PRAVILNIK
O MAKSIMALNO DOZVOLJENIM KOLIČINAMA OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA U HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE I O HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE ZA KOJU SE UTVRĐUJU MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

("Sl. glasnik RS", br. 25/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) akutna referentna doza (u daljem tekstu: ARD) jeste procenjena količina supstance u hrani koja se izražava na osnovu težine tela, i koja može biti uneta za kratko vreme, obično u toku dana, bez značajnog rizika po potrošača, pri čemu se procena vrši na osnovu podataka dobijenih odgovarajućim istraživanjima, uzimajući u obzir osetljive grupe populacije, primera radi decu;

2) granica određivanja (LOD) jeste najniža potvrđena (validovana) koncentracija ostataka koja se može odrediti i saopštiti koristeći rutinske metode monitoringa sa potvrđenim (validovanim) metodama kontrole;

3) prihvatljiv dnevni unos (u daljem tekstu: ADI) jeste procenjena količina supstance u hrani koja se izražava na osnovu težine tela, a koja može biti uneta svakog dana u toku života, bez značajnog rizika po potrošača, pri čemu se procena vrši na osnovu poznatih činjenica u vreme procene, uzimajući u obzir osetljive grupe populacije, primera radi decu;

4) test osposobljenosti jeste uporedni test ispitivanja koji na identičnim uzorcima vrši više laboratorija, omogućavajući procenu kvaliteta ispitivanja laboratorija;

5) CXL jesu maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje uspostavljene od strane Codex Alimentarius Komisije (Codex Alimentarius Commission).

II HRANA I HRANA ZA ŽIVOTINJE I MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA U HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE

Član 3

Hrana i hrana za životinje biljnog i životinjskog porekla koja se koristi kao sveža, prerađena, odnosno mešovita hrana ili hrana za životinje, za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja, data je po grupama u Prilogu 1 - Hrana i hrana za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Prilog 1), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

U hrani i hrani za životinje iz stava 1. ovog člana ostaci sredstava za zaštitu bilja ne smeju biti prisutni u količinama većim od maksimalno dozvoljene količine ostataka utvrđenih u Prilogu 2 - Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje (u daljem tekstu: Prilog 2), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje mogu se izuzetno utvrditi na nivoima različitim od onih utvrđenih u Prilogu 2 ovog pravilnika u sledećim slučajevima:

1) kada ostaci sredstava za zaštitu bilja mogu da budu rezultat zagađenja životne sredine ili primene neregistrovanih sredstava za zaštitu bilja u hitnim slučajevima;

2) kada hrana i hrana za životinje predstavlja neznatnu komponentu u ishrani potrošača i ne predstavlja značajan deo u ishrani osetljivih grupa populacije, odnosno tamo gde je relevantno i u ishrani životinja;

3) kada je u pitanju med;

4) kada je u pitanju lekovito bilje;

5) kada aktivne supstance, odnosno osnovne supstance nisu uključene u Listu odobrenih supstanci;

6) odobravanja naučnih studija koje su neophodne za utvrđivanje maksimalno dozvoljenih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje koje treba izraditi i proceniti, uz garanciju da nisu otkriveni štetni efekti po zdravlje potrošača.

Utvrđivanje maksimalno dozvoljenih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja iz stava 1. ovog člana zasniva se na proceni dostupnih podataka na osnovu kojih se dokazuje da ne postoje neprihvatljivi rizici po potrošača ili životinje na osnovu dobre poljoprivredne prakse, i to na najnižem mogućem nivou.

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja iz stava 1. ovog člana utvrđene su u Prilogu 3 - Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na nivoima različitim od onih utvrđenih u Prilogu 2 ovog pravilnika (u daljem tekstu: Prilog 3), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje se ne utvrđuju ako se na osnovu dostupnih naučnih i tehničkih saznanja i rezultata procene utvrdi da ne postoje potencijalni rizici po potrošače i, tamo gde je moguće, po životinje.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje se ne utvrđuju za sredstva za zaštitu bilja koja su data u Prilogu 4 - Sredstva za zaštitu bilja za koje se ne utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje (u daljem tekstu: Prilog 4), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Za hranu i hranu za životinje za koje u Prilogu 2 ili Prilogu 3 ovog pravilnika nisu utvrđene maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja ili za sredstva za zaštitu bilja koja nisu navedena u Prilogu 4 ovog pravilnika, primenjuju se maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje na nivou od 0,01 mg/kg, osim ako ne postoje utvrđene CXL vrednosti, a za prerađenu, odnosno mešovitu hranu ili hranu za životinje moraju se uzeti u obzir i promene nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja izazvanih preradom, odnosno mešanjem hrane i hrane za životinje.

Član 7

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u mesu (uključujući i masti), proizvodima od mesa, jestivim delovima i životinjskoj masti izražavaju se kao mg/kg mesa (uključujući i masti), proizvoda od mesa, jestivih delova i životinjske masti, ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (podeoni koeficijent oktanol/voda - log Pow manji od 3).

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u masti sadržanoj u mesu, proizvodima od mesa, jestivim delovima i životinjskoj masti se izražavaju kao mg/kg masti sadržane u mesu, proizvodima od mesa, jestivim delovima i životinjskoj masti, ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3).

U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže više od 10% masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na sadržaj masti. Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u mesu i proizvodima od mesa koje su navedene u Prilogu 2 i Prilogu 3 ovog pravilnika odnose se na meso i proizvode od mesa sa sadržajem masti više od 10%.

U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže 10% ili manje masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na ukupnu masu bez kostiju. U takvim slučajevima, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja su za 10 puta manje od nivoa koji su utvrđeni u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10%, ali ne sme biti ispod 0,01 mg/kg.

Odredbe ovog člana ne odnose se na meso i proizvode od mesa kada su maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na granici određivanja (LOD).

Član 8

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u mleku i mlečnim proizvodima izražavaju se kao mg/kg mleka i mlečnih proizvoda, ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (log Pow manji od 3).

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u kravljem mleku i punomasnom kravljem mleku izražavaju se kao mg/kg kravljeg mleka i punomasnog kravljeg mleka, ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3).

Pri određivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja u sirovom kravljem mleku i punomasnom kravljem mleku, sadržaj masti od 4% po masi uzima se kao osnova. Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u mleku i proizvodima od mleka koje su date u Prilogu 2 i Prilogu 3 ovog pravilnika odnose se na sirovo mleko i standardizovano kravlje mleko.

Za sirovo mleko i punomasno mleko poreklom od drugih životinja ostaci sredstava za zaštitu bilja se izražavaju na osnovu sadržaja masti.

