ODLUKA

O VISINI NAKNADA ZA PROCENU I PROVERU PODATAKA O BIOCIDNIM PROIZVODIMA

("Sl. glasnik RS", br. 23/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se visina naknada za procenu osnovnih informacija radi donošenja rešenja o upisu biocidnog proizvoda u Privremenu listu za dostavljanje tehničkog dosijea; za proveru da li je tehnički dosije potpun i procenu biocidnog proizvoda na osnovu tehničkog dosijea; za procenu podataka iz sažetka tehničkog dosijea biocidnog proizvoda radi izdavanja odobrenja za stavljanje u promet biocidnog proizvoda za koji je već izdat akt kojim se odobrava stavljanje u promet od strane nadležnog organa zemlje članice EU; za procenu novih saznanja, kao i dodatnih informacija; procenu podataka dostavljenih uz zahtev za izdavanje privremene dozvole; procenu podataka o aktivnoj supstanci, odnosno biocidnom proizvodu koji se koristi za naučno istraživanje i razvoj, odnosno za proces-orijentisano istraživanje i razvoj u kome može doći do njihovog ispuštanja u životnu sredinu, kao i za procenu ispunjenosti uslova profesionalnog korisnika biocidnog proizvoda u pogledu kadrova, opreme, prostorija i savetnika za hemikalije.

Član 2

Visina naknade za procenu osnovnih informacija radi donošenja rešenja o upisu biocidnog proizvoda u Privremenu listu iznosi 25.000 dinara.

Član 3

Visina naknade za proveru da li je tehnički dosije biocidnog proizvoda potpun iznosi:

1) za biocidni proizvod 200.000 dinara;

2) za biocidni proizvod manjeg rizika 80.000 dinara.

Član 4

Visina naknade za procenu biocidnog proizvoda na osnovu tehničkog dosijea iznosi:

1) za procenu rizika na osnovu identiteta biocidnog proizvoda i aktivne supstance u tom biocidnom proizvodu, fizičko-hemijskih svojstava i metoda za identifikaciju i analizu

125.000 dinara

2) za procenu rizika na osnovu toksikoloških svojstava, odnosno efekata na zdravlje ljudi

310.000 dinara

3) za procenu rizika na osnovu ekotoksikoloških svojstava, kao i procena sudbine i ponašanja u životnoj sredini

200.000 dinara

4) za procenu efikasnosti pri predviđenim načinima korišćenja

115.000 dinara

5) za procenu podataka o klasifikaciji, pakovanju i obeležavanju

20.000 dinara

6) za procenu dodatnih podataka

30.000 dinara

Visina naknade za procenu biocidnog proizvoda manjeg rizika na osnovu tehničkog dosijea iznosi 180.000 dinara.

Član 5

Visina naknade za procenu podataka iz sažetka tehničkog dosijea biocidnog proizvoda, radi izdavanja odobrenja za stavljanje u promet biocidnog proizvoda za koji je već izdat akt kojim se odobrava stavljanje u promet od strane nadležnog organa zemlje članice EU, iznosi:

1) za biocidni proizvod 280.000 dinara;

2) za biocidni proizvod manjeg rizika 100.000 dinara.

Član 6

Visina naknade za procenu novih saznanja, kao i dodatnih informacija u odnosu na podatke iz tehničkog dosijea za biocidni proizvod za koji je izdato odobrenje, iznosi:

1) za procenu podataka o promenama u sastavu aktivne supstance, odnosno promeni proizvođača aktivne supstance

75.000 dinara

2) za procenu podataka o promenama u sastavu biocidnog proizvoda

75.000 dinara

3) za procenu podataka o novim dejstvima aktivne supstance ili biocidnog proizvoda na zdravlje ljudi i životinja i životnu sredinu

280.000 dinara

4) za procenu podataka o pojavi rezistencije

70.000 dinara

5) za procenu drugih promena podataka iz tehničkog dosijea

25.000 dinara

Visina naknade za procenu novih saznanja, kao i dodatnih informacija koje se odnose na podatke iz tehničkog dosijea za biocidni proizvod manjeg rizika za koji je izdato odobrenje, iznosi 50% od naknada iz stava 1.

Visina naknade za procenu novih saznanja u odnosu na osnovne informacije o biocidnom proizvodu za koji je izdato rešenje o upisu biocidnog proizvoda u Privremenu listu iz člana 2. ove odluke, iznosi 15.000 dinara.

Član 7

Visina naknade za procenu podataka dostavljenih uz zahtev za izdavanje privremene dozvole za stavljanje u promet biocidnog proizvoda, iznosi 300.000 dinara.

Član 8

Visina naknade za procenu podataka o aktivnoj supstanci, odnosno biocidnom proizvodu koji se koristi za naučno istraživanje i razvoj u kome može doći do njihovog ispuštanja u životnu sredinu iznosi 30.000 dinara.

Visina naknade za procenu podataka o aktivnoj supstanci, odnosno biocidnom proizvodu koji se koristi za proces - orijentisano istraživanje i razvoj u kome može doći do njihovog ispuštanja u životnu sredinu iznosi 80.000 dinara.

Član 9

Visina naknade za procenu ispunjenosti uslova profesionalnog korisnika određenih vrsta biocidnih proizvoda u pogledu kadrova, opreme, prostorija i savetnika za hemikalije, iznosi 25.000 dinara.

Član 10

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.