PRAVILNIK
O VIZAMA

("Sl. glasnik RS", br. 27/2010)

I. Osnovna odredba

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se izgled i sadržina zahteva za izdavanje vize, pribavljanje saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, način izdavanja vize u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, izgled obrasca vize, sadržina i način unošenja vize u stranu putnu ispravu, način vođenja i sadržaj evidencija izdatih viza i odbijenih zahteva za izdavanje vize.

II. Izgled i sadržina obrasca zahteva za izdavanje vize

Član 2

Viza se izdaje na zahtev nosioca strane putne isprave.

Zahtev se podnosi na posebnom obrascu (Obrazac br. 1), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Obrazac zahteva za izdavanje vize odštampan je na hartiji formata 21 x 29,7 cm i sadrži: u levom gornjem uglu prostor za fotografiju dimenzije 3,5 x 4,5 cm, u središnjem delu gore tekst - Zahtev za izdavanje vize, a u gornjem desnom uglu - Mali grb Republike Srbije. Ispod grba je oznaka diplomatsko-konzularnog predstavništva. Obrazac sadrži rubrike u koje se upisuju lični podaci o podnosiocu zahteva i članovima njegove porodice i deo za unošenje službenih zabeleški konzularnog službenika koji prima zahtev u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Obrazac zahteva štampa se na srpskom jeziku ćiriličkim pismom, kao i na engleskom ili drugom stranom jeziku koji je u službenoj upotrebi u državi prijema.

Član 4

Obrazac zahteva za izdavanje vize sadrži rubrike u koje se upisuju podaci o podnosiocu zahteva, i to: prezime, prezime pri rođenju i ime nosioca strane putne isprave; datum rođenja; broj lične karte; mesto i država rođenja; državljanstvo i državljanstvo pri rođenju; pol; bračni status; ime oca i majke; podaci o putnoj ispravi - broj i datum izdavanja; organ koji je izdao putnu ispravu i rok važenja; da li u putnoj ispravi ima dozvolu za povratak u državu boravka ako nije zemlja njegovog porekla; zanimanje; naziv firme u kojoj je zaposlen i adresa; telefonski broj poslodavca, odnosno naziv i adresa obrazovne ustanove; država odredišta; vrsta vize koja se traži; zamoljeni broj ulazaka; broj dana boravka; druge vize koje su izdate u poslednje tri godine i važnost tih viza; da li u slučaju tranzita postoji dozvola za ulazak u treću državu; prethodni boravci u Republici Srbiji; svrha putovanja; datum dolaska i odlaska iz Republike Srbije; granični prelaz na koji ulazi u Republiku Srbiju; prevozno sredstvo; adresa lica ili naziv firme koja poziva u posetu Republici Srbiji; novčana sredstva za izdržavanje; ko snosi troškove putovanja i boravka; podatak o bračnom drugu i deci; izjava podnosioca zahteva o tačnosti unetih podataka; adresa; broj telefona; mesto; datum podnošenja zahteva; potpis podnosioca zahteva.

Član 5

Uz zahtev za izdavanje vize nosilac strane putne isprave podnosi:

1) putnu ispravu koja važi najmanje 90 dana od dana izdavanja vize;

2) fotografiju dimenzija 3,5 x 4,5 cm;

3) povratnu prevoznu kartu, odnosno fotokopiju međunarodne vozačke dozvole i saobraćajne dozvole sa polisom osiguranja od odgovornosti (u slučaju ulaska ili tranzita putničkim vozilom);

4) dokaz o posedovanju finansijskih sredstava potrebnih za izdržavanje tokom boravka u Republici Srbiji i potvrdu o vakcinisanju ili da nije oboleo od zarazne bolesti ukoliko dolazi sa područja zahvaćenog epidemijom zarazne bolesti, u skladu sa propisom kojim se uređuju uslovi za odbijanje ulaska stranca u Republiku Srbiju;

5) dokaz o uplaćenoj konzularnoj taksi.