Za proizvode od mleka sa sadržajem masti više od 2% po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na sadržaj masti, a maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja jesu 25 puta veće vrednosti od nivoa utvrđenih za sirovo mleko i punomasno mleko.

Za proizvode od mleka sa sadržajem masti manjim od 2% po masi, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja jesu polovina vrednosti koja se odnosi na sirovo mleko i punomasno mleko sa sadržajem masti od 2% ili više po masi i izražavaju se u mg/kg masti.

Odredbe ovog člana ne odnose se na mleko i proizvode od mleka kada su maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na granici određivanja (LOD).

Član 9

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja za jaja se izražavaju kao mg/kg svežih jaja sa ljuskom, za jaja ptica i žumance jajeta, i to za aktivne supstance, odnosno osnovne supstance ili njihove metabolite rastvorljive u vodi (log Pow manji od 3), kao i za one koje su rastvorljive u mastima (log Pow veći ili jednak 3).

Za jaja i proizvode od jaja sa sadržajem masti višim od 10% maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja se izražavaju u mg/kg masti. U ovom slučaju, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja jesu 10 puta veće od maksimalno dozvoljenih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja utvrđenih za sveža jaja.

Odredbe ovog člana ne odnose se na jaja i proizvode od jaja kada su maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na granici određivanja (LOD).

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o količinama pesticida, metala i metaloida i drugih otrovnih supstancija, hemioterapeutika, anabolika i drugih supstancija koje se mogu nalaziti u namirnicama ("Službeni list SRJ", br. 5/92, 11/92 - ispravka i 32/02), kojima se uređuju pesticidi.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

Hrana i hrana za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja

 

Šifra(1)

Grupe na koje se primenjuje MDK

Primeri za grupu na koju se MDK odnosi

Naučno ime(2)

Primeri relevantnih hibrida ili drugih proizvoda na koje se primenjuje isti MDK

Delovi proizvoda na koje se primenjuje MDK

0100000

1. SVEŽE ILI ZAMRZNUTO VOĆE; ORAH

 

 

 

 

0110000

1.1. Citrusi

 

 

 

Ceo proizvod

0110010

 

Grejpfrut

Citrus paradisi

Šedok, pomelo i drugi hibridi

 

0110020

 

Pomorandža

Citrus sinesis

Bergamot, gorka pomorandža, činoto i drugi hibridi

 

0110030

 

Limun

Citrus limon

Citron, lemon

 

0110040

 

Lajm

Citrus aurantifolia

 

 

0110050

 

Mandarina

Citrus retculata

Klementine, tangerine i drugi hibridi

 

0110990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0120000

1.2. Jezgrasto voće (sa ljuskom ili bez ljuske)

 

 

 

Ceo plod posle ljuštenja (osim kestena)

0120010

 

Badem

Prunus dulcis

 

 

0120020

 

Brazilski orah

Bertholletia excelsa

 

 

0120030

 

Kašu orah

Anacardium occidentale

 

 

0120040

 

Kesten

Castanea sativa

 

 

0120050

 

Kokosov orah

Cocos nucifera

 

 

0120060

 

Lešnik

Corylus avellana

Filbert

 

0120070

 

Trolista makadamija

Macadamia ternifolia

 

 

0120080

 

Pekan

Carya illinoensis

 

 

0120090

 

Semenke bora

Pinus pinea

 

 

0120100

 

Pistaći

Pistachia vera

 

 

0120110

 

Orah

Juglans regia

 

 

0120990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0130000

1.3. Jabučasto voće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja peteljke i semena

0130010

 

Jabuka

Malus domesticus

 

 

0130020

 

Kruška

Pyrus communis

Orijentalna kruška

 

0130030

 

Dunja

Cydonia oblonga

 

 

0130040

 

Mušmula(4)

Mespilus germanica

 

 

0130050

 

Japanska šljiva i japanska mušmula(4)

Prunus salicina i Eriobotrya japonica

 

 

0130990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0140000

1.4. Koštičavo voće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja peteljke i koštice

0140010

 

Kajsija

Prunus armenuiaca

 

 

0140020

 

Trešnja, višnja

Prunus cerasus, Prunus avium

Višnje, trešnje

 

0140030

 

Breskva

Prunus persica

Nektarine i slični hibridi

 

0140040

 

Šljiva

Prunus domestica

Damson, okrugla šljiva, mirabela

 

0140990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0150000

1.5. Bobičasto i jagodasto voće

 

 

 

Ceo plod posle uklanjanja kapice/krunice i peteljke, osim kod ribizle: voće sa stabljikom

0151000

(a) Stono i vinsko grožđe

 

 

 

 

0151010

 

Stono grožđe

Vitis euvitis

 

 

0151020

 

Vinsko grožđe

Vitis euvitis

 

 

0152000

(b) Jagode

 

Fragaria ananassa

 

 

0153000

(v) Jagodasto voće

 

 

 

 

0153010

 

Kupina

Rubus frucosus

 

 

0153020

 

Američka kupina

Rubus ceasius

Loganberries, boysenberries, cloudberries

 

0153030

 

Malina

Rubus idaeus

Wineberries

 

0153990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0154000

(g) Ostalo bobičasto i jagodasto voće

 

 

 

 

0154010

 

Borovnica

Vaccinium corymbosum

Borovnice; brusnice (crvene borovnice)

 

0154020

 

Američka brusnica

Vaccinium macrocarpon

 

 

0154030

 

Ribizla (crvena, crna i bela)

Ribes nigrum, Ribes rubrum

 

 

0154040

 

Ogrozd

Ribes uvacrispa

Uključujući i hibride sa drugim vrstama

 

0154050

 

Ružin šipak

Rosa canina

 

 

0154060

 

Dud(4)

Morus spp.

