ODLUKA
O OTUĐENJU I DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 6/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se postupak i način otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: građevinsko zemljište), kriterijumi i postupak za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta koje se otuđuje, odnosno zakupnine građevinskog zemljišta, i postupak donošenja i poništaja rešenja o otuđenju i davanja u zakup građevinskog zemljišta.

Grad Šabac stara se o racionalnom korišćenju građevinskog zemljišta prema nameni zemljišta predviđenoj planskim dokumentom, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Građevinsko zemljište se otuđuje odnosno daje u zakup, radi izgradnje, po tržišnim uslovima.

Građevinsko zemljište se otuđuje, radi izgradnje objekata, u skladu sa planskim dokumentom, na osnovu koga se izdaje lokacijska dozvola.

Građevinsko zemljište se daje u zakup radi izgradnje infrastrukturnih objekata, sa kraćim rokom amortizacije (za izgradnju trafo stanica, crpnih stanica, objekata telekomunikacije i sl.), u skladu sa planskim dokumentom na osnovu koga se izdaje lokacijska dozvola.

Rok trajanja zakupa zemljišta namenjenog za izgradnju objekata iz prethodnog stava, određuje se prema vremenu amortizacije tih objekata, a najduže 40 godina, protekom kog roka zakupcu prestaje pravo zakupa, bez prava na naknadu za izgrađeni objekat i uložena sredstva za opremanje građevinskog zemljišta.

Građevinsko zemljište se može dati u zakup za postavljanje montažnih objekata privremenog karaktera, na površinama javne namene, najduže do 5 godina.

Član 3

Postojeće i planirane površine javne namene, ne mogu se otuđiti iz javne svojine.

Član 4

Lice kome je otuđeno, odnosno dato u zakup građevinsko zemljište, dužno je da isto privede nameni u roku od pet godina od dana zaključenja ugovora o otuđenju, odnosno o davanju zemljišta u zakup.

Ukoliko lice kome je građevinsko zemljište otuđeno, odnosno dato u zakup, isto ne privede nameni u roku od 5 godina, rešenje o otuđenju, odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta će se poništiti, a ugovori o zakupu odnosno otuđenju će se raskinuti.

U slučaju raskida ugovora o zakupu, odnosno otuđenju Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem zadržava 20% od iznosa uplaćenog po osnovu navedenih ugovora.

II POSTUPAK OTUĐENJA I DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 5

Građevinsko zemljište se otuđuje ili daje u zakup kao neizgrađeno i uređeno.

Neizgrađeno zemljište, u smislu ove Odluke, je zemljište na kome nisu izgrađeni objekti, kao i zemljište na kome se nalaze objekti koji nisu u skladu sa važeći sa planskim dokumentom.

Uređeno zemljište je zemljište koje je opremljeno objektima komunalne infrastrukture - vodovodna i kanalizaciona mreža, pristupna saobraćajnica, elektro mreža i sl.

Uređenim zemljištem, u smislu ove Odluke, smatra se i zemljište čije je komunalno opremanje predviđeno godišnjim ili petogodišnjim Programom uređenja građevinskog zemljišta.

Član 6

Građevinsko zemljište se otuđuje ili daje u zakup prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Izuzetno, građevinsko zemljište se može otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima predviđenim Zakonom.

Član 7

Odluku o raspisivanju oglasa prikupljanjem ponuda radi otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta donosi direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem Šabac, uz prethodnu saglasnost Gradonačelnika.

Član 8

Javni oglas iz čl. 6. ove odluke objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i u elektronskom obliku, putem interneta.

Član 9

Postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom sprovodi Komisija, koju imenuje Skupština Grada Šapca (u daljem tekstu: Skupština Grada).

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju obavlja Odeljenje za finansije Gradske uprave Grada Šapca.

U toku postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom, vodi se zapisnik.

