UPUTSTVO
O OBLIKU I DIMENZIJAMA GLASAČKE KUTIJE

("Sl. glasnik RS", br. 42/2000)

Član 1

Ovim uputstvom propisuju se oblik i dimenzije glasačke kutije i materijal od koga se izrađuje.

Član 2

Glasačka kutija ima oblik kvadra, dimenzija: širina 35, dužina 50, a visina 60 cm, sa mogućim odstupanjem od 30% zavisno od broja birača prema izvodima iz biračkog spiska za određeno biračko mesto.

Glasačka kutija na svom gornjem delu celom dužinom i širinom ima pokretni poklopac koji se užljebljuje celom dužinom, u gornjem delu glasačke kutije.

Po dužini pokretnog dela poklopca, na srednjem delu nalazi se otvor dužine 20 i širine 1 cm koji služi za ubacivanje glasačkih listića.

Na levoj i desnoj strani pokretnog poklopca i osnovnog dela glasačke kutije, na udaljenosti 3-5 cm nalaze se po dva otvora kružnog oblika prečnika 0,5-1 cm.

Kroz kružne otvore na poklopcu i osnovnom delu kutije provlači se kanap koji se vezuje i pečati od strane biračkog odbora.

Skica glasačke kutije je sastavni deo ovog uputstva.

Član 3

Glasačka kutija izrađuje se od providnog čvrstog materijala koji obezbeđuje sigurnost glasačkih listića i tajnost glasanja (pleksiglas, klirit, plastika ili drugi slični materijal).

Član 4

Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o obliku i dimenziji glasačke kutije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 37/97).

Član 5

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Skica glasačke kutije