Zimzelene bobice

 

0154070

 

Azarola(4) (mediteranski glog)

Crataegus azarolus

 

 

0154080

 

Bobica zove(4)

Sambucus nigra

Bobičasta jabuka, planinski pepeo, azarola, pasjakovina (morska vrba trnovita), glog i drugo bobičasto drveće

 

0154990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0160000

1.6. Razno voće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja krošnje i stabljike (ananas)

0161000

(a) Voće sa jestivom ljuskom

 

 

 

 

0161010

 

Urme

Phoenix dactylifera

 

 

0161020

 

Smokva

Fictus carica

 

 

0161030

 

Stona maslina

Olea europaea

 

 

0161040

 

Kineska pomorandža(4)

Fortunella species

Marumi kumkvat, nagami kumkvat

 

0161050

 

Karambola(4)

Averrhoa carambola

Bilimbi

 

0161060

 

Japanska jabuka(4)

Dispyros kaki

 

 

0161070

 

Jambolanska šljiva(4) (java šljiva)

Syzygium cumini

Java jabuka (vodena jabuka), pomerak, ružina jabuka, brazilska višnja (grumichama), surinamska višnja

 

0161990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0162000

(b) Voće sa nejestivom ljuskom, malo

 

 

 

 

0162010

 

Kivi

Actindia deliciosa syn. A chinensis

 

 

0162020

 

Liči

Litchi chinensis

Pulasan, maljavi liči

 

0162030

 

Tropsko voće

Passiflora edulis

 

 

0162040

 

Bodljikava kruška(4) (plod kaktusa)

Opuntia ficusindica

 

 

0162050

 

Zvezdasta jabuka(4)

Chrysophollum cainito

 

 

0162060

 

Američka šljiva urma (Virdžinija kaki, šljiva-kaki)(4)

Diopyros virginiana

Crna sapota, bela sapota, zelena sapota, kanistel (žuta sapota), mammey sapota

 

0162990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0163000

(v) Voće sa nejestivom ljuskom, veliko

 

 

 

 

0163010

 

Avokado

Persea americana

 

 

0163020

 

Banane

Musa paradisica

Patuljasta banana, trputac, jabučasta banana

 

0163030

 

Mango

Magnifera indica

 

 

0163040

 

Papaja

Carica papya

 

 

0163050

 

Nar

Punica granatum

 

 

0163060

 

Tropska jabuka(4)

Annona cherimola

Kremasta jabuka, slatka jabuka (mokri šećer), lama i drugo voće srednje veličine iz familije Annonaceae

 

0163070

 

Guava(4)

Psidium guajava

 

 

0163080

 

Ananas

Anas comosus

 

 

0163090

 

Hlebno voće(4)

Artocarpus altilis

Jackfruit

 

0163100

 

Durijan(4)

Durio zibethinus

 

 

0163110

 

Bodljikava anona(4) (guanabana)

Annona muricata

 

 

0163990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0200000

2. SVEŽE ILI SMRZNUTO POVRĆE

 

 

 

 

0210000

2.1. Korenasto i krtolasto povrće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja gornjeg dela (ako postoji)

0211000

(a) Krompir

 

Krtole Solanum spp.

 

 

0212000

(b) Tropsko korenasto i krtolasto povrće

 

 

 

 

0212010

 

Jestiva manioka, kasava

Manihot esculenta

Japanski taro, tanija

 

0212020

 

Slatki krompir

Ipomoea batatas

 

 

0212030

 

Jam

Dioscorea sp.

Slatki krompir, meksički slatki krompir

 

0212040

 

Strelasti koren(4)

Maranta arundinacea

 

 

0212990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0213000

(v) Ostalo korenasto i krtolasto povrće osim šećerne repe

 

 

 

 

0213010

 

Cvekla

Beta vulgaris supsp. vulgaris

 

 

0213020

 

Šargarepa

Daucus carota

 

 

0213030

 

Celer

Apium graveolens var. rapaceum

 

 

0213040

 

Ren

Armoracia rusticana

 

 

0213050

 

Čičoka

Helianthus tuberosus

 

 

0213060

 

Paškanat

Pastinaca sativa

 

 

0213070

 

Peršun koren

Petroselinum crispum

 

 

0213080

 

Rotkvica

Raphanus sativus var. sativus

Crna rotkva, japanska rotkva, rotkvica i slični varijeteti

 

0213090

 

Beli koren

Tragopogon porrifolius

Skorzonera, španski turovet

 

0213100

 

Podzemna keleraba (broskva)

Brassica napus var. napobrassica

 

 

0213110

 

Repa, repa ugarnjača

Brassica rapa

 

 

0213990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0220000

2.2. Lukovičasto povrće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja lako odvojive kore i zemlje (kada je suvo) ili korenčića i zemlje (kada je sveže)

0220010

 

Beli luk

Allium sativum

 

 

0220020

 

Crni luk

Allium cepa

Luk srebrnjak

 

0220030

 

Vlašac

Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum)

 

 

0220040

 

Mladi luk

Allium cepa

Aljma i slični varijeteti

 

0220990

 

Ostalo(3)

 

 

 

230000

2.3. Plodovičasto povrće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja stabljike (u slučaju kukuruza šećerca, bez ljuske)

0231000

(a) Pomoćnice

 

 

 

 

0231010

 

Paradajz

Lycopericum esculentum

Trešnjoliki paradajz

 

0231020

 

Paprika

Capiscum annuum var. grossum and var. longum

Ljuta paprika

 

0231030

 

Plavi patlidžan

Solanum melongena

Pepina

 

0231040

 

Bamija (okra)

Hibiscus esculentus

 

 

0231990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0232000

(b) Kukurbitace sa jestivom korom

 

 

 

 

0232010

 

Krastavac

Cucumis sativus

 

 

0232020

 

Kornišon

Cucumis sativus

 

 

0232030

 

Tikvica

Cusurbita pepo var. melopepo

Letnja tikva, srž (patison)

 

0232990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0233000

(v) Kukurbitace sa nejestivom korom

 

 

 

 

0233010

 

Dinja

Cucumis melo

Kivano

 

0233020

 

Tikva

Cucurbita maxima

Zimska tikva

 

0233030

 

Lubenica

Citrullus lanatus

 

 

0233990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0234000

(g) Kukuruz šećerac

 

Zea mays var. saccharata

 

Jezgro plus bidža, bez ljuske

0239000

(d) Ostalo voćasto povrće

 

 

 

 

0240000

2.4. Kupusnjače

 

 

 

 

0241000

(a) Cvetajuće kupusnjače

 

 

 

Samo sok

0241010

 

Brokoli

Brassica oleracea var. italica

Kalabreze, kineski brokoli

 

0241020

 

Karfiol

Brassica oleracea var. botrytis

 

 

0241990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0242000

(b) Glavičaste kupusnjače

 

 

 

Cela biljka posle uklanjanja korena i trulog lišća

0242010

 

Kelj pupčar

Brassica oleracea var. gemmifera

 

Samo začeci glavica (tek formirane glavice)

0242020

 

Glavičasti kupus

Brassica oleracea convar. capitata

Špicasti kupus, crveni kupus, kelj, beli kupus

 

0242990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0243000

(v) Lisnate kupusnjače

 

 

 

 

0243010

 

