahranjivanja i kremiranja i drugih usluga koje pruža Preduzeće u vršenju pretežne delatnosti utvrđuje Upravni odbor Preduzeća, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 30

Lica iz člana 25. ove odluke imaju pravo da, po isteku roka od 10 godina, odnosno 30 godina, produže rok počivanja pod uslovima utvrđenim ugovorom, zaključenim sa Preduzećem iz člana 26. ove odluke.

Odredbe ovog člana ne odnose se na grobna mesta na Spomen groblju na Gradskom groblju u Novom Sadu i grobna mesta u kojima su sahranjeni narodni heroji.

Član 31

Ako u roku od jedne godine po proteku roka počivanja lica iz člana 25. ove odluke ne produže rok počivanja, odnosno u pisanoj formi izjave da ne žele da produže rok počivanja, a grobno mesto nema karakter spomen grobnog mesta, Preduzeće će posmrtne ostatke preneti u osarijum.

Osarijum je zajednička grobnica u koju se pohranjuju posmrtni ostaci umrlih u slučajevima iz stava 1. ovog člana.

Član 32

Grobnica, uređena parcela i kaseta za smeštaj urni mogu se zakupiti za života, nezavisno od činjenice smrti, odnosno prijave sahranjivanja.

Zakup grobnice, uređene parcele i kasete za smeštaj urni iz stava 1. ovog člana uređuju se ugovorom o zakupu kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

Član 33

Prilikom sahranjivanja može se organizovati pogrebna svečanost.

Pogrebnu svečanost organizuje Preduzeće, pri čemu se u pogledu vrste i obima svečanosti uvažava volja umrlog, srodnika i drugih lica, a prema utvrđenom dnevnom rasporedu sahrana.

Pogrebna svečanost obavlja se ukoliko je to po želji umrlog, porodice, srodnika i drugih lica, u skladu sa verskim obredima verskih zajednica.

Oproštaj od umrlog može se obaviti uz učešće hora, orkestra, recitatora, govornika i druge prigodne sadržaje koji izražavaju želju pokojnika, porodice, srodnika i odgovaraju ličnosti pokojnika i pijetetu čina sahranjivanja.

Član 34

Deo pogrebne svečanosti može se izvršiti pored grobnog mesta.

Najkasnije pola časa po završetku pogrebne svečanosti Preduzeće mora da zatvori grobno mesto, odnosno oblikuje grobnu humku, postavi nadgrobna obeležja - drvene simbole (krst, tabla, piramida i slično) i rasporedi doneto cveće i vence.

Član 35

Lica koja obavljaju sahranjivanje moraju nositi prigodnu svečanu uniformu.

Član 36

Sahranjivanje neidentifikovanih umrlih lica obavlja Preduzeće u roku od 24 sata od momenta smeštaja umrlog u gradsku mrtvačnicu.

Sahranjivanje lica iz stava 1. ovog člana, vrši se na osnovu akta nadležnog organa kojim je utvrđena činjenica da je lice neidentifikovano.

Član 37

Kremiranje posmrtnih ostataka umrlih vrši se u krematorijumu u skladu sa tehničkim uslovima za kremiranje.

Uslove iz stava 1. ovog člana donosi Preduzeće uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada.

U procesu kremiranja moraju se preduzeti odgovarajuće sanitarno - tehničke mere u cilju zaštite životne sredine.

Član 38

Zahtev za kremiranje posmrtnih ostataka umrlih podnosi se u pisanom obliku.

Zahtev mogu podneti lica iz člana 20. stav 3. ove odluke.

Obrazac zahteva i vrstu dokaza koji se prilažu uz zahtev, utvrđuje Preduzeće.

Podnosilac zahteva se izjašnjava da li će se urna sa pepelom kremiranih posmrtnih ostataka pokopati u grob, odnosno grobnicu, ili položiti u kolumbarijum, odnosno rozarijum.

Član 39

Pepeo kremiranih posmrtnih ostataka stavlja se odmah po njihovom kremiranju u urnu.

Urna je hermetički zatvorena i sačinjena od trajnog materijala.

Kolumbarijum je zid sa kasetama koje služe za smeštaj urni.

Rozarijum je posebno uređena zelena površina sa kasetama koje služe za smeštaj urni.

Svaka kaseta ima pločicu standardizovanog oblika i veličine, sa podacima o licu čiji se pepeo nalazi u urni.

Pepeo kremiranih posmrtnih ostatka može se rasuti na posebno određeno mesto na groblju - Vrt sećanja.

Podaci o licima čiji je pepeo rasut moraju biti urezani na posebnoj ploči koja se nalazi na ovom delu groblja.

