ODLUKA
O DODATNIM OBLICIMA ZAŠTITE TRUDNICA I PORODILJA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 1/2009 i 6/2010 i "Sl. glasnik RS", br. 49/2010 - odluka US)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se dodatni oblici zaštite trudnica i porodilja na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: grad), koje obezbeđuje grad radi podsticanja rađanja dece.

Član 2

Dodatni oblici zaštite utvrđeni ovom odlukom su:

1. naknada zaposlenoj trudnici za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom

2. pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji i

3. pravo na jednokratno novčano davanje zaposlenoj porodilji.

Dodatne oblike zaštite iz stava 1. ovog člana ostvaruje zaposlena trudnica, odnosno nezaposlena i zaposlena porodilja sa prebivalištem na teritoriji grada prijavljenim do 31. decembra 2009. godine.

Dodatne oblike zaštite iz stava 1. ovog člana ostvaruju i zaposlena trudnica, odnosno nezaposlena i zaposlena porodilja sa statusom interno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, sa boravištem na teritoriji grada prijavljenim do 31. decembra 2009. godine.

Član 3

Naknadu za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom zaposlenoj trudnici pripada u visini razlike između iznosa naknade zarade koju ostvaruje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja do punog iznosa osnova naknade zarade.

Prenos sredstava za namene iz stava 1. ovog člana vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove finansija na način i u rokovima predviđenim sporazumom koji zaključuju grad i Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Član 4

Pravo na jednokratno novčano davanje ima nezaposlena porodilja za svako rođeno dete, u iznosu koji posebnim aktom utvrđuje gradonačelnik grada Beograda za kalendarsku godinu, najkasnije do 31. decembra tekuće za narednu godinu, u okviru sredstava obezbeđenih u budžetu grada za tu namenu.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruje se na osnovu zahteva podnetog u roku od tri meseca od dana porođaja.

O pravu iz stava 1. ovog člana odlučuje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove socijalne zaštite.

Član 4a

Pravo na jednokratno novčano davanje ima zaposlena porodilja čiji je ukupni mesečni prihod po članu porodice, uključujući novorođeno dete - decu, ostvaren u periodu od šest meseci, koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, manji od 10.000,00 dinara.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruje se u iznosu koji posebnim aktom utvrđuje gradonačelnik grada Beograda za kalendarsku godinu, najkasnije do 31. decembra tekuće za narednu godinu, u okviru sredstava obezbeđenih u budžetu grada za tu namenu.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruje se na osnovu zahteva podnetog u roku od tri meseca od dana porođaja.

O pravu iz stava 1. ovog člana odlučuje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove socijalne zaštite.

Član 5

Način ostvarivanja dodatnih oblika zaštite utvrđenih ovom odlukom, bliže se uređuje aktom Gradskog veća grada Beograda.

Član 6

Sredstva za isplatu dodatnih oblika zaštite utvrđenih ovom odlukom obezbeđuju se u budžetu grada Beograda.

Član 7

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove socijalne zaštite.

Prelazne i završne odredbe

Član 8

Izuzetno od stava 1. člana 4. ove odluke, jednokratno novčano davanje za 2009. godinu utvrđuje se ovom odlukom i iznosi 40.000,00 dinara.

Član 9

Gradsko veće grada Beograda doneće akt iz člana 5. ove odluke u roku od 15 dana od dana zaključivanja sporazuma iz stava 2. člana 3. ove odluke.

Član 10*

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a odredba člana 3. ove odluke primenjivaće se počev od isplate naknade zarade za februar mesec ove godine izvršene na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Samostalni članovi Odluke o dopuni
Odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 6/2010)

Član 3

Izuzetno od stava 2. člana 4a ove odluke, jednokratno novčano davanje za 2010. godinu utvrđuje se ovom odlukom i iznosi 25.000,00 dinara.

Član 4

Gradsko veće grada Beograda uskladiće akt o načinu ostvarivanja dodatnih oblika zaštite sa odredbama ove odluke, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

Napomene

* Odredba člana 10. Odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja na teritoriji grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 1/2009), u delu koji glasi: "ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja, a", prestaje da važi 21. jula 2010. godine, na osnovu Odluke US IUo broj 59/2009 od 24. marta 2010. godine, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 49/2010 od 21. jula 2010. godine.