Kineski kupus

Brassica pekinesis

Indijska (kineska) slačica, pak choi, Kineski ravni kupus (tai goo choi), Pekinški kupus (petsai), stočni kupus

 

0243020

 

Lisnati kelj

Brassica oleracea convar. Acephalea

Lisnati kelj, kovrdžavi kelj, raštika

 

0243990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0244000

(g) Keleraba

 

Brassica oleracea convar. acephala, var. gongylodes

 

Ceo proizvod posle uklanjanja korena i vrha i zalepljene zemlje (ako je ima)

0250000

2.5. Lisnato povrće i sveže začinske biljke

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja korena, trulog i spoljašnjeg lišća i zemlje (ako je ima)

0251000

(a) Zelena salata i ostale salate uključujući Brassicacea

 

 

 

 

0251010

 

Motovilac

Valerianella locusta

Italijanska salata

 

0251020

 

Zelena salata

Lactuca sativa

Glavičasta salata, salata za rezanje, kristalna salata, rimska (kos) salata

 

0251030

 

Endivija

Cichorium endiva

Divlja cikorija, crvenolisna cikorija, radič, endivija uvijenog lišća, glava šećera

 

0251040

 

Baštenski dragunac(4)

Lepidium sativum

 

 

0251050

 

Grbaštica, ugas (američka salata)(4)

Barbarea verna

 

 

0251060

 

Rukola(4)

Eruia sativa (Diplotaxis spec.)

Wild rocket

 

0251070

 

Crvena gorušica(4)

Brassica juncea var. rugosa

 

 

0251080

 

Lišće i izdanci Brassicae spp.(4)

Brassica spp.

Mizuna

 

0251990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0252000

(b) Spanać i slično povrće (listasto)

 

 

 

 

0252010

 

Spanać

Spinacia oleracea

Novozelandski spanać, lišće repe, vrhovi repe

 

0252020

 

Portulak(4)

Portulaca oleracea

Zimski prkos (rudarska salata), baštenski prkos, obični prkos, kiseljak

 

0252030

 

Blitva

Beta vulgaris

Lišće cvekle

 

0252990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0253000

(g) Lišće vinove loze(4)

 

Vitis euvitis

 

 

0254000

(d) Salata potočnica

 

Nasturtium officinale

 

 

0255000

(đ) Radič

 

Cichorium intybus var. foliosum

 

 

0256000

(e) Začinsko bilje

 

 

 

 

0256010

 

Bela grahorica

Anthriscus cerefolium

 

 

0256020

 

Vlašac, vlasac

Allium schoenoprasum

 

 

0256030

 

List celera

Apium graveolens var. seccalinum

List morača, list koriandera, mirođija, list kima, list selena, angelika i ostale Apiaceae

 

0256040

 

Peršun

Petroselinum crispum

 

 

0256050

 

Žalfija(4)

Salvia officinalis

Zimski čuber, letnji čuber

 

0256060

 

Ruzmarin(4)

Rosmarinus officinalis

 

 

0256070

 

Majčina dušica, timijan(4)

Thymus spp.

Mažoran, origano

 

0256080

 

Bosiljak(4)

Ocimum basilicum

Lišće matičnjaka, menta, nana

 

0256090

 

Lovor(4)

Laurus nobilis

 

 

0256100

 

Estragon(4)

Artemisia dracunculus

Miloduh

 

0256990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0260000

2.6. Mahunasto povrće (sveže)

 

 

 

Ceo proizvod

0260010

 

Pasulj (sa mahunom)

Phaselus vulgaris

Boranija, industrijska boranija, boranija dugačkih mahuna, crveni pasulj

 

0260020

 

Pasulj (bez mahune)

Phaselus vulgaris

Bob, lima pasulj, vitna

 

0260030

 

Grašak (sa mahunom)

Pisum sativum

Grašak šećerac

 

0260040

 

Grašak (bez mahune)

Pisum sativum

Baštenski grašak, zeleni grašak, leblebija, naut

 

0260050

 

Sočivo(4)

Lens culinaris syn. L. esculenta

 

 

0260990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0270000

2.7. Stablasto povrće (sveže)

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja trulog tkiva, zemlje i korena

0270010

 

Asparagus

Asparagus officinalis

 

 

0270020

 

Veliki kardij

Cynara cardunculus

 

 

0270030

 

Celer

Apium graveolens var. dulce

 

 

0270040

 

Morač

Foeniculum vulgare

 

 

0270050

 

Artičoka

Cynara scolymus

 

Cela cvetna glavica uključujući i plodnicu

0270060

 

Praziluk

Allium porrum

 

 

0270070

 

Rabarbara

Rheum hybridum

 

Stabljike posle uklanjanja korena i lišća

0270080

 

Bambusov izdanak(4)

Bambusa vulgaris

 

 

0270090

 

Palmino srce(4)

Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, daemonorops schmidtiana

 

 

0270990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0280000

2.8. Pečurke(4)

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja zemlje, ili podloge za uzgajanje

0280010

 

Gajene

 

Obične pečurke, brestovača, šitaki

 

0280020

 

Divlje

 

Chanterelle, tartufi, smrčak

 

0280990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0290000

2.9. Morske alge(4)

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja trulog lišća

0300000

3. LEGUMINOZE, SUVE

 

 

 

Ceo proizvod

0300010

 

Pasulj

Phaseolus vulgaris

Bob, pasulj, lima pasulj, poljski pasulj, vitna

 

0300020

 

Sočivo

Lens culinaris syn. L. esculenta

 

 

0300030

 

Grašak

Pisum sativum

Leblebija, poljski grašak, sastrica

 

0300040

 

Lupina (4)

Lupinus spp.

 

 

0300990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0400000

4. SEME ULJARICA I ULJANO VOĆE

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja ljuske, koštice i mahune, kada je moguće

0401000

4.1. Seme uljarica

 

 

 

 

0401010

 

Laneno seme

Linum usitatissimum

 

 

0401020

 

Kikiriki

Arachis hypogaea

 

 

0401030

 

Seme maka

Papaver smniferum

 

 

0401040

 

Seme susama

Sesamum indicum syn. S. orientale

 

 

0401050

 

Seme suncokreta

Helianthus annus

 

 

0401060

 

Seme repice

Brasica napus

Uljana repica, repa ugarnjača

 

0401070

 

Soja

Glycine max

 

 

0401080

 

Seme gorušice

Brassica nigra

 

 

0401090

 

Seme pamuka

Gossypium spp.