Član 40

Prilikom određivanja dana kremacije, Preduzeće po pravilu, istovremeno određuje dan i čas ukopa, odnosno polaganja urne i u pisanoj formi obaveštava lice koje se stara o sahranjivanju, uz upozorenje da će se ukop, odnosno polaganje urne izvršiti i bez njegovog prisustva, ukoliko se ne odazove pozivu.

Član 41

Ako se lice koje se stara o sahranjivanju ne odazove pozivu i ne prisustvuje ukopu, odnosno polaganju urne, Preduzeće je dužno da urnu čuva najduže 6 meseci.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana, Preduzeće će pepeo kremiranih posmrtnih ostataka rasuti u Vrtu sećanja.

Član 42

Nije dozvoljeno pepeo kremiranih posmrtnih ostataka, ni privremeno, ustupiti članovima porodice, odnosno srodnicima ili drugim licima, osim kada pruže dokaz u pisanoj formi da je obezbeđeno grobno mesto za pohranjivanje urne na groblju van teritorije Grada Novog Sada.

Član 43

Ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka umrlih mogu da zahtevaju porodica, srodnici i druga lica.

Troškove ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka umrlih, snose lica iz stava 1. ovog člana.

Član 44

Preduzeće je dužno da vodi evidenciju i trajno čuva podatke o licima čiji su posmrtni ostaci preneti u osarijum.

Ukoliko porodica, srodnici i druga lica ne preuzmu nadgrobne spomenike i druga spomen obeležja, odnosno oznake sa grobnih mesta iz kojih su posmrtni ostaci preneti u osarijum, Preduzeće je dužno da ih prenese na za to određeno mesto i čuva tri godine.

Član 45

Preduzeće je dužno da svakog dana od 00,00 do 24,00 sati, pruža usluge preuzimanja, prevoza, smeštaja i čuvanja posmrtnih ostataka umrlih.

Preduzeće preuzima posmrtne ostatke umrlog od drugih preduzeća i preduzetnika svakog dana od 06,00 do 20,00 sati.

Član 46

Preduzeće je dužno da vodi evidenciju grobnih mesta sa imenima sahranjenih i datumom sahrane, odnosno kremacije, evidencije o polaganju urni i prenosu posmrtnih ostataka umrlih i druge evidencije u vezi sa obavljanjem pogrebne delatnosti.

Član 46a

Gradsko veće utvrđuje operativne i druge mere u slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti, kao i u slučaju štrajka zaposlenih u Preduzeću, koje sprovodi Preduzeće radi obezbeđivanja uslova za nesmetani rad i poslovanje Preduzeća i obavljanje delatnosti, u skladu sa zakonom i odlukom Skupštine Grada.

Član 47

U slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju poslova na uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju usled više sile, ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče, Preduzeće je obavezno da odmah, bez odlaganja, preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida i to:

1. radno angažuje zaposlene na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u obavljanju poslova održavanja i uređivanja grobalja i sahranjivanja, i

2. preduzme i druge mere koje utvrde nadležni organi.

Član 48

U slučajevima iz člana 47. ove odluke Preduzeće je obavezno da, istovremeno sa preduzimanjem mera, obavesti gradsku upravu nadležnu za komunalne poslove (u daljem tekstu: gradska uprava) o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Kad gradska uprava primi obaveštenje iz stava 1. ovog člana dužna je da bez odlaganja o tome obavesti Gradsko veće i predloži mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere neophodne za nesmetano obavljanje delatnosti.

Član 49

U slučaju prekida u obavljanju poslova usled štrajka, Preduzeće je obavezno da obezbedi minimum procesa rada, i to:

- preuzimanje, prevoz, prenos, smeštaj i čuvanje umrlog,

- kopanje groba,

- sahranjivanje,

- održavanje grobalja,

- prodaju pogrebne opreme i drugih proizvoda koji služe sahranjivanju.

IV NADZOR

Član 50

Nadzor nad primenom ove odluke, kao i nad zakonitošću rada Preduzeća vrši gradska uprava.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke i drugih opštih i pojedinačnih akata, donetih na osnovu ove odluke, obavlja gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove, preko komunalnog inspektora.

Komunalni inspektor je, pored ovlašćenja utvrđenih u zakonu, ovlašćen i dužan da:

1. izrekne mandatnu kaznu za prekršaje predviđene ovom odlukom,

2. donese nalog o uklanjanju obeležja ili drugih oznaka koja nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju,

3. donese nalog o uklanjanju natpisa ili drugih obeležja odnosno, oznaka na grobovima i grobnicama kojima se vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana,

4. donese nalog o preduzimanju mera za otklanjanje nedostataka u vršenju usluga iz člana 21. st. 2, 3, 4. i 5. ove odluke, i

5. preduzima i druge mere u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 51

Postupak za izdavanje naloga iz člana 50. stav 3. tač. 2, 3. i 4. ove odluke pokreće gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove po službenoj dužnosti ili na osnovu prijave Preduzeća ili drugog pravnog ili fizičkog lica.

