PRAVILNIK
O NAČINU STAVLJANJA ZNAKOVA USAGLAŠENOSTI NA PROIZVODE, KAO I UPOTREBI ZNAKOVA USAGLAŠENOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 25/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način stavljanja znakova usaglašenosti na proizvode koji su usaglašeni sa zahtevima tehničkih propisa, pre stavljanja proizvoda na tržište i/ili upotrebu, kao i upotreba znakova usaglašenosti.

Član 2

Znak usaglašenosti stavlja proizvođač, njegov zastupnik ili uvoznik u skladu sa tehničkim propisom, posle sprovedenog ocenjivanja usaglašenosti, samostalno ili po uputstvima imenovanog tela za ocenjivanje usaglašenosti koje je sprovelo ili učestvovalo u ocenjivanju usaglašenosti ili ovlašćenog tela za ocenjivanje usaglašenosti koje je vršilo tehničku procenu.

Član 3

Znak usaglašenosti mora biti vidljiv, čitljiv i neizbrisiv.

Stavljanje znaka usaglašenosti vrši se njegovim utiskivanjem na proizvod, na koji je moguće utisnuti i trajno sačuvati znak usaglašenosti, a da se pri tome ne prouzrokuju oštećenja proizvoda.

Znak usaglašenosti može da se utisne i na pločicu koja je stavljena na proizvod i koja je predviđena za tu namenu.

Proizvodi koji se ne mogu označiti utiskivanjem znaka usaglašenosti, označavaju se otiskivanjem tog znaka bojom koja se ne može izbrisati.

Član 4

Znak usaglašenosti se po pravilu stavlja na proizvod na mestu koje je lako dostupno za pregled.

Znak usaglašenosti koji je stavljen na proizvod mora da se sačuva u slučaju dalje obrade, odnosno dorade proizvoda (ili delova proizvoda) ili kada se taj proizvod ugrađuje u objekte ili postrojenja.

Ako se znak usaglašenosti pri obradi, odnosno doradi proizvoda (ili delova proizvoda) mora odstraniti, ovaj znak mora da se prenese na drugo mesto na proizvodu.

Član 5

Ako na proizvod zbog njegove prirode nije moguće staviti znak usaglašenosti utiskivanjem ili otiskivanjem ili ako to nije moguće učiniti na pločici na proizvodu, znak usaglašenosti se stavlja otiskivanjem na njegovu ambalažu ili na nalepnicu ili priveznicu koja se stavlja na ambalažu proizvoda i to se navodi u dokumentaciji koja prati proizvod u skladu sa tehničkim propisom (uputstvo za upotrebu, garantni list ili druga dokumentacija).

Ako znak usaglašenosti ne može da se stavi ni na ambalažu, ovaj znak se stavlja otiskivanjem na dokumentaciji iz stava 1. ovog člana.

Član 6

Ako je jedan proizvod predmet i drugih tehničkih propisa kojima se uređuju druga pitanja i kojima se propisuje stavljanje znaka usaglašenosti, stavljeni znak usaglašenosti označava da je taj proizvod usaglašen i sa zahtevima tih drugih propisa.

Član 7

Na proizvod se ne može stavljati drugi znak, simbol, natpis ili drugu oznaka čije stavljanje je zabranjeno zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Član 8

Neodgovarajućim označavanjem proizvoda, smatra se stavljanje znaka, simbola, natpisa ili druge oznake čije stavljanje je zabranjeno zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti, kao i:

1) stavljanje znaka usaglašenosti na proizvod na koji se ne primenjuje tehnički propis;

2) nestavljanje znaka usaglašenosti na proizvod za koji je obaveza njegovog stavljanja propisana odgovarajućim tehničkim propisom.

Član 9

Na proizvod iz uvoza Srpski znak usaglašenosti može da se stavi na osnovu rešenja nadležnog ministra kojim je priznato važenje inostrane isprave, odnosno znaka usaglašenosti ili na osnovu izvoda iz registra o važenju inostranih isprava i znakova usaglašenosti u Republici Srbiji, kao i u slučaju inostranih isprava i znakova usaglašenosti koji važe u Republici Srbiji na osnovu potvrđenog međunarodnog sporazuma.

Srpski znak usaglašenosti može da se stavi na proizvod iz uvoza i na osnovu Potvrde o usaglašenosti koju izdaje imenovano telo za ocenjivanje usaglašenosti ili na osnovu izvoda iz evidencije tog tela o izdatim potvrdama o usaglašenosti, ako je to propisano tehničkim propisom.

Član 10

Na proizvod koji je usaglašen sa propisanim zahtevima i za koje je to propisano tehničkim propisom stavlja se CE znak u skladu sa uredbom kojom se uređuje oblik, izgled i sadržaj znaka usaglašenosti.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o izgledu i upotrebi znaka saobraznosti u sistemu atestiranja proizvoda ("Službeni list SRJ", broj 50/94) i Naredba o izgledu i upotrebi atestnog znaka ("Službeni list SFRJ", br. 4/79 i 31/81).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".