 

 

0401100

 

Seme bundeve(4)

Cucurbita pepo var. oleifera

 

 

0401110

 

Šafranika(4)

Carthamus tinctorius

 

 

0401120

 

Borač(4)

Borago officinalis

 

 

0401130

 

Lanik(4)

Camelina sativa

 

 

0401140

 

Seme konoplje(4)

Cannabis sativa

 

 

0401150

 

Ricinusovo zrno

Ricinus communis

 

 

0401990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0402000

4.2. Uljano voće

 

 

 

 

0402010

 

Masline za proizvodnju ulja(4)

Olaea europea

 

Ceo proizvod posle uklanjanja koštica (ako ih ima) i posle uklanjanja zemlje (ako je ima)

0402020

 

Kokosov orah (ulje iz palminog oraha)(4)

Elaeis guineensis

 

 

0402030

 

Plodovi palme(4)

Elaeis guineensis

 

 

0402040

 

Kapok(4)

Ceiba pentandra

 

 

0402990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0500000

5. CEREALIJE

 

 

 

Ceo proizvod

0500010

 

Ječam

Hordeum spp.

 

 

0500020

 

Heljda

Fagopyrum esculentum

 

 

0500030

 

Kukuruz

Zea mays

 

 

0500040

 

Proso(4)

Panicum spp.

Lisičiji rep

 

0500050

 

Ovas

Avena fatua

 

 

0500060

 

Pirinač

Oryza sativa

 

 

0500070

 

Raž

Secale cereale

 

 

0500080

 

Sirak(4)

Sorghum bicolor

 

 

0500090

 

Pšenica

Triticum aestivum

Ljušteni tritikale

 

0500990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0600000

6. ČAJ, KAFA, LEKOVITE BILJKE I KAKAO

 

 

 

 

0610000

6.1. Čaj (suvo lišće i stabljike, fermentisana ili na drugi način obrađena Camellia sinensis)

 

Camellia sinensis

 

Ceo proizvod

0620000

6.2. Zrno kafe(4)

 

 

 

Samo zrno

0630000

6.3. Lekovito bilje(4) (suvo)

 

 

 

 

0631000

(a) Cvetovi

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja stabljike i trulog lišća

0631010

 

Cvet kamilice

Matricaraia recutita

 

 

0631020

 

Cvet hibiskusa

Hybiscus sabdariffa

 

 

0631030

 

Latice ruže

Rosa spec.

 

 

0631040

 

Cvet jasmina

Jasminium officinale

 

 

0631050

 

Lipa

Tillia cordata

 

 

0631990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0632000

(b) Listovi

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja korena i trulog lišća

0632010

 

List jagode

Fragaria ananasa

 

 

0632020

 

Lišće roibosa

Aspalathus spp.

 

 

0632030

 

Mate

Ilex paraguariensis

 

 

0632990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0633000

(v) Koren

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja vrhova i zemlje ispiranjem i četkanjem

0633010

 

Koren valeriana

Valeriana officinalis

 

 

0633020

 

Koren ginsenga

Panax ginseng

 

 

0633990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0639000

(g) Ostalo lekovito bilje

 

 

 

 

0640000

6.4. Kakao(4) (fermentisano zrno)

 

Theobroma cacao

 

Zrno posle uklanjanja ljuske

0650000

6.5. Rogač(4) (Hleb svetog Jovana)

 

Ceratonia siliqua

 

Ceo proizvod posle uklanjanja stabljike i krunice

0700000

7. HMELJ (suv), uključujući pelete hmelja i nekoncentrisani prah

 

Humulus lupulus

 

Ceo proizvod

0800000

8. ZAČINI(4)

 

 

 

Ceo proizvod

0810000

8.1. Seme

 

 

 

 

0810010

 

Anis

Pimpinella anisum

 

 

0810020

 

Crni kim

Nigella sativa

 

 

0810030

 

Seme celera

Apium graveolens

Seme celera

 

0810040

 

Seme koriandera

Coriandrum sativum

 

 

0810050

 

Seme rimskog kima

Cuminium cyminium

 

 

0810060

 

Seme mirođije

Anethum graveolens

 

 

0810070

 

Seme morača

Foeniculum vulgare

 

 

0810080

 

Piskavica

Trigonella foenumgraecum

 

 

0810090

 

Oraščić

Myristica fragans

 

 

0810990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0820000

8.2. Voće i bobice

 

 

 

 

0820010

 

Piment

Pimenta dioica

 

 

0820020

 

Anis biber (japanski biber)

Zanthooxylum pipertum

 

 

0820030

 

Kim

Carum carvi

 

 

0820040

 

Kardamon

Elettaria cardamomum

 

 

0820050

 

Kleka

Juniperus communis

 

 

0820060

 

Biber, crni i beli

Piper nigrum

Dugački biber, roze biber

 

0820070

 

Mahuna vanile

Vanilla fragrans syn. Vanilla planifolia

 

 

0820080

 

Indijska urma

Tamarindus indica

 

 

0820990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0830000

8.3. Kora

 

 

 

 

0830010

 

Cimet

Cinnamonum verum syn. C. zeylanicum

Kasija

 

0830990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0840000

8.4. Koren ili rizom

 

 

 

 

0840010

 

Sladić

Glycyrrhiza glabra

 

 

0840020

 

Đumbir

Zingiber officinale

 

 

0840030

 

Kurkuma (indijski šafran)

Curcuma domestica syn. C. longa

 

 

0840040

 

Ren

Armoracia rusticana

 

 

0840990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0850000

8.5. Pupoljci

 

 

 

 

0850010

 

Karanfilić

Syzgium aromaticum

 

 

0850020

 

Kapar

Capparis spinosa

 

 

0850990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0860000

8.6. Cvetna stigma

 

 

 

 

0860010

 

Šafran

Crocus sativus

 

 

0860990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0870000

8.7. Ljuska

 

 

 

 

0870010

 

Buzdovan

Myristica fragans

 

 

0870990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0900000

9. BILJKE ZA PROIZVODNJU ŠEĆERA

 

 

 

 

0900010

 

Šećerna repa (koren)

Beta vulgaris

 

Ceo proizvod posle uklanjanja vrhova i zemlje ispiranjem i četkanjem

0900020

 

Šećerna trska

Saccharum officinarum

 

Ceo proizvod posle uklanjanja trulog tkiva, zemlje i korena

0900030

 

Koren cikorije(4)

Cichorium intybus

 

Ceo proizvod posle uklanjanja vrhova i zemlje ispiranjem i četkanjem

0900990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1000000

10. PROIZVODI ŽIVOTINJSKOG POREKLA - KOPNENE ŽIVOTINJE

 

 

 

 

1010000

10.1. Meso, proizvodi od mesa, jestivi delovi, krv, životinjska mast; sveži, rashlađeni, ili zamrznuti, usoljeni, sušeni ili dimljeni ili obrađeni kao brašno ili krupno brašno; ostali proizvodi (kao što su kobasice i ostali prehrambeni proizvodi od mesa)

 

 

 

Ceo proizvod, ili samo frakcije masti (5)

1011000

(a) Svinja

 

Sus scrofa

 

 

1011010

 

Meso

 

 

 

1011020

 

Mršavo meso oslobođeno masti

 

 

 

1011030

 

Jetra

 

 

 

1011040

 

Bubrezi

 

 

 

1011050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1011990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1012000

(b) Goveče

 

Bos spec.