Kada prijavu iz stava 1. ovog člana podnosi Preduzeće dužno je da u prijavi navede sve podatke o licu koje je postavilo obeležja ili druge oznake koje nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju, podatke o licu koje je postavilo natpise ili druga obeležja na grobovima i grobnicama, kojima se vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana, ili podatke o licu koje ne vrši usluge u skladu sa članom 21. ove odluke, kao i činjenice na osnovu kojih je moguće utvrditi ili učiniti verovatnim da je učinjen prekršaj iz člana 15. ove odluke.

Na osnovu prijave Preduzeća, gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove donosi rešenje po skraćenom postupku, u roku od tri dana od dana podnošenja prijave.

Član 51a

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalni policajac.

Komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izriče mandatnu kaznu i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Ukoliko komunalni policajac, u obavljanju komunalno-policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

V KAZNENE ODREDBE

Član 52

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se ustanove za prekršaj iz člana 21. stav 1. ove odluke.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u ustanovi za prekršaj iz člana 21. stav 1. ove odluke.

Član 53

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. uređivanje i održavanje grobalja i grobnih mesta ne obavlja u skladu sa programom investicionog i tekućeg održavanja grobalja (član 4.),

2. ne obavesti komunalnog inspektora o izvođenju radova bez odobrenja (član 10. stav 3.),

3. ne obezbedi red, mir i čistoću na grobljima iz člana 3. stav 1. ove odluke i na ulazu u groblje ne istakne opšti akt kojim se bliže uređuje održavanje reda na groblju i vreme obavljanja pogrebne delatnosti (član 16.),

4. po utvrđenoj smrti, posmrtne ostatke umrlog u ustanovama i van ustanova ne preuzme, preveze i smesti u gradsku mrtvačnicu (član 21. stav 2.),

5. posmrtne ostatke umrlog ne prenosi u PVC zdravstveno obdukcionoj vreći i posmrtne ostatke umrlog do sahrane ne čuva u rashladnom uređaju (član 21. st. 4. i 5.),

6. posmrtne ostatke umrlog u predviđeno vreme za sahranu ne smesti u prostoriju određenu za ispraćaj posmrtnih ostataka umrlog, odnosno kapelu na groblju (član 22.),

7. po završetku pogrebne svečanosti ne zatvori grobno mesto u skladu sa članom 34. stav 2. ove odluke,

8. ne obezbedi odgovarajuću odeću za lica koja obavljaju sahranjivanje (član 35.),

9. sahranjivanje neidentifikovanih umrlih lica ne izvrši u skladu sa članom 36. ove odluke,

10. ne obezbedi odgovarajuće sanitarno-tehničke mere u cilju zaštite životne sredine (član 37. stav 3.),

11. pepeo kremiranih posmrtnih ostataka ne stavi odmah po kremiranju u urnu i podatke o licima čiji je pepeo rasut ne ureže na posebnoj ploči (član 39. st. 1. i 7.),

12. prilikom određivanja dana kremacije ne postupi u skladu sa članom 40. ove odluke,

13. ne postupi u skladu sa članom 41. ove odluke,

14. pepeo kremiranih posmrtnih ostataka ustupi protivno članu 42. ove odluke,

15. ne vodi evidencije iz čl. 44. i 46. ove odluke,

16. ne pruži usluge preuzimanja, prevoza, smeštaja i čuvanja posmrtnih ostataka umrlih u propisano vreme (član 45.),

17. ne preduzme potrebne mere na otklanjanju uzroka poremećaja ili prekida u obavljanju poslova na uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju (čl. 47, 48, stav 1. i član 49. ove odluke).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u Preduzeću novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Član 54

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj druga preduzeća, a novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara preduzetnici ako posmrtne ostatke umrlog preuzimaju i prevoze do gradske mrtvačnice suprotno članu 21. ove odluke.

Član 55

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se mesna zajednica ako ne organizuje poslove uređivanja i održavanja grobalja u naseljima iz člana 3. stav 2. ove odluke.