Član 10

Rešenje o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta donosi Gradonačelnik Grada Šapca (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se Gradskom javnom pravobranilaštvu i svim učesnicima u postupku.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana učesnik u postupku prikupljanja ponuda može da pokrene upravni u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Nadležni javni pravobranilac ima pravo da, ako smatra da je rešenje doneto suprotno odredbama Zakona i posebnim uslovima za uređenje zemljišta sadržanim u javnom oglasu, podnese tužbu nadležnom sudu, u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 11

Ugovor o otuđenju, odnosno o davanju u zakup građevinskog zemljišta zaključuje se između lica koje pribavlja građevinsko zemljište u svojinu, odnosno lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup s jedne strane i Javnog preduzeća, s druge strane, u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja iz člana 10. Odluke.

Ako lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, odnosno u zakup, ne zaključi ugovor u skladu sa stavom 1. ovog člana, Gradonačelnik će, na predlog Javnog preduzeća poništiti rešenje o otuđenju, odnosno o davanju u zakup.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana, može se pokrenuti upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

1. Prikupljanje ponuda javnim oglasom

Član 12

Javni oglas, raspisan radi prikupljanja ponuda za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta, sadrži:

1. podatke Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti Šabac, za građevinsko zemljište koje se otuđuje, odnosno daje u zakup,

2. podatke iz planske dokumentacije o građevinskom zemljištu i objektima koji se na njemu mogu graditi,

3. podatke o uređenosti građevinskog zemljišta,

4. obaveštenje da će naknadu za izvršenu promenu namene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište platiti lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu ili kome je građevinsko zemljište dato u zakup, u skladu sa čl. 87. Zakona, ukoliko nije izvršena promena namene poljoprivrednog u građevinsko zemljište pre objavljivanja oglasa,

5. početnu cenu za otuđenje građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine,

6. dužinu trajanja zakupa,

7. visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, rok i način plaćanja iste,

8. garatni iznos za učešće u postupku i rok za povraćaj garantnog iznosa učesnicima koji ne dobiju u zakup građevinsko zemljište, odnosno oni koji ne ponude najpovoljniju cenu za otuđenje građevinskog zemljišta,

9. obaveštenje da podnosilac ponude koji je pribavio građevinsko zemljište u svojinu, odnosno kome je građevinsko zemljište dato u zakup ako ne zaključi ugovor u skladu sa čl. 11. stav 1. ove odluke, gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa,

10. podatke o obaveznoj sadržini ponude,

11. obaveštenje kog datuma i do koliko sati se mogu podnositi prijave, i

12. mesto i vreme održavanja javnog otvaranja ponuda.

Garantni iznos iz stava 1. tačka 8. ovog člana utvrđuje se u visini od 20% od početne cene građevinskog zemljišta, odnosno početnog iznosa zakupnine.

Rok za podnošenje prijava za prikupljanje ponuda za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta, ne može biti kraći od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Član 13

Ponuda iz člana 12. stav 1. tačka 10. sadrži:

1. ponuđenu cenu građevinskog zemljišta, odnosno ponuđeni iznos zakupnine,

2. rok i način plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta,

3. za fizička lica: ime i prezime, jedinstven matični broj građana i adresu stanovanja,

4. za preduzetnike i pravna lica: naziv, odnosno poslovno ime, poreski identifikacioni broj i sedište.

Uz ponudu se dostavlja:

1. dokaz o uplaćenom garantnom iznosu,

2. uredno ovlašćenje za zastupanje,

3. fotokopija lične karte za fizička lica,

4. rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar,

5. dokaz o izmirenim obavezama po osnovu lokalnih javnih prihoda i prema Javnom preduzeću.

Član 14

Ponuda se dostavlja Odeljenju za finansije Gradske uprave Grada Šapca u zatvorenoj koverti, sa vidljivom naznakom "ponuda za javni oglas".

Ponuđena cena građevinskog zemljišta, odnosno ponuđeni iznos zakupnine mora da bude u dinarskom iznosu koji je isti ili veći od početnog iznosa iz javnog oglasa.

Neblagovremena ili neuredna ponuda se odbacuje.

Neblagovremena ponuda je ponuda koja je podneta po isteku roka za podnošenje ponuda.