Član 6

Ako nosilac strane putne isprave dolazi u Republiku Srbiju u svojstvu člana osoblja diplomatsko-konzularnog predstavništva akreditovanog u Republici Srbiji ili međunarodne organizacije akreditovane u Republici Srbiji ili u službenu posetu Republici Srbiji, uz zahtev za izdavanje vize ne podnosi priloge iz člana 5. ovog pravilnika.

Odredba stava 1. ovog člana odnosi se i na članove porodice nosioca strane putne isprave.

III. Izgled i sadržina obrasca vize i način unošenja u stranu putnu ispravu

Član 7

Obrazac vize je veličine 105 x 74 mm, izrađen na samolepljivom zaštićenom papiru, sa štampom u svetloplavim i tamnoplavim tonovima. Obrazac sadrži vidljiva i nevidljiva UV vlakna, sa ugrađenim zaštitnim elementima (duboka štampa, kinegram, oznake ispisane OVI - optički varijabilnom bojom, kao i bojom koja fluorescira i mikrotekstom).

Obrazac vize odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Obrazac br. 2)

Član 8

Obrazac vize sadrži:

1) u gornjem delu osnovu, koju čini modulacijom linija ispisan tekst "VISA" i gijoš rozetu, a u levom gornjem uglu nalazi se kinegram sa Malim grbom Republike Srbije. U centralnom gornjem delu odštampana je oznaka "REPUBLIKA SRBIJA", sa prevodom na engleski i francuski jezik, ispod toga je tekst - "VIZA/VISA", a u desnom uglu odštampan je crvenom bojom serijski broj viznog obrasca kao kombinacija slovne oznake i sedmocifrenog broja;

2) podlogu središnjeg dela obrasca, koju čini u sito štampi i u svetloplavoj boji odštampana međunarodna oznaka za Republiku Srbiju -"SRB", izuzev prostora sa leve strane za fotografiju. Ostali prostor sadrži rubrike na srpskom jeziku ćiriličkim pismom, engleskom i francuskom jeziku u koje se upisuje: "Važi od", "Važi do", "Vrsta vize", "Broj ulazaka", "Period boravka", "Dana", "Mesto izdavanja", "Datum izdavanja", "Broj pasoša", "Prezime, ime", "Napomene" i "Registarski broj", a ispod poslednje rubrike je međunarodna oznaka "SRB" odštampana OVI bojom;

3) u donjem delu nalazi se međunarodna oznaka - "SRB", obrađena modulacijom linija u svetloplavim tonovima.

Na obrascu vize odštampana su dva kupona sa serijskim brojem vize u crvenoj boji i rubrikama - "Taksa" i "Registarski broj".

Član 9

Viza se unosi u stranu putnu ispravu lepljenjem nalepnice na prvu slobodnu stranicu putne isprave na kojoj ne sme biti štambilj ili neka druga oznaka, tako da tekst na obrascu bude okrenut prema spoljnoj ivici stranice putne isprave.

Na izdatu vizu stavlja se u donjem desnom uglu vize pečat diplomatsko-konzularnog predstavništva i potpis ovlašćenog konzularnog službenika, s tim da pečat i potpis moraju da obuhvate deo vizne nalepnice i stranice putne isprave.

Član 10

U obrazac vize upisuju se podaci mašinskim putem pre unošenja vize u putnu ispravu.

IV. Postupak pred diplomatsko-konzularnim predstavništvom, pribavljanje saglasnosti za izdavanje vize i način izdavanja vize

Član 11

Zahtev se podnosi, po pravilu, lično diplomatsko-konzularnom predstavništvu u državi čiji je stranac državljanin, odnosno u kojoj ima prebivalište ili regulisan boravak.

Lično podnošenje zahteva nije obavezno u sledećim slučajevima:

1) ako se izdavanje vize traži notom ministarstva inostranih poslova države prijema ili diplomatsko-konzularnog predstavništva druge države ili međunarodne organizacije;

2) u slučajevima izdavanja zajedničke vize;

3) ako je takav način podnošenja zahteva uređen bilateralnim međunarodnim ugovorom;

4) ako se radi o licima sa posebnim potrebama;

5) ako se izdavanje vize traži za lice kome je potrebna hospitalizacija ili medicinska nega u Republici Srbiji;

6) ako u državi iz koje nosilac strane putne isprave dolazi nema diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, a lično prisustvo usled prostorne udaljenosti iziskivalo bi velike materijalne troškove.