 

 

1012010

 

Meso

 

 

 

1012020

 

Mast

 

 

 

1012030

 

Jetra

 

 

 

1012040

 

Bubrezi

 

 

 

1012050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1012990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1013000

(v) Ovca

 

Ovis aires

 

 

1013010

 

Meso

 

 

 

1013020

 

Mast

 

 

 

1013030

 

Jetra

 

 

 

1013040

 

Bubrezi

 

 

 

1013050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1013990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1014000

(g) Koza

 

Capra hircus

 

 

1014010

 

Meso

 

 

 

1014020

 

Mast

 

 

 

1014030

 

Jetra

 

 

 

1014040

 

Bubrezi

 

 

 

1014050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1014990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1015000

(d) Konj, magarac, mula

 

Equus spec.

 

 

1015010

 

Meso

 

 

 

1015020

 

Mast

 

 

 

1015030

 

Jetra

 

 

 

1015040

 

Bubrezi

 

 

 

1015050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1015990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1016000

(đ) Živina - kokoške, guske, patke, ćurke, morke, noj, golub

 

Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columpa sp.

 

 

1016010

 

Meso

 

 

 

1016020

 

Mast

 

 

 

1016030

 

Jetra

 

 

 

1016040

 

Bubrezi

 

 

 

1016050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1016990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1017000

e) Ostale farmske životinje

 

 

Zec, kengur

 

1017010

 

Meso

 

 

 

1017020

 

Mast

 

 

 

1017030

 

Jetra

 

 

 

1017040

 

Bubrezi

 

 

 

1017050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1017990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1020000

10.2. Mleko i mlečni proizvodi koji nisu koncentrovani i kojima nije dodat šećer niti zaslađivači; puter i ostale masnoće dobijene od mleka, sir i surutka

 

 

 

Ceo proizvod, ili samo frakcije masti(6)

1020010

 

Goveda

 

 

 

1020020

 

Ovce

 

 

 

1020030

 

Koze

 

 

 

1020040

 

Konj

 

 

 

1020990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1030000

10.3. Jaja ptica, sveža, konzervirana ili kuvana; oljuštena jaja, žumance sveže, suvo, kuvano na pari, ili u vodi

 

 

 

Ceo proizvod, ili samo frakcije masti(7)

1030010

 

Kokošija

 

 

 

1030020

 

Pačija

 

 

 

1030030

 

Guščja

 

 

 

1030040

 

Prepeličja

 

 

 

1030990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1040000

10.4. Med

 

Apis melifera, Melipona spec.

Matični mleč, polen

 

1050000

10.5. Vodozemci i reptili

 

Rana spec., Crocodilia spec.

Žablji bataci, krokodili

 

1060000

10.6. Zmije

 

Helix spec.

 

 

1070000

10.7. Drugi proizvodi kopnenih životinja

 

 

 

 

1100000

11. RIBE, PROIZVODI OD RIBE, LJUSKARI, PUŽEVI I DRUGI MORSKI I SLATKOVODNI PROIZVODI ZA ISHRANU(8)

 

 

 

 

1200000

12. BILJKE KOJE SE ISKLJUČIVO KORISTE ZA ISHRANU ŽIVOTINJA

 

 

 

 

 

(1)

Šifra za klasifikaciju hrane i hrane za životinje.

(2)

U koloni "Primeri unutar grupe na koju se MDK odnosi" naveden je naučni naziv tamo gde je to moguće i relevantno.

(3)

Reč "Ostalo" ne obuhvata ništa eksplicitno pomenuto u okviru šifre "Primeri unutar grupe na koju se MDK odnosi".

(4)

MDK u Prilogu 2 i Prilogu 3 odnose se na hranu. Za delove proizvoda koji se koriste isključivo kao sirovina za hranu za životinje biće utvrđeni posebni MDK.

(5)

Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (podeoni koeficijent oktanol/voda - log Pow manji od 3), MDK se izražava kao mg/kg mesa (uključujući i masti), pripremljenog mesa, iznutrice i životinjske masti. Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3), MDK se izražava kao mg/kg masti sadržane u mesu, pripremljenom mesu, iznutricama i životinjskoj masti. U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže više od 10% masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na sadržaj masti. MDK u mesu i proizvodima od mesa koje su navedene u Prilogu 2 i Prilogu 3 odnose se na meso i proizvode od mesa sa sadržajem masti više od 10%. U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže 10% ili manje masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na ukupnu masu bez kostiju. U takvim slučajevima, MDK je za 10 puta manji od nivoa koji je utvrđen u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10%, ali ne sme biti ispod 0,01 mg/kg. Ovo se ne odnosi se na meso i proizvode od mesa kada je MDK utvrđena na granici detekcije (LOD).

(6)

Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (log Pow manji od 3), MDK se izražava kao mg/kg mleka i mlečnih proizvoda. Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3), MDK se izražava kao mg/kg kravljeg mleka i punomasnog kravljeg mleka. Pri određivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja u sirovom kravljem mleku i punomasnom kravljem mleku, sadržaj masti od 4% po masi uzima se kao osnova. MDK u mleku i proizvodima od mleka koje su date u Prilogu 2 i Prilogu 3 odnose se na sirovo mleko i standardizovano kravlje mleko. Za sirovo mleko i punomasno mleko poreklom od drugih životinja ostaci sredstava za zaštitu bilja se izražavaju na osnovu sadržaja masti. Za proizvode od mleka sa sadržajem masti više od 2% po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na sadržaj masti, a MDK jeste 25 puta veća vrednost od nivoa utvrđenog za sirovo mleko i punomasno mleko. Za proizvode od mleka sa sadržajem masti manjim od 2% po masi, MDK jeste polovina vrednosti koja se odnosi na sirovo mleko i punomasno mleko sa sadržajem masti od 2% ili više po masi, a MDK izražava se u mg/kg masti. Ovo se ne odnosi na mleko i proizvode od mleka kada je MDK utvrđena na granici detekcije (LOD).