Neuredna je ponuda:

1. podneta u otvorenoj koverti ili bez vidljive naznake iz stava 1. ovog člana,

2. koja ne sadrži podatke i uredna dokumenta iz člana 13. stav 2.,

3. u kojoj ponuđena cena građevinskog zemljišta, odnosno ponuđeni iznos zakupnine nije u skladu sa stavom 2. ovog člana,

4. koja ne sadrži podatke o roku i načinu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 15

Postupak javnog otvaranja ponuda počinje unošenjem podataka u zapisnik mesta i vremena javnog otvaranja ponuda, ličnih podataka članova Komisije i podataka za građevinske parcele za koje su prikupljene ponude.

Neblagovremene ponude posebno se odvajaju i ne razmatraju, što se zapisnički konstatuje.

Ponude otvara predsednik Komisije i daje ih na uvid članovima Komisije.

Predsednik Komisije javno saopštava i diktira u zapisnik sadržinu svake ponude, i Komisija konstatuje da li su ponude uredne.

Postupak prikupljanja ponuda smatra se uspelim, ako je prispela najmanje jedna blagovremena i uredna ponuda.

Ukoliko se na oglas prijavi dva ili više učesnika i ponude istu cenu za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta, zemljište će se otuđiti odnosno dati u zakup tako što će se učesnicima dati mogućnost da se odmah pismeno izjasne i ponude novu cenu za zemljište koje se otuđuje ili daje u zakup.

Postupak javnog otvaranja ponuda završava se nakon otvaranja i razmatranja svih prispelih ponuda.

Postupak javnog otvaranja ponuda je javan i mogu da prisustvuju sva zainteresovana lica.

Ukoliko se na oglas ne prijavi ni jedan učesnik ili su ponude neuredne ili neblagovremene, postupak oglašavanja će se ponoviti.

Član 16

U slučaju ometanja rada Komisije u postupku javnog otvaranja ponuda, predsednik Komisije može da izrekne opomenu licu koje ometa rad Komisije.

Ako i posle izricanja opomene isto lice nastavi da ometa rad Komisije, udaljiće se iz prostorija u kojima Komisija zaseda.

Ako ne može da obezbedi nesmetano sprovođenje postupka i pored izrečenih mera opomene i udaljenja, Komisija može da odluči da prekine postupak otvaranja ponuda.

U slučaju prekida iz stava 3. ovog člana, Komisija je dužna da odredi datum i vreme kada će se postupak nastaviti.

Sve okolnosti u vezi sa eventualnim udaljenjem pojedinih lica, ili prekidom postupka, unose se u zapisnik.

Član 17

Zapisnik o postupku javnog otvaranja ponuda potpisuju svi članovi Komisije, lice koje vodi zapisnik i prisutni podnosioci ponuda, odnosno njihovi ovlašćeni zastupnici.

Pre potpisivanja zapisnika iz stava 1. ovog člana na zahtev prisutnih podnosioca ponuda, odnosno njihovih ovlašćenih zastupnika u zapisnik se mogu uneti eventualne primedbe na postupak javnog otvaranja.

Član 18

Komisija sačinjava izveštaj o sprovedenom postupku javnog otvaranja ponuda.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana i zapisnik iz člana 17. ove odluke dostavlja se Gradonačelniku i Javnom preduzeću.

Izveštaj sadrži:

1. podatke o javnom oglasu,

2. podatke o katastarskoj parceli koja je predmet javnog otvaranja ponuda,

3. broj prispelih ponuda za svaku građevinsku parcelu,

4. redosled podnosioca ponuda sa ponuđenim iznosima, za svaku građevinsku parcelu posebno,

5. predlog da se određene ponude odbace kao neuredne ili neblagovremene, i

6. podatke o najpovoljnijoj ponudi sa najvišom cenom za zemljište koje se otuđuje ili daje u zakup,

7. predlog Gradonačelniku da donese rešenje iz člana 10. stav 1. ove odluke učesniku čija ponuda je najpovoljnija.

Član 19

Nakon razmatranja izveštaja iz člana 18. ove odluke, Gradonačelnik donosi rešenje iz člana 10. stav 1. ove odluke i dostavlja ga svim učesnicima.