Član 12

Zahtev za izdavanje vize, koji ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom, zajedno sa prilozima propisanim članom 5. ovog pravilnika, dostavlja se u elektronskoj formi Ministarstvu spoljnih poslova na dalju obradu, radi pribavljanja odgovarajuće saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i unosa podataka u evidenciju izdatih viza, odnosno evidenciju odbijenih zahteva za izdavanje vize.

Član 13

Diplomatsko-konzularno predstavništvo izdaje vizu po pribavljenoj saglasnosti, u skladu sa zakonom.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, o zahtevu za izdavanje vize vrste A, B ili C odlučuje šef diplomatsko-konzularnog predstavništva u sledećim slučajevima:

1) ako je viza zatražena notom ministarstva spoljnih poslova druge države, diplomatsko-konzularnog predstavništva druge države ili međunarodne organizacije, izuzev u slučajevima izdavanja inicijalne vize;

2) nosiocima diplomatskog ili službenog pasoša;

3) članovima stranih državno-privrednih delegacija;

4) članovima stranih nacionalnih privrednih asocijacija ili državnih kompanija koji dolaze u Republiku Srbiju na poziv privrednih komora ili privrednih društava u Republici Srbiji;

5) ako su u pitanju ozbiljni humanitarni razlozi.

O donetoj odluci šef diplomatsko-konzularnog predstavništva obavezan je da obavesti Ministarstvo spoljnih poslova, koje podatak o tome unosi u evidenciju izdatih viza, odnosno evidenciju odbijenih zahteva za izdavanje vize i o tome obaveštava Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vize koje se izdaju u skladu sa stavom 1. ovog člana ispunjavaju se ručno i izdaju se bez fotografije nosioca strane putne isprave.

V. Način vođenja i sadržaj evidencije izdatih viza i odbijenih zahteva za vize

Član 14

Evidencije izdatih viza i odbijenih zahteva za izdavanje viza vode se u elektronskoj formi u Ministarstvu spoljnih poslova, u vidu baze podataka.

Član 15

Evidencije izdatih viza i odbijenih zahteva za izdavanje vize sadrže podatke o strancima kojima je izdata viza, strancima čiji su zahtevi za izdavanje vize odbijeni i strancima čiji su zahtevi u proceduri odlučivanja, i to: prezime i ime podnosioca zahteva; datum rođenja; državljanstvo; adresu prebivališta; broj strane putne isprave; državu izdavanja strane putne isprave; datum podnošenja zahteva za izdavanje vize; vrstu vize za koju je podnet zahtev i podatak o diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kome je podnet zahtev.

Ako je viza odobrena, pored podataka iz stava 1. ovog člana, unose se i podaci o: vrsti vize koja je odobrena; dužini trajanja odobrene vize; serijskom broju izdate vize; datumu izdavanja vize; datumu prestanka važenja vize; saglasnosti; diplomatsko-konzularnom predstavništvu koje je izdalo vizu; imenu ovlašćenog službenika koji je vizu izdao.

Ako viza nije odobrena, pored podataka iz stava 1. ovog člana, unosi se podatak o razlozima za odbijanje zahteva za izdavanje vize.

