ODLUKA
O BOJI I NAČINU OZNAČAVANJA VOZILA I OPREMI KOMUNALNE POLICIJE

("Sl. list grada Užica", br. 9/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se boja i način označavanja vozila komunalne policije, oprema vozila i druga oprema koju koriste komunalni policajci.

Član 2

Vozila, u smislu ove odluke, jesu službena motorna vozila i motocikli propisno obojeni, označeni i opremljeni za održavanje komunalnog reda i obavljanje drugih poslova iz delokruga komunalne policije.

II BOJA I OZNAKE VOZILA

Član 3

Osnovna boja vozila komunalne policije je bela.

Član 4

Pored osnovne boje, uzduž bočnih stranica vozila komunalne policije je traka sive boje, širine najmanje 150 mm, razdeljena po dužini linijom širine 20 do 30 mm žute boje.

Član 5

Oznake vozila i motocikala komunalne policije čine:

1) po jedan crtež ili nalepnica sa crtežom grba grada Užica, visine najmanje 200 mm. Na prednjem delu bočnih stranica vozila i motocikala, odnosno visine najmanje 350 mm na poklopcu motora vozila, na kojoj je izgled grba grada u skladu sa odlukom Grada kojom se uređuje upotreba grba;

2) natpis "KOMUNALNA POLICIJA" ispisan slovima žute boje na delu trake iz člana 4. ove odluke iza crteža grba grada, u visini prednjih vrata, odnosno prve polovine kabine vozila ili prednje strane motocikla;

3) natpis "KOMUNALNA POLICIJA" ispisan slovima žute boje, na prednjoj strani, odnosno poklopcu motora vozila ispod crteža grba grada, kao i na zadnjoj strani vozila iznad registarske tablice.

Oznake iz stava 1. ovog člana moraju biti izrađene tako da reflektuju svetlost.

III OPREMA VOZILA

Član 6

Opremu vozila komunalne policije čini:

1) svetlosna signalizacija ugrađena na najvišem delu vozila u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, koja se sastoji od jednog ili dva žuta rotaciona svetla ili od dva izvora trepćućeg svetla žute boje integrisana u krovnu konzolu na kojoj se sa prednje i zadnje strane nalazi natpis "KOMUNALNA POLICIJA" i koja može biti opremljena i uređajem s mogućnošću ispisivanja naređenja;

2) ugrađen uređaj za davanje zvučnih znakova u nizu tonova različitih visina s mikrofonskom kombinacijom;

3) ugrađen kolski radio uređaj za prijem i predaju na frekvencijama koje koristi komunalna policija.

Član 7

Vozila komunalne policije, pored opreme utvrđene ovom Odlukom, moraju imati opremu određenu propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, a mogu imati i dodatnu opremu i uređaje saglasno njihovoj nameni.

IV OPREMA KOMUNALNIH POLICAJACA

Član 8

Oprema komunalnih policajaca, u smislu ove Odluke, jeste oprema za obavljanje poslova iz nadležnosti komunalne policije (u daljem tekstu: komunalno-policijska oprema) i prateća oprema koja je potrebna za uspostavljanje informatičko-komunikacijske povezanosti (u daljem tekstu: prateća oprema).

Član 9

Pored uniforme i sredstava prinude, odnosno službene palice i sredstava za vezivanje, komunalno-policijsku opremu čine:

1) tablice "Stop komunalna policija";

2) pištaljke;

3) baterijske lampe;

4) foto-video oprema;

5) uređaji za audio i video digitalno snimanje, obradu i čuvanje podataka;

6) detektori metala - ručni, za nadzor prolaska lica i za pregled terena;

7) lični dozimetri za merenje jonizujućih zračenja;

8) dvogledi;

9) uređaji za detekciju prisustva ugljendioksida;

10) elektronski laserski uređaji za merenje udaljenosti;

11) GPS ručni elektronski uređaj za orijentaciju i navigaciju.

Načelnik komunalne policije može naložiti da se izvrši nabavka, odnosno da se organizacione jedinice komunalne policije zaduže i drugom opremom, ukoliko oceni da je ona neophodna za obavljanje poslova iz delokruga komunalne policije.

Član 10

Prateću opremu komunalne policije čine:

1) radio uređaji i njihovi dodaci;

2) računarski sistemi sa opremom, mrežna oprema i pripadajući komunikacijski uređaji i sigurnosni sistemi sa odgovarajućim hardverskim i softverskim komponentama;

3) oprema za zaštitu podataka, kao i druga neophodna prateća oprema koja se može nabaviti, odnosno zadužiti pod uslovima i na način iz člana 10. stav 2. ove Odluke.

Član 11

Opremu iz čl. 10. i 11. ove odluke, po nalogu načelnika komunalne policije, zadužuju organizacione jedinice komunalne policije, a mogu je zadužiti i komunalni policajci lično.

Član 12

Komunalna policija vodi evidenciju o zaduženju opremom organizacionih jedinica i ličnom zaduženju opremom komunalnih policajaca, u skladu sa propisima o materijalno-finansijskom poslovanju.

Podaci iz evidencije iz stava 1. ovog člana i dokumenti koji sadrže podatke o zaduženju opremom označavaju se na propisan način oznakom tajnosti.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".