(7)

MDK za jaja se izražava kao mg/kg svežih jaja sa ljuskom, za jaja ptica i žumance jajeta i za aktivne supstance, odnosno osnovne supstance ili njihove metabolite rastvorljive u vodi (log Pow manji od 3), kao i za one koje su rastvorljive u mastima (log Pow veći ili jednak 3). Za jaja i proizvode od jaja sa sadržajem masti višim od 10% MDK se izražava u mg/kg masti. U ovom slučaju, MDK je 10 puta veća od MDK utvrđene za sveža jaja. Ovo se ne odnosi na jaja i proizvode od jaja kada je MDK utvrđena na granici detekcije (LOD).

(8)

Ove MDK se ne primenjuju sve dok se pojedinačni proizvodi ne identifikuju i navedu.

 

Prilog 2

 

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje

Tabela 2/1.1.

Šifra

Grupe proizvoda na koje se primenjuje MDK i primeri proizvoda u grupi na koju se odnosi MDK(a)

AKTIVNE SUPSTANCE, ODNOSNO OSNOVNE SUPSTANCE I MDK U mg/kg

1,1-dichlor
2,2-bis (4 etilfenil)
etan(F)

1,2-dibro-
metan
(etilen
dibromid)(F)

1,2-dihlo-
retan
(etilen
dihlorid)(F)

1-metil-
ciklo-
propen

2,4 DB

2,4,5-T(F)

2,4-D (suma 2,4-D i njenih estara izražena kao 2,4D)

Abamektin (suma avermektin B1a, avermektin B1b i delta 8,9 izomer avermektin B1a)(F)

Acefat

Acetamiprid(R)

Aciben-
zolar-S metil
(suma
aciben-
zolar-S metil
i aci-
benzolar
kiseline,
izražena kao aciben-
zolar-S-metil)

Aldikarb (suma aldikarba, njegovog sulfoksida i sulfona izražena kao aldikarb)

Aldrin i dieldrin (kombi-
nacija
aldrin i dieldrin izražena
kao dieldrin)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

0100000

1. SVEŽE ILI ZAMRZNUTO VOĆE; ORAH

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

 

 

0,02 (*)

 

 

0,02 (*)

0,01 (*)

0110000

1.1. Citrusi

 

 

 

 

 

 

1

0,01 (*)

 

1

0,02 (*)

 

 

0110010

Grejpfrut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0110020

Pomorandža

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0110030

Limun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0110040

Lajm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0110050

Mandarina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0110990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0120000

1.2. Jezgrasto voće (sa ili bez ljuske)

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

0,01 (*)

 

 

 

0120010

Badem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120020

Brazilski orah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120030

Kašu orah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120040

Kesten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120050

Kokosov orah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120060

Lešnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

 

 

0120070

Trolista makadamija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120080

Pekan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120090

Semenka bora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120100

Pistaći

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120110

Orah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0120990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0130000

1.3. Jabučasto voće

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

0,1

0,02 (*)

 

 

0130010

Jabuka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0130020

Kruška

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0130030

Dunja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0130040

Mušmula

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0130050

Japanska šljiva i japanska mušmula

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0130990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0140000

1.4. Koštičavo voće

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

0,02 (*)

 

 

0140010

Kajsija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

 

 

 

0140020

Trešnja, višnja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

0140030

Breskva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

 

 

 

0140040

Šljiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02

 

 

 

0140990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0150000

1.5. Bobičasto i jagodasto voće

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

 

 

0,01 (*)

0,02 (*)

 

 

0151000

(a) Stono i vinsko grožđe

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

 

 

0151010

Stono grožđe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0151020

Vinsko grožđe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0152000

(b) Jagode

 

 

 

 

 

 

 

0,1

 

 

 

 

 

0153000

(v) Jagodasto voće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0153010

Kupina

 

 

 

 

 

 

 

0,1

 

 

 

 

 

0153020

Američka kupina

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

 

 

0153030

Malina

 

 

 

 

 

 

 

0,1

 

 

 

 

 

Tabela 2/1.2.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

0153990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

 

 

0154000

(g) Ostalo bobičasto i jagodasto voće

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

 

 

0154010

Borovnica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0154020

Američka brusnica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0154030

Ribizla (crvena, crna i bela)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0154040

Ogrozd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0154050

Ružin šipak

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0154060

Dud

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0154070

Azarola (mediteranski glog)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0154080

Bobica zove

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0154990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0160000

1.5. Razno voće

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0161000

(a) Voće sa jestivom korom - pokožicom

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

0,02 (*)

 

 

0161010

Urme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0161020

Smokva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0161030

Stona maslina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0161040

Kineska pomorandža

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0161050

Karambola

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0161060

Japanska jabuka

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0161070

Jambolanska šljiva

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0161990

Ostalo

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

 

 

 

 

 

0162000

(b) Voće sa nejestivom korom - pokožicom, malo

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

0,02 (*)

 

 

0162010

Kivi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0162020

Liči

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0162030

Tropsko voće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0162040

Bodljikava kruška (plod kaktusa)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0162050

Zvezdasta jabuka

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0162060

Američka šljiva urma (Virdžinija kaki, šljiva kaki)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0162990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0163000

(v) Voće sa nejestivom korom - pokožicom, veliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0163010

Avokado

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

0,02 (*)

 

 

0163020

Banane

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

0,1

 

 

0163030

Mango

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

0,5

 

 

0163040

Papaja

 

 

 

 

 

 

 

0,05

 

 

0,02 (*)

 

 

0163050

Nar

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

0,02 (*)

 

 

0163060

Tropska jabuka

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0163070

Guava

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0163080

Ananas

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

0,02 (*)

 

 

0163090

Hlebno voće

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0163100

Durijan

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0163110

Bodljikava anona (guanabana)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0163990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

0,02 (*)

 

 

0200000

2. SVEŽE ILI SMRZNUTO POVRĆE

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

 

0,02 (*)

 

 

 

 

0210000

2.1. Korenasto i krtolasto povrće

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

 

0211000

(a) Krompir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0212000

(b) Tropsko korenasto i krtolasto povrće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0212010

Jestiva manioka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0212020

Slatki krompir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0212030

Jam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0212040

Strelasti koren

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

 

Tabela 2/1.3.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

0212990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0213000

(v) Ostalo korenasto i krtolasto povrće osim šećerne repe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0213010