VI. Završne odredbe

Član 16

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu izdavanja putnih i drugih isprava i viza strancima i o obrascima tih isprava i viza ("Službeni list SFRJ", broj 44/81, "Službeni list SRJ", br. 23/00, 24/00 - ispravka i 67/01 i "Službeni glasnik RS", broj 53/08 - dr. pravilnik).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrazac br. 1

ZAHTEV ZA IZDAVANJE VIZE

 

Fotografija / Photo (3.5 cm x 4.5 cm)

Obrazac br. 1

 

 

 

 

Zahtev za izdavanje vize*
Visa Application*

 

Diplomatsko-konzularno predstavništvo
Republike Srbije

u ________________________

Diplomatic-Consular Mission
of the Republic of Serbia

in ________________________

 

 

1. Prezime
1. Surname(s) family name(s) 

2. Prezime pri rođenju
2. Maiden name

3. Ime
3. Firste name(s)

4. Datum rođenja (godina-mesec-dan)
4. Date of birth (year-month-day)

5. ID-Broj (podatak nije obavezan)
5. ID-number (optional)

6. Mesto i država rođenja
6. Place and country of birth

7. Državljanstvo
7. Current nationality/ies

8. Prvobitno državljanstvo (pri rođenju)
8. Original nationality (nationality at birth)

9. Pol
9. Sex

muški
Male

ženski
Female

10. Status:
10. Marital status:

neoženjen/neudata
Single

oženjen/udata
Married

razdvojen/a
Separated

razveden/a
Divorced

udovac/udovica
Widow(er)

drugo
Other

11. Ime oca
11. Father’s name

12. Ime majke
12. Mother’s name

 

13. Vrsta putne isprave
13. Type of passport

nacionalni pasoš
National passport

diplomatski pasoš
Diplomatic passport

službeni pasoš
Official passport

Pasoš za izbeglice ili apatride (konvencija iz 1951 i 1954)
Travel document (1951 and 1954 Convention)

pasoš za strance
Alien’s passport

pomorska knjižica
Seamen’s document

drugi putni dokument (opis):
Other travel document (please specify): ______________________________

14. Broj putne isprave
14. Number of passport

15. Izdata od
15. Issued by

16. Datum izdavanja
16. Date of issue

17. Važi do
17. Expiry date

18. Da li poseduje dozvolu za povratak u državu boravka - u slučaju da živite u državi koja nije vaša država po poreklu?
18. If you reside in a country other than your country of origin, have you permission to return to that country?

 

ne
No

da
Yes

Broj i rok važnosti
Number and validity period _____________________________________________________

*19. Trenutna profesija
*19. Current occupation

*20. Firma, adresa i telefonski broj poslodavca. Za studente naziv i zemlja obrazovne ustanove
*20. Employer and amployer’s address and telephone number. For students, name and address of school.

 

21. Država odredišta
21. Country of

22. Vrsta vize:
22. Type of visa:

aerodromska tranzitna
Airport transit /A/

za kratkotrajni boravak
Short stay /C/

tranzitna
Transit /B/

za duži boravak
Long stay /D/

23. Viza
23. Visa

pojedinačna
Individual

 

grupna
Collective

24. Zamoljeni broj ulazaka:
24. Number of entries requested:

jedan ulazak
Single entry

dva ulaska
Two entries

višekratni ulasci
Multiple entries

25. Broj dana boravka
25. Length of visit

Molim za vizu za
Visa is requested for ______________

dana
days

26. Druge vize (koje su izdate u zadnje tri godine) i važnost tih viza
26. Other visas (issued during the past three years) and their period of validity

27. U slučaju tranzita: Da li posedujete dozvolu za ulazak u treću državu?
27. In the case of transit, do you have an entry permit for the country of final destination?

ne
No

da, sa važnošću do:
Yes, valid until: _____________

Organ izdavanja:
Issuing authority:

 
*28. Prethodni boravci u Republici Srbiji:
*28. Previous visits to the Republic of Serbia: 

Ispunjava ambasada odnosno konzulat
For embassy/ consulate use only

Datum prijema:

Odgovorno lice:

Dodatna dokumenta:
☐ Validna PI
☐ Finansijska sredstva
☐ Poziv
☐ Način putovanja
☐ Putno osiguranje
☐ drugo:


Viza:
☐ Odbijena
☐ Izdata 

Vrsta vize:

☐ A
☐ B
☐ C
☐ D


Broj ulazaka:
☐ 1 ☐ 2
☐ višekratna 


Važi od __________

do _________

 

* Obrazac je besplatan
* This application form is free

 