Po pravosnažnosti rešenja iz člana 10. stav 1. ove odluke zaključuje se ugovor između Javnog preduzeća i lica kome se zemljište otuđuje ili daje u zakup, u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja o otuđenju ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u skladu sa članom 97. stav 8. i 9. Zakona.

2. Neposredna pogodba

Član 20

Građevinsko zemljište može se otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom, u slučaju:

1. izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i drugih objekata u javnoj svojini,

2. pribavljanja građevinske dozvole, vlasniku bespravno sagrađenog objekta, koji je zahtev podneo u rokovima propisanim zakonom, ako je izgradnja tog objekta u skladu sa uslovima predviđenim Zakonom,

3. ispravke granica susednih katastar. parcela,

4. formiranja građevinske parcele u skladu sa članom 102. Zakona,

5. otuđenja ili davanja u zakup u skladu sa članom 96. stav 6. Zakona,

6. sporazumnog davanja zemljišta ranijem vlasniku nepokretnosti kojoj je bilo predmet eksproprijacije, u skladu sa propisima o eksproprijaciji.

Član 21

Postupak neposredne pogodbe sprovodi Odeljenje za finansije Gradske uprave Grada Šapca, po zahtevu zainteresovanog lica.

Javno preduzeće, preko Gradskog javnog pravobranilaštva, inicira postupak za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta, neposrednom pogodbom.

Gradonačelnik donosi rešenje iz člana 10. stav 1. ove odluke o otuđenju odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta, neposrednom pogodbom.

III CENA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA I ZAKUPNINA

Član 22

Cenu građevinskog zemljišta, odnosno zakupninu plaća lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu ili kome je građevinsko zemljište dato u zakup u postupku utvrđenom ovom odlukom.

Početna cena za otuđenje građevinskog zemljišta prikupljanjem ponuda javnim oglasom ili neposrednom pogodbom radi izgradnje utvrđuje se u visini tržišne vrednosti građevinske parcele, osim u slučaju iz člana 20. stav 1. tačka 5. ove odluke.

Tržišnu vrednost građevinskog zemljišta utvrđuje veštak građevinske struke za svaku građevinsku parcelu koja se otuđuje odnosno daje u zakup, izuzev za zemljište u Severozapadnoj radnoj zoni gde se tržišna vrednost određuje po jednom hektaru.

Prilikom utvrđivanja tržišne vrednosti građevinskog zemljišta, izuzev zemljišta u Severozapadnoj radnoj zoni, veštak će koristiti sledeće kriterijume:

- prometnu vrednost zemljišta u istoj ili sličnoj zoni koje je to zemljište imalo u poslednjih godinu dana,

- površinu građevinske parcele,

- namenu građevinskog zemljišta,

- urbanističke parametre, odnosno planom maksimalno utvrđenog stepena izgrađenosti i stepena zauzetosti zemljišta,

- posebne urbanističke pogodnosti lokacije,

- stepen pripremljenosti zemljišta za gradnju (troškovi pribavljanja zemljišta, uklanjanja postojećih objekata i dr.),

- stepen komunalne opremljenosti zemljišta.

Početna cena utvrđena u skladu sa stavom 2. i 3. ovog člana važi godinu dana od dana utvrđivanja.

Cena zemljišta koje se otuđuje radi ispravke granice susedne katastarske parcele utvrđuje se prema tržišnoj vrednosti građevinske parcele koja se formira, a u zavisnosti od površine zemljišta koje se otuđuje.

Tržišnu vrednost građevinske parcele iz stava 5. ovog člana utvrđuje veštak građevinske struke.

Član 23

Početni iznos zakupnine određuje se u iznosu od 90% od početne procenjene tržišne vrednosti za otuđenje građevinskog zemljišta za sve vreme trajanja zakupa.

Član 24

Lice koje je u skladu sa Zakonom i ovom odlukom pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, dužno je da isplati utvrđenu cenu građevinskog zemljišta pre zaključenja ugovora o otuđenju.

Lice kome je građevinsko zemljište dato u zakup, zakupninu plaća u celosti pre zaključenja ugovora o zakupu.

Najveća cena ili najviši iznos zakupnine za građevinsko zemljište, naknadno se ne može umanjivati.