Cvekla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213020

Šargarepa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213030

Celer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213040

Ren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213050

Čičoka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213060

Paškanat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02

0213070

Peršun koren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213080

Rotkvica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213090

Beli koren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213100

Podzemna keleraba (broskva)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213110

Repa (repa ugarnjača)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0213990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0220000

2.2. Lukovičasto povrće

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

0,05

0,01 (*)

0220010

Beli luk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0220020

Crni luk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0220030

Vlašac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0220040

Mladi luk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0220990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0230000

2.3. Plodovičasto povrće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

0231000

(a) Pomoćnice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0231010

Paradajz

 

 

 

 

 

 

 

0,02

 

0,1

1

 

 

0231020

Paprika

 

 

 

 

 

 

 

0,05

 

0,3

0,02 (*)

 

 

0231030

Patlidžan

 

 

 

 

 

 

 

0,02

 

0,1

0,02 (*)

 

 

0231040

Bamija (okra)

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

 

 

0231990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

 

 

0232000

(b) Kukurbitace sa jestivom korom - pokožicom

 

 

 

 

 

 

 

0,02

 

0,3

0,02 (*)

 

 

0232010

Krastavac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02

0232020

Kornišon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02

0232030

Tikvica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05

0232990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02

0233000

(v) Kukurbitace sa nejestivom korom - pokožicom

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

 

0,03

0233010

Dinja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0233020

Tikva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0233030

Lubenica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0233990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0234000

(g) Kukuruz šećerac

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

 

0,01 (*)

0239000

(d) Ostalo plodovičasto povrće

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

 

0,01 (*)

0240000

2.4. Kupusnjače

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

0,02 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0241000

(a) Cvetajuće kupusnjače

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0241010

Brokoli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0241020

Karfiol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0241990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0242000

(b) Glavičaste kupusnjače

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0242010

Kelj pupčar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05

 

 

 

0242020

Glavičasti kupus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0242990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0243000

(v) Lisnate kupusnjače

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0243010

Kineski kupus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0243020

Lisnati kelj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabela 2/1.4.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

0243990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0244000

(g) Keleraba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0250000

2.5. Lisnato povrće i sveže začinske biljke

 

 

 

 

 

 

 

0,1

 

 

 

0,02 (*)

0,01 (*)

0251000

(a) Zelena salata i ostale salate uključujući kupusnjače

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0251010

Motovilac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

0251020

Zelena salata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

0251030

Endivija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

0251040

Baštenski dragunac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0251050

Grbaštica, ugas (američka salata)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0251060

Rukola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

0251070

Crvena gorušica

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0251080

Lišće i izdanci Brassicae spp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

0251990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0252000

(b) Spanać i slično povrće (listasto)

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

 

 

 

0252010

Spanać

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,3

 

 

0252020

Portulak

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0252030

Blitva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0252990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,02 (*)

 

 

0253000

(g) Lišće vinove loze

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0254000

(d) Salata potočnica

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

 

 

0255000

(đ) Radič

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

 

 

0256000

(e) Začinsko bilje

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

0,3

 

 

0256010

Bela grahorica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0256020

Vlašac, vlasac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0256030

List celera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0256040

Peršun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

0256050

Žalfija

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0256060

Ruzmarin

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0256070

Majčina dušica, timijan

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0256080

Bosiljak

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0256090

Lovor

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0256100

Estragon

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0256990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

0,02 (*)

 

 

0260000

2.6. Mahunasto povrće (sveže)

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0260010

Pasulj (sa mahunom)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0260020

Pasulj (bez mahune)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0260030

Grašak (sa mahunom)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0260040

Grašak (bez mahune)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0260050

Sočivo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0260990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0270000

2.7. Stablasto povrće (sveže)

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0270010

Asparagus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0270020

Veliki kardij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0270030

Celer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0270040

Morač

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0270050

Artičoka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0270060

Praziluk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0270070

Rabarbara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0270080

Bambusov izdanak

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0270090

Palmino srce

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0270990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0280000

2.8. Pečurke

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0280010

Gajene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabela 2/1.5.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

0280020

Divlje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0280990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0290000

2.9. Morske alge

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0300000

3. LEGUMINOZE, SUVE

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0300010

Pasulj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0300020

Sočivo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0300030

Grašak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0300040

Lupina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0300990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0400000

4. SEME ULJARICA I ULJANO VOĆE

0,01 (*)

 

 

 

0,05 (*)

0,05 (*)

 

 

 

 

 

 

 

0401000

4.1. Seme uljarica

 

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

 

 

0,1 (*)

0,02 (*)

 

 

0,05 (*)

0,05 (*)

0,02 (*) (14)

0401010

Laneno seme

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0401020

Kikiriki

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0401030

Seme maka

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0401040

Seme susama

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0401050

Seme suncokreta

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0401060

Seme repice

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0401070

Soja

 

 

 

 

 

 

 

 

0,3

0,01 (*)

 

 

 

0401080

Seme gorušice

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0401090

Seme pamuka

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,02

 

 

 

0401100

Seme bundeve

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0401110

Šafranika

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0401120

Borač

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0401130

Lanik

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0401140

Seme konoplje

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0401150

Ricinusovo zrno

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0401990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

 

 

 

0402000

4.2. Uljano voće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01 (*)

 

 

 

0402010

Masline za proizvodnju ulja

 

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

 

 

0,05 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

 

0,02 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0402020

Kokosov orah (ulje iz palminog oraha)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0402030

Kokosov orah

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0402040

Kapok

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0402990

Ostalo

 

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

 

 

0,1 (*)

0,02 (*)

0,05 (*)

 

0,05 (*)

0,05 (*)

0,02 (*)

0500000

5. CEREALIJE

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,05 (*)

0,05

0,01 (*)

0500010

Ječam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0500020

Heljda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0500030

Kukuruz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0500040

Proso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0500050

Ovas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0500060

Pirinač

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0500070

Raž

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0500080

Sirak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0500090

Pšenica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0500990

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0600000

6. ČAJ, KAFA, LEKOVITE BILJKE I KAKAO

0,1 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0,02 (*)

 

0,1 (*)

0,05 (*)

 

 

0610000

6.1. Čaj (suvo lišće i stabljike, fermentisana ili na drugi način obrađena Camellia sinensis)

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05 (*)

 

 

0,05 (*)

0,02 (*)

0620000

6.2. Zrno kafe

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0630000

6.3. Lekovito bilje (suvo)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0631000

(a) Cvetovi

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0631010

Cvet kamilice

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0631020

Cvet hibiskusa

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

0631030

Latice ruže

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

(**)

Sledeći