29. Svrha putovanja
29. Purpose of travel

turizam
Tourism

poslovna poseta
Business

poseta rođaku ili poznaniku
Visit to family of friends

kultura/sport
Cultural/Sports

službena poseta
Official

Zdravstveni razlozi
Medical reasons

Drugi razlozi (molimo da ih navedete):
Other (please specify): ______________________________________________________________

*30. Datum dolaska u Republiku Srbiju
*30. Date of arrival in Republic of Serbia

*31. Datum odlaska iz Republike Srbije
*31. Date of departure form Republic of Serbia

*32. Granični prelaz pri ulasku u Republiku Srbiju
*32. Border post of first entry or transit route

*33. Prevozno sredstvo
*33. Means of transport

 

*34. Ime lica ili firme koja Vas poziva. U slučaju firme ime kontakt osobe. U slučaju turističke posete ime i adresa hotela ili privremena adresa u Republici Srbiji
*34. Name of host or company in the Republic of Serbia and contact person in host company. If not applicable, give name of hotel or temporary address in the Republic of Serbia.

 

Telefon ili faks
Telephone and telefax

Potpuna adresa
Full address

 

e-mail adresa
e-mail address

*35. Ko snosi troškove Vašeg putovanja i boravka?
*35. Who is paying for your travel and living costs?

Navedite ko i kako i priložite odgovarajuće dokaze o tome
State who and in what way and present corresponding documentation

molilac za vizu
Myself

Osoba koja poziva
Host person(s)

Firma koja poziva
Host company

*36. Novčana sredstva za izdržavanje
*36. Means of support during your stay

gotovina
Cash

putnčki čekovi
Traveller’s cheques

kreditne kartice
Credit cards

smeštaj
Accommodation

drugo:
Other:

putničko ili zdravstveno osiguranje. Važi do:
Travel and/or health insurance. Valid until:

 

37. Prezime bračnog druga
37. Spouse’s family name

38. Devojačko prezime bračnog druga
38. Spouse’s maiden name
39. Ime bračnog druga
39. Spouse’s first name
40. Datum rođenja bračnog druga
40. Spouse’s date of birth
41. Mesto i država rođenja bračnog druga
41. Spouses’s place and country of birth

42. Deca (za svaki pasoš mora da se ispuni poseban formular)
42. Children (Application must be submitted separately for each passport)

 

Prezime
Surname

Ime
First name

Datum rođenja
Date of birth

1.
2.
3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43. Slažem se da se lični podaci u ovoj molbi pošalju odgovarajućim organima Republike Srbije, u slučaju kada je to potrebno za izdavanje vize.
     Izjavljujem da su gornji podaci tačni i potpuni.
     Svestan/na sam, da će zbog moguće lažne izjave moja molba za vizu biti odbijena odnosno da će već izdata viza biti poništena.
     Obavezujem se da ću napustiti teritoriju Republike Srbije do isteka važnosti, u slučaju izdavanja vize.
     Upoznat sam da je izdavanje vize samo jedan od preduslova za ulazak na teritoriju Republike Srbije.

43. I am aware of and consent to the following: any personal data concerning me which appear on this visa application form will be supplied to the relevant authorities
      in the Republic of Serbia and processed by those authorities if a visa is required.
     I declare that to the best of my knowledge all particulars supplied by me are correct and complete.
     At my express request, the consular authority processing my application will inform me of the manner in which I may exercise my right to check ther personal data
     concerning me and have them altered or deleted.
     I am aware that my false statements will lead to my application being rejected or to the cancellation of a visa already granted.
     I undertake to leave the territory of the Republic of Serbia before the expiry of the visa, if granted.
     I have been informed that possession of a visa is only one of the prerequisites for entry into the teritory of the Republic of Serbia.

44. Adresa molioca
44. Applicant’s home address
45. Telefon
45. Telephone number
46. Mesto i datum
46. Place and date
47. Potpis (za maloletne potpis staraoca)
47. Signature (for minors, signature of custodian/guardian)
Ispunjava ambasada odnosno konzulat
For embassy /
consulate use only

 

Obrazac br. 2

OBRAZAC VIZE