IV PONIŠTAJ REŠENJA O OTUĐENJU I DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 25

Ako lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, odnosno u zakup, ne zaključi ugovor u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja o otuđenju, odnosno o zakupu građevinskog zemljišta, i ne izvrši obavezu plaćanja utvrđene cene građevinskog zemljišta, Javno preduzeće pokrenuće postupak za poništaj rešenja iz člana 10. stav 1. ove odluke, kao i u slučaju iz člana 4. stav 2. odluke.

Rešenje o poništaju rešenja o otuđenju odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta, donosi Gradonačelnik.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se pokrenuti upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

U slučaju iz stava 1. ovog člana ne vrši se povraćaj sredstava koja su data na ime garantnog iznosa za učešće u postupku otuđenja, odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta.

Član 26

Zakup građevinskog zemljišta prestaje istekom ugovorenog roka.

Zakup građevinskog zemljišta prestaje pre ugovorenog roka ako zakupac:

1. koristi građevinsko zemljište protivno nameni za koju mu je dato,

2. u roku 5 godina od zaključenja ugovora o davanju zakup, ne privede građevinsko zemljište nameni,

3. odustane od izgradnje objekta pre isteka roka važenja građevinske dozvole.

Rešenje o prestanku zakupa iz stava 2. ovog člana donosi Gradonačelnik, na predlog Javnog preduzeća.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se pokrenuti upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostavljanja ovog rešenja.

Član 27

Ako zakup prestane na osnovu člana 26. stav 2. tačka 3. i 4. ove odluke, zakupac ima pravo na povraćaj uplaćenog iznosa zakupnine, umanjenog za 20% na ime troškova postupka davanja u zakup građevinskog zemljišta.

Javno preduzeće utvrđuje iznos sredstava koji se vraća u skladu sa stavom 1. ovog člana.

U slučaju odustajanja iz stava 1. ovog člana ne vrši se povraćaj sredstava koja su data na ime garantnog iznosa za učešće u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta.

V DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA POSTAVLJANJE MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE

Član 28

Građevinsko zemljište može se dati u zakup na određeno vreme za postavljanje manjih montažnih objekata privrednog karaktera na površinama javne namene (kiosci, autobuska stajališta i drugi pokretni mobilijar), najduže do pet godina.

Obaveza je vlasnika privremenog objekta da isti i pre isteka roka, ukloni bez naknade, ako se zemljište na kojem se nalazi privodi nameni.

Član 29

Mesta i uslovi za postavljanje montažnih objekata privremenog karaktera, na javnim površinama koje se daju u zakup, iz člana 28. ove Odluke, definišu se Programom za postavljanje privremenih objekata, a mesta i uslove za postavljanje drugih objekata privremenog karaktera iz člana 146. Zakona utvrđuje Javno urbanističko preduzeće "Plan" Šabac.

Član 30

Građevinsko zemljište za postavljanje kioska daje se u zakup po postupku, uslovima i na način prikupljanja ponuda javnim oglasom.

O davanju u zakup građevinskog zemljišta iz stava 1. ovog člana, po sprovedenom postupku i pravosnažnosti rešenja, Javno preduzeće zaključuje ugovor o zakupu u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta.

Član 31

Početni iznos zakupnine za mesta za kioske i autobuska stajališta utvrđuje se po 1 metru zauzete površine a na osnovu procene veštaka građevinske struke. Vlasnik privremenog objekta plaća zakupninu pre zaključenja ugovora.

Za postavljanje letnjih i zimskih bašta, tezgi i drugih montažnih objekata iz člana 146. Zakona, vlasnici plaćaju naknadu za zauzeće javne površine u skladu sa odredbama odluke o komunalnim delatnostima Grada, a na osnovu uslova koje izdaje JUP "Plan" Šabac.

Za postavljanje reklamnih panoa vlasnici plaćaju zakupninu, u visini od 10 dinara po 1 m2 reklamnog panoa dnevno.

Član 32

Zakup građevinskog zemljišta iz člana 28. ove odluke prestaje istekom ugovorenog roka.

Član 33

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o davanju u zakup građevinskog zemljišta ("Sl. list opštine Šabac" br. 18/03 i 10/05).