Član 56

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj izvođač zanatskih radova-preduzetnik ako:

1. ne izvodi radove u skladu sa projektom groblja i ne izvodi radove u skladu sa odobrenjem izdatim od strane Preduzeća (član 10. stav 1.),

2. ne izvodi radove u radne dane, u vreme koje odredi Preduzeće (član 13. stav 1. tačka 2.),

3. ne postupi po nalogu ovlašćenog lica Preduzeća, ne otkloni uočene nedostatke i u datom roku radove ne usaglasi sa nacrtom-skicom nadgrobnog spomenika i drugih spomen obeležja, koja čini sastavni deo odobrenja i tehničkim normativima (član 13. stav 1. tačka 3.),

4. građevinski materijal (pesak, šljunak i dr.) deponuje duže od vremena u kojem se izvode radovi i to tako da ometa pristup i kretanje posetilaca grobalja, a u slučaju prekida i posle završetka radova ne ukloni višak materijala i ne dovede mesto izvođenja radova bez odlaganja u prvobitno stanje (član 13. stav 1. tačka 4.),

5. za prevoz materijala potrebnog za izvođenje zanatskih radova na grobljima ne koristi saobraćajne površine koje odredi Preduzeće (član 13. stav 1. tačka 5.),

6. prilikom izvođenja radova pronađe delove sanduka, kosti i slično i odmah ne obustavi radove i o tome bez odlaganja ne obavesti Preduzeće (član 13. stav 1. tačka 6.),

7. prilikom izvođenja radova nađe predmete od vrednosti i bez odlaganja ih ne preda Preduzeću (član 13. stav 1. tačka 7.),

8. česme posle upotrebe ne zatvori i alat pere na česmi (član 13. stav 1. tačka 8.).

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj izvođač zanatskih radova-pravno lice za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Član 57

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ili odgovorno lice ako:

1. postavi nadgrobni spomenik, odnosno drugo spomen obeležje i drugu oznaku, koji nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju (član 15. stav 1. tačka 1), i

2. postavi oznaku na grobnicama, nadgrobnim spomenicima i drugim spomen obeležjima koja izgledom, znacima ili natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna ili druga osećanja građana (član 15. stav 1. tačka 2).

Član 58

Mandatna kazna za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu iznosi 5.000,00 dinara, a za pravna lica i preduzetnike iznosi 20.000,00 dinara.

Mandatnom kaznom kazniće se fizičko lice i odgovorno lice ako:

1. nanosi štetu nadgrobnim spomenicima i drugim spomen obeležjima na grobnim mestima (član 15. stav 1. tačka 3.),

2. oštećuje grobove, grobnice, uređene parcele, kasete za smeštaj urni i objekte koji služe za održavanje i korišćenje groblja (član 15. stav 1. tačka 4.),

3. narušava mir na groblju (član 15. stav 1. tačka 5.),

4. izvodi dodatne građevinske radove u rozarijumu i kolumbarijumu (improvizovane žardinjere, kamene ploče sa slikama, kandila i dr.) i sadi biljke oko kaseta rozarijuma (član 15. stav 1. tačka 6.),

5. montira žardinjere, klupe, kandila, kućišta za sveće, ograde i dr. na patosu groba, odnosno grobnice, ukoliko to nije predviđeno nacrtom - skicom spomenika (član 15. stav 1. tačka 8.),

6. sadi oko grobova i grobnica sve drvenaste vrste lišćara, četinara, šiblja i drugog rastinja bez odobrenja Preduzeća (član 15. stav 1. tačka 9.),

7. preskače ogradu, gazi zelene površine, lomi drveće, kida cveće i druge zasade (član 15. stav 1. tačka 10.),

8. gazi, prlja i skrnavi grobna mesta (član 15. stav 1. tačka 11.),

9. uvodi životinje (član 15. stav 1. tačka 12.),

10. vozi bicikl, motocikl i drugo motorno vozilo, ukoliko za to nije izdato posebno odobrenje Preduzeća (član 15. stav 1. tačka 13.),

11. stvara nečistoću na saobraćajnim i zelenim površinama, baca uvelo cveće i druge predmete (član 15. stav 1. tačka 14.),

12. fotografiše u vidu zanata bez odobrenja Preduzeća (član 15. stav 1. tačka 15.),

13. prodaje robu (član 15. stav 1. tačka 16.),

14. ulazi u kapelu van vremena određenog za sahranu (član 15. stav 1. tačka 17.),

15. vrši nedozvoljene radnje koje su utvrđene opštim aktom Preduzeća (član 15. stav 1. tačka 18.).

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 59

U roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke, Preduzeće će doneti tehničke uslove za kremiranje iz člana 37. stav 1. ove odluke i uskladiti opšta akta i poslovanje sa odredbama ove odluke.

Član 60

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 13/98, 13/2000, 23/2001 i 22/2002).

Član 61

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 11/2010)

Član 29

Akt iz člana 5. stav 1. ove odluke doneće se